On Killing a Tree Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find On Killing a Tree Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

On Killing a Tree Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

On Killing a Tree Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What is the effect of hacking and chopping on a tree?
Answer:
A tree cannot be killed by a simple knife attack. Hacking and chopping of a tree make the bark bleed. It is soon healed and then it grows to its former size. It cannot be killed by these actions alone.

Question 2.
What happens to the tree after its bark will heal?
Answer:
The wounds of the tree get healed. New green twigs tise from close to the ground. The small boughs will grow to their former size. And the tree is again alive. This is the way of the nature.

Question 3.
How do the roots look like when these are pulled out?
Answer:
The real strength of the tree lies in its roots. The roots are the most sensitive part of the tree. When these are pulled out, they are white and wet. But soon, these start to wither and become dried.

Question 4.
“Consuming the earth, rising out of it.” Explain.
Answer:
The poet conveys that a tree grows stronger in the earth. It feeds on the earth rising out of it. It gets its strength from it. It is not easy to kill the tree by a simple jab of the knife. It is securly attached in the soil.

Question 5.
“So hack and chop. But this alone won’t do it.” What does hack and chop do to a tree?
Answer:
The poet says that it is not an easy task to kill a tree. A simple jab of the knife will not do any harm. It does not cause much pain to it. It only wounds the bark and does not kill the tree. It will grow again.

Question 6.
“Which, if unchecked, will expand again to former size”. What will expand to its former size?
Answer:
The poet says that chopping of a tree does not kill it. It only bleeds the branches. They soon heal up and rise again. If the miniature boughs are left unchecked, they soon expand and become a huge tree.

Question 7.
What are the two important stages for killing a tree?
Answer:
There are two stages of killing a tree. First, the tree should be pulled out entirely along with its roots. Its roots are to be exposed to the sun and the air. Secondly, the roots are to be scorched in the sun. When the roots are scorched, these turn brown, hard and withered. The tree is finally killed.

Question 8.
How does the poet create the feelings of sadness in the poem ‘On Killing A Tree’?
Answer:
The poet creates the feeling of sadness by using words like killing, jabbing, bleeding, uprooting, etc. The ‘bleeding bark’ conveys the pain of a tree. ‘No so much pain will do it’, ‘the bleeding bark will heal’ are the phrases that create the feeling of sadness among the readers.

Question 9.
What does the killing of a tree symbolize?
Answer:
The killing of a tree symbolizes the killing of a habit. Like a tree, habit grows stronger with the passing years. Jt can’t be given up in one stroke. It takes much time to give up a habit. It has to be given up with strong determination.

Question 10.
“The strength of the tree exposed.” Explain.
Answer:
Roots are the strength of the tree. So long as the roots are safe, the tree is safe. It cannot be killed. Once the roots are pulled out and exposed to the sun and the air, they wither and the tree is finally killed.

Question 11.
‘And then it is done,’ what does this mean?
Answer:
The tree is killed by uprooting. Its roots have to be pulled out of the earth and exposed to the sun and the air. The roots get twisted and wither in the scorching heat. It finally kills the tree. It means if we find the core of the problem, we may be able to solve it.

On Killing a Tree Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
It takes much time to kill a tree,
Not a simple jab of the knife Will do it.
It has grown Slowly consuming the earth,
Rising out of it, feeding
Upon its crust, absorbing
Years of sunlight, air, water,
And out of its leprous hide Sprouting leaves.

(a) A sharp blow of …………. will not kill a tree.
Answer:
knife

(b) ‘It’ in the above lines refers to ……….
Answer:
a tree.

(c) A tree grows gradually taking nutrition from the soil. (True/False)
Answer:
True

(d) The word ‘leprous’ is relating to the disease
Answer:
‘leprosy’

Question 2.
So hack and chop
But this alone wont do it.
Not so much pain will do it.
The bleeding bark will heal
And from close to the ground
Will rise curled green twigs,
Miniature boughs
Which if unchecked will expand again
To former size.

(a) Humans cut and …………the bark of trees into many pieces.
Answer:
chop

(b) The barks that are cut will bleed and soon
Answer:
heal up

(c) The above lines mean that the tree will survive even after the brutal attack by man, and its branches will expand again. (True/False)
Answer:
True

(d) ………….. in the above lines means ‘something very small.
Answer:
‘Miniature’

Question 3.
No,
The root is to be pulled out
Out of the anchoring earth:
It is to be roped, tied,
And pulled out-snapped out
Or pulled out entirely,
Out from the earth-cave,
And the strength of the tree exposed
The source, white and wet,
The most sensitive hidden
For years inside the earth.

(a) In order to kill a tree, it has to be ………..
Answer:
pulled out/uprooted

(b) The ………are the most sensitive and hidden part of the tree.
Answer:
roots

(c) The colour of roots of the trees is dark brown. (True/False)
Answer:
False

(d) ‘Anchoring earth’ in the above stanza implies that the …………. holds the ………..of the trees.
Answer:
‘earth; roots’

Leave a Comment