Nelson Mandela Long Walk to Freedom Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Nelson Mandela Long Walk to Freedom Class 10 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers

Question 1.
What is the dream of Nelson Mandela for the future of South Africa?
(a) Free from all selfishness
(b) Free from all love and emotions
(c) Free from poverty and discrimination
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Free from poverty and discrimination


Question 2.
What has the Nelson Mandela achieved?
(a) Political emancipation
(b) Political love
(c) Political goodness
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Political emancipation


Question 3.
Why is it easy to learn to love?
(a) Because it comes naturally
(b) Because they are less in number
(c) Because you have will to do this.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Because it comes naturally


Question 4.
In the article, who have the people been compared to?
(a) Utensils
(b) Minerals and Gems
(c) Technology
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Its people


Question 5.
What created a lasting wound in Nelson’s country?
(a) The policy of fighting
(b) The policy of economic backwardness
(c) The policy of apartheid
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) The policy of apartheid


Question 6.
How did Mandela’s hunger for freedom change his life?
(a) turned from frightened to bold
(b) turned from law-abiding attorney to a criminal
(c) turned a life-loving man to live like a monk
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 7.
A man who takes away another man’s freedom is _____
(a) White
(b) a prisoner of hatred
(c) criminal
(d) rude

Answer

Answer: (b) a prisoner of hatred


Question 8.
What began Mandela’s hunger for freedom?
(a) the fact that it had already been taken away from him
(b) his obligation towards people
(c) his obligation towards family
(d) he was born to fight

Answer

Answer: (a) the fact that it had already been taken away from him


Question 9.
What comes more naturally to heart according to Mandela?
(a) hatred
(b) unity
(c) love
(d) racial discrimination

Answer

Answer: (c) love


Question 10.
What are a man’s obligations in life?
(a) Obligation to people
(b) Obligation to family
(c) Obligation to God
(d) Both 1 and 2

Answer

Answer: (d) Both 1 and 2


Question 11.
According to Mandela, what is the greatest wealth of a nation?
(a) minerals
(b) gems
(c) diamonds
(d) people

Answer

Answer: (d) people


Question 12.
Whom did Mandela wanted to thank but couldn’t?
(a) his family
(b) white rulers
(c) African patriots who no longer existed
(d) Military

Answer

Answer: (c) African patriots who no longer existed


Question 13.
What colours does the new South African flag possess?
(a) black, red, green, blue and gold
(b) black, red, yellow, blue and gold
(c) orange, black, yellow, blue and silver
(d) black, blue, violet, saffron and green

Answer

Answer: (a) black, red, green, blue and gold


Question 14.
“We have achieved our political emancipation.” What is the meaning of emancipation?
(a) freedom from restriction
(b) enslavement
(c) slavery
(d) both 2 and 3

Answer

Answer: (a) freedom from restriction


Question 15.
“We thank all of our distinguished international guests for having come to take possession with the people of our country of what is, after all, a common victory for ____.”
(a) justice
(b) peace
(c) human dignity
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 16.
Why did other countries broke off diplomatic relations wih South Africa?
(a) White rulers
(b) Other countries are racial
(c) It is a poor country
(d) Apartheid policy

Answer

Answer: (d) Apartheid policy


Question 17.
It was a celebration of South Africa’s first ______ government.
(a) autocratic, racial
(b) democratic, non-racial
(c) democratic, racial
(d) monarch, non-racial

Answer

Answer: (b) democratic, non-racial


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 10 English Nelson Mandela Long Walk to Freedom MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.