My Childhood Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find My Childhood Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

My Childhood Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

My Childhood Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Who were Abdul Kalam’s school friends? What did they become later?
Answer:
Ramanadha Sastry, Arvindan and Sivaprakashan were Abdul Kalam’s school friends. Later Ramanadha Sdstry became the priest of Rameswaram temple. Arvindan started transport business and Sivaprakasan became a catering contractor for the Southern Railways.

Question 2.
How did Abdul Kalam earn his first wages?
Answer:
During the World War an emergency was declared. The stoppage of trains at Rameswaram was suspended. His cousin Samsuddin needed a helping hand who could catch the bundle at the station thrown from the train. Abdul offered his help and earned his first wages.

Question 3.
What characteristics did Abdul inherit from his parents?
Answer:
Abdul’s parents were simple but full of wisdom. His father avoided all inessential comforts and luxuries. Abdul inherited honesty and self-discipline from his father and faith in goodness and deep kindness from his mother.

Question 4.
What did Abdul tell about his days during the World War?
Answer:
Abdul Kalam was only eight years old when the World War broke out in 1939. His brother-in¬law Jallaluddin used to tell him stories about the Second World War. He read these stories in the newspapers too.

Question 5.
What did the new teacher do in the classroom?
Answer:
The new teacher tried to isolate Kalam from his friends. He could not see a Muslim boy sitting with a Brahmin boy. He asked Abdul to sit in the last row of the class. He hurt the feelings of the children.

Question 6.
What lesson did the priest Lakshmana Sastry teach the new teacher?
Answer:
The young teacher asked Abdul not to sit in the front row with the son of the priest as he was a Muslim. When Lakshmana Sastry came to know about this, he scolded the teacher and told him not to spread the poison of social inequality and communal intolerance in the minds of innocent children.

Question 7.
Why was the science teacher called a rebel?
Answer:
Mr Sivasubramania, a science teacher, was a rebel of his own kind. He did not believe in social barriers. He held these barriers responsible for social division and communal hatred. He wanted, to break all the social barriers.

Question 8.
How was Abdul treated by the wife of his science teacher when he was invited to have meal?
Answer:
Sivasubramania’s wife was a conservative lady. She did not like the idea that a Muslim boy should come and eat in her ritually pure kitchen. She didn’t allow Abdul to eat in her kitchen. However, for the second time she changed her stand and gave food to Abdul by her own hands.

My Childhood Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
How-did Abdul Kalam earn his first wages? How did he feel at that time? Explain.
Answer:
Abdul Kalam’s cousin, Samsuddin, helped him earn his first wages. It was the time of the Second World War. Initially his area, being isolated, was completely unaffected by this War. But, soon the Indian forces also joined the allied forces. A state of emergency was declared. The first casualty of state emergency was the suspension of train halt at Rameswaram. It affected Samsuddin’s business adversely.

He used to collect newspapers from the station and distribute in Rameswaram. Now, the bundles of newspapers had to be thrown from the moving train. Samsuddin wanted a helping hand who could catch the bundles thrown from the moving train. Abdul Kalam was engaged for this job by him. Thus, he earned his wages for the first time. Abdul Kalam felt a great sense of pride when he earned his first wages.

Question 2.
Once you decide to change the system, such problems have to be confronted. What system is this sentence referring to? What are such problems?
Answer:
Abdul Kalam’s science teacher, Sivasubramania Iyer, was a rebel by nature. He was deadly against the prevalent social system. He did his best to break social barriers so that people from varying backgrounds could mingle easily. When he invited Abdul Kalam to his home, his wife, in keeping with the customs, refused to serve him food. But, Iyer not only served him food himself but also invited him next week again.

Next week, Iyer’s wife served Kalam food with her own hands. He told Abdul Kalam that when one decides to go against the age-old social barriers, one has to face many problems. He proved that if one is determined to face problems and change the system, one succeeds. He also tried to teach him that sometimes it is good to rebel.

Question 3.
Subramania Iyer was a rebel by nature. Discuss.
Answer:
Mr. Subramania Iyer did not believe in social barriers and wanted to break them. When he invited Abdul Kalam to his house, his conservative wife refused to serve food to a Muslim boy. But Iyer served him with his own hands and ate his meals sitting beside him. He proved it by serving Abdul food with his own hands. He inspired his wife also tcTserve food when Abdul Kalam visited the second time. When Iyer’s wife refused to serve him food, Abdul was hesitated. Iyer remarked, “Once you decide to change the system, such problems have to be confronted.” He was a rebel and persistence in his efforts. He was not orthodox. He proved that an individual can bring change in the system.

Question 4.
Narrate the incident of new teacher’s behaviour in the classroom. Was his action appropriate?
Answer:
When Abdul Kalam was in the fifth standard, a new teacher came to their class. He had a conservative and narrow outlook. He saw Abdul Kalam sitting in the front row with Ramanadha Sastry. He identified Abdul Kalam as a Muslim boy from the cap he was wearing. The teacher could not digest a Muslim boy sitting with a Brahmin boy. He immediately asked Abdul to get up and sit in the last row.

The teacher believed in the prevalent social ranking. Abdul Kalam and Ramanadha Sastry, both, felt very sad. Ramanadha Sastry was weeping when Kalam was asked to sit on the last bench. The new teachers action was not appropriate at all, because his behaviour spreads the poison of social inequality and communal intolerance in the minds of innocent children.

Question 5.
Do you think the qualities of Kalam’s father made Kalam what he was? How? What characteristics have you inherited from your parents?
Answer:
Yes, I think that the qualities of Kalam’s father made Kalam what he was. He possessed all the qualities from his father. There are some qualities like innate wisdom, truth, generosity of spirit, honesty and self-discipline that make us a good human being.

Abdul became a successful scientist and a great leader because of all these qualities. He had been a focussed student and a hardworking scientist. I have also learnt all these qualities from my father. I have inherited honesty, humbleness and self-discipline. All the inherited qualities make us determined and focussed in our work. I was motivated by my father, both mentally and emotionally.

Question 6.
A secure childhood like Kalam’s is very important for a child’s growth. Do you agree?
Answer:
A secure childhood like Kalam’s is very important for a child’s growth. Childhood experiences go a very long way. If one is brought up in a good environment, one learns good values and these values, help in a long way. Secured childhood is very important for growth. Kalam had a secure childhood. He inherited good values from his parents. He had a good environment at home. He was secured both materially and emotionally. Children with insecure childhood do not grow properly. They never inculcate good values. They have insecure life.

Question 7.
Abdul Kalam was disturbed by the behaviour of the new teacher in the class. Do you appreciate the way Lakshman Shastri treated the new teacher?
Answer:
Abdul was emotionally disturbed. He never felt like this. Nobody made him feel that he was a Muslim. He always got respect and love from his friends who were Hindus. There was no such feelings. But his new teacher behaved strangely. He came to his class and asked him to sit in the last row. He could not tolerate sitting of a Muslim boy with the son of a Hindu priest.

The matter was reported to Lakshman Shastry. He immediately called the new teacher and warned him not to repeat such an act In future. Yes, it is appreciable that he handled the situation in a mature way. He reformed the teacher too. He taught the teacher that one should not honour only one’s own religion but respect other religions. One should work for communal harmony.

Question 8.
Write a letter to your friend telling him how you earned your first wage. You are Abdul Kalam. Describe your feelings expressively.
Answer:
28 February 20XX
Dear Raman
Hope this letter of mine finds you in the best of your health and spirits.
You know today I earned my first wage at my own. My joy knew no bounds for this. My uncle Samsuddin sells newspapers. He gets them through the train. But nowadays, the train does not stop here so someone has to throw the bundles from the moving train. My uncle gave me the work to catch those bundles. I did it and distributed the newspapers in Rameshwarm. I had to distribute five hundred newspapers daily. He paid me for this. This was my first wage. It was so satisfying that I loved this job. I had a feeling of pride in earning my own money for the first time.
Convey my regards to elders and love to young ones.
Your friend
Abdul

My Childhood Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1.
I was one of many children short boy with rather undistinguished looks, born to tall and handsome parents. We lived in our ancestral house, which was built in the middle of the 19th century. It was a fairly large pucca house, made of limestone and brick, on the Mosque Street in Rameswaram. My austere father used to avoid all inessential comforts and luxuries.

(a) …………..was a short boy with undistinguished looks.
Answer:
Dr. Abdul Kalam

(b) In contrast his parents were
Answer:
tall and handsome

(c) His father used to provide him all inessential comforts. (True/False)
Answer:
False

(d) ‘Strict or stern’ means the same as in the above lines.
Answer:
‘austere’

Question 2.
A day’s, collection would fetch me the princely sum of one anna. My brother-in-law Jallaluddin would tell me stories about the War which I would later attempt to trace in the headlines in Dinamani. Our area, being isolated, was completely unaffected by the War.

(a) Dinamani is the name of a ………
Answer:
newspaper

(b) Jallaluddin was the brother-in-law of …………….
Answer:
Abdul Kalam

(c) Their area was not touched by the war as it was a remote area. (True/False)
Answer:
True

(d) The word in the passage that means the same as ‘grand or royal’ is
Answer:
‘princely’

Question 3.
That forced my cousin Samsuddin, who distributed newspapers in Rameswaram, to look for a helping hand to catch the bundles and, as if naturally, I filled the slot. Samsuddin helped me
earn my first wages. Half a century later, I can still feel the surge of pride in earning my own money for the first time.

(a) Samsuddin was the cousin of
Answer:
Abdul Kalam

(b) ………. helped him earn his initial wages.
Answer:
Samsuddin

(c) Samsuddin was quite proud of his first earning. (True/False)
Answer:
False

(d) ‘Artificially’ is the opposite of the word in the passage.
Answer:
‘naturally’

Question 4.
I inherited honesty and self-discipline from my father; from my mother, I inherited faith in goodness and deep kindness and so did my three brothers and sister. I had three close friends in my childhood — Ramanadha Sastry, Aravindan and Sivaprakasan. All these boys were from orthodox Hindu Brahmin families.

(a) Abdul’s father was known for his and
Answer:
honesty, self-discipline

(b) Abdul acquired deep kindness and from his
Answer:
faith in goodness, mother

(c) All the three close friends of Abdul belonged to Orthodox Hindu Brahmin families (True/False)
Answer:
True

(d) The word in the passage that means the same as ‘conservative’ is ……….
Ans.
‘orthodox’

Question 5.
During the annual Shri Sita Rama Kalyanam ceremony, our family used to arrange boats with a special platform for carrying idols of the Lord from the temple to the marriage site, situated in the middle of the pond called Rama Tirtha which was near our house.

(a) ……….. ceremony used to take place annually.
Answer:
Shri Sita Rama Kalyanam

(b) …………….was located close by Abdul’s home.
Answer:
Rama Tirtha

(c) Kalam’s family never arranged boats for carrying idols. (True/False)
Answer:
False

(d) The opposite of the word ‘special’ can be
Answer:
‘ordinary’

Question 6.
I used to wear a cap which marked me as a Muslim, and I always sat in the front row next to Ramanadha Sastry, who wore a sacred thread. The new teacher could not stomach a Hindu priest’s son sitting with a Muslim boy. In accordance with our social ranking as the new teacher saw it, I was asked to go and sit on the back bench.

(a) Abdul’s partner in the class was ……….
Answer:
Ramanadha Sastry

(b) The new teacher asked Abdul to sit on the back bench corresponding to
Answer:
their social ranking

(c) Abdul was clearly noticeable as a Muslim because of his cap. (True/False)
Answer:
True

(d) The phrase in the above passage that means the same as ‘couldn’t stand the sight of something’ is
Answer:
‘could not stomach’

Question 7.
After school, we went home and told our respective parents about the incident. Lakshmana Sastry summoned the teacher, and in our presence, told the teacher that he should not spread the poison of social inequality and communal intolerance in the minds of innocent children. He bluntly asked the teacher to either apologise or quit the school and the island.

(a) ‘We’ in the above lines has been used for and
Answer:
Abdul Kalam, Ramanadha Sastry

(b) After facing social inequality at school, both the children informed ………… about the school incident.
Answer:
their parents

(c) The parents ordered the teacher to either apologize or quit the school. (True/False)
Answer:
False

(d) The word that means the same as ‘not being able to bear’ in the passage is
Answer:
‘intolerance’

Question 8.
On the whole, the small society of Rameswaram was very rigid in terms of the segregation of different social groups. However, my science teacher Sivasubramania Iyer, though an orthodox Brahmin with a very conservative wife, was something of a rebel. He did his best to break social barriers so that people from varying backgrounds could mingle easily. He used to spend hours with me and would say, “Kalam, I want you to develop so that you are on a par with the highly educated people of the big cities.”

(a) The small society of Rameswaram was inflexible as far as …………..was concerned.
Answer:
the segregation of social groups

(b) Kalam was taught science by
Answer:
Sivasubramania Iyer

(c) His science teacher wanted his best to break social barriers so that people could socialize easily. (True/False)
Answer:
False

(d) Pick a pair of synonym from the above lines.
Answer:
orthodox and conservative.

Question 9.
One day, he invited me to his home for a meal. His wife was horrified at the idea of a Muslim boy being invited to dine in her ritually pure kitchen. She refused to serve me in her kitchen. Sivasubramania Iyer was not perturbed, nor did he get angry with his wife, but instead, served me with his own hands and sat down beside me to eat his meal.

(a) ……….. was invited by ………….. for a meal.
Answer:
Abdul, Sivasubramania Iyer

(b) ‘She’ refers to …………..
Answer:
Sivasubramania Iyer’s wife

(c) The lady was welcoming the idea of a Muslim boy invited for a meal. (True/False)
Answer:
False

(d) The opposite of the word ‘pure’ is …………
Answer:
‘impure’

Question 10.
The whole country was filled with an unprecedented optimism. I asked my father for permission to leave Rameswaram and study at the district headquarters in Ramanathapuram.
(a) ‘I’ in the above lines is
Answer:
Abdul Kalam

(b) The district headquarters was located in …………
Answer:
Ramanathapuram

(c) The country was filled with optimism because of India’s freedom. (True/False)
Answer:
True

(d) The word ………… means the same as ‘never done or known before’.
Answer:
‘unprecedented’

Question 11.
Does the seagull not fly across the sun, alone and without a nest? He quoted JQialil Gibran to my hesitant mother, ‘Your children are not your children. They are the sons and daughters of life’s longing for itself.’

(a) The is a seabird.
Answer:
seagull

(b) ‘Your children are not your children! The speaker of the above line is
Answer:
Kalam’s father

(c) Kalam’s mother was hesitant as he was leaving for higher studies. (True/False)
Answer:
True

(d) The word …………. means the same as ‘nervous’.
Answer:
‘hesitant’