Mother’s Day Extra Questions and Answers Class 11 English Snapshots

Here we are providing Mother’s Day Extra Questions and Answers Class 11 English Snapshots, Extra Questions for Class 11 English was designed by subject expert teachers.

Mother’s Day Extra Questions and Answers Class 11 English Snapshots

Mother’s Day Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
How did Mrs Fitzgerald try to help Mrs Pearson?
Answer:
Mrs. Fitzgerald is the only person behind transforming and emboldening Mrs Pearson. She magically changes her own personality with Mrs. Pearson. While enacting as Mrs. Pearson, Mrs Fitzgerald acts tough with her husband and children. She made Mrs. Pearson realize her own importance in the family. Rather, she inspired Mrs Pearson to stand for her rights and refuse to be ordered about by her family members.

Question 2.
What advice does Mrs Fitzgerald give Mrs Pearson regarding being the boss in her family?
Answer:
Mrs. Fitzgerald encourages Mrs. Pearson to be the mistress in her own house. She acquaints Mrs. Pearson with her rights in the family. She tells her that her husband and children should share her work, the value of her work should be acknowledged by all her family members. Mrs. Pearson is realized of her status in the family. She is told to put her foot down and be the boss of her family. Her family is expected to learn to treat her properly.

Question 3.
How does the changed Mrs Pearson behave with her daughter Doris?
Answer:
The changed Mrs. Pearson talks to her daughter in a cool incisive manner. She has not kept tea. ready for her and refuses to iron her yellow dress. She criticises her boy friend Charlie.

Question 4.
Why does Doris say, “Mum-what’s the matter with you?”
Answer:
Doris, Mrs. Pearson’s daughter, finds that her tea is not ready. Moreover, Mrs. Pearson tells her to iron her dress herself. She announces that she might go out to Clarendon for a meal. All this is unusual for Doris and she gets irritated.

Question 5.
What is Doris’ reaction when Mrs Pearson says she will work only forty hours a week?
Answer:
On hearing that Mrs. Pearson will work only forty hours a week, Doris cannot believe her ears. She asks her mother where will she go for a weekend? She wonders if all this crazy talk is the result of an accident or a hit on the head.

Question 6.
Doris says, “You’ll see” to her father. What does she mean?
Answer:
When George asked Doris why she was crying Doris said this, meaning he would see for himself how Mrs Pearson had changed. She was refusing to work for the family and talking tough to the family members.

Question 7.
How does Mrs Pearson express her disapproval of Charlie Spence?
Answer:
Mrs. Pearson comments that Charlie Spence has buck teeth and is half-witted. Mrs. Pearson feels that had she been there in Doris place, she would have found someone better.

Question 8.
Mrs Pearson says, “I’ve joined the movement.” What does she mean?
Answer:
Mrs. Pearson says, “I have joined a movement”, while talking to her son Cyril. She further says that when Cyril doesn’t want to do something, he doesn’t be it at home or office. Similarly, she will also do what she feels like.

Question 9.
How is George Pearson treated at the club?
Answer:
At the club, George Pearson is always mocked at by the members. He is called Pompyompy Pearson because they think him to be slow as well as pompous.

Question 10.
What does Mrs Pearson tell her husband about her visit to the bar?
Answer:
Mrs Pearson had not prepared tea and George did not want any, yet he was annoyed that tea was not available. Mrs Pearson asked him if he had ever shouted at the bar for not keeping something he didn’t want.

Question 11.
Why is Mrs Pearson always ordered about by her family members?
Answer:
Mrs. Pearson is always ordered about by her family members because she never asserts herself. She is very submissive and serves her family like a servant. She never raises her voice at them. She avoids creating an unpleasant situation. Her family has started taking her for granted.

Question 12.
George, Doris and Cyril were all ungrateful. How?
Answer:
George, Doris and Cyril were all ungrateful. They did not acknowledge or appreciate the labour and concern of Mrs. Pearson. They took her for granted. They even bullied her, never thought that she should get her rightful place of honour in the family.

Question 13.
What advice does Mrs Fitzgerald give to Mrs Pearson after they change back personalities?
Answer:
After they changed their personalities, Mrs. Fitzgerald tells Mrs. Pearson not to give any explanations, not be meek or soft with her family. Instead, she should give a stern look or speak in harsh tone from time to time.

Question 14.
How does the Pearson family spend the evening finally?
Answer:
The evening was spent the way Mrs. Pearson wanted. It was her children who prepared the dinner. She simply relaxed and was busy playing a game of rummy. She was also busy chit-chatting with her husband.

Mother’s Day Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Not only in Pearson’s family, but in most families mothers are taken for granted. They do all work and get no respect. Based on your reading of the story, write a paragraph on the topic: ‘The Need to Respect Mothers.’
Answer:
“Mom; why do you make the same old food every day?”
“Hey’Mom, couldn’t you iron my clothes?”
“I feel you are partial to your youngest, my naughty brother.”
Such comments are commonplace in families. Like the prime minister of a country, the mother is held responsible for all big and small matters. There is very little appreciation of the woman who works tirelessly for the family. We should get out of this mindset and give our mothers the respect they deserve. For a change, we could enjoy the healthy food she prepares, iron our clothes ourselves and help her with household chores. Mothers offer selfless love which lasts through all ordeals and through our lives. A mother is God’s blessing and we should recognise her worth.

Question 2.
What last warning did Mrs Fitzgerald give Mrs Pearson?
Answer:
Mrs. Fitzgerald was a bold and creative lady. Her presence in Mrs Pearson’s life holds great importance. Had she been missing from Mrs. Pearson’s life, Mrs. Pearson would never have changed. She advised Mrs. Pearson to remain firm and not to allow her children to be bossy and authoritative. She told her, never to get bullied by her children and husband. She asked her to fight for her rights. She also told her to be confident as well as courageous. Mrs. Fitzgerald painted out that, let her family realize her significance for which she needed to maintain her family position. She was made to realize that nothing is above self-respect and self-esteem of a person.

Question 3.
What impression do you form of Mrs Annie Pearson? How does Mrs Fitzgerald bring about a change in her personality?
Answer:
Mrs Annie Pearson by nature was a quiet, submissive person, who thought her prime duty was to serve the family and look after their needs. Consequently her husband, son and daughter bullied her and ordered her about. Mrs Fitzgerald thought Annie Pearson should not allow this to happen and should assert herself. Mrs Fitzgerald exchanged personalities with Annie Pearson. Now Annie was bold, assertive, even rude to her family members. They soon came to their senses and understood that they should not burden her with work. Mrs Fitzgerald thus helped Annie in a big way.

Question 4.
Mrs Annie Pearson and Mrs Fitzgerald are totally opposite to each other in their attitudes. Show the difference between their personalities.
Answer:
In their attitudes, Mrs. Pearson and Mrs. Fitzgerald are poles apart. They have a totally different nature. Mrs. Pearson is diffident, soft, timid and fearful. She obeys the orders of all her family members meekly. She never questions them. She works in her own house like a servant. She is often bullied by her husband and children.

In short she keeps on suffering quietly and hates unpleasantness. On the other hand, Mrs. Fitzgerald is a strong, dominating, confident and courageous woman. She is well-acquainted with her rights. She demands respect and help from others. She speaks her mind and asserts herself. In the play, she also establishes the identity of woman as an important person. Overall, she is a true exemplar of the contemporary woman.

Question 5.
How does the behaviour of Mrs. Pearson change towards each family member — Doris, Cyril and George?
Answer:
Mrs. Pearson’s behaviour towards Doris—In front of Doris, Mrs. Pearson smokes and tells her to make tea for herself. She tells Doris to eat outside, iron her yellow dress herself, condemns and criticizes her boyfriend Charlie Spence. Mrs. Pearson’s behaviour towards Cyril—When Cyril comes from outside and demands tea, he is not provided tea.

She announces that she has joined a movement and won’t keep working. She asks Cyril to take out his things himself. She doesn’t want to do any mending for him. She announces that she wouldn’t work on weekends. Mrs. Pearson’s behaviour towards George Mrs. Pearson denies him tea. She asks him to prepare it on his own. She says that she find him too funny and pokes fun at him by telling him that the club members rightly call him pompy-ompy. This way Mrs. Pearson’s behaviour undergoes a drastic change with one and all.

Question 6.
How does Mrs Pearson deal with her husband in her new personality?
Answer:
In her altogether new personality, Mrs. Pearson pokes fun at her husband. She tells George that his friends at the club laugh at him. He has never been a perfect husband, as he leaves his wife alone at home to do household chores. She checks George when he speaks disrespectfully to Mrs. Fitzgerald.

Mrs. Pearson warns her husband not to misbehave with Mrs. Fitzgerald and says that she would slap him in front of Mrs. Fitzgerald. On seeing such an unexpected bold behaviour, George gets completely shocked and baffled. On seeing his own daughter, Doris weeping, George couldn’t help her, He feels too helpless and nervous to speak up. George stares at his wife in bewilderment. He finally gives up and moves out of the room.

Question 7.
What is the main idea of the play? Has it been brought out effectively by the writer?
Answer:
The main idea of the play is that a woman has some rights in the family — her husband and children should share her work. The value of her work should be recognized — she has an important status in the family. It has been effectively brought out in the play. The playwright has used an extraordinary method for doing so. Here, the personalities of Mrs. Pearson and Mrs. Fitzgerald are exchanged.

Question 8.
What is the difference between Mrs Pearson and Mrs Fitzgerald? How do they complement each other?
Answer:
Mrs Pearson is a timid and diffident woman. She continuously slogs for providing comfort to her son, daughter and husband. She is always given orders by her family. She is a highly devoted and dedicated mother as well as wife but, gets no thanks or gratitude in return.

On the other hand, Mrs Fitzgerald is assertive and flushed with confidence. She is enjoying her life without compromising her self-respect and individuality. She advises Mrs. Pearson to assert herself and stop working like a slave for her family. Both of them have dissimilar qualities but still, they complement each other. Mrs Fitzgerald gives Mrs Pearson the courage and will to assert herself.