MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Pastoralists in the Modern World Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Pastoralists in the Modern World Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of these statements is true?
(a) Large areas of grazing land were turned into game reserves
(b) Pastoralists were not allowed to enter these reserves
(c) Serengeti National Park was created over 14,760 km of Maasai grazing land
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 2.
When did a severe drought take place, killing over half the cattle in the Maasai Reserve?
(a) 1900
(b) 1933 and 1934 more
(c) 1945
(d) 1946 and 1947

Answer

Answer: (b) 1933 and 1934 more


Question 3.
What was the percentage of land lost by Maasais as a result of the division of Maasailand?
(a) 10%
(b) 25%
(c) 35%
(d) 60%

Answer

Answer: (d) 60%


Question 4.
The nomadic cattle herders of Kaokoland belonged to
(a) Namibia
(b) Zambia
(c) Zimbabwe
(d) South Africa

Answer

Answer: (a) Namibia


Question 5.
With the passage of time, what was the position of the Maasai chiefs?
(a) They had regular income with which they could buy animals, goods and land.
(b) In times of war and famine, they lost nearly everything
(c) They did not have resources to tide over bad times
(d) Some eked out a living as charcoal burners, others did odd jobs

Answer

Answer: (a) They had regular income with which they could buy animals, goods and land.


Question 6.
In pre-colonial period, the African society was divided into
(a) elders and warriors
(b) priests and warriors
(a) agriculturists and industrialists
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) elders and warriors


Question 7.
What are Bugyals?
(a) They are wastelands
(b) Pastures in the mountain’s foot area
(c) Pastures above 12000 feet high mountains
(d) They are deserts

Answer

Answer: (c) Pastures above 12000 feet high mountains


Question 8.
How was the authority of both elders and warriors adversely affected by the British efforts to administer the affairs of the Maasai?
(a) The British appointed chiefs of different sub-groups of Maasai
(b) These chiefs were made responsible for the affairs of the tribe
(c) The British imposed various restrictions on raiding and warfare
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 9.
Which seasonal movements affect the Dhangars of Maharashtra?
(a) Cold and snow
(b) Climatic disturbance
(c) Drought and flood
(d) Alternate monsoon and dry seasons

Answer

Answer: (d) Alternate monsoon and dry seasons


Question 10.
Who are Bhotiyas, Sherpas and Kinnaris?
(a) Pastoral community of Africa
(b) Cattle herders of Rajasthan
(c) Shepherd community of Maharashtra
(d) Pastoral communities of the Himalayas

Answer

Answer: (d) Pastoral communities of the Himalayas


Question 11.
Gaddi were an important pastoral community of:
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Himachal Pradesh
(d) Chchattisgarh

Answer

Answer: (c) Himachal Pradesh


Question 12.
Which state do Gujjar Bakarwals belong to:
(a) Himachal Pradesh
(b) Jammu and Kashmir
(c) Maharashtra
(d) Gujarat

Answer

Answer: (b) Jammu and Kashmir


Question 13.
What are Dhars?
(a) High meadows
(b) Deep valleys
(c) Fertile plains
(d) Desert land

Answer

Answer: (b) Deep valleys


Question 14.
Raika pastoral community belongs to:
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Jammu and Kashmir
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (b) Rajasthan


Question 15.
Nomadic tribes need to move from one place to another because of:
(a) Seasonal changes
(b) In search of pastures
(c) To maintain ecological balance
(d) All the above

Answer

Answer: (b) In search of pastures


Question 16.
The word Maasai means:
(a) my people
(b) pasture land
(c) shifting cultivation
(d) wasteland

Answer

Answer: (a) my people


Question 17.
In which year did the colonial government in India pass the Criminal Tribes Act?
(a) 1861
(b) 1869
(c) 1871
(d) 1873

Answer

Answer: (c) 1871


Question 18.
Which of the following statements best explains pastoralist nomads?
(a) The villagers who move from one place to another
(b) The people who do not have a permanent place to live in
(c) The herdsmen who move from one place to another looking for pasture for their herd
(d) The people who visit many places for enjoyment

Answer

Answer: (c) The herdsmen who move from one place to another looking for pasture for their herd


Question 19.
Which of the following is true regarding the annual movement of Dhangars?
(a) They stay in the Central Plateau during the monsoons.
(b) After the monsoons are over they move towards Konkan area.
(c) With the onset of monsoon they leave the Konkan.
(d) All the above

Answer

Answer: (b) After the monsoons are over they move towards Konkan area.


Question 20.
Which group of Raikas herded camels?
(a) Maru
(b) Gola
(c) Kuruma
(d) Kuruba

Answer

Answer: (a) Maru


Question 21.
Which of the following statements best explains pastoralist nomads?
(a) The villagers who move from one place to another
(b) The people who do not have a permanent place to live in
(c) The herdsmen who move from one place to another looking for pasture for their herd
(d) The people who visit many places for enjoyment

Answer

Answer: (c) The herdsmen who move from one place to another looking for pasture for their herd


Question 22.
Where were the Banjaras found?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab, Rajasthan
(c) Madhya Pradesh, Maharashtra
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 23.
Where do the Maasai cattle-herders live?
(a) East-Africa
(b) Namibia
(c) Zambia
(d) Libya

Answer

Answer: (a) East-Africa


Question 24.
In 1885, Massailand was cut into half with an international boundary between
(a) Kenya and Tanganyika
(b) Kenya and Ethiopia
(c) Congo and Angola
(d) Angola and Botswana

Answer

Answer: (a) Kenya and Tanganyika


Question 25.
Which of these are the pastoral communities of Africa?
(a) Bedouins, Berbers
(b) Maasai, Somali
(c) Boran, Turkana
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 26.
What was the result of overgrazing pastures due to restrictions on pastoral movements?
(a) The quality of pastures declined
(b) This created deterioration of animal stock
(c) Underfed cattle died in large numbers during scarcity and famine
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 27.
Which of the following statements is/are correct?
(a) Some rich pastoralists started buying land and settling down giving up their nomadic life
(b) Some became settled peasants cultivating land, others took to more extensive trading
(c) The poor pastoralists became labourers, working on fields or in small towns
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 28.
When was the right to collect the tax auctioned out to contractors?
(a) In 1800
(b) Between the 1850s and 1880s
(c) In 1900
(d) In the 1920s

Answer

Answer: (b) Between the 1850s and 1880s


Question 29.
In which year could the Raikas no longer move into Sindh?
(a) After 1871
(b) In the 1880s
(c) In 1928
(d) After 1947

Answer

Answer: (d) After 1947


Question 30.
The pastoralists had to pay tax on
(a) every animal they grazed on the pastures
(b) the houses they were living in
(c) number of animals they had
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) the houses they were living in


Question 31.
In which way did the Forest Acts change the lives of the pastoralists?
(a) In the areas of forests where the pastoralists were allowed, their movements were regulated
(b) They needed a permit for entry
(c) The timing of their entry and departure was specified
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 32.
Gujjar Bakarwals are pastoralists belonging to which region?
(a) Himachal Pradesh
(b) Jammu and Kashmir
(c) Bihar
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (b) Jammu and Kashmir


Question 33.
Why did the colonial state want to transform all grazing lands into cultivated farms?
(a) Land revenue was one of the main sources of its finance
(b) It could produce more jute, cotton, wheat and other agricultural produce that were required in England
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 34.
Through the Forest Acts, some forests which produced timber like deodar or sal were declared ‘Reserved’. What did that mean?
(a) They were reserved for the pastoralists
(b) No pastoralist was allowed access to these forests
(a) Some particular pastoral communities only were allowed access to them
(b) None of the above

Answer

Answer: (b) No pastoralist was allowed access to these forests


Question 35.
Where did the community of Raikas live?
(a) In the deserts of Rajasthan
(b) Along the western coastal areas
(a) In the Rann of Kachchh
(d) In Maharashtra

Answer

Answer: (a) In the deserts of Rajasthan


Question 36.
Since when were the ‘Wasteland Rules’ implemented in various parts of the country?
(a) 17th century
(b) early 18th century
(c) mid-19th century
(d) late 19th century

Answer

Answer: (c) mid-19th century


Question 37.
Where were the Banjaras found?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab, Rajasthan
(c) Madhya Pradesh, Maharashtra
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 38.
By October, the Dhangars harvested their bajra and started on their move to the west. Why were they welcomed by the Konkani peasants?
(a) They married off their children in each other’s communities
(b) The Dhangars brought bajra for them
(c) Dhangar flocks manured their fields and fed on the stubble
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Dhangar flocks manured their fields and fed on the stubble


Question 39.
Where were the Banjaras found?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab, Rajasthan
(c) Madhya Pradesh, Maharashtra
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 40.
Which of these are the pastoral communities of the mountains?
(a) Gujjars
(b) Gaddis
(c) Bhotiyas and Sherpas
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 41.
Which crop was sown by the Dhangars in the central plateau of Maharashtra?
(a) Bajra
(b) Jowar
(c) Rice
(d) Wheat

Answer

Answer: (a) Bajra


Question 42.
The title Maasai derives from _______ and two special features of this tribe are
(a) The word in Maa ‘Maasai’ means ‘My People’
(b) They are nomadic and pastoral, and depend on milk and meat for subsistence
(c) High temperature and low rainfall have made their land dry, dusty, and extremely hot with droughts being a common feature.
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 43.
Pastoralists were found in the
(a) plateaus
(b) plains
(c) deserts
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 44.
In what ways lives of Gujjar Bakarwals of Jammu and Kashmir similar to that of Gaddi shepherds of Himachal Pradesh?
(a) They both have a similar cycle of seasonal movement
(b) They both spend their winters on low hills of Siwalik range, grazing their herds in dry scrub forests
(c) In April, they begin their upward journey again for their summer grazing grounds
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 45.
Why were some forests classified as “protected”?
(a) In these the customary grazing rights of pastorals were granted but their movements were severely restricted.
(b) The colonial officials believed that grazing destroyed the saplings and young shoots of trees that germinated on the forest floor.
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 46.
The social changes in Maasai society are that
(a) the traditional difference based on age, between the elders and warriors, has been disturbed, but it has not broken down
(b) a new distinction between the wealthy and the poor pastoralists has developed
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 47.
Life of the pastoral groups were sustained by
(a) Correct judgement of how long the herds could stay in one area, know where to find water and pasture
(b) Correct calculation of timing, their movements and ensuring they could move through territories
(c) Setting up relationship with farmers on the way, so that the herds could graze
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 History Pastoralists in the Modern World MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.