MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Cell Structure and Functions Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Cell Structure and Functions Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Nucleus is separated from cytoplasm by
(a) nuclear membrane
(b) nucleoplasm
(c) organs
(d) cell membrane

Answer

Answer: (a) nuclear membrane


Question 2.
The liquid material in the nucleus is
(a) chromosomes
(b) bacteria
(c) nucleoplasm
(d) nucleolus

Answer

Answer: (c) nucleoplasm


Question 3.
Tissues combine to form
(a) nucleus
(b) cells
(c) organism
(d) organs

Answer

Answer: (d) organs


Question 4.
Cells present in living organism differ in
(a) numbers
(b) shape
(c) size
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
Cells which lack nuclear membrane are
(a) eukaryotic cells
(b) prokaryotic cells
(c) single cells
(d) multicells

Answer

Answer: (b) prokaryotic cells


Question 6.
The control centre of all the activities of a cell is
(a) nucleus
(b) nucleoplasm
(c) cytoplasm
(d) organelles

Answer

Answer: (a) nucleus


Question 7.
The coloured organelles which are found in plants only are
(a) chlorophyll
(b) plastids
(c) vacuoles
(d) WBC

Answer

Answer: (b) plastids


Question 8.
Genes are located in
(a) chromosomes
(b) plastids
(c) cytoplasm
(d) lysosome

Answer

Answer: (a) chromosomes


Question 9.
A group of similar cells combine to form
(a) tissue
(b) organ
(c) organisms
(d) organelles

Answer

Answer: (a) tissue


Question 10.
The organism containing only a single cell is called
(a) unicellular organism
(b) multicellular organism
(c) organelle
(d) all of these

Answer

Answer: (a) unicellular organism


Question 11.
Cell walls is found in
(a) plant cells only
(b) animal cells only
(c) both (a) and (b)
(d) none of them

Answer

Answer: (a) plant cells only


Question 12.
The empty blank looking structures in the cytoplasm is
(a) vacuoles
(b) plastids
(c) plasma membrane
(d) nucleus

Answer

Answer: (a) vacuoles


Question 13.
The other name of cell membrane is
(a) plasma membrane
(b) cell wall
(c) nuclear membrane
(d) none of these

Answer

Answer: (a) plasma membrane


Question 14.
The basic structural and functional unit of all living organism is
(a) cell
(b) cell wall
(c) cell membrane
(d) chloroplasts

Answer

Answer: (a) cell


Question 15.
Chromosomes are found in
(a) nucleus
(b) nucleolus
(c) nucleoplast
(d) vacuole

Answer

Answer: (a) nucleus


Question 16.
Which of the following is a unicellular organism?
(a) Squid
(b) Amoeba
(c) Earthworm
(d) Hydra

Answer

Answer: (b) Amoeba


Question 17.
Which of the following cells is of irregular shape?
(a) RBC
(b) WBC
(c) Muscle cell
(d) Neuron

Answer

Answer: (b) WBC


Question 18.
Which pigment is present in chloroplast?
(a) Leucoplast
(b) Chlorophyll
(c) Xanthophyll
(d) Melanin

Answer

Answer: (b) Chlorophyll


Question 19.
Which of the following is made up of cellulose?
(a) Cell membrane
(b) Golgi body
(c) Chloroplast
(d) Cell wall

Answer

Answer: (d) Cell wall


Question 20.
Which of the following cells is shaped like a star with a tail?
(a) Neuron
(b) Cells of skin
(c) Muscle cell
(d) RBC

Answer

Answer: (a) Neuron


Question 21.
Cell wall is present in which of the following organisms?
(a) Bacteria
(b) Plasmodium
(c) Amoeba
(d) Sponge

Answer

Answer: (a) Bacteria


Question 22.
Which structure makes the outer boundary of an animal cell?
(a) Cell wall
(b) Cell membrane
(c) Nuclear membrane
(d) Cytoplasm

Answer

Answer: (b) Cell membrane


Question 23.
The egg of an Ostrich is a/an
(a) tissue
(b) organ
(c) cell
(d) organ system

Answer

Answer: (c) cell


Question 24.
The control unit of cell is
(a) nucleus
(b) cell wall
(c) cytoplasm
(d) all of these

Answer

Answer: (a) nucleus


Question 25.
Who discovered cell in 1665?
(a) Robert Hooke
(b) Robert Crook
(c) David Thomson
(d) Marie Francois

Answer

Answer: (a) Robert Hooke


Question 26.
Which among the following sentences is not correct about the organelles?
(a) They are found in all eukaryotic cells.
(b) They are found only in multicellular organisms.
(c) They coordinate to perform the celt functions.
(d) They are small sized and mostly internal.

Answer

Answer: (b) They are found only in multicellular organisms.


Question 27.
The jelly-like substance present inside the cell is known as
(a) cytoplasm
(b) ectoplasm
(c) nucleoplasm
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) cytoplasm


Question 28.
Which of the following is called the powerhouse of a cell?
(a) Cell wall
(b) Mitochondria
(c) Ribosomes
(d) Nucleus

Answer

Answer: (b) Mitochondria


Question 29.
Which of the following is called the kitchen of the cell?
(a) Cell wall
(b) Nucleus
(c) Vacuoles
(d) Plastids

Answer

Answer: (d) Plastids


Question 30.
Which of the following is called the functional unit of life?
(a) Cell
(b) Egg
(c) Nucleus
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Cell


Fill in the Blanks

Question 1.
Cells are the ………………. unit of all living organisms.

Answer

Answer: basic


Question 2.
………………. cells are branched.

Answer

Answer: Muscle


Question 3.
Amoeba has ………………. shape.

Answer

Answer: irregular


Question 4.
The ………………. cell transfers the messages.

Answer

Answer: nerve


Question 5.
………………. is a group of tissues.

Answer

Answer: Organ


Question 6.
Protoplasm is ………………. inside the cell.

Answer

Answer: viscous fluid


Question 7.
Eukaryotes cells have a well-developed ……………….

Answer

Answer: nucleus


Question 8.
The jelly-like substance found between the nucleus and the cell-membrane is ……………….

Answer

Answer: cytoplasm


Question 9
Nucleus is separated from the cytoplasm by ……………….

Answer

Answer: nuclear membrane


Question 10.
An ………………. is a group of organs.

Answer

Answer: organ system


Question 11.
………………. are present in plant cells but ………………. in animal cells.

Answer

Answer: Plastids, absent


Question 12.
………………. is the process of making food in plants.

Answer

Answer: Photosynthesis


Question 13.
………………. is absent in animal cell.

Answer

Answer: Cell wall


Question 14.
The kitchen of plant cell is ……………….

Answer

Answer: plastid


Question 15.
………………. is the power house of the cell.

Answer

Answer: Mitochondria


Question 16.
Cells of a few centimetres are found in ……………………. of animals and ……………………. of plants.

Answer

Answer: muscles, fibres


Question 17.
The shape of cells is generally …………………….

Answer

Answer: round


Question 18.
Red blood cells have a size of a few …………………….

Answer

Answer: micrometres


Question 19.
Cell wall is present in ……………………. cells.

Answer

Answer: plant


Question 20.
The largest cell is that of an …………………….

Answer

Answer: ostrich’s egg


Question 21.
A group of tissues makes up an …………………….

Answer

Answer: organ


True or False

Question 1.
Cytoplasm is not a part of cell.

Answer

Answer: False


Question 2.
Cell wall surrounds the cell membrane.

Answer

Answer: True


Question 3.
A group of similar cells is called tissue.

Answer

Answer: True


Question 4.
Tissues combine to form an organism.

Answer

Answer: False


Question 5.
Cell are of different sizes.

Answer

Answer: True


Question 6.
Chloroplasts are blue in colour.

Answer

Answer: False


Question 7.
Plastid occur in plant cells only.

Answer

Answer: True


Question 8.
Chromosomes contain basic hereditary units called genes.

Answer

Answer: True


Question 9.
Nucleus is the control unit of cell.

Answer

Answer: True


Question 10.
The shape and size of cell is related to its function.

Answer

Answer: True


Question 11.
Organs make up tissues.

Answer

Answer: False


Question 12.
The cytoplasm and nucleoplasm make up the protoplasm.

Answer

Answer: True


Question 13.
The smallest unit of life is chloroplast.

Answer

Answer: False


Question 14.
Unicellular organisms have one-celled body.

Answer

Answer: True


Question 15.
The cell wall is living in nature.

Answer

Answer: False


Question 16.
All the cells in our body are alike.

Answer

Answer: False


Question 17.
A human cell is a eukaryotic cell.

Answer

Answer: True


Question 18.
Plastids are found in animal cells only.

Answer

Answer: False


Question 19.
Cytoplasm of the cell contains various cell organelles.

Answer

Answer: True


Question 20.
Paramecium is a single-celled organism.

Answer

Answer: True


Question 21.
An organ is a group of tissues performing identical, and specialised functions.

Answer

Answer: True


Question 22.
A cell membrane is dead, while a cell wall is living in nature.

Answer

Answer: False


Question 23.
Ribosomes are responsible for the synthesis of proteins in a cell.

Answer

Answer: True


Question 24.
There is a rigid cell wall in all the animal cells.

Answer

Answer: False


Match the following

Column I Column II
1. Mitochondria (a) Cell
2. Functional unit of life (b) Nucleus
3. Control unit of cell (c) Unicellular
4. Single-celled organism (d) Discovery of cell
5. Robert Hooke (e) Power house of a cell
6. Combination of tissues (f) Transfers messages
7. Cytoplasm (g) Jelly-like substance
8. Nerve cell (h) Forms organ
9. Living substance in the cell (i) Cell wall
10. Outermost thick layer in plant cells (j) Protoplasm
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Mitochondria (e) Power house of a cell
2. Functional unit of life (a) Cell
3. Control unit of cell (b) Nucleus
4. Single-celled organism (c) Unicellular
5. Robert Hooke (d) Discovery of cell
6. Combination of tissues (h) Forms organ
7. Cytoplasm (g) Jelly-like substance
8. Nerve cell (f) Transfers messages
9. Living substance in the cell (j) Protoplasm
10. Outermost thick layer in plant cells (i) Cell wall

Column A Column B
1. Epithelial cells (a) Spindle shaped
2. Smooth muscle (b) Round cells
3. Nerve cells (c) Flattened
4. Egg cells (d) Long and branched
5. Cell wall (e) Dead
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Epithelial cells (c) Flattened
2. Smooth muscle (a) Spindle shaped
3. Nerve cells (d) Long and branched
4. Egg cells (b) Round cells
5. Cell wall (e) Dead

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Cell Structure and Functions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.