MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Coal and Petroleum Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Coal and Petroleum Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is a renewable source of energy?
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Water
(d) Natural gas

Answer

Answer: (c) Water


Question 2.
Which of the following is a non-renewable source of energy?
(a) Water
(b) Coal
(c) Soil
(d) Sun

Answer

Answer: (b) Coal


Question 3.
Plastic is a
(a) natural material
(b) man-made material
(c) both (a) & (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) man-made material


Question 4.
Fossil fuels are
(a) coal
(b) petroleum
(c) natural gas
(d) all of the these

Answer

Answer: (d) all of the these


Question 5.
The word ‘coal’ is derived from the old English term
(a) col
(b) coke
(c) coco
(d) none of these

Answer

Answer: (a) col


Question 6.
Which of the following minerals is present in coal?
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Sulphur
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
Naphthalene balls are used as
(a) mosquito repellant
(b) moth repellant
(c) snake repellant
(d) bee repellant

Answer

Answer: (b) moth repellant


Question 8.
How much percentage of carbon is present in bituminous?
(a) 20 — 25%
(b) 25 — 35%
(c) 65 — 85%
(d) 98%

Answer

Answer: (c) 65 — 85%


Question 9.
The process of conversion of wood into coal is called
(a) carbonisation
(b) catagenesis
(c) carboniferous
(d) none of these

Answer

Answer: (a) carbonisation


Question 10.
Petroleum is also known as
(a) coke
(b) black gold
(c) tar
(d) none of these

Answer

Answer: (b) black gold


Question 11.
The brown variety of coal is
(a) lignite
(b) peat
(c) anthracite
(d) bituminous

Answer

Answer: (a) lignite


Question 12.
The major constituent of natural gas is/are
(a) butane
(b) methane
(c) hydrogen
(d) ethane

Answer

Answer: (b) methane


Question 13.
The product obtained by destructive distillation of coal is
(a) coal tar
(b) coke
(c) coal gas
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 14.
The petroleum product which is not used as fuel is
(a) petrol
(b) kerosene
(c) diesel
(d) petroleum jelly

Answer

Answer: (d) petroleum jelly


Question 15.
Main constituent of LPG is
(a) methane
(b) butane
(c) ethane
(d) propane

Answer

Answer: (b) butane


Question 16.
A natural gas stored under high pressure is called
(a) CNG
(b) LPG
(c) KLG
(d) PNP

Answer

Answer: (a) CNG


Question 17.
Name the petroleum product used for surfacing of road.
(a) Peat
(b) Bitumen
(c) Lignite
(d) Anthracite

Answer

Answer: (b) Bitumen


Question 18.
The mining of oil under sea is termed as
(a) distillation
(b) carbonisation
(c) shore mining
(d) destructive distillation

Answer

Answer: (c) shore mining


Question 19.
Which is the best type of coal?
(a) Lignite
(b) Anthracite
(c) Bituminous
(d) Peat

Answer

Answer: (b) Anthracite


Question 20.
Petroleum is separated by using the difference in
(a) ignition temperatures
(b) melting points
(c) freezing points
(d) boiling points

Answer

Answer: (d) boiling points


Question 21.
What should be the minimum age for the dead remains of organisms to be categorised as fossil?
(a) 100 years
(b) 1,000 years
(c) 10,000 years
(d) 100,000 years

Answer

Answer: (c) 10,000 years


Question 22.
The HVJ pipeline starts from which state?
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (d) Uttar Pradesh


Question 23.
An example of fossil fuel is
(a) wood
(b) petroleum
(c) coal
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 24.
Which substance is used for making candles?
(a) Petrol
(b) Paraffin wax
(c) Lubricating oil
(d) Kerosene

Answer

Answer: (b) Paraffin wax


Question 25.
The petroleum product which is not used as a fuel is
(a) petrol
(b) kerosene
(c) diesel
(d) petroleum jelly

Answer

Answer: (d) petroleum jelly


Question 26.
When coal burns in air
(a) carbon dioxide is formed
(b) sulphur dioxide is formed
(c) carbon monoxide is formed
(d) hydrogen gas is formed

Answer

Answer: (a) carbon dioxide is formed


Question 27.
Which of the following is a natural resource?
(a) Tea
(b) Cooked food
(c) Air
(d) Toffee

Answer

Answer: (c) Air


Question 28.
Inexhaustible natural resources in
nature are
(a) limited
(b) unlimited
(c) scarce
(d) not present

Answer

Answer: (b) unlimited


Question 29.
Which of the following is an exhaustible natural resource?
(a) Air
(b) Water
(c) Sunlight
(d) Forest

Answer

Answer: (d) Forest


Question 30.
Fossils are the
(a) dead remains of living organism
(b) coal mines
(c) kind of natural resource
(d) living beings

Answer

Answer: (a) dead remains of living organism


Question 31.
Coal mainly contains
(a) hydrogen
(b) oxygen
(c) carbon
(d) sodium

Answer

Answer: (c) carbon


Question 32.
Which of the following places has a network of pipelines which supply CNG?
(a) Kanpur
(b) Jhansi
(c) Vadodara
(d) Bhopal

Answer

Answer: (c) Vadodara


Question 33.
What is the full form of PCRA?
(a) Petroleum Conservation Research Association
(b) Petroleum Consumption Research Association
(c) Petroleum Conservation Resource Association
(d) Petrochemical Consumption Research Association

Answer

Answer: (a) Petroleum Conservation Research Association


Question 34.
Hydrogen gas is mainly obtained from
(a) petroleum
(b) coal
(c) coke
(d) natural gas

Answer

Answer: (d) natural gas


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
Resources which get replenished by natural processes in a certain period of time is called …………….

Answer

Answer: renewable resources


Question 2.
……………. is a mixture of various constituents such as lubricating oil, paraffin wax, etc.

Answer

Answer: Petroleum


Question 3.
All the things that are required to fulfil one’s need are called …………….

Answer

Answer: resources


Question 4.
Anything that burns to produce energy is called a …………….

Answer

Answer: fuel


Question 5.
……………. is a black-coloured hard substance that mainly contains carbon.

Answer

Answer: Coal


Question 6.
The time period taken to complete the process of carbonisation is called …………….

Answer

Answer: carboniferous age


Question 7.
……………. is the most inferior and softest form of coal.

Answer

Answer: Peat


Question 8.
The least polluting fuel for vehicle is …………….

Answer

Answer: CNG


Question 9.
The major fossil fuels are ……………. and …………….

Answer

Answer: coal, petroleum


Question 10.
The major component of CNG is …………….

Answer

Answer: methane


Question 11.
Destructive distillation of coal is done at …………….

Answer

Answer: 1000°C


Question 12.
Petroleum is a mixture of different …………….

Answer

Answer: hydrocarbons


Question 13.
…………… is another name for petroleum.

Answer

Answer: Black gold


Question 14.
Devices that consume less energy are ……………. and ……………. lights.

Answer

Answer: CFL, LED


Question 15.
Forests are ……………. natural resources.

Answer

Answer: exhaustible


Question 16.
Petra means and oleum means …………….

Answer

Answer: rock, oil


Question 17.
……………. is the leading producer of crude oil.

Answer

Answer: Saudi Arabia


Question 18.
When heated in air, coal burns and produces mainly ……………. gas.

Answer

Answer: carbon dioxide


Question 19.
We should use ……………. instead of individual vehicles.

Answer

Answer: carpools


Question 20.
Separation of different constituents of petroleum is called …………….

Answer

Answer: refining of petroleum


Question 21.
Air is an ………………….. natural resource.

Answer

Answer: inexhaustible


Question 22.
Fossil fuels are valuable sources of …………………..

Answer

Answer: energy


Question 23.
When coal is heated in the ………………….. of air, many useful products are formed.

Answer

Answer: absence


Question 24.
When coal is burnt in the ………………….. of oxygen, lot of smoke and harmful gases are produced.

Answer

Answer: Presence


Question 25.
Useful substances obtained from petroleum and natural gas are called …………………..

Answer

Answer: petrochemicals


Question 26.
The constituent of petroleum added to produce Vaseline is …………………..

Answer

Answer: paraffin wax


Question 27.
Process of conversion of wood to carbon is called …………………..

Answer

Answer: carbonisation


Question 28.
Process of separating the fractions of petroleum by fractional distillation is called ………………….. of petroleum.

Answer

Answer: refining


True or False

Question 1.
Coal is a renewable source of energy.

Answer

Answer: False


Question 2.
Coal is a solid fossil fuel.

Answer

Answer: True


Question 3.
Coke is almost a pure form of carbon.

Answer

Answer: True


Question 4.
CNG is more polluting than petrol.

Answer

Answer: False


Question 5.
40% of electricity generation depends on coal.

Answer

Answer: True


Question 6.
Carbon content of lignite is 25-35%.

Answer

Answer: True


Question 7.
Fossil fuels are inexhaustible natural resources.

Answer

Answer: False


Question 8.
We get napthalene ball from coal tar.

Answer

Answer: True


Question 9.
The time period take to complete carbonisation is called carboniferous age.

Answer

Answer: True


Question 10.
Peat is the hardest grade coal.

Answer

Answer: False


Question 11.
Petroleum is also known as ‘black gold.’

Answer

Answer: True


Question 12.
30% of paraffins is present in petroleum.

Answer

Answer: True


Question 13.
Petroleum can be mixed with water.

Answer

Answer: False


Question 14.
Natural gas is transported through pipelines.

Answer

Answer: True


Question 15.
Kerosene is not a fossil fuel.

Answer

Answer: False


Question 16.
The percentage of carbon is more in coke than in coal.

Answer

Answer: True


Question 17.
Petroleum is soluble in water.

Answer

Answer: False


Question 18.
Petroleum is an exhaustible or non-renewable energy source.

Answer

Answer: True


Question 19.
Ammoniacal liquor is formed by the solution of ammonia in oil.

Answer

Answer: False


Question 20.
Natural gas is a domestic and industrial fuel with high calorific value.

Answer

Answer: True


Question 21.
Oxygen is a non-renewable resource.

Answer

Answer: False


Question 22.
Natural gas is found along with petroleum in reservoirs under the groun(d)

Answer

Answer: True


Question 23.
Natural gas is chiefly made up of methane.

Answer

Answer: True


Question 24.
CNG is used as a domestic fuel.

Answer

Answer: False


Question 25.
Biogas is a very costly and inconvenient fuel for rural areas.

Answer

Answer: False


Match the following

Column I Column II
1. CNG (a) Renewable source
2. Solar energy (b) Black gold
3. Petroleum (c) Non-polluting fuel
4. Anthracite (d) Waxy material
5. Coal tar (e) Produce more energy
6. Kerogen (f) 98% carbon content
7. Good fuels (g) Viscous liquid
8. Oil refinery (h) Barauni
9. Kerosene (i) Used in vaseline
10. Paraffin wax (j) Fuel in lamps
Answer

Answer:

Column I Column II
1. CNG (c) Non-polluting fuel
2. Solar energy (a) Renewable source
3. Petroleum (b) Black gold
4. Anthracite (f) 98% carbon content
5. Coal tar (g) Viscous liquid
6. Kerogen (d) Waxy material
7. Good fuels (e) Produce more energy
8. Oil refinery (h) Barauni
9. Kerosene (j) Fuel in lamps
10. Paraffin wax (i) Used in vaseline

Column A Column B
1. Coal gas a. Fossil fuel
2. Bitumen vehicles b. Fuel for light
3. Petrol c. Heating of coal
4. Black gold d. Used in road construction
5. Petroleum e. Petroleum
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Coal gas c. Heating of coal
2. Bitumen vehicles d. Used in road construction
3. Petrol b. Fuel for light
4. Black gold e. Petroleum
5. Petroleum a. Fossil fuel

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Coal and Petroleum MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.