MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Chemical Effects of Electric Current Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Chemical Effects of Electric Current Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is a bad conductor of electricity?
(a) Distilled water
(b) Silver nitrate
(c) Sulphuric acid
(d) Copper sulphate

Answer

Answer: (a) Distilled water


Question 2.
Which of the following does not conduct electricity?
(a) Sugar solution
(b) Vinegar solution
(c) Lemon juice solution
(d) Caustic soda solution

Answer

Answer: (a) Sugar solution


Question 3.
An electric current can produce
(a) heating effect
(b) chemical effect
(c) magnetic effect
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 4.
Pure or distilled water is a
(a) poor conductor
(b) good conductor
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) poor conductor


Question 5.
Which of the following is a good conductor?
(a) Brick
(b) Steel
(c) Plastic
(d) Cotton

Answer

Answer: (b) Steel


Question 6.
Polythene is
(a) a conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) an insulator


Question 7.
Electroplating is based on
(a) heating effect of electricity
(b) chemical effect of electricity
(c) physical effect of electricity
(d) magnetic effect of electricity

Answer

Answer: (b) chemical effect of electricity


Question 8.
Copper is
(a) a good conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a good conductor


Question 9.
Waste from an electroplating factory must be disposed off
(a) in the nearby river
(b) in the nearby pond
(c) in the nearby cornfield
(d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies

Answer

Answer: (d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies


Question 10.
An electrolyte is
(a) a metal
(b) a liquid that conducts current
(c) a non-metal
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a liquid that conducts current


Question 11.
Flow of electron is called
(a) electrolyte
(b) electroplating
(c) electrodes
(d) electric current

Answer

Answer: (d) electric current


Question 12.
Which is not a non-electrolyte?
(a) Ethyl alcohol
(b) Sodium chloride
(c) Urea
(d) Sodium solution

Answer

Answer: (b) Sodium chloride


Question 13.
An electric lamp glows due to
(a) heating effect
(b) magnetic effect
(c) chemical effect
(d) physical effect

Answer

Answer: (a) heating effect


Question 14.
Electroplating prevents
(a) corrosion
(b) passing of current
(c) dissociation
(d) shining

Answer

Answer: (a) corrosion


Question 15.
Which of the following is not used for electroplating metal articles?
(a) Nickel
(b) Silver
(c) Chromium
(d) Sodium

Answer

Answer: (d) Sodium


Question 16.
Iron objects can be protected by electroplating them with
(a) chromium
(b) nickel
(c) zinc
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 17.
Electric poles are coated with a layer of which metal?
(a) Chromium
(b) Zinc
(c) Silver
(d) Aluminium

Answer

Answer: (b) Zinc


Question 18.
Which of the following is a good conductor of electricity?
(a) Distilled water
(b) Cooking oil
(c) Tap water
(d) Sugar solution

Answer

Answer: (c) Tap water


Question 19.
Chemical effects of electric current are primarily used for which of the following?
(a) Electroplating
(b) Separating oxygen
(c) Separating hydrogen
(d) Separating gold

Answer

Answer: (a) Electroplating


Question 20.
Which of the following will work the best as a tester for electric current?
(a) Bulb
(b) LED
(c) CFL
(d) Magnetic compass

Answer

Answer: (d) Magnetic compass


Question 21.
Shiny objects are often made by electroplating steel with
(a) nickel
(b) titanium
(c) chromium
(d) zinc

Answer

Answer: (c) chromium


Question 22.
The glowing of the filament of a bulb is due to
(a) heating effect of electric current
(b) physical effect of electric current
(c) magnetic effect of electric current
(d) chemical effect of electric current

Answer

Answer: (a) heating effect of electric current


Question 23.
Most liquids that conduct electricity are solutions of
(a) acids
(b) bases
(c) salts
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 24.
Name the chemist who showed that bubbles of oxygen and hydrogen are produced when electric current passes through water.
(a) William Nicholson
(b) William Harvey
(c) Luigi Galvani
(d) Alessandro Volta

Answer

Answer: (a) William Nicholson


Question 25.
A sheet of pure copper is used as
(a) cathode
(b) anode
(c) diode
(d) none of these

Answer

Answer: (a) cathode


Question 26.
Sanitary fittings are generally coated with a layer of which metal?
(a) Chromium
(b) Zinc
(c) Silver
(d) Aluminium

Answer

Answer: (a) Chromium


Question 27.
In an LED, the longer lead/leg is connected to the
(a) positive terminal of the battery
(b) negative terminal of the battery
(c) either positive or negative terminal of the battery
(d) none of these

Answer

Answer: (a) positive terminal of the battery


Question 28.
To prevent iron from corrosion, it is electroplated with
(a) aluminium
(b) copper
(c) oxygen
(d) zinc.

Answer

Answer: (d) zinc.


Fill in the Blanks

Question 1.
Substances that conduct electricity are called ………………

Answer

Answer: Conductors


Question 2.
Substances that do not conduct electricity are called ………………

Answer

Answer: insulator


Question 3.
A cation has ……………… charge.

Answer

Answer: positive


Question 4.
Some liquids are ……………… conductors of electricity and some are ……………… conductors of electricity.

Answer

Answer: good, poor


Question 5.
Distilled water is an ………………

Answer

Answer: insulator


Question 6.
Distilled water when mixed with salts becomes a ……………… conductor of electricity.

Answer

Answer: good


Question 7.
Light emitting diodes (LED) glow even when a ……………… electric current flows through it.

Answer

Answer: weak


Question 8.
The passage of an electric current through a conducting solution causes ………………

Answer

Answer: chemical reaction


Question 9.
Change in colour is an example of the ……………… effect of current.

Answer

Answer: chemical


Question 10.
There are ……………… wires attached to an LED.

Answer

Answer: two


Question 11.
In an LED, the longer lead is attached to the terminal of the battery and the shorter lead to the ……………… terminal.

Answer

Answer: positive, negative


Question 12.
Chromium has a ……………… appearance.

Answer

Answer: shiny


Question 13.
Distilled water is made by removing all ………………

Answer

Answer: impurities


Question 14.
Iron tends to ……………… and ………………

Answer

Answer: corrode, rust


Question 15.
A coating of ……………… is deposited on iron to protect it from corrosion and formation of rust.

Answer

Answer: zinc


Question 16.
An electric lamp glows due to ……………… effect of electric current.

Answer

Answer: heating


Question 17.
Electrodes are ………………

Answer

Answer: conductors


Question 18.
The deflection in ……………… shows that current is passing.

Answer

Answer: magnetic compass


Question 19.
……………… does not corrode easily.

Answer

Answer: Chromium


Question 20.
An electrolyte is a ………………

Answer

Answer: liquid


Question 21.
Chemical effect of current involves the transformation of ………………….. energy into chemical energy.

Answer

Answer: electrical


Question 22.
………………….. in an instrument that is used to measure the amount of current.

Answer

Answer: Ammeter


Question 23.
The closed path through which the current flows is called …………………..

Answer

Answer: circuit


Question 24.
LED glows even when a ………………….. electric current passes through it.

Answer

Answer: weak


Question 25.
A bulb glows by the ………………….. effect of current.

Answer

Answer: heating


Question 26.
Anions are ………………….. charged and cations are ………………….. charged ions.

Answer

Answer: negatively, positively


True or False

Question 1.
Rubber is a good conductor of electricity.

Answer

Answer: False


Question 2.
Plastics are poor conductor of electricity.

Answer

Answer: True


Question 3.
All liquids conduct electricity.

Answer

Answer: False


Question 4.
Distilled water is free of salt.

Answer

Answer: True


Question 5.
Pure water conducts electricity.

Answer

Answer: False


Question 6.
Most liquids that conducts electricity are solutions of acids, bases and salts.

Answer

Answer: True


Question 7.
Electroplating is based on magnetic effect of electricity.

Answer

Answer: False


Question 8.
Small amount of some mineral salts are naturally present in water.

Answer

Answer: True


Question 9.
Chromium is carcinogenic.

Answer

Answer: True


Question 10.
An electric bulb glows due to chemical effect of electricity.

Answer

Answer: False


Question 11.
Distilled water when mixed with salt conducts electricity.

Answer

Answer: True


Question 12.
LED is an electric bulb that is used in a tester.

Answer

Answer: True


Question 13.
Deflection in compass needle is due to magnetic effect of current.

Answer

Answer: True


Question 14.
When electric current is passed through the copper sulphate solution, copper and sulphate ions are dissociated.

Answer

Answer: True


Question 15.
In an LED bulb, the shorter lead is connected to the positive terminal of the battery.

Answer

Answer: False


Question 16.
Electric current produces a magnetic effect.

Answer

Answer: True


Question 17.
Some liquids are good conductors of electricity and some are poor conductors of electricity.

Answer

Answer: True


Question 18.
Chromium has a shiny appearance.

Answer

Answer: True


Question 19.
Jewellery makers electroplate silver and gold on expensive metals.

Answer

Answer: False


Question 20.
Electroplating wastes are useful to human health and environment.

Answer

Answer: False


Question 21.
Chromium has a shiny appearance.

Answer

Answer: True


Question 22.
When salt is dissolved in distilled water, it does not conduct electricity.

Answer

Answer: False


Question 23.
Rainwater collected near earth’s surface is a non-conductor of electricity.

Answer

Answer: False


Question 24.
Insulators are used to make electric wires.

Answer

Answer: False


Question 25.
Iron buckets and iron water tanks are made from galvanised iron.

Answer

Answer: True


Question 26.
During the electrolysis of water, hydrogen gas is liberated at the anode.

Answer

Answer: False


Question 27.
Circuit is the closed path through which the current flows.

Answer

Answer: True


Question 28.
Electric current shows magnetic effect.

Answer

Answer: True


Question 29.
Electroplating is based on the heating effect of electricity.

Answer

Answer: False


Question 30.
The process of electrolysis is used for making imitation jewellery.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Closed path (a) Good conductor
2. LED (b) Deflection of compass
3. Carbon rod (c) Positively charged ion
4. Galvanisation (d) Poor conductor of electricity
5. Distilled water (e) Coating with zinc
6. Salt solution (f) Electrodes
7. Cation (g) Light emitting diodes
8. Magnetic effect of current (h) Electric circuit
9. Chromium (i) Negatively charged ion
10. Anion (j) Electroplating
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Closed path (h) Electric circuit
2. LED (g) Light emitting diodes
3. Carbon rod (f) Electrodes
4. Galvanisation (e) Coating with zinc
5. Distilled water (d) Poor conductor of electricity
6. Salt solution (a) Good conductor
7. Cation (c) Positively charged ion
8. Magnetic effect of current (b) Deflection of compass
9. Chromium (j) Electroplating
10. Anion (i) Negatively charged ion

Column A Column B
1. Insulator circuit (a) Electric
2. Conductor (b) Conducts current
3. Closed path (c) Prevents rusting
4. Solution of distilled water and salt (d) Rubber
5. Electroplating (e) Copper
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Insulator circuit (d) Rubber
2. Conductor (e) Copper
3. Closed path (a) Electric
4. Solution of distilled water and salt (b) Conducts current
5. Electroplating (c) Prevents rusting

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Chemical Effects of Electric Current MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.