MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Force and Pressure Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Force and Pressure Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
The pressure which is exerted by air around us is known as
(a) force
(b) atmospheric pressure
(c) muscular force
(d) friction

Answer

Answer: (b) atmospheric pressure


Question 2.
Force acting on per unit area is called
(a) non-contact forces
(b) contact forces
(c) force
(d) pressure

Answer

Answer: (d) pressure


Question 3.
A exerted by an object on another is a force.
(a) Push or pull
(b) Contact or non-contact force
(c) Pressure
(d) Magnitude

Answer

Answer: (a) Push or pull


Question 4.
The force exerted by the earth to pull the object towards itself is called
(a) electrostatic force
(b) gravitational force
(c) muscular force
(d) contact force

Answer

Answer: (b) gravitational force


Question 5.
Muscular force is also called __________ force.
(a) non-contact
(b) contact
(c) gravitational
(d) magnetic

Answer

Answer: (b) contact


Question 6.
The force exerted by a charged body on another charged or uncharged body is called
(a) gravitational force
(b) electrostatic force
(c) non-contact force
(d) contact force

Answer

Answer: (b) electrostatic force


Question 7.
Force changes the
(a) motion of body
(b) speed of body
(c) shape of body
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 8.
The force exerted by our muscle is called
(a) electrostatic force
(b) muscular force
(c) gravitational force
(d) non-contact force

Answer

Answer: (b) muscular force


Question 9.
1 kilogram weight is equal to
(a) 98 N
(b) 9.8 N
(c) 0.98 N
(d) 0.098 N

Answer

Answer: (b) 9.8 N


Question 10.
A spring balance is used for measuring
(a) mass
(b) weight
(c) pressure
(d) speed

Answer

Answer: (b) weight


Question 11.
Two boys A and B are applying force on a block. If the block moves towards the boy A, which one of the following statements is correct?
(a) Magnitude of force applied by A is greater than that of B.
(b) Magnitude of force applied by A is smaller than that of B.
(c) Net force on the block is towards B.
(d) Magnitude of force applied by A is equal to that of B.

Answer

Answer: (b) Magnitude of force applied by A is smaller than that of B.


Question 12.
When two forées act in opposite directions, then net force acting is the
(a) sum of two forces
(b) difference between two forces
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) difference between two forces


Question 13.
The strength of force is expressed by its
(a) weight
(b) mass
(c) magnitude
(d) longitudinal force

Answer

Answer: (c) magnitude


Question 14.
Leaves fall down on the ground due to
(a) electrostatic force
(b) magnetic force
(c) gravitational force
(d) muscular force

Answer

Answer: (c) gravitational force


Question 15.
State of motion is described by
(a) Position of rest
(b) Position of motion
(c) Both by the state of rest or motion
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both by the state of rest or motion


Question 16.
When the hammer strikes the gong of an electric bell, which of the following force is responsible for the movement of hammer?
(a) Gravitational force alone
(b) Magnetic force alone
(c) Electrostatic force alone
(d) Frictional force alone

Answer

Answer: (c) Electrostatic force alone


Question 17.
During dry weather, while combing hair, sometimes we experience hair flying apart. The force responsible for this is
(a) force of gravity
(b) force of friction
(c) electrostatic force
(d) magnetic force

Answer

Answer: (c) electrostatic force


Question 18.
A container is filled with water as shown in the given figure. Which of the following statements is correct about pressure of water?
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers 1
(a) Pressure at A > Pressure at B > Pressure at C
(b) Pressure at A = Pressure at B = Pressure at C
(c) Pressure at A < Pressure at B > Pressure at C
(d) Pressure at A < Pressure at B < Pressure at C

Answer

Answer: (d) Pressure at A < Pressure at B < Pressure at C


Question 19.
Two objects repel each other. This repulsion could be due to
(a) frictional force only
(b) electrostatic force only
(c) magnetic force only
(d) either a magnetic or an electrostatic force

Answer

Answer: (d) either a magnetic or an electrostatic force


Question 20.
Which one of the following forces is a contact force?
(a) Force of gravity
(b) Magnetic force
(c) Force of friction
(d) Electrostatic force

Answer

Answer: (c) Force of friction


Question 21.
A brick is kept in three different ways on a table as shown in given figure. The pressure exerted by the brick on the table will be
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers 2
(a) maximum in position A
(c) maximum in position B
(b) maximum in position C
(d) equal in all cases

Answer

Answer: (a) maximum in position A


Question 22.
Which force is being applied by a vendor when he is pushing the pushcart?
(a) Muscular force
(b) Magnetic force
(c) Frictional force
(d) Electrostatic force

Answer

Answer: (a) Muscular force


Question 23.
Which force always opposes motion?
(a) Magnetic force
(b) Electrostatic force
(c) Frictional force
(d) Muscular force

Answer

Answer: (c) Frictional force


Question 24.
Which of the following exerts gravitational force?
(a) Earth
(b) Venus
(c) Saturn
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 25.
Which force causes a charged balloon to attract another balloon?
(a) Muscular force
(b) Electrostatic force
(c) Magnetic force
(d) Gravitational force

Answer

Answer: (b) Electrostatic force


Question 26.
What is the SI unit of force?
(a) Newton
(b) Galileo
(c) Einstein
(d) Pascal

Answer

Answer: (a) Newton


Question 27.
As we go to the higher altitudes, the atmospheric pressure
(a) increases
(b) decreases
(c) remains the same
(d) cannot say

Answer

Answer: (b) decreases


Question 28.
The pressure of the water at the bottom of the pond is than at the surface.
(a) lower
(b) higher
(c) same
(d) either lower or higher

Answer

Answer: (b) higher


Question 29.
A body is said to be under balanced forces when the resultant of all the forces applied is
(a) one
(b) zero
(c) infinite
(d) none of these

Answer

Answer: (b) zero


Question 30.
Opening a door is an example of a
(a) contact force
(b) non-contact force
(c) muscular force
(d) both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) both (a) and (c)


Question 31.
What is the cause of change in the state of motion of an object?
(a) Pressure
(b) Atmospheric pressure
(c) Friction
(d) Force

Answer

Answer: (d) Force


Fill in the Blanks

Question 1.
We ………………. the bucket to take out water from well.

Answer

Answer: pull


Question 2.
The strength of a force is usually expressed by its ……………….

Answer

Answer: magnitude


Question 3.
………………. force is the force resulting due to the action of muscles.

Answer

Answer: Muscular


Question 4.
The envelop of air all around us is called ……………….

Answer

Answer: atmosphere


Question 5.
To open a door we or ………………. the door.

Answer

Answer: push, pull


Question 6.
Force of friction is an example of ………………. force.

Answer

Answer: contact


Question 7.
Force ………………. is called pressure.

Answer

Answer: per unit area


Question 8.
Force has ………………. as well as direction.

Answer

Answer: magnitude


Question 9.
Fruits fall ………………. due to the force of gravity.

Answer

Answer: downward


Question 10.
The body at rest is called ………………. body.

Answer

Answer: stationary


Question 11.
………………. and ………………. forces are the two kinds of forces.

Answer

Answer: Contact, non-contact


Question 12.
Force exerted by magnet is called ………………. force.

Answer

Answer: magnetic


Question 13.
We apply force on ………………. while walking.

Answer

Answer: ground


Question 14.
Force is ………………. to pressure.

Answer

Answer: directly proportional


Question 15.
The ………………. is measured by an instrument called barometer.

Answer

Answer: atmospheric pressure


Question 16.
Force acting on a body can change its ……………………. and state of motion.

Answer

Answer: shape


Question 17.
The wear and tear in the machine parts is due to …………………….

Answer

Answer: friction


Question 18.
A force arises due to ……………………. between two objects.

Answer

Answer: interaction


Question 19.
The pressure exerted by a liquid ……………………. with depth.

Answer

Answer: increases


Question 20.
Like poles of a magnet ……………………. each other.

Answer

Answer: repel


Question 21.
A drinking straw works on the principle of ……………………. pressure.

Answer

Answer: atmospheric


True or False

Question 1.
Force applied on an object in opposite directions add to one another.

Answer

Answer: False


Question 2.
Pressure does not depend on area of contact.

Answer

Answer: False


Question 3.
A force can change the state of motion of an object.

Answer

Answer: True


Question 4.
Force cannot change the speed of an object.

Answer

Answer: False


Question 5.
Atmospheric pressure is less at higher altitudes.

Answer

Answer: True


Question 6.
Force of gravity is a contact force.

Answer

Answer: False


Question 7.
Muscular force is also known as contact force.

Answer

Answer: True


Question 8.
Pascal is the unit of force.

Answer

Answer: False


Question 9.
To move an object faster it has to be pushed or pulled repeatedly.

Answer

Answer: True


Question 10.
Magnitude is the strength of force.

Answer

Answer: True


Question 11.
Force can change the shape of an object.

Answer

Answer: True


Question 12.
At least two objects must interact for a force to come into play.

Answer

Answer: True


Question 13.
Magnetic force is a non-contact force.

Answer

Answer: True


Question 14.
An apple from a tree falls on the ground due to the force of gravity.

Answer

Answer: True


Question 15.
Newton is the unit of force.

Answer

Answer: True


Question 16.
Fluids exert pressure on the walls of their container.

Answer

Answer: True


Question 17.
A piece of rubber regains its shape when force is removed.

Answer

Answer: True


Question 18.
Cutting and piercing tools have blunt edges.

Answer

Answer: False


Question 19.
Camel cannot walk on sand due to its broad feet.

Answer

Answer: False


Question 20.
Non-contact force can act from a distance.

Answer

Answer: True


Question 21.
The syringe works on the principle of atmospheric pressure.

Answer

Answer: True


Question 22.
People in plains suffer from nose bleeding.

Answer

Answer: False


Question 23.
Electrostatic force is a contact force.

Answer

Answer: False


Question 24.
Air resistance opposes motion of objects through the air.

Answer

Answer: True


Question 25.
The SI unit of pressure is newton.

Answer

Answer: False


Match the following

Column I Column II
1. Pressure (a) Fluid pressure
2. Barometer (b) Unit of pressure
3. Newton (c) Non-contact force
4. Manometer (d) Force/Area
5. Pascal (e) Unit of force
6. Magnetic force (f) Net force acting on a body
7. 1 kilogram (g) Atmospheric pressure
8. Resultant force (h) 9.8 N
9. Frictional force (i) Down the column
10. Pressure increases (j) Contact force
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Pressure (d) Force/Area
2. Barometer (g) Atmospheric pressure
3. Newton (e) Unit of force
4. Manometer (a) Fluid pressure
5. Pascal (b) Unit of pressure
6. Magnetic force (c) Non-contact force
7. 1 kilogram (h) 9.8 N
8. Resultant force (f) Net force acting on a body
9. Frictional force (j) Contact force
10. Pressure increases (i) Down the column

Column A Column B
1. Gravity (a) Muscular force
2. Frictional force (b) Pascal
3. Pressure (c) Strength of force
4. Magnitude (d) Earth
5. Contact force (e) Contact force
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Gravity (d) Earth
2. Frictional force (e) Contact force
3. Pressure (b) Pascal
4. Magnitude (c) Strength of force
5. Contact force (a) Muscular force

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Force and Pressure MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.