MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When, and Where with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When, and Where with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the How, When, and Where Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

How, When, and Where Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.
History is about finding out how things were in the past and how things have ________
(a) Changed
(b) Started
(c) Ended/completed
(d) Evolved

Answer

Answer: (a) Changed


Question 2.
Historians believed that Time does not have _________ dates in terms of a particular year or month
(a) Abstruse
(b) Precise
(c) Ambiguous
(d) Imprecise

Answer

Answer: (b) Precise


Question 3.
Historians often compared Past with the Present and always referred to _________. i.e. Before and After.
(a) Event
(b) Time
(c) Period
(d) Phase

Answer

Answer: (b) Time


Question 4.
A list of historical events is given below. Choose the one where a precise date can be fixed.
(a) Start of Mughal Rule in India
(b) Start of British rule in India
(c) Assassination of Mahatma Gandhi
(d) Start of Non- cooperation Movement

Answer

Answer: (c) Assassination of Mahatma Gandhi


Question 5.
James Mill was of the opinion that before British came to India, __________ruled the country.
(a) Hindus and Muslims
(b) Only Hindus
(c) Hindus, Muslims and Christians
(d) Only Muslims

Answer

Answer: (a) Hindus and Muslims


Question 6.
What is Imperialism?
(a) Imperialism is a political system
(b) Imperialism is a technical term
(c) Imperialism is a traditional system
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Imperialism is a political system


Question 7.
The chosen set of dates by the Historians become more vital when the focus is on a
(a) Particular set of events
(b) Particular Location
(c) Particular Battle
(d) Particular King

Answer

Answer: (a) Particular set of events


Question 8.
From a layman’s point of view, which one of the following option is synonymous with the study of History and very difficult to memorise?
(a) Dates
(b) Census
(c) Surveys
(d) Artefacts

Answer

Answer: (a) Dates


Question 9.
When Historians write History, they divide it into different chapters. Why?
(a) To give a neat look and presentation
(b) To give each chapter some coherence
(c) For easier selection of dates.
(d) To associate the events separately

Answer

Answer: (b) To give each chapter some coherence


Question 10.
Pick out the statement that does not justify the significance of a timeline in History.
(a) A time line helps to identify the chronological occurrence of an event in a planned and arranged manner
(b) A timeline helps to keep information according to the sequence of events
(c) A timeline is not a graphical interpretation
(d) A timeline is organized according to the dates

Answer

Answer: (c) A timeline is not a graphical interpretation


Question 11.
What was the important suggestion made by James Mill to the British?
(a) British should conquer all the territories in India to ensure the enlightenment and happiness of Indian People
(b) Introduction of European manners and Western education will lower the level of Indian civilization
(c) With Religious tolerance, caste taboos and other superstitious practices only India can progress.
(d) India will progress without British help.

Answer

Answer: (a) British should conquer all the territories in India to ensure the enlightenment and happiness of Indian People


Question 12.
Name the three volume work of James Mill, the Scottish economist and philosopher.
(a) Glimpses of India
(b) History of British India
(c) An ancient History of India
(d) Glimpses of British History

Answer

Answer: (b) History of British India


Question 13.
Given below are some reasons to study History in the present world. Select the one that is not applicable to the study of history
(a) Since future is moulded on the basis of past events, it is important to study History.
(b) History is a record of people, places, events of the present arranged in chronological order.
(c) History is all about finding out how things have changed over a period of time.
(d) History is a catalogue of events, to understand about people, their customs, traditions etc.

Answer

Answer: (b) History is a record of people, places, events of the present arranged in chronological order.


Question 14.
What are the sources of information of the periods?
(a) Primary sources
(b) Secondary sources
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b


Question 15.
History is considered to be a study of _____________.
(a) Comparisons
(b) The Present
(c) The Past
(d) The Future

Answer

Answer: (c) The Past


Question 16.
When did Tipu Sultan become the ruler of Mysore?
(a) 1781
(b) 1780
(c) 1779
(d) 1782

Answer

Answer: (d) 1782


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When, and Where with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 History How, When, and Where MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.