MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Large scale destruction of forests cover and arable land has occured due to the following:
(a) Growing population
(b) Ever growing demand of the population
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 2.
Some important techniques to cope with Land slide are given below. Pick out the one that is not applicable.
(a) Construction of retention wall to stop land from slipping.
(b) Implementation of the surface drainage control
(c) Decrease in vegetation cover
(d) Hazard mapping locate areas prone to landslides

Answer

Answer: (c) Decrease in vegetation cover


Question 3.
A few reasons as to why there is uneven distribution of population in different parts of the world are given below. Pick out the most appropriate reason.
(a) Due to varied characteristics of land and climate
(b) Due to the fact that earth is the only heavenly body in the universe
(c) Due to the fact that water covers only about 70% of the total area
(d) Due to the fact that land covers only about 30% of the total area

Answer

Answer: (a) Due to varied characteristics of land and climate


Question 4.
Which one of the following statements is true with respect to lands
(a) People and their demands are growing because the availability of land is not limited.
(b) Community lands are owned by the community for common uses like collection of fodder, fruits or medicinal herbs
(c) Proper planning of land use with reference to the nature of land and the needs of the community would provide minimum returns.
(d) Community land belongs to an individual and hence he/she is free to cultivate in that land.

Answer

Answer: (b) Community lands are owned by the community for common uses like collection of fodder, fruits or medicinal herbs


Question 5.
A few physical factors that determine the use of land are given below. Pick out the one that is not a physical factor
(a) Availability of capital
(b) Minerals and Availability of Water
(c) Topography and Soil
(d) Climate

Answer

Answer: (a) Availability of capital


Question 6.
Australia uses its largest portion of its area for
(a) pastures
(b) crop land
(c) forest
(d) other uses

Answer

Answer: (a) pastures


Question 7.
The total percent of land of world under forest is
(a) 26
(b) 31
(c) 36
(d) 41

Answer

Answer: (b) 31


Question 8.
Name the term that can be given to Land that is suitable for crop production.
(a) Untilled Land
(b) Pasture Land
(c) Forest Land
(d) Arable Land

Answer

Answer: (d) Arable Land


Question 9.
What does the term Land degradation refer to?
(a) Decline in the use of fertilizers
(b) The decline in the productivity of cultivated land or forest land
(c) Presence of rocks and minerals in the soil
(d) The slope of the land

Answer

Answer: (b) The decline in the productivity of cultivated land or forest land


Question 10.
Which of the following is used of soil conservation?
(a) Mulching
(b) Shelter belts
(c) Contour ploughing
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 11.
The major factors of soil formation are the nature of parent rock and __________
(a) Deforestation
(b) Soil Erosion
(c) Overgrazing
(d) Climatic factors

Answer

Answer: (d) Climatic factors


Question 12.
Name the term that can be given to the various layers in the soil after it is cut out like a slice of cake.
(a) Top Soil
(b) Soil Horizon
(c) Sub Soil
(d) Soil Mixture

Answer

Answer: (b) Soil Horizon


Question 13.
Out of the given options, which one refer to the land used for grazing cattle
(a) Pasture Land
(b) Fallow Land
(c) Arable Land
(d) Forest Land

Answer

Answer: (a) Pasture Land


Question 14.
Which is not an example of ground water?
(a) Water flowing in rivers
(b) Water through wells
(c) Water through hand pumps
(d) Water through submersible pumps

Answer

Answer: (a) Water flowing in rivers


Question 15.
Identify from the list given below, the different type of land based on the ownership of the land
(a) Plains and Mountains
(b) Private and Community (Government) owned
(c) Fertile and Barren
(d) Rural and Urban

Answer

Answer: (b) Private and Community (Government) owned


Question 16.
What percentage of the total area of the earth’s surface is covered by the most important natural resource Land?
(a) About 20 %
(b) About 30 %
(c) About 40 %
(d) About 70 %

Answer

Answer: (b) About 30 %


Question 17.
Which of the following determine the use of land?
(a) Soil and topography
(b) Climate and vegetation
(c) Availability of water
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 18.
The uneven distribution of population in the world is due to the varied characteristics of
(a) land and climate
(b) climate
(c) vegetation
(d) settlements

Answer

Answer: (a) land and climate


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Geography Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.