MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Resources Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Resources Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Coal is an example of
(a) renewable resources
(b) non-renewable resources
(c) human resources
(d) potential resources

Answer

Answer: (b) non-renewable resources


Question 2.
Resources are distributed unequally over the earth because of
(a) the different natural conditions
(b) level of development
(c) technological levels
(d) all of these

Answer

Answer: (a) the different natural conditions


Question 3.
Balancing the need to use resources and also conserve them for the future is called
(a) Sustainable development
(b) Resource conservation
(c) Resource development
(d) Human resource development

Answer

Answer: (a) Sustainable development


Question 4.
On the basis of origin, Natural resources can be classified as____________ and ________.
(a) Biotic and Abiotic resources
(b) Renewable and Non Renewable
(c) Actual and Potential resources
(d) Ubiquitous and Localised resource

Answer

Answer: (a) Biotic and Abiotic resources


Question 5.
On the basis of their use and development, Natural resources can be classified as ________ and ________.
(a) Biotic and Abiotic resources
(b) Actual and Potential resources
(c) Renewable and Non Renewable
(d) Ubiquitous and Localised resources

Answer

Answer: (b) Actual and Potential resources


Question 6.
High speed winds, solar energy, bio waste etc were all considered as potential sources of energy in the past, but today they are all examples of ___________
(a) Non-Renewable Resources
(b) Actual Resources
(c) Ubiquitous Resources
(d) Localised Resources

Answer

Answer: (b) Actual Resources


Question 7.
Water, Electricity, Rickshaw etc have all something in common, they have been used by people and hence they are all examples of
(b) Patent
(b) Skill
(c) Utility
(d) Potential

Answer

Answer: (c) Utility


Question 8.
Name the type of resources which have the capacity or ability to reproduce or renew quickly.
(a) Localised Resources
(b) Non-Renewable Resources
(c) Renewable Resources
(d) Ubiquitous Resources

Answer

Answer: (c) Renewable Resources


Question 9.
Grandmother’s home remedies have no commercial value, but can be patented and sold to become economically valuable. What exactly is the meaning of the word Patent from the following list of options?
(a) To satisfy human needs
(b) The exclusive right over an idea or invention
(c) Renewable resources
(d) The usability or utility of a substance

Answer

Answer: (b) The exclusive right over an idea or invention


Question 10.
Resources used carefully and giving them time to get renewed is called
(a) resource depletion
(b) resource conservation
(c) resource pollution
(d) none of these

Answer

Answer: (b) resource conservation


Question 11.
On the basis of their distribution, Natural resources can be classified as____________ and ________.
(a) Ubiquitous and Localised resources
(b) Biotic and Abiotic resources
(c) Actual and Potential resources
(d) Renewable and Non Renewable

Answer

Answer: (a) Ubiquitous and Localised resources


Question 12.
Name the Resources where the quantity is known
(a) Biotic
(b) Actual
(c) Renewable
(d) Potential

Answer

Answer: (b) Actual


Question 13.
Nitrogen fixation can be done by
(a) Industries
(b) Rhizobium
(c) Lightening
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 14.
From the following which one can be described as a best example for having an economic value
(a) A beautiful sunset
(b) Resources like Iron, Manganese
(c) Affection from friends and family
(d) Good weather

Answer

Answer: (b) Resources like Iron, Manganese


Question 15.
From the given list of options, which one can be considered as an example of a Natural Resource?
(a) Railway Tracks
(b) Bridges
(c) Sunlight
(d) Roads

Answer

Answer: (c) Sunlight


Question 16.
The basis of classification of resources are
(a) level of development and use
(b) origin
(c) stock and distribution
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 17.
Name the term given to the resources that are drawn from Nature and used without much modification.
(b) Human
(b) Natural resources
(c) Depletable
(d) Human made

Answer

Answer: (b) Natural resources


Question 18.
Name the term that can collectively refer to consist of all living and nonliving things that surround an organism.
(a) Environment
(b) Stock
(c) Value
(d) Resource

Answer

Answer: (a) Environment


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Geography Resources MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.