MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Understanding Secularism Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Understanding Secularism Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What is celebrated on 2nd October of every year?
(a) Christmas Day
(b) Children’s Day
(c) Gandhi Jayanti
(d) Diwali

Answer

Answer: (c) Gandhi Jayanti


Question 2.
Which country didn’t allow non-Muslims to build their worship places?
(a) India
(b) Saudi Arabia
(c) Pakistan
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Saudi Arabia


Question 3.
From where did immigrants come to France in 1960’s?
(a) Algeria
(b) Tunisia
(c) Morocco
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 4.
What was the names of the Muslim dominant former French colonies?
(a) Tunisia
(b) Morocco
(c) Algeria
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
What was the reason behind abolition of the evil practice of untouchability?
(a) To end the Muslims in India
(b) To end the discrimination
(c) To end the poverty
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To end the discrimination


Question 6.
Which one of the following is a fundamental right?
(a) Right to freedom of religion
(b) Right to property
(c) Right to work
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Right to freedom of religion


Question 7.
The rights provided by constitution are called:
(a) Governmental Rights
(b) Optional Rights
(c) Economic Rights
(d) Fundamental Rights

Answer

Answer: (d) Fundamental Rights


Question 8.
In February 2004, which country has prohibited the wearing of conspicuous religious or political signs by the students?
(a) France
(b) India
(c) America
(d) None of these

Answer

Answer: (a) France


Question 9.
What refers to the State’s effort to influence a particular matter in accordance with the principles of the constitution?
(a) Intervene
(b) Coercion
(c) Meditation
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Intervene


Question 10.
What is the status of U.S legislature in the matters of the religion?
(a) Prohibit making new gender law
(b) Prohibit making new reservation law
(c) Prohibit making new religion law
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Prohibit making new religion law


Question 11.
What could the tyranny of majority result in?
(a) Discrimination
(b) Coercion
(c) None of the above
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 12.
What happened in Hitler’s Germany?
(a) Several million people were killed
(b) Bomb blast took place in Nagasaki
(c) Assassination of Mrs. Indira Gandhi
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Several million people were killed


Question 13.
What was the names of two non-secular countries?
(a) Saudi Arabia
(b) Israel
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer:


Question 14.
Explain the meaning of coercion.
(a) Force by legal authority
(b) Force by parents
(c) Force by Law
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Force by legal authority


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Civics Understanding Secularism MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.