MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Indian Constitution Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Indian Constitution Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.
In which year the Fundamental duties were included in the Constitution?
(a) 1972
(b) 1976
(c) 1985
(d) 1970

Answer

Answer: (b) 1976


Question 2.
What is the significance of the Preamble in the Indian Constitution?
(a) States the objectives of the president
(b) States the objectives of the election
(c) States the objectives of the Constitution
(d) None of these

Answer

Answer: (c) States the objectives of the Constitution


Question 3.
Which defines the set of rules to govern country?
(a) Preamble
(b) Sovereignty
(c) Constitution
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Constitution


Question 4.
What are the Fundamental Rights provided by the Constitution of India?
(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 5.
What defines the introduction to our constitution?
(a) Preamble
(b) Sovereignty
(c) Constitution
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Preamble


Question 6.
Which of the following includes in a parliamentary form of government?
(a) The Council of Ministers exercises all powers headed by the Prime Minister.
(b) The head of the State, President, enjoys real powers.
(c) Union and States enjoy equal powers.
(d) Right to vote is limited.

Answer

Answer: (a) The Council of Ministers exercises all powers headed by the Prime Minister.


Question 7.
Which court issue the Writs?
(a) District Courts
(b) Panchayats
(c) Civil Courts/Criminal Courts
(d) Supreme Court/High Courts

Answer

Answer: (d) Supreme Court/High Courts


Question 8.
Panchayati Raj is the tier of which government?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth

Answer

Answer: (c) Third


Question 9.
Right against exploitation does not include which prohibition?
(a) Prohibition of trafficking
(b) Prohibition of forced labor
(c) Prohibition of employment of children below 14 years of age
(d) Prohibition of untouchability

Answer

Answer: (d) Prohibition of untouchability


Question 10.
Define Preamble?
(a) Idol of lion
(b) Format of rules
(c) Introduction to our constitution
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Introduction to our constitution


Question 11.
What do you mean by republican form of government?
(a) No king in republic
(b) No British in republic
(c) No female in republic
(d) None of these

Answer

Answer: (a) No king in republic


Question 12.
What is Sovereignty?
(a) Freedom to establish new country
(b) Freedom to govern oneself
(c) Peoples government
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Freedom to govern oneself


Question 13.
What is the name of the Kingship or rule of a king?
(a) Democracy
(b) Constitution
(c) Monarchy
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Monarchy


Question 14.
What do you mean by secular state?
(a) Don’t have any official religion
(b) Don’t have any king
(c) Don’t have any preamble
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Don’t have any official religion


Question 15.
What do you mean by Right to equality?
(a) Rich people are higher than poorer
(b) All are equal before law
(c) Government officer are superior
(d) None of these

Answer

Answer: (b) All are equal before law


Question 16.
What implies all the citizens of a country are equal before law?
(a) Parliamentary rule
(b) Independence of the judiciary
(c) Right to equality
(d) Fundamental rights

Answer

Answer: (c) Right to equality


Question 17.
When did our Constitution was adopted and was enforced?
(a) 26 January, 1950
(b) 15 August, 1947
(c) 2 October, 1950
(d) 26 November, 1949

Answer

Answer: (a) 26 January, 1950


Question 18.
Who is the father of the Indian Constitution?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Dr. B.R. Ambedkar

Answer

Answer: (d) Dr. B.R. Ambedkar


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Civics The Indian Constitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.