MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 9 Soil with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 9 Soil with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Soil Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Soil Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Soil is the substance which makes up the _________ of the earth.
(a) rock
(b) layers
(c) surface
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) surface


Question 2.
Which one of the following is a step in the formation of soil?
(a) Earthquakes or volcanic eruptions
(b) Weathering of rocks
(c) Addition of humus
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
Which factor influences soil formation?
(a) Climate
(b) Vegetation
(c) Microorganism
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Which of the following does not cause soil erosion?
(a) Deforestation
(b) Terrace farming
(c) Floods
(d) Overgrazing

Answer

Answer: (b) Terrace farming


Question 5.
Soil conservation measures are mainly aimed at protecting
(a) plants
(b) top soil
(c) sub soil
(d) soil organisms

Answer

Answer: (b) top soil


Question 6.
In which horizon of soil minerals are found? .
(a) A
(b) B
(c) C
(d) None

Answer

Answer: (b) B


Question 7.
The best top soil for growing plants is
(a) sandy soil
(b) loamy soil
(c) clayey soil
(d) all of these

Answer

Answer: (b) loamy soil


Question 8.
The mixture of rock particles and humus is called
(a) soil
(b) weathering
(c) silt
(d) gravel

Answer

Answer: (a) soil


Question 9.
One of the following is not a type of soil. This one is
(a) loamy soil
(b) silty soil
(c) clayey soil
(d) sandy soil

Answer

Answer: (b) silty soil


Question 10.
Which of the following has smallest size soil particles?
(a) Gravel
(b) Silt
(c) Clay
(d) Sand

Answer

Answer: (c) Clay


Question 11.
Cotton grows well in
(a) black soil
(b) laterite soil
(c) red soil
(d) loamy soil

Answer

Answer: (a) black soil


Question 12.
In which of the following humus is present in reasonable amount
(a) A-horizon
(b) B-horizon
(c) C-horizon
(d) Bedrock

Answer

Answer: (a) A-horizon


Question 13.
Which of the following cannot prevent soil erosion?
(a) Reforestation
(b) Deforestation
(c) Silviculture
(d) Plantation

Answer

Answer: (b) Deforestation


Question 14.
The topmost layer of soil is known as
(a) top soil
(b) sandy soil
(c) sub soil
(d) bed soil

Answer

Answer: (a) top soil


Question 15.
Sandy soils are found in
(a) hilly areas
(b) tropical region
(c) deserts
(d) polar region

Answer

Answer: (c) deserts


Question 16.
Less humus and more minerals occur in the
(a) A-horizon
(b) B-horizon
(c) C-horizon
(d) bedrock

Answer

Answer: (c) C-horizon


Question 17.
Which of these has the smallest size of particles?
(a) Sand
(b) Silt
(c) Clay
(d) Gravel

Answer

Answer: (c) Clay


Question 18.
Which type of soil is the best for growing cotton?
(a) Sandy
(b) Clayey
(c) Loamy
(d) Sandy-loam

Answer

Answer: (d) Sandy-loam


Question 19.
Which of these do not cause weathering?
(a) Clouds
(b) Wind
(c) Flowing water
(d) Freezing of rainwater

Answer

Answer: (a) Clouds


Question 20.
Which horizon consists of small lumps of rocks with cracks and crevices?
(a) A-horizon
(b) B-horizon
(c) C-horizon
(d) None of these

Answer

Answer: (c) C-horizon


Question 21.
Water logging can be expected in the soil which is rich in
(a) sand
(b) clay
(c) silt
(d) humus

Answer

Answer: (b) clay


Question 22.
Paddy grows best in
(a) clayey soil
(b) loamy soil
(c) sandy soil
(d) sandy-loam soil

Answer

Answer: (a) clayey soil


Question 23.
Which of the following factors influences soil formation?
(a) Climate
(b) Vegetation
(c) Parent rock
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 24.
The breaking of rocks by the action of wind, water and climate is called
(a) soil profile
(b) humus
(c) weathering
(d) water logging

Answer

Answer: (c) weathering


Question 25.
The layer which is soft, porous and can retain more water is
(a) topsoil
(b) B-horizon
(c) C-horizon
(d) bedrock

Answer

Answer: (a) topsoil


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
B-horizon is also known as ………………

Answer

Answer: sub-soil


Question 2.
…………….. is removed during soil erosion.

Answer

Answer: Top soil


Question 3.
The soil with large amount of fine particles is called ……………… soil.

Answer

Answer: clayey


Question 4.
The soil with a mixture of humus, sand and clay is called ……………… soil.

Answer

Answer: loamy


Question 5.
……………… soil is fit for cultivation.

Answer

Answer: Loamy


Question 6.
Percolate means ……………… or ……………… gradually

Answer

Answer: filter, ooze


Question 7.
Soil ……………… water and also holds it.

Answer

Answer: absorbs


Question 8.
The soil with larger particles in it is called ……………… soil.

Answer

Answer: sandy


Question 9.
……………… horizon of soil contains very less organic matter.

Answer

Answer: B


Question 10.
Soil is formed by ……………… of rocks.

Answer

Answer: weathering


Question 11.
The upper crust of earth, which is capable of supporting vegetation is called ………………

Answer

Answer: soil


Question 12.
A vertical section through different layers of the soil is called the ………………

Answer

Answer: soil profile


Question 13.
……………… soil has least water holding capacity.

Answer

Answer: Sandy


Question 14.
Accumulation of wastes in the soil generated by human activity which alter the features of soil is called ………………

Answer

Answer: soil pollution


Question 15.
The dark colour of the top soil is due to the presence of ……………… in it.

Answer

Answer: humus


Question 16.
The uppermost layer of the earth’s crust which is composed of a thin layer of mineral particles is called ……………….

Answer

Answer: soil


Question 17.
A layer of dead and decaying plant and animal remains is called ……………….

Answer

Answer: Humus


Question 18.
………………. is called the uppermost layer of the soil and it is also known as ‘A’ horizon.

Answer

Answer: Topsoil


Question 19.
The removal of soil by running water and wind is known as soil ……………….

Answer

Answer: Erosion


Question 20.
Soil is formed by ………………. of rocks.

Answer

Answer: weathering


Question 21.
………………. soil is used to make pots, toys and statue.

Answer

Answer: Clayey


True or False

Question 1.
Soil can be acidic, alkaline or neutral.

Answer

Answer: True


Question 2.
Upper portion of soil always contain air.

Answer

Answer: True


Question 3.
Capacity to hold water is more in clayey soil.

Answer

Answer: True


Question 4.
Clayey soil is used for making pots.

Answer

Answer: True


Question 5.
Polythene bags and plastics pollute the soil.

Answer

Answer: True


Question 6.
Erosion of soil is more severe in areas with high vegetation.

Answer

Answer: False


Question 7.
Sub soil is rich in humus.

Answer

Answer: False


Question 8.
Size of soil particles is greater than 2.00 mm in gravel.

Answer

Answer: True


Question 9.
The upper crust of the earth, which is capable of supporting vegetation is called soil.

Answer

Answer: True


Question 10.
Wheat, rice, sugarcane are grown in clayey soil.

Answer

Answer: True


Question 11.
Tilling is necessary for replenishment of soil nutrients.

Answer

Answer: True


Question 12.
Deforestation leads to soil erosion.

Answer

Answer: True


Question 13.
The rotting dead matter in the soil is called humus.

Answer

Answer: True


Question 14.
A vertical section through different layers of the soil is called the soil profile.

Answer

Answer: True


Question 15.
Soil is a waste natural resource.

Answer

Answer: False


Question 16.
Water logging occurs in sandy soil.

Answer

Answer: False


Question 17.
The soil is a natural resource.

Answer

Answer: True


Question 18.
Since clay holds more water, it is good for plants as they get plenty of water.

Answer

Answer: True


Question 19.
Humus is formed by the action of microbes on the soil.

Answer

Answer: True


Question 20.
Soil without humus is not fertile.

Answer

Answer: True


Question 21.
Water holding capacity and percolation rate are the same things.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Earthworm (a) Sand and beaches
2. Garden lizard (b) Deep, narrow holes in dry soils
3. Crab (c) Growing of mosses and ferns on rock
4. Rodents (d) Soil pollution
5. Scorpion (e) Acid rain
6. Snails and slugs (f) Surface of soil
7. Plastics and polythene bags (g) Surface of shaded moist soils
8. Physical weathering (h) Burrows in soil
9. Chemical weathering (i) Falling water on rocks
10. Biological weathering (j) Horizon-A of moist soil
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Earthworm (j) Horizon-A of moist soil
2. Garden lizard (f) Surface of soil
3. Crab (a) Sand and beaches
4. Rodents (h) Burrows in soil
5. Scorpion (b) Deep, narrow holes in dry soils
6. Snails and slugs (g) Surface of shaded moist soils
7. Plastics and polythene bags (d) Soil pollution
8. Physical weathering (i) Falling water on rocks
9. Chemical weathering (e) Acid rain
10. Biological weathering (c) Growing of mosses and ferns on rock

Column A Column B
1. Paddy a. Loamy soil
2. Lentils b. Parent rocks
3. Cotton c. Clayey soil
4. Bedrock d. Topsoil
5. Humus e. Sandy-loam soil
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Paddy c. Clayey soil
2. Lentils a. Loamy soil
3. Cotton e. Sandy-loam soil
4. Bedrock b. Parent rocks
5. Humus d. Topsoil

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 9 Soil with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Soil MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.