MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is the climate found in Kerala?
(a) Very hot and wet
(b) Wet
(c) Hot and dry
(d) Moderately hot and moderately dry

Answer

Answer: (a) Very hot and wet


Question 2.
Maximum temperature of the day occurs generally
(a) in the afternoon
(b) when the sun rises
(c) when the sun sets
(d) in the evening

Answer

Answer: (a) in the afternoon


Question 3.
Nights in deserts are much cooler because
(a) humidity becomes high
(b) sand cools down faster
(c) wind blows vigorously
(d) it rains at night

Answer

Answer: (b) sand cools down faster


Question 4.
The annual record of long-term average temperature and rainfall at a particular place is known as
(a) climate
(b) climate chart
(c) weather
(d) weather forecasting

Answer

Answer: (b) climate chart


Question 5.
Elements of weather are
(a) temperature
(b) humidity
(c) rainfall
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 6.
Weather forecasting helps in
(a) preparing for bad weather
(b) planning of daily activities
(c) planning for farming
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 7.
The humidity of a place refers to
(a) the rainfall
(b) the amount of water vapour in the air
(c) the snowfall
(d) all of the above

Answer

Answer: (b) the amount of water vapour in the air


Question 8.
Penguins are adapted to live in
(a) desert climate
(b) equatorial region
(c) polar region
(d) rainforests.

Answer

Answer: (c) polar region


Question 9.
Which of the following part of India has hot and dry climate?
(a) Kashmir
(b) Rajasthan
(c) Kerala
(d) North-east region

Answer

Answer: (b) Rajasthan


Question 10.
Which of the following statement is incorrect for penguins?
(a) They huddle together
(b) They cannot swim
(c) They have webbed feet
(d) They have streamlined body

Answer

Answer: (b) They cannot swim


Question 11.
Generally nocturnal, large padded feet, less sweating, mechanism to conserve water, etc. are adaptive features of animals living in
(a) polar regions
(b) tropical regions
(c) desert regions
(d) equatorial region

Answer

Answer: (c) desert regions


Question 12.
The average weather pattern taken over a long time, say 25 years is known as
(a) climate
(b) adaptation
(c) humidity
(d) weather

Answer

Answer: (a) climate


Question 13.
The coldest region on the earth is the
(a) polar region
(b) tropical region
(c) temperate region
(d) coastal region

Answer

Answer: (a) polar region


Question 14.
The hump of the camel is a reservoir of
(a) fatty tissue
(b) water
(c) milk
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) fatty tissue


Question 15.
Which one of the following is not the part of daily weather report?
(a) Pressure
(b) Temperature
(c) Rainfall
(d) Humidity

Answer

Answer: (a) Pressure


Question 16.
The department which prepares weather report is
(a) telecom department
(b) electrical department
(c) meteorological department
(d) civil department

Answer

Answer: (c) meteorological department


Question 17.
The amount of humidity in the atmosphere is a measure of ………….. in the air.
(a) heat
(b) temperature
(c) chemicals
(d) moisture

Answer

Answer: (d) moisture


Question 18.
The instrument used to measure rainfall is called
(a) barometer
(b) rain gauge
(c) thermometer
(d) maximum-minimum thermometer

Answer

Answer: (b) rain gauge


Question 19.
The maximum and minimum temperatures of a day are recorded by using
(a) Fahrenheit thermometer
(b) Celsius thermometer
(c) maximum-minimum thermometer
(d) hydrogen thermometer

Answer

Answer: (c) maximum-minimum thermometer


Question 20.
All the changes taking place in the atmosphere are caused by the
(a) Moon
(b) Sun
(c) Earth
(d) Stars

Answer

Answer: (b) Sun


Question 21.
The places where the sun does not rise for six months and does not set for the other six months are
(a) polarregions
(b) equatorial regions
(c) northern regions
(d) southern regions

Answer

Answer: (a) polarregions


Question 22.
The temperature in polar regions in winter can be as low as
(a) -40°C
(b) 34 °C
(c) 45 °C
(d) -37 °C

Answer

Answer: (d) -37 °C


Question 23.
The short-term variation which occurs in the atmosphere is called
(a) climate
(b) humidity
(c) temperature
(d) weather

Answer

Answer: (d) weather


Question 24.
The climate at a place depends on Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
(a) air pressure
(b) altitude or height above sea-level
(c) wind speed
(d) temperature

Answer

Answer: (b) altitude or height above sea-level


Question 25.
Which of these animals possess blubber under its skin?
(a) Red-eyed frog
(b) Elephant
(c) Bird
(d) Polar bear

Answer

Answer: (d) Polar bear


Fill in the Blanks

Question 1.
Elephant uses its …………… as a nose.

Answer

Answer: trunk


Question 2.
Penguin live in …………… regions.

Answer

Answer: polar


Question 3.
Tusks of the elephant are the ……………

Answer

Answer: modified teeth


Question 4.
The average …………… taken over a long time is called the climate of the place.

Answer

Answer: weather


Question 5.
The axis about which the earth rotates is ……………

Answer

Answer: tilted


Question 6.
Red eyed frogs lives on ……………

Answer

Answer: trees


Question 7.
All the changes of weather are caused by ……………

Answer

Answer: sun


Question 8.
A long winter sleep of animals is called ……………

Answer

Answer: hibernation


Question 9.
The weather reports are prepared by the …………… Department of the Government.

Answer

Answer: Meteorological


Question 10.
The white fur on the body of polar bear protects them from ……………

Answer

Answer: predators


Question 11.
…………… is another means to escape the harsh, climatic conditions.

Answer

Answer: Migration


Question 12.
Rainfall is measured by an instrument called the ……………

Answer

Answer: rain gauge


Question 13.
The places near the equator are hot because the sun’s rays fall ……………

Answer

Answer: vertically


Question 14.
…………… temperature of the day occurs especially in morning.

Answer

Answer: Minimum


Question 15.
Blending of animals with the surrounding is known as ……………

Answer

Answer: camouflage


Question 16.
The days are ………………… in winter than in summer.

Answer

Answer: shorter


Question 17.
The polar bears have two thick layers of for to protect them from …………………

Answer

Answer: cold


Question 18.
Many penguins huddle together to keep themselves …………………

Answer

Answer: warm


Question 19.
The area of the earth near both sides of the equator is called ………………… region.

Answer

Answer: tropical


Question 20.
Tusks of elephant are modified …………………

Answer

Answer: teeth


Question 21.
………………… of a place changes from day-to-day.

Answer

Answer: Weather


Question 22.
All changes in the weather are caused by the …………………

Answer

Answer: sun


True or False

Question 1.
All the changes in the weather are driven by the moon.

Answer

Answer: False


Question 2.
The polar regions are very cold throughout the year.

Answer

Answer: True


Question 3.
Tusks of the elephant are the modified teeth.

Answer

Answer: True


Question 4.
Migration is only shown by the birds living in cold places.

Answer

Answer: False


Question 5.
Typical desert climate is found in Rajasthan.

Answer

Answer: True


Question 6.
Maximum and minimum temperature in a day are recorded by special thermometers called maximum and minimum thermometers.

Answer

Answer: True


Question 7.
Animals living in different places adapt themselves to different weather conditions.

Answer

Answer: False


Question 8.
Rainfall is measured by an instrument called barometer.

Answer

Answer: False


Question 9.
Temperature, humidity, rainfall, wind speed are the elements of weather.

Answer

Answer: True


Question 10.
Tropical region is the area located around the equator.

Answer

Answer: True


Question 11.
Climate changes frequently.

Answer

Answer: False


Question 12.
Penguin lives in polar region.

Answer

Answer: True


Question 13.
Animals have adapted to particular climates.

Answer

Answer: True


Question 14.
All the changes in the weather are due to the moon.

Answer

Answer: False


Question 15.
Migration means to escape the favourable and pleasant climatic conditions.

Answer

Answer: False


Question 16.
Lion-tailed macaque is a polar animal.

Answer

Answer: False


Question 17.
Polar bears cannot survive in hot climate.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column I Column II
1. Tiger (a) Trunk and tusks
2. Polar bear (b) Silver-white mane
3. Red-eyed frog (c) Long curved and strong claws
4. Elephant (d) Sticky pads on its feet
5. Penguin (e) Hot and wet climate
6. Toucan (f) Very sensitive hearing
7. Lion-tailed macaque (g) Webbed feet
8. Tropical region (h) Long, large beak
9. Humidity (i) To escape harsh, cold condition
10. Migration (j) Amount of moisture in air
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Tiger (f) Very sensitive hearing
2. Polar bear (c) Long curved and strong claws
3. Red-eyed frog (d) Sticky pads on its feet
4. Elephant (a) Trunk and tusks
5. Penguin (g) Webbed feet
6. Toucan (h) Long, large beak
7. Lion-tailed macaque (b) Silver-white mane
8. Tropical region (e) Hot and wet climate
9. Humidity (j) Amount of moisture in air
10. Migration (i) To escape harsh, cold condition

Column A Column B
1. Polar bear (a) Long tail
2. New world monkey (b) Polar region
3. Icy area around the poles (c) Tropical rainforest
4. Humid and wet climate (d) Thick white fur
5. Blubber (e) Layer of fat
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Polar bear (d) Thick white fur
2. New world monkey (a) Long tail
3. Icy area around the poles (b) Polar region
4. Humid and wet climate (c) Tropical rainforest
5. Blubber (e) Layer of fat

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.