MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Nutrition in Animals Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Nutrition in Animals Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
The false feet of Amoeba are used for
(a) movement only
(b) capturing food only
(c) capturing food and movement
(d) exchange of gases only

Answer

Answer: (c) capturing food and movement


Question 2.
The component of food which is complex is
(a) protein
(b) carbohydrate
(c) fat
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
The breakdown of complex components of food into simpler substances is called
(a) ingestion
(b) egestion
(c) assimilation
(d) digestion

Answer

Answer: (d) digestion


Question 4.
The way of taking food by bees is
(a) swallowing
(b) sucking
(c) filtering
(d) none of these

Answer

Answer: (b) sucking


Question 5.
Which of the following animals swallow its prey?
(a) Human beings
(b) Snakes
(c) Humming birds
(d) Ant

Answer

Answer: (b) Snakes


Question 6.
Enzymes present in saliva converts
(a) starch into simple sugars
(b) proteins into amino acids
(c) complex sugars into simple sugars
(d) fats into fatty acids and glycerol

Answer

Answer: (a) starch into simple sugars


Question 7.
From where do we take in food?
(a) Anus
(b) Mouth
(c) Stomach
(d) Oesophagus

Answer

Answer: (b) Mouth


Question 8.
The digestive tract and the associated glands together constitute the
(a) digestive system
(b) oesophagus
(c) alimentary canal
(d) nutrition system

Answer

Answer: (a) digestive system


Question 9.
The teeth of first set fall off at the age between
(a) 10 – 20
(b) 6 – 8
(c) 9 – 1
(d) 0 – 2

Answer

Answer: (b) 6 – 8


Question 10.
The teeth of the first set that grew during infancy are called
(a) permanent teeth
(b) milk teeth
(c) starting teeth
(d) all of these

Answer

Answer: (b) milk teeth


Question 11.
The teeth of the second set that replace the milk teeth are known as
(a) permanent teeth
(b) temporary teeth
(c) milk teeth
(d) hard teeth

Answer

Answer: (a) permanent teeth


Question 12.
The process of taking food in the body is known as
(a) egestion
(b) ingestion
(c) digestion
(d) assimilation

Answer

Answer: (b) ingestion


Question 13.
How many types of teeth are there?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 14.
The glands of mouth which secrete saliva are
(a) salivary glands
(b) pancreas
(c) lungs
(d) liver

Answer

Answer: (a) salivary glands


Question 15.
Starch is broken down into sugars by the action of
(a) saliva
(b) bile juice
(c) hydrochloric acid
(d) all of these

Answer

Answer: (a) saliva


Question 16.
Which gland secretes bile juice?
(a) Liver
(b) Pancreas
(c) Bladder
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Liver


Question 17.
The bile plays an important role in the digestion of
(a) carbohydrates
(b) fats
(c) sugar
(d) starch

Answer

Answer: (b) fats


Question 18.
The removal of faeces through the anus from time to time is called
(a) rumination
(b) micturition
(c) ingestion
(d) egestion

Answer

Answer: (d) egestion


Question 19.
Cellulose is a type of
(a) fats
(b) carbon dioxide
(c) carbohydrate
(d) all of these

Answer

Answer: (c) carbohydrate


Question 20.
The finger-like outgrowths of human intestine helps to
(a) make the food soluble
(b) absorb the digested food
(c) absorb the undigested food
(d) digest the fatty food substances

Answer

Answer: (b) absorb the digested food


Question 21.
The process through which undigested food is expelled out of the body is called
(a) digestion
(b) absorption
(c) assimilation
(d) egestion

Answer

Answer: (d) egestion


Question 22.
Many animals, including humans, cannot digest
(a) amino acid
(b) bile juice
(c) cellulose
(d) proteins

Answer

Answer: (c) cellulose


Question 23.
Which of the following is the term used for the partially digested food in the rumen of animals?
(a) Cud
(b) Food
(c) Juice
(d) Liquid

Answer

Answer: (a) Cud


Question 24.
Which of the following are called the cutting teeth?
(a) Incisors
(b) Canines
(c) Molars
(d) Premolars

Answer

Answer: (a) Incisors


Question 25.
The process by which organisms take in food is called
(a) digestion
(b) assimilation
(c) ingestion
(d) egestion

Answer

Answer: (c) ingestion


Question 26.
The digestive food is absorbed in
(a) large intestine
(b) stomach
(c) liver
(d) small intestine

Answer

Answer: (d) small intestine


Question 27.
The mode of nutrition in amoeba is
(a) saprotrophic
(b) autotrophic
(c) holozoic
(d) symbiotic

Answer

Answer: (c) holozoic


Question 28.
Salivary glands are located in
(a) mouth
(b) liver
(c) stomach
(d) large intestine

Answer

Answer: (a) mouth


Question 29.
What is the function of the tongue?
(a) Digest the food
(b) Converted food into semi-solid paste
(c) Mix the food with saliva and swallow it
(d) Pass out the undigested waste material

Answer

Answer: (c) Mix the food with saliva and swallow it


Question 30.
What is the function of premolars?
(a) Biting
(b) Grinding
(c) Tearing
(d) Cutting

Answer

Answer: (b) Grinding


Question 31.
Oesophagus is connected with
(a) stomach
(b) intestine
(c) liver
(d) rectum

Answer

Answer: (a) stomach


Question 32.
Rumination can
(a) digest the cellulose
(b) not digest the cellulose
(c) may or may not digest cellulose
(d) all of these

Answer

Answer: (a) digest the cellulose


Question 33.
Saliva is present in
(a) stomach
(b) liver
(c) teeth
(d) mouth

Answer

Answer: (d) mouth


Question 34.
The largest gland in the human body is
(a) liver
(b) pancreas
(c) stomach
(d) oesophagus

Answer

Answer: (a) liver


Question 35.
The process in which the absorbed food is used for producing energy is called
(a) ingestion
(b) absorption
(c) assimilation
(d) digestion

Answer

Answer: (c) assimilation


Fill in the Blanks

Question 1.
The ……………. present in the stomach kills the harmful bacteria that may enter along with the food.

Answer

Answer: acid


Question 2.
Animals get their food from ……………. either directly or indirectly by eating animals that eat plants.

Answer

Answer: plants


Question 3.
All organisms require ……………. for growth, repair and functioning of the body.

Answer

Answer: food


Question 4.
We get hiccups when food particles enter the …………….

Answer

Answer: windpipe


Question 5.
The ……………. of complex components of food into simpler substances is called digestion.

Answer

Answer: break down


Question 6.
Enzyme present in saliva is …………….

Answer

Answer: salivary amylase


Question 7.
The continuous canal which begins at the buccal cavity and ends at the anus is called ……………. or …………….

Answer

Answer: alimentary canal, digestive tract


Question 8.
The gradual damage of teeth due to acid is known as …………….

Answer

Answer: tooth decay


Question 9.
The process of taking the food into the body is called …………….

Answer

Answer: ingestion


Question 10.
The swallowed food passes from buccal cavity to stomach through …………….

Answer

Answer: oesophagus


Question 11.
……………. is the widest part of the alimentary canal.

Answer

Answer: Stomach


Question 12.
The lining of the stomach is protected by the …………….

Answer

Answer: mucous


Question 13.
The inner lining of the stomach secretes ……………. , ……………. and …………….

Answer

Answer: mucous, hydrochloric acid, digestive juices


Question 14.
The digestive juices from stomach break down the ……………. into simpler substances.

Answer

Answer: proteins


Question 15.
The length of the small intestine is about ……………. metres.

Answer

Answer: 7.5


Question 16.
The largest gland of the human body is …………….

Answer

Answer: liver


Question 17.
Liver secretes ……………. juice.

Answer

Answer: bile


Question 18.
The bile juice is stored in a sac called …………….

Answer

Answer: gall bladder


Question 19.
Digestion of fats start in …………….

Answer

Answer: small intestine


Question 20.
……………. helps in tearing the food.

Answer

Answer: Canine


Question 21.
Egestion is the process of of the undigested food through anus.

Answer

Answer: removal


Question 22.
Glucose is the simplest form of

Answer

Answer: Carbohydrate


Question 23.
Saliva is secreted into the mouth by glands.

Answer

Answer: salivary


Question 24.
Digestion is the process of breaking the complex food materials into forms.

Answer

Answer: Simpler


Question 25.
help in cutting and biting the food.

Answer

Answer: Incisors


Question 26.
Partially digested food in the rumen of ruminants is called .

Answer

Answer: Cud


Question 27.
The first set of teeth in humans are called teeth.

Answer

Answer: milk


Question 28.
Digestion of proteins in human alimentary canal first occurs in

Answer

Answer: Stomach


True or False

Question 1.
Diarrhoea is a condition in which one passes watery stool frequently.

Answer

Answer: True


Question 2.
Oesophagus helps in the digestion of food.

Answer

Answer: False


Question 3.
Ingestion is the breakdown of complex components of food into simple substances.

Answer

Answer: False


Question 4.
Sugary products are the major cause of tooth decay.

Answer

Answer: True


Question 5.
Food is taken in through the mouth.

Answer

Answer: True


Question 6.
Alimentary canal begins at the anus and ends at the buccal cavity.

Answer

Answer: False


Question 7.
Dental floss is a special strong thread used to clean teeth.

Answer

Answer: True


Question 8.
Permanent teeth are replaced by milk teeth.

Answer

Answer: False


Question 9.
We chew food with the stomach.

Answer

Answer: False


Question 10.
Permanent teeth are 32 in number.

Answer

Answer: True


Question 11.
Milk teeth are 20 in number.

Answer

Answer: True


Question 12.
The saliva breaks down the starch into amino acids.

Answer

Answer: False


Question 13.
ORS is given during diarrhoea.

Answer

Answer: True


Question 14.
Oesophagus is also known as abdomen.

Answer

Answer: False


Question 15.
The bile juice is stored in a sac called gall bladder.

Answer

Answer: True


Question 16.
Ruminants have five-chambered stomach.

Answer

Answer: False


Question 17.
The inner walls of large intestine have thousands of finger-like projections called villi.

Answer

Answer: False


Question 18.
Grass-eating animals are called herbivores.

Answer

Answer: True


Question 19.
Amoeba is a multicellular organism.

Answer

Answer: False


Question 20.
Amoeba feeds on frog larvae.

Answer

Answer: False


Question 21.
Absorption and assimilation are similar processes.

Answer

Answer: False


Question 22.
Tongue is a muscular organ.

Answer

Answer: True


Question 23.
Hydrochloric acid is secreted in the stomach.

Answer

Answer: True


Question 24.
Digestion is completed in small intestine.

Answer

Answer: True


Question 25.
Ruminants have a three-chambered stomach.

Answer

Answer: False


Question 26.
An adult has 32 teeth in all, 16 in each jaw.

Answer

Answer: True


Question 27.
Tongue gives the sense of smell.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Salivary amylase (a) Digest protein
2. Gastric juice (b) Cream-coloured gland
3. Pancreatic juice (c) Stores many bacteria
4. Bile (d) Mode of feeding
5. Chewing cud (e) Kills germ
6. Caecum (f) Tongue
7. Foodpipe (g) Emulsifies fat
8. Pancreas (h) Breaks carbohydrate
9. Taste buds (i) Oesophagus
10. Siphoning (j) Ruminants
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Salivary amylase (h) Breaks carbohydrate
2. Gastric juice (e) Kills germ
3. Pancreatic juice (a) Digest protein
4. Bile (g) Emulsifies fat
5. Chewing cud (j) Ruminants
6. Caecum (c) Stores many bacteria
7. Foodpipe (i) Oesophagus
8. Pancreas (b) Cream-coloured gland
9. Taste buds (f) Tongue
10. Siphoning (d) Mode of feeding

Column A Column B
1. Villi a. Large intestine
2. Hydrochloric acid b. Liver
3. Bile c. Mouth
4. Absorption of water d. Stomach
5. Saliva e. Small intestine
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Villi e. Small intestine
2. Hydrochloric acid d. Stomach
3. Bile b. Liver
4. Absorption of water a. Large intestine
5. Saliva c. Mouth

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Nutrition in Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.