MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Reproduction in Plants Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Reproduction in Plants Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Plants produced by vegetative propagation take
(a) long time to grow
(b) less time to grow
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) less time to grow


Question 2.
Part of the plant that take part in sexual reproduction is
(a) seed
(b) fruit
(c) flower
(d) branch

Answer

Answer: (c) flower


Question 3.
Vegetative propagation in sweet potato takes place by
(a) root
(b) leaves
(c) seed
(d) stem

Answer

Answer: (a) root


Question 4.
The ‘eye’ of the potato plant is what
(a) the root is to any plant
(b) the bud is to a flower
(c) the bud is to Bryophyllum leaf
(d) the anther is to stamen

Answer

Answer: (c) the bud is to Bryophyllum leaf


Question 5.
Vegetative propagation is a type of
(a) asexual reproduction
(b) sexual reproduction
(c) binary fission
(d) none of these

Answer

Answer: (a) asexual reproduction


Question 6.
The ovaries of different flowers may contain
(a) only one ovule
(b) many ovules
(c) one to many ovules
(d) only two ovules

Answer

Answer: (c) one to many ovules


Question 7.
Yeasts reproduce by
(a) fragmentation
(b) budding
(c) vegetative propagation
(d) layering

Answer

Answer: (b) budding


Question 8.
In fungus, reproduction takes place by
(a) budding
(b) spore formation
(c) fragmentation
(d) binary fission

Answer

Answer: (b) spore formation


Question 9.
Spirogyra reproduces asexually by
(a) spore formation
(b) fragmentation
(c) budding
(d) cutting

Answer

Answer: (b) fragmentation


Question 10.
In fern, asexual reproduction takes place through
(a) spore formation
(b) fragmentation
(c) budding
(d) binary fission

Answer

Answer: (a) spore formation


Question 11.
Which of the following contains male gamete?
(a) Filament
(b) Ovule
(c) Pollen
(d) Anther

Answer

Answer: (c) Pollen


Question 12.
The zygote develops into
(a) a seed
(b) an ovule
(c) a fruit
(d) an embryo

Answer

Answer: (d) an embryo


Question 13.
Which of the following plant bear bisexual flower?
(a) Corn
(b) Papaya
(c) Cucumber
(d) Mustard

Answer

Answer: (d) Mustard


Question 14.
Which of the following is a part of a pistil?
(a) Stigma
(b) Anther
(c) Filament
(d) Pollen

Answer

Answer: (a) Stigma


Question 15.
Which of the following is not a part of pistil?
(a) Ovary
(b) Ovule
(c) Anther
(d) Style

Answer

Answer: (c) Anther


Question 16.
Which of the following is not a vegetative plant part?
(a) Root
(b) Stem
(c) Flower
(d) Leaf

Answer

Answer: (c) Flower


Question 17.
After fertilisation, ovule develops into
(a) fruit
(b) stem
(c) root
(d) seed

Answer

Answer: (d) seed


Question 18.
Transfer of pollen grains from anther to the stigma of a flower is called
(a) pollination
(b) fertilisation
(c) reproduction
(d) fruit

Answer

Answer: (a) pollination


Question 19.
Winged seeds is a characteristic of seeds dispersed by
(a) water
(b) wind
(c) animals
(d) insect

Answer

Answer: (b) wind


Question 20.
Fertilisation results in the formation of
(a) embryo
(b) egg cell
(c) zygote
(d) new plant

Answer

Answer: (c) zygote


Question 21.
Yeast reproduces by
(a) budding
(b) spore formation
(c) vegetative propagation
(d) sexual reproduction

Answer

Answer: (a) budding


Question 22.
Which of the following contains the egg cell in plants?
(a) Anther
(b) Stigma
(c) Pollen grain
(d) Ovule

Answer

Answer: (d) Ovule


Question 23.
Which of the following is the male reproductive organ in plants?
(a) Pistil
(b) Pollen grain
(c) Stamen
(d) Ovule

Answer

Answer: (c) Stamen


Question 24.
Asexual reproduction takes place through fragmentation in
(a) potato
(b) ferns
(c) yeast
(d) Spirogyra

Answer

Answer: (d) Spirogyra


Question 25.
Which of the following contains the male gamete in plants?
(a) Filament
(b) Stigma
(c) Pollen grain
(d) Ovule

Answer

Answer: (c) Pollen grain


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
There are …………… modes of reproduction in plants.

Answer

Answer: two


Question 2.
…………… holds the spores inside it.

Answer

Answer: Sporangium


Question 3.
Mosses reproduce by ……………

Answer

Answer: spore formation


Question 4.
In the process of budding, a small bulb-like outgrowth called …………… is formed from the …………… cell.

Answer

Answer: bud, parent


Question 5.
In the method of spore formation, small spherical bodies called …………… are produced.

Answer

Answer: spores


Question 6.
Spirogyra reproduces by ……………

Answer

Answer: fragmentation


Question 7.
In …………… , new plants take less time to grow and bear flowers and fruits earlier than those produced by seeds.

Answer

Answer: vegetative propagation


Question 8.
In sexual reproduction both …………… are involved.

Answer

Answer: parents


Question 9.
The flowers which contain both stamens and pistil are called …………… flowers.

Answer

Answer: bisexual


Question 10.
The flowers which contain either only the pistil or only the stamens are called …………… flowers.

Answer

Answer: unisexual


Question 11.
…………… pollinated flowers are generally colourful and fragrant to attract insects.

Answer

Answer: Cross


Question 12.
The process which ensures continuity of life on the earth is called ……………………..

Answer

Answer: reproduction


Question 13.
Flower is the …………………….. part of a plant.

Answer

Answer: reproductive


Question 14.
In sexual reproduction, a male and a female gamete fuse to from a ……………………..

Answer

Answer: zygote


Question 15.
Buds in the potato are also called ……………………..

Answer

Answer: eye


Question 16.
Papaya is a …………………….. flower.

Answer

Answer: unisexual


Question 17.
Seeds dispersed by …………………….. have spines and hooks.

Answer

Answer: animals


Question 18.
…………………….. reproduction involves only a single parent.

Answer

Answer: Asexual


Question 19.
…………………….. reproduction involves two parents.

Answer

Answer: Sexual


True or False

Question 1.
Sweet potato reproduces by seeds.

Answer

Answer: False


Question 2.
The roots of Dahlia give rise to new plants.

Answer

Answer: True


Question 3.
Plants produce seeds as a result of sexual reproduction.

Answer

Answer: True


Question 4.
Any detached part of a plant can grow into a new plant.

Answer

Answer: False


Question 5.
In vegetative propagation, the new plants are not same as that of the parent plant.

Answer

Answer: False


Question 6.
Plants produced in sexual reproduction have the characters of only male parent.

Answer

Answer: False


Question 7.
When water and nutrients are available, algae grow and multiply rapidly by spore formation.

Answer

Answer: False


Question 8.
Yeast can be seen only under telescope.

Answer

Answer: False


Question 9.
Yeast is a double-celled organism.

Answer

Answer: False


Question 10.
Pistil is the female reproductive part.

Answer

Answer: True


Question 11.
Corn produces unisexual flowers.

Answer

Answer: True


Question 12.
Mustard produces bisexual flowers.

Answer

Answer: True


Question 13.
The ovary contains one or more ovules.

Answer

Answer: True


Question 14.
An egg is a male gamete.

Answer

Answer: False


Question 15.
Pollen grains have a tender protective coat.

Answer

Answer: False


Question 16.
The fruits of coconut are dispersed by wind.

Answer

Answer: False


Question 17.
The spores are asexual bodies.

Answer

Answer: True


Question 18.
Flowers are always bisexual.

Answer

Answer: False


Question 19.
All flowers have both male and female parts in the same plant.

Answer

Answer: False


Question 20.
The fruits are the ripened ovary after fertilisation.

Answer

Answer: True


Question 21.
Anther and filament are the two parts of pistil.

Answer

Answer: False


Question 22.
Reproduction helps in the control of population.

Answer

Answer: False


Question 23.
A plant which reproduces by spores is potato.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Rose (a) Budding
2. Yeast (b) Detached body part
3. Cactus (c) Cutting
4. Spirogyra (d) Spores
5. Eggs (e) Fragmentation
6. Wings (f) Roots
7. Dahlia (g) Eye
8. Potato (h) Spiny seeds
9. Xanthium (i) Ovule
10. Fern (j) Maple
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Rose (c) Cutting
2. Yeast (a) Budding
3. Cactus (b) Detached body part
4. Spirogyra (e) Fragmentation
5. Eggs (i) Ovule
6. Wings (j) Maple
7. Dahlia (f) Roots
8. Potato (g) Eye
9. Xanthium (h) Spiny seeds
10. Fern (d) Spores

Column A Column B
1. Leaf (a) Cucumber
2. Algae (b) Fungi
3. Unisexual (c) Bryophyllum
4. Bisexual (d) Rose
5. Spores (e) Fragmentation
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Leaf (c) Bryophyllum
2. Algae (e) Fragmentation
3. Unisexual (a) Cucumber
4. Bisexual (d) Rose
5. Spores (b) Fungi

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Reproduction in Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.