MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Respiration in Organisms Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Respiration in Organisms Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
All organisms are made of small microscopic units which cannot be seen with the naked eyes, called
(a) animals
(b) cells
(c) tissues
(d) organs

Answer

Answer: (b) cells


Question 2.
Organisms get energy through
(a) food
(b) eating
(c) sleeping
(d) none of these

Answer

Answer: (a) food


Question 3.
Cellular respiration is carried out in the
(a) cells
(b) organs
(c) tissues
(d) muscles

Answer

Answer: (a) cells


Question 4.
The process of breakdown of food in the cell is known as
(a) breakdown process
(b) cellular respiration
(c) food breakdown
(d) none of these

Answer

Answer: (b) cellular respiration


Question 5.
An example of aerobes is
(a) cat
(b) dog
(c) human being
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 6.
When breakdown of glucose occurs with the use of oxygen, it is called
(a) anaerobic respiration
(b) aerobic respiration
(c) regular respiration
(d) all of these

Answer

Answer: (b) aerobic respiration


Question 7.
Name the type of respiration which causes muscle cramps.
(a) Aerobic respiration
(b) Anaerobic respiration
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Anaerobic respiration


Question 8.
Name the term which means ‘taking in of air rich in oxygen into the body’.
(a) Exhalation
(b) Inhalation
(c) Breathing
(d) Respiration

Answer

Answer: (b) Inhalation


Question 9.
Which gas is given out during exhalation?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Carbon dioxide


Question 10.
The gills help the fish to
(a) take in oxygen from air
(b) take in oxygen dissolved in water
(c) absorb nutrients present in water
(d) release waste substance in water

Answer

Answer: (b) take in oxygen dissolved in water


Question 11.
Yeast are used to make
(a) curd
(b) wine and beer
(c) bakery items
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) both (b) and (c)


Question 12.
Earthworms breathe through
(a) skin
(b) legs
(c) trachea
(d) nose

Answer

Answer: (a) skin


Question 13.
The organ through which fishes breathe is
(a) nose
(b) gills
(c) skin
(d) spiracles

Answer

Answer: (b) gills


Question 14.
In the cells, oxygen is used to break down glucose into
(a) carbon dioxide, water and energy
(b) fats
(c) alcohol, carbon dioxide and energy
(d) lactic acid, water and energy

Answer

Answer: (a) carbon dioxide, water and energy


Question 15.
Cockroaches breathe by using an organ called
(a) nose
(b) tracheae
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) tracheae


Question 16.
The most common substrate for respiration is
(a) fats
(b) amino acids
(c) glucose
(d) sucrose

Answer

Answer: (c) glucose


Question 17.
Organism which respires in the absences of oxygen is called a/an
(a) microbe
(b) anaerobe
(c) aerobic
(d) none of these

Answer

Answer: (b) anaerobe


Question 18.
During inspiration or inhalation, in lungs
(a) volume decreases, pressure increases
(b) volume increases, pressure decreases
(c) volume decreases, pressure decreases
(d) volume increases, pressure increases

Answer

Answer: (b) volume increases, pressure decreases


Question 19.
Insects have a special network of tubes called
(a) tracheae
(b) gills
(c) spiracles
(d) lungs

Answer

Answer: (a) tracheae


Question 20.
The major source of oxygen for the aquatic animals is
(a) atmosphere
(b) water
(c) soil
(d) none of these

Answer

Answer: (c) soil


Question 21.
Primary organ of human respiratory system is
(a) lung
(b) liver
(c) heart
(d) pharynx

Answer

Answer: (a) lung


Question 22.
When breakdown of glucose occurs in the presence of oxygen, the respiration is called
(a) anaerobic
(b) microbe
(c) aerobic
(d) none of these

Answer

Answer: (c) aerobic


Question 23.
The tracheal tubes have openings called
(a) trachea
(b) gills
(c) lungs
(d) spiracles

Answer

Answer: (d) spiracles


Question 24.
The process of breakdown of food in the cell with the release of energy is called
(a) cellular respiration
(b) aerobic respiration
(c) anaerobic respiration
(d) none of these

Answer

Answer: (a) cellular respiration


Question 25.
In earthworm, the exchange of gases occurs through
(a) lungs
(b) moist skin
(c) gills
(d) trachea

Answer

Answer: (b) moist skin


Question 26.
Plants breathe through tiny pores in the leaves called
(a) stomata
(b) leaf blade
(c) pores
(d) trachea

Answer

Answer: (a) stomata


Question 27.
Which of the following animals breathe through skin as well as through lungs?
(a) Fish
(b) Earthworm
(c) Cockroach
(d) Frog

Answer

Answer: (d) Frog


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
A person breathes ……………… while running.

Answer

Answer: faster


Question 2.
Windpipe is also known as ………………

Answer

Answer: trachea


Question 3.
At the end of the bronchioles, small rounded structures called air sac or ……………… are present.

Answer

Answer: alveoli


Question 4.
The process of breakdown of food in the cell with the release of energy is called ………………

Answer

Answer: cellular respiration


Question 5.
Organisms which can survive in the absence of air are known as ………………

Answer

Answer: anaerobes


Question 6.
……………… is a single-celled organism used to make beer and wine.

Answer

Answer: Yeast


Question 7.
The partial breakdown of glucose produces ……………… acid in humans.

Answer

Answer: lactic


Question 8.
Inhalation means taking in of air rich in ………………

Answer

Answer: oxygen


Question 9.
Exhalation means giving out of air rich in ………………

Answer

Answer: carbon dioxide


Question 10.
The process of breathing is not always ………………

Answer

Answer: constant


Question 11.
Lungs are present in the ………………

Answer

Answer: chest cavity


Question 12.
……………… forms the floor of the chest cavity.

Answer

Answer: Diaphragm


Question 13.
While breathing, the movement of ……………… and ……………… takes place.

Answer

Answer: diaphragm, ribs


Question 14.
Either of the two openings on the sides of the body of insects is called ………………

Answer

Answer: spiracle


Question 15.
…………….. are present in the body of a fish for breathing.

Answer

Answer: Gills


Question 16.
In cockroaches, air enters the body through ……………………..

Answer

Answer: spiracles


Question 17.
During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the accumulation of ……………………..

Answer

Answer: lactic acid


Question 18.
Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is …………………….. times per minute.

Answer

Answer: 15-18


Question 19.
During exhalation, the ribs move ……………………..

Answer

Answer: downwards


Question 20.
Breathing is a part of the process of ……………………..

Answer

Answer: respiration


Question 21.
…………………….. can respire through lungs as well as skin.

Answer

Answer: frogs


Question 22.
Plants respire through ……………………..

Answer

Answer: stomata


True or False

Question 1.
Intense physical exercise slows down the breathing rate.

Answer

Answer: False


Question 2.
Breathing is a part of respiration.

Answer

Answer: True


Question 3.
Oxygen breaks down glucose outside the cell of organisms.

Answer

Answer: False


Question 4.
Exhaled air contains more percentage of carbon dioxide than inhaled air.

Answer

Answer: True


Question 5.
From lungs, oxygen is transferred to different parts of the body through blood in human beings.

Answer

Answer: True


Question 6.
During exercise, muscle cells respire aerobically to form lactic acid.

Answer

Answer: False


Question 7.
Cellular respiration takes place only in the cells of mammals.

Answer

Answer: False


Question 8.
Anaerobic respiration takes place without oxygen.

Answer

Answer: True


Question 9.
Hot water bath or massage improves circulation of blood.

Answer

Answer: True


Question 10.
Amoeba is used for making alcoholic drinks.

Answer

Answer: False


Question 11.
When there is a deficiency of oxygen in the muscle cells of our body, they start to go through anaerobic respiration permanently.

Answer

Answer: True


Question 12.
Lactic acid is produced when there is a partial breakdown of glucose.

Answer

Answer: True


Question 13.
The breathing rate of a person is always constant.

Answer

Answer: False


Question 14.
Smoking is injurious to our health.

Answer

Answer: True


Question 15.
Breathing causes movements in the ribs and the diaphragm.

Answer

Answer: True


Question 16.
Air moves through windpipe into the nostrils.

Answer

Answer: False


Question 17.
Breathing rate varies depending on various factors.

Answer

Answer: True


Question 18.
Diaphragm is present on the floor of the chest cavity.

Answer

Answer: (c) Water


Question 19.
Yeas is an aerobic organism.

Answer

Answer: True


Question 20.
Wine and beer is made by alcoholic fermentation.

Answer

Answer: True


Question 21.
Lactic acid is produced in muscle cells.

Answer

Answer: True


Question 22.
Insects respire through lenticels.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Physical activity (a) Gills
2. Yeast (b) Tracheae
3. Fish (c) Increases breathing rate
4. Cockroach (d) Stomata
5. Earthworm (e) Preparation of alcoholic drinks
6. Leaves (f) Skin
7. Amoeba (g) Lungs, skin
8. Mammals (h) Cramps
9. Lactic acid (i) Lungs
10. Frog (j) Diffusion
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Physical activity (c) Increases breathing rate
2. Yeast (e) Preparation of alcoholic drinks
3. Fish (a) Gills
4. Cockroach (b) Tracheae
5. Earthworm (f) Skin
6. Leaves (d) Stomata
7. Amoeba (j) Diffusion
8. Mammals (i) Lungs
9. Lactic acid (h) Cramps
10. Frog (g) Lungs, skin

Column A Column B
1. Stomata (a) Physical process
2. Yeast (b) Plants
3. Humans (c) Anaerobe
4. Breathing (d) Biochemical process
5. Respiration e. Sandy-loam soil
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Stomata (b) Plants
2. Yeast (c) Anaerobe
3. Humans (e) Aerobes
4. Breathing (a) Physical process
5. Respiration (d) Biochemical process

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Respiration in Organisms MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.