MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Nutrition in Plants Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Nutrition in Plants Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Fungi is a
(a) parasite
(b) autotroph
(c) saprotroph
(d) insectivore

Answer

Answer: (c) saprotroph


Question 2.
Human beings can be categorised as
(a) parasite
(b) heterotrophs
(c) saprotrophs
(d) autotrophs

Answer

Answer: (b) heterotrophs


Question 3.
Human beings get food from
(a) plants
(b) animals
(c) neither (a) or (b)
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) both (a) and (b)


Question 4.
Parasites obtain their food from
(a) insects
(b) plants
(c) animals
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
Which part of plant is called food factory?
(a) Fruits
(b) Seeds
(c) Leaves
(d) Flowers

Answer

Answer: (c) Leaves


Question 6.
The green pigment that is present in the leaves are called
(a) haemoglobin
(b) globulin
(c) albumin
(d) chlorophyll

Answer

Answer: (d) chlorophyll


Question 7.
Which of the following is an insectivorous plant?
(a) Pitcher plant
(b) Cuscuta
(c) Algae
(d) Lichens

Answer

Answer: (a) Pitcher plant


Question 8.
Which of the following is a nutrient?
(a) Fats
(b) Vitamins
(c) Proteins
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
The organisms which prepare their own food are known as
(a) saprotrophs
(b) autotrophs
(c) heterotrophs
(d) none of these

Answer

Answer: (b) autotrophs


Question 10.
________ is essential for all living organisms.
(a) Protein
(b) Fat
(c) Food
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Food


Question 11.
Photosynthesis will not occur in leaves in the absence of
(a) guard cells
(b) chlorophyll
(c) vacuole
(d) space between cells

Answer

Answer: (b) chlorophyll


Question 12.
The raw materials used for photosynthesis are:
(a) CO2, O2 H2
(b) CO2, water
(c) N2, water
(d) O2 water

Answer

Answer: (b) CO2, water


Question 13.
The process by which green plants prepare their own food in the presence of sunlight is called
(a) saprophytic nutrition
(b) photosynthesis
(c) cellular nutrition
(d) nutrition

Answer

Answer: (b) photosynthesis


Question 14.
Ultimate source of energy is
(a) chemical energy
(b) wind energy
(c) solar energy
(d) water energy

Answer

Answer: (c) solar energy


Question 15.
Which one of the following is an autotroph?
(a) Lichens
(b) Algae
(c) Fungus
(d) Cuscuta

Answer

Answer: (b) Algae


Question 16.
Which of the following statements is/are correct?
(i) All green plants can prepare their own food.
(ii) Most animals are autotrophs.
(iii) Carbon dioxide is not required for photosynthesis.
(iv) Oxygen is liberated during photosynthesis.
Choose the correct answer from the options below
(a) (i) and (iv)
(b) (ii) only
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (ii)

Answer

Answer: (a) (i) and (iv)


Question 17.
Pitcher plant traps insects because it
(a) is a heterotroph
(b) grows in soils which lacks nitrogen
(c) does not have chlorophyll
(d) has a digestive system like human beings

Answer

Answer: (b) grows in soils which lacks nitrogen


Question 18.
Yeast, mushroom and bread-mould are
(a) autotrophic
(b) insectivorous
(c) saprophytic
(d) parasitic

Answer

Answer: (c) saprophytic


Question 19.
Numerous small openings observed under the lower surface of a leaf through a magnifying lens are:
(a) stomata
(b) lamina
(c) midrib
(d) veins

Answer

Answer: (a) stomata


Question 20.
When two organisms are good friends and live together and they benefit each other. Such an association of organisms is termed as
(a) saprophyte
(b) parasite
(c) autotroph
(d) symbiosis

Answer

Answer: (d) symbiosis


Question 21.
Plants take in carbon dioxide from the atmosphere generally through
(a) flowers
(b) stem
(c) root
(d) leaves

Answer

Answer: (d) leaves


Question 22.
Insectivorous plants are found in
(a) marshy areas
(b) deserts areas
(c) aquatic areas
(d) mesophytes

Answer

Answer: (a) marshy areas


Question 23.
Which one of the following is an autotrophic organism?
(a) Mango
(b) Dog
(c) Human
(d) Cuscuta

Answer

Answer: (a) Mango


Question 24.
Guard cell in dicots are
(a) dumbbell-shaped
(b) biconcave
(c) biconvex
(d) bean-shaped

Answer

Answer: (d) bean-shaped


Question 25.
All animals are dependent on plants for
(a) food
(b) water
(c) minerals
(d) fat

Answer

Answer: (a) food


Question 26.
The study of the role of different components of the diet of living organism is called
(a) science of nutrition
(b) science of diet
(c) science of food
(d) science of minerals

Answer

Answer: (a) science of nutrition


Question 27.
Most of the plants are
(a) omnivores
(b) herbivores
(c) heterotrophs
(d) autotrophs

Answer

Answer: (d) autotrophs


Question 28.
Photosynthesis occurs only in
(a) green plants
(b) fungi
(c) all plants
(d) aquatic plants

Answer

Answer: (a) green plants


Question 29.
Which one of the following is an omnivorous organism?
(a) Lion
(b) Crow
(c) Horse
(d) Cow

Answer

Answer: (b) Crow


Question 30.
Food is used as source of
(a) cohesive
(b) water
(c) adhesive
(d) nourishment

Answer

Answer: (d) nourishment


Question 31.
Opening and closing of stomata is controlled by
(a) nucleus
(b) accessory cells
(c) stoma
(d) guard cells

Answer

Answer: (d) guard cells


Question 32.
Which material is not required for photosynthesis?
(a) Water
(b) Carbon dioxide
(c) Chlorophyll
(d) Oxygen

Answer

Answer: (d) Oxygen


Question 33.
traps the energy from sunlight.
(a) Stomata
(b) Guard cells
(c) Chlorophyll
(d) Xanthophylls

Answer

Answer: (c) Chlorophyll


Question 34.
Which of the following is the ultimate source of energy for all living organisms?
(a) Plants
(b) Animals
(c) Water
(d) Sun

Answer

Answer: (d) Sun


Question 35.
The substance synthesised during photosynthesis is
(a) protein
(b) maltose
(c) fructose
(d) glucose

Answer

Answer: (d) glucose


Question 36.
Which one of the following is a parasite?
(a) Lichens
(b) Algae
(c) Cuscuta
(d) Fungus

Answer

Answer: (c) Cuscuta


Question 37.
Pitcher plant is an example of
(a) autotroph
(b) heterotroph
(c) saprotroph
(d) partial heterotroph

Answer

Answer: (d) partial heterotroph


Question 38.
Fungi can grow on
(a) pickles
(b) leather and clothes
(c) dead and decaying matter
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Fill in the Blanks

Question 1.
Solar energy is stored in leaves with the help of ………………

Answer

Answer: chlorophyll


Question 2.
All green plants are called ………………

Answer

Answer: autotrophs


Question 3.
Plants and animals which depend on others for their food are called ………………

Answer

Answer: heterotrophs


Question 4.
The ……………… help in the opening and closing of the stomata.

Answer

Answer: guard cell


Question 5.
Plants can synthesise components of food other than carbohydrates such as ……………… and ……………….

Answer

Answer: proteins, fats


Question 6.
In ……………… nutrition organisms prepare their food themselves.

Answer

Answer: autotrophic


Question 7.
During photosynthesis plants take in ……………… and release ………………

Answer

Answer: carbon dioxide, oxygen


Question 8.
The food that is synthesised by plant is stored as ………………

Answer

Answer: starch


Question 9.
……………… plants traps insect and feed on them.

Answer

Answer: Insectivorous


Question 10.
……………… feed on dead and decaying matters.

Answer

Answer: Saprotrophs


Question 11.
The organisms that provides nutrients to parasitic organisms are known as ………………

Answer

Answer: hosts


Question 12.
……………. are the components of food which are essential for any organism for growth and development.

Answer

Answer: Nutrients


Question 13.
……………… derives nutrients from other organisms without benefiting them.

Answer

Answer: Parasites


Question 14.
……………… are tiny pores on the surface of leaves.

Answer

Answer: Stomata


Question 15.
……………… is a symbiotic association between an alga and a fungus.

Answer

Answer: Lichen


Question 16.
In photosynthesis, solar energy is captured by the pigment called …………………….

Answer

Answer: chlorophyll


Question 17.
During photosynthesis, plants take in and release …………………….

Answer

Answer: carbon dioxide, oxygen


Question 18.
……………………. in plant, take in carbon dioxide from the air for photosynthesis.

Answer

Answer: Stomata


Question 19.
Carbohydrates are the products of …………………….

Answer

Answer: photosynthesis


Question 20.
……………………. grow in warm and humid climate.

Answer

Answer: Fungus


Question 21.
Fungi like ……………………. and ……………………. are useful.

Answer

Answer: mushroom, yeast


Question 22.
The food synthesised by plants is stored as …………………….

Answer

Answer: starch


Question 23.
……………………. are formed by a symbiotic relationship between alga and fungus.

Answer

Answer: Lichens


Question 24.
Plant on which another plant grows and derives nutrients from is called a …………………….

Answer

Answer: Host


Question 25.
Plants that take in living insects and digest them are called ……………………. plants.

Answer

Answer: insectivorous


True or False

Question 1.
Green plants are autotrophs.

Answer

Answer: True


Question 2.
Oxygen is not released during photosynthesis.

Answer

Answer: False


Question 3.
Yeast and mushrooms are useful for us.

Answer

Answer: True


Question 4.
Food is essential for all living organisms.

Answer

Answer: True


Question 5.
The sun is the ultimate source of energy for all living beings.

Answer

Answer: True


Question 6.
The cell is enclosed by a thin outer boundary called cytoplasm.

Answer

Answer: False


Question 7.
The tiny pores on the leaves is called stomata.

Answer

Answer: True


Question 8.
Certain fungi lives in symbiotic association with the roots of trees.

Answer

Answer: True


Question 9.
Heterotrophs prepare their own food.

Answer

Answer: False


Question 10.
Water and minerals are transported to the leaves by the vessels which run like pipes throughout the plant.

Answer

Answer: True


Question 11.
The process by which plant prepare their own food with the help of sunlight is called photosynthesis.

Answer

Answer: True


Question 12.
In the absence of photosynthesis there would not be any food.

Answer

Answer: True


Question 13.
Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis.

Answer

Answer: True


Question 14.
Crop require a lot of carbohydrate to make protein.

Answer

Answer: False


Question 15.
Plants other than green do not contain chlorophyll.

Answer

Answer: False


Question 16.
Non-green parts of a plant can also perform photosynthesis.

Answer

Answer: False


Question 17.
Fungi are heterotrophs.

Answer

Answer: True


Question 18.
Mushroom is not a fungus.

Answer

Answer: False


Question 19.
Lichens are an example of a parasite.

Answer

Answer: False


Question 20.
Pitcher plant grows in soil deficient in nitrogen.

Answer

Answer: True


Question 21.
Oxygen is released during photosynthesis.

Answer

Answer: True


Question 22.
All living organisms are made up of cells.

Answer

Answer: True


Question 23.
Rhizobium bacteria is a parasite of plants.

Answer

Answer: False


Question 24.
Fertilisers replenish the soil with nitrogen, phosphorus and potassium.

Answer

Answer: True


Question 25.
Carnivores are not affected by photosynthesis in nature.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Parasite (a) green pigment in leaves
2. Autotrophs (b) proteins, vitamins, fats, etc.
3. Chlorophyll (c) prepare their own food
4. Stomata (d) depends on host
5. Nutrients (e) tiny pores on leaves
6. Heterotrophs (f) food factory
7. Leaves (g) parasitic plant
8. Saprotrophs (h) Rhizobium
9. Nitrogen fixation (i) depends on other for food
10. Dodder (j) dead and decaying matters
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Parasite (d) depends on host
2. Autotrophs (c) prepare their own food
3. Chlorophyll (a) green pigment in leaves
4. Stomata (e) tiny pores on leaves
5. Nutrients (b) proteins, vitamins, fats, etc.
6. Heterotrophs (i) depends on other for food
7. Leaves (f) food factory
8. Saprotrophs (j) dead and decaying matters
9. Nitrogen fixation (h) Rhizobium
10. Dodder (g) parasitic plant

Column A Column B
1. Photosynthesis (a) Symbiotic relationship
2. Cuscuta (b) Carbon dioxide, water
3. Rhizobium (c) Heterotrophic nutrition
4. Green pigment (d) Nitrogen fixation
5. Lichen (e) Chlorophyll
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Photosynthesis (b) Carbon dioxide, water
2. Cuscuta (c) Heterotrophic nutrition
3. Rhizobium (d) Nitrogen fixation
4. Green pigment (e) Chlorophyll
5. Lichen (a) Symbiotic relationship

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Nutrition in Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.