MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Tracing Changes Through a Thousand Years Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Tracing Changes Through a Thousand Years Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
People of different regions – Gauda, Andhra, Kerala, Karnataka, Maharashtra and Gujarat – apparently fled before his ______.
(a) Tax payers
(b) Armies
(c) Peasants
(d) Sellers

Answer

Answer: (b) Armies


Question 2.
Name the groups who asserted their political importance during period between 700 to 1750?
(a) Marathas, Sikhs, Jats, Kashmiri, and Kshatriya
(b) Marathas, Sikhs, Jats, Muslims, and Shudras
(c) Marathas, Sikhs, Jats, Muslims and Punjabi
(d) Marathas, Sikhs, Jats, Ahoms, and Kayastha

Answer

Answer: (d) Marathas, Sikhs, Jats, Ahoms, and Kayastha


Question 3.
The people who copied manuscripts by hand we known as
(a) Sribe
(b) Scribes
(c) Scene
(d) Series

Answer

Answer: (b) Scribes


Question 4.
Who coined the term Hindustan in the thirteenth century?
(a) Al-Idrisi
(b) Babur
(c) Akbar
(d) Al-Rasid

Answer

Answer: (b) Babur


Question 5.
________ were collected by wealthy people, rulers, monasteries and temples.
(a) Costly things
(b) Document
(c) Manuscripts
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Manuscripts


Question 6.
Which of the following is the holy book of Muslims?
(a) Geeta
(b) Ramayan
(c) Guru granth sahib
(d) Quran

Answer

Answer: (d) Quran


Question 7.
An influential wealthy individual who supports another person – an artist, a crafts person, a learned man, or a noble is called a ______.
(a) Rajputs
(b) Muslims
(c) Hindus
(d) Patron

Answer

Answer: (d) Patron


Question 8.
The fourteenth-century chronicler Ziyauddin Barani wrote his chronicle first in _____.
(a) 1256
(b) 1556
(c) 1456
(d) 1356

Answer

Answer: (d) 1356


Question 9.
There was no printing press earlier so the writers copied manuscripts by _______.
(a) paper
(b) hands
(c) pen
(d) prints

Answer

Answer: (b) hands


Question 10.
Which of the following is not the literary source
(a) Travelogue
(b) Coin
(c) Inscriptions
(d) Manuscripts

Answer

Answer: (b) Coin


Question 11.
A place where documents and manuscripts are stored as records for knowledge is called an _______.
(a) Store
(b) Archive
(c) Almirah
(d) Warehouse

Answer

Answer: (b) Archive


Question 12.
The periods in which British historians divided the Indian history.
(a) Hindu, Muslims and Shudras periods
(b) Hindu, Muslims and Christians periods
(c) Hindu, Muslims and British periods
(d) Hindu, Muslims and Sikhs periods

Answer

Answer: (c) Hindu, Muslims and British periods


Question 13.
What led to the migration of forest dwellers in the 8th century?
(a) Demotion of agriculture
(b) Trees cut
(c) Gradual clearing of forests, Extension of agriculture
(d) Soil damage

Answer

Answer: (c) Gradual clearing of forests, Extension of agriculture


Question 14.
Which of the language was used in Andhra Pradesh according to Amir khusrau
(a) Kashmiri
(b) Sindhi
(c) Telangani
(d) Lahori

Answer

Answer: (c) Telangani


Question 15.
_____ framed their own rules and regulations to manage the conduct of their members.
(a) Shudras
(b) Jatis
(c) Ahom
(d) Kayastha

Answer

Answer: (b) Jatis


Question 16.
_________, is a name derived from Rajaputra – the son of a Ruler, a body of warriors who claimed Kshatriya caste status.
(a) Shudras
(b) Hindus
(c) Kshtriya
(d) Rajputs

Answer

Answer: (d) Rajputs


Question 17.
Who said -“Common people do not know Sanskrit, only Brahmans do”?
(a) Siraj
(b) Akbar
(c) Birbal
(d) Amir Khusro

Answer

Answer: (d) Amir Khusro


Question 18.
______ was a fourteenth-century chronicler.
(a) Ziyauddin Baruni
(b) Minhaj-I Siraj
(c) Siraj Khan
(d) Sultan

Answer

Answer: (a) Ziyauddin Baruni


Question 19.
The Shia Muslims who believed that the Prophets Son-in-law was the legitimate leader of Muslim community.
(a) Ali
(b) Akbar
(c) Khan bahadur
(d) Baba Adam

Answer

Answer: (a) Ali


Question 20.
Who brought the teachings of holy Quran to India?
(a) Merchants and Migrants
(b) Merchants and Hindus
(c) Merchants and Kshatiyas
(d) Migrants and Sikhs

Answer

Answer: (a) Merchants and Migrants


Question 21.
New foods and beverages arrived in the subcontinent were
(a) Potatoes, pulses, chillies, cabbage and coffee
(b) Potatoes, corn, chillies, pulses and coffee
(c) Potatoes, maize, chillies, maize and wheat
(d) Potatoes, corn, chillies, tea and coffee

Answer

Answer: (d) Potatoes, corn, chillies, tea and coffee


Question 22.
The Mughal Empire declined in the _______ Century.
(a) Sixteenth
(b) Eighteenth
(c) Seventeenth
(d) Nineteenth

Answer

Answer: (b) Eighteenth


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 History Tracing Changes Through a Thousand Years MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.