MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Natural Vegetation and Wild Life Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Natural Vegetation and Wild Life Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following is tropical grassland?
(a) Taiga
(b) Savannah
(c) Pampas
(d) Prairies

Answer

Answer: (b) Savannah


Question 2.
Mosses and lichens found in
(a) Temperate grassland
(b) Tundra vegetation
(c) Tropical grassland
(d) Thorny bushes

Answer

Answer: (b) Tundra vegetation


Question 3.
Wild buffaloes, bisons, antilopes are common in the
(a) Deciduous grassland
(b) Temperate grassland
(c) Tropical grassland
(d) Thorny bushes

Answer

Answer: (b) Temperate grassland


Question 4.
Taiga means
(a) dry
(b) moist
(c) pure or untouched
(d) evergreen

Answer

Answer: (c) pure or untouched


Question 5.
Savannah grasslands of ________ are of tropical grassland
(a) America
(b) Australia
(c) Asia
(d) Africa

Answer

Answer: (d) Africa


Question 6.
Plant community which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for long time is termed as:
(a) Tundra vegetation
(b) Virgin vegetation
(c) Taiga plants
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Virgin vegetation


Question 7.
Natural vegetation is generally classified into three broad categories as follows except
(a) Forests
(b) Grasslands
(c) Shrubs
(d) Flora

Answer

Answer: (d) Flora


Question 8.
The place which is extremely cold. The growth of natural vegetation is very limited here. It grows during the very short summer. This is called
(a) Tundra
(b) Taiga
(c) Thorny bushes
(d) Temperate grassland

Answer

Answer: (a) Tundra


Question 9.
Forest is
(a) Extensive area covered with flower
(b) Extensive area covered with trees
(c) Extensive area covered with soil
(d) Extensive area covered with grass

Answer

Answer: (b) Extensive area covered with trees


Question 10.
______ is one of the world’s largest snakes and is found in the tropical rainforest.
(a) Green ratsnake
(b) Copperhead snake
(c) Python
(d) Anaconda

Answer

Answer: (d) Anaconda


Question 11.
Oak, pine, eucalyptus trees found in
(a) Temperate evergreen forest
(b) Tropical deciduous forest
(c) Temperate deciduous forest
(d) Tropical evergreen forest

Answer

Answer: (a) Temperate evergreen forest


Question 12.
Which forests are called tropical rainforests
(a) Temperate evergreen forest
(b) Temperate deciduous forest
(c) Tropical evergreen forest
(d) Tropical deciduous forest

Answer

Answer: (c) Tropical evergreen forest


Question 13.
Which forest are called taiga
(a) Tropical deciduous forest
(b) Mediterranean Region
(c) Tropical evergreen forest
(d) Coniferous forest

Answer

Answer: (d) Coniferous forest


Question 14.
Pampas grassland found in
(a) Argentina
(b) Brazil
(c) Central Asia
(d) Australia

Answer

Answer: (a) Argentina


Question 15.
Citrus fruits such as oranges, figs, olives and grapes are commonly cultivated here
(a) Tropical deciduous forest
(b) Temperate evergreen forest
(c) Mediterranean Region
(d) Tropical evergreen forest

Answer

Answer: (c) Mediterranean Region


Question 16.
Type and thickness of vegetation change from place to place
(a) Due to variation in temperature and moisture
(b) Due to variation in type of animals found
(c) Due to variation in culture
(d) Due to variation in soil

Answer

Answer: (a) Due to variation in temperature and moisture


Question 17.
The animal in polar region have thick fur and thick skin
(a) To protect them from extreme rain
(b) To protect them from extreme cold
(c) To protect them from extreme hot weather
(d) To protect them from prey

Answer

Answer: (b) To protect them from extreme cold


Question 18.
Tropical desert are found in ________ margins of the country
(a) Western
(b) Eastern
(c) Southern
(d) Northern

Answer

Answer: (a) Western


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Geography Natural Vegetation and Wild Life MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.