MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 1 On Equality with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 1 On Equality with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the On Equality Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

On Equality Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
TMS stands for
(a) Tehri Matsya System
(b) Transcranial magnetic stimulation
(c) Tawa Matsya Sangh
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Tawa Matsya Sangh


Question 2.
Which of the following is the work of Om Prakash Valmiki
(a) Joothan
(b) Gaban
(c) Godan
(d) Jothan

Answer

Answer: (a) Joothan


Question 3.
Right to vote in India is known as
(a) Universal Adult Franchise
(b) Right to politician
(c) Adult Voting power
(d) Right to Single vote

Answer

Answer: (a) Universal Adult Franchise


Question 4.
A dam is
(a) Built across a river at sites where one can collect a lot of water
(b) ​Built across a plateau at sites where one can collect a lot of water
(c) Built across a mountain at sites where one can collect a lot of water
(d) Built across a plain at sites where one can collect a lot of water

Answer

Answer: (a) Built across a river at sites where one can collect a lot of water


Question 5.
What is similarity among Kanta, Ansari’s and Melani?
(a) They all were African-American
(b) ​They all were treated equally
(c) They all were treated unequally
(d) They all were members of TMS

Answer

Answer: (c) They all were treated unequally


Question 6.
_______ is a key feature of democracy and influences all aspects of its functioning​
(a) Fraternity
(b) ​Equality
(c) Justice
(d) Liberty

Answer

Answer: (b) ​Equality


Question 7.
One of the more common forms of inequality in India is the
(a) Sati system
(b) Dowry system
(c) Poverty
(d) Caste system

Answer

Answer: (d) Caste system


Question 8.
African-Americans are discriminated against in
(a) South America
(b) Africa
(c) USA
(d) Australia

Answer

Answer: (c) USA


Question 9.
Which Article in Indian Constitution defines equality and prohibits any kind of social discrimination?
(a) Article 10
(b) Article 12
(c) Article 15
(d) Article 21

Answer

Answer: (c) Article 15


Question 10.
Dalit, Adivasi and Muslim girls drop out of school in large numbers. This is a combined outcome of the following except
(a) Poverty
(b) Lack of good quality school facilities for these communities
(c) Corruption
(d) Social discrimination

Answer

Answer: (d) Social discrimination


Question 11.
Indian constitution provides equality to
(a) Dalits
(b) Adivasis
(c) Muslims
(d) All persons

Answer

Answer: (d) All persons


Question 12.
Who is the father of the Indian Constitution?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawahar lal Nehru
(c) B.R. Ambedkar
(d) A. B. Bajpayee

Answer

Answer: (c) B.R. Ambedkar


Question 13.
Which state was the first state in India to introduce mid day meal scheme and in 2001
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (c) Tamil Nadu


Question 14.
United States of America, the _______ whose ancestors were the slaves who were brought over from Africa, continue to describe their lives today as largely unequal
(a) Asia-Americans
(b) ​Australia-Americans
(c) African-Americans
(d) Europe-Americans

Answer

Answer: (c) African-Americans


Question 15.
The Ansaris dignity was also hurt when
(a) Persons refused to lease their apartments to them
(b) ​Government refused to lease their apartments
(c) Teachers refused to lease their apartments to them
(d) Persons easily lease their apartments to them

Answer

Answer: (a) Persons refused to lease their apartments to them


Question 16.
Omprakash Valmiki is a famous ______ writer
(a) Tamil
(b) French
(c) Dalit
(d) Muslim

Answer

Answer: (c) Dalit


Question 17.
It states that every adult in a country, irrespective of their wealth and the communities she/he belongs to, has one vote
(a) Universe Adulthood Franchise
(b) Universe Adult Franchisezes
(c) Universal Adult Franchisezes
(d) Universal Adult Franchise

Answer

Answer: (d) Universal Adult Franchise


Question 18.
Where has the Mid day Meal scheme being started?
(a) In Government Offices
(b) In Private Schools
(c) In Income tax Department
(d) In Government Schools

Answer

Answer: (d) In Government Schools


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 1 On Equality with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Civics On Equality MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.