MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Living things need energy to
(a) grow
(b) play
(c) exercise
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 2.
The removal of waste substances from the body is called
(a) reproduction
(b) respiration
(c) breathing
(d) excretion

Answer

Answer: (d) excretion


Question 3.
Which of the following is not the characteristic of a living thing?
(a) Growth
(b) Movement
(c) Do not need food
(d) Respiration

Answer

Answer: (c) Do not need food


Question 4.
______ is the structural and functional unit of all living things.
(a) Matter
(b) Cell
(c) Organs
(d) Tissue

Answer

Answer: (b) Cell


Question 5.
Fishes move about in the water with the help of their
(a) mouths and gills
(b) legs and scale
(c) wings and tails
(d) fins and tails

Answer

Answer: (d) fins and tails


Question 6.
Which one of these animals can live on land as well as in water?
(a) Deer
(b) Giraffe
(c) Frog
(d) Fox

Answer

Answer: (c) Frog


Question 7.
Which of the following aquatic plants grows completely submerged in water?
(a) Water hyacinth
(b) Hydrilla
(c) Water lily
(d) Lotus

Answer

Answer: (b) Hydrilla


Question 8.
Which one of the following is not terrestrial habitat?
(a) Soil
(b) Tree
(c) Ocean
(d) Desert

Answer

Answer: (c) Ocean


Question 9.
Primary function of scales on fishes is to
(a) help them to swim
(b) keep them warm
(c) attract other fishes
(d) protect themselves

Answer

Answer: (d) protect themselves


Question 10.
Which of the following animals does not have gills?
(a) Squids
(b) Octopus
(c) Dolphin
(d) Fish

Answer

Answer: (c) Dolphin


Question 11.
An animal lives on land and in water. It has a tail and its body is covered with scales. This animal is
(a) shark
(b) crocodile
(c) frog
(d) fish

Answer

Answer: (b) crocodile


Question 12.
Yaks have one of the following on their bodies to keep them warm. This one is
(a) feathers
(b) hair
(c) scales
(d) shells

Answer

Answer: (b) hair


Question 13.
Sunlight, water and air are
(a) habitats
(b) biotic components
(c) abiotic components
(d) adaptations

Answer

Answer: (c) abiotic components


Question 14.
The non-living thing among the following is
(a) tree
(b) grasshopper
(c) log piece
(d) dog

Answer

Answer: (c) log piece


Question 15.
Which of the following things cannot move by itself?
(a) Bird
(b) Cat
(c) Cow
(d) Cycle

Answer

Answer: (d) Cycle


Question 16.
Which of the following things can reproduce?
(a) Dog
(b) Stone
(c) Bag
(d) Toy

Answer

Answer: (a) Dog


Question 17.
The leaves of which of the following plants fold up on being touched?
(a) Mango plant
(b) Money plant
(c) Mustard plant
(d) Mimosa plant

Answer

Answer: (d) Mimosa plant


Question 18.
Which one of the following animals reproduce by giving birth to young ones?
(a) Frog
(b) Crocodile
(c) Turtle
(d) Giraffe

Answer

Answer: (d) Giraffe


Question 19.
Air, water and rocks are
(a) biotic components
(b) abiotic components
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) abiotic components


Question 20.
Cactus plant lives in the terrestrial region of
(a) deserts
(b) grasslands
(c) forests
(d) mountains

Answer

Answer: (a) deserts


Question 21.
The cold blooded animals which are active at night are
(a) frogs
(b) crocodiles
(c) camels
(d) lizards

Answer

Answer: (d) lizards


Question 22.
Plants that live in ponds are
(a) Hydrilla, lotus
(b) cactus, Acacia
(c) pine, deodar
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Hydrilla, lotus


Question 23.
The part of cactus which is responsible for photosynthesis is
(a) spines
(b) stem
(c) roots
(d) flower

Answer

Answer: (b) stem


Question 24.
The process by which living things obtain energy from food is called
(a) breathing
(b) reproduction
(c) excretion
(d) respiration

Answer

Answer: (d) respiration


Question 25.
Apple and Neem trees are
(a) xerophytes
(b) hydrophytes
(c) mesophytes
(d) none of these

Answer

Answer: (c) mesophytes


Question 26.
Dogs and cats reproduce by
(a) laying eggs
(b) giving birth to babies
(c) producing seeds
(d) none of these

Answer

Answer: (b) giving birth to babies


Question 27.
The animals of aquatic habitat which have gills are
(a) dolphins
(b) fish
(c) octopus
(d) sharks

Answer

Answer: (b) fish


Question 28.
Animals of grassland are
(a) yaks and snow leopard
(b) goats and cows
(c) lions and wolves
(d) dolphins and whales

Answer

Answer: (c) lions and wolves


Fill in the Blanks

Question 1.
The surrounding where animals and plants live is called …………………

Answer

Answer: habitat


Question 2.
………………… , ………………… and ………………… together constitute biotic components.

Answer

Answer: Plants, animals and microorganisms


Question 3.
The ability of animals to blend with their surrounding environment is known as …………………

Answer

Answer: camouflage


Question 4.
Crocodile reproduces by …………………

Answer

Answer: laying eggs


Question 5.
Yaks have ………………… to keep body warm.

Answer

Answer: hair


Question 6.
The respiratory organs of ………………… is gills.

Answer

Answer: fish


Question 7.
A very high hill is called a …………………

Answer

Answer: mountain


Question 8.
The habitat of lotus plants is …………………

Answer

Answer: pond


Question 9.
………………… is a characteristic of living things.

Answer

Answer: Growth


Question 10.
………………… is not a terrestrial habitat.

Answer

Answer: Ocean


Question 11.
Sunlight, water and air are ………………… components.

Answer

Answer: abiotic


Question 12.
……………….. lives on land as well as in water.

Answer

Answer: Frog


Question 13.
Most desert plants have ………………… roots.

Answer

Answer: long


Question 14.
The camel’s hump stores ………………… in it.

Answer

Answer: fat


Question 15.
Oceans and rivers are examples of ………………… habitat.

Answer

Answer: aquatic


Question 16.
………………….. and ………………….. are mountainous plants.

Answer

Answer: pines, deodars


Question 17.
………………….. and ………………….. float on the surface of water.

Answer

Answer: water lettuce, water hyacinth


Question 18.
The changes in our environment are called …………………..

Answer

Answer: stimuli


Question 19.
…………………. do not have streamlined body.

Answer

Answer: octopus


Question 20.
During hibernation, certain desert animals hide themselves in burrow with ………………….. secretions and sleep for 8 to 9 months.

Answer

Answer: gelatinous


Question 21.
Oxidation of food is called …………………..

Answer

Answer: respiration


Question 22.
Desert region is very ………………….. in day and very ………………….. at night.

Answer

Answer: hot, cold


Question 23.
The plants of aquatic habitats have ………………….. which help them to float on the water surface.

Answer

Answer: stalk


Question 24.
Desert plants lose very little water through …………………..

Answer

Answer: Transpiration


Question 25.
Trees like Acacia, secretes a brown sticky substance called …………………..

Answer

Answer: gum


True or False

Question 1.
Tree is a non-living thing.

Answer

Answer: False


Question 2.
Human beings need food and water only.

Answer

Answer: False


Question 3.
Cycle cannot move by itself.

Answer

Answer: True


Question 4.
Fish move in water with the help of gills.

Answer

Answer: False


Question 5.
Dog can reproduce by giving birth to young ones.

Answer

Answer: True


Question 6.
Yaks have shells on their body which keeps them warm.

Answer

Answer: False


Question 7.
The place where a plant and animal lives is called its habitat.

Answer

Answer: True


Question 8.
The plants and animals that live in desert are also known as xerophytes.

Answer

Answer: True


Question 9.
Animals that have adaptation for flying are known as arboreal animals.

Answer

Answer: False


Question 10.
Camel stores energy in its hump.

Answer

Answer: False


Question 11.
Man is an aquatic organism.

Answer

Answer: False


Question 12.
Living things cannot grow.

Answer

Answer: False


Question 13.
All living things respond to stimulus.

Answer

Answer: True


Question 14.
Non-living things can reproduce.

Answer

Answer: False


Question 15.
Both plants and animals need water to live.

Answer

Answer: True


Question 16.
Plants and animals that live in water have aquatic habitat.

Answer

Answer: True


Question 17.
Nocturnal animals remain active during night.

Answer

Answer: True


Question 18.
The plants on mountains have spongy stems.

Answer

Answer: False


Question 19.
The animals in mountains are usually in white or light in colour.

Answer

Answer: True


Question 20.
Camels have thick layer of fat beneath its skin.

Answer

Answer: False


Question 21.
Herbivores in grasslands have long legs to save themselves from their predators.

Answer

Answer: True


Question 22.
Hydrilla has small leaves.

Answer

Answer: False


Question 23.
Streamlined body of the fish helps to reduce the friction and aids in swimming.

Answer

Answer: True


Question 24.
All living things respond to stimuli.

Answer

Answer: True


Question 25.
Living things need help to move.

Answer

Answer: False


Match the following

Column I Column II
1. Bird (a) Terrestrial
2. Camel (b) Nocturnal
3. Monkey (c) Desert adaptation
4. Cat (d) Volant adaptation
5. Cockroach (e) Arboreal adaptation
6. Hydrilla (f) Aquatic adaptation
7. Mimosa plant (g) Chair
8. Snow bear (h) Found on mountain
9. Non-living (i) Human beings
10. Living (j) Folds it up when touched
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Bird (d) Volant adaptation
2. Camel (c) Desert adaptation
3. Monkey (e) Arboreal adaptation
4. Cat (a) Terrestrial
5. Cockroach (b) Nocturnal
6. Hydrilla (f) Aquatic adaptation
7. Mimosa plant (j) Folds it up when touched
8. Snow bear (h) Found on mountain
9. Non-living (g) Chair
10. Living (i) Human beings

Column A Column B
1. Cactus plant (a) Floating plant
2. Streamlined body (b) Xerophyte
3. Blowholes (c) Fish
4. Acacia (d) Succulent plants
5. Water lettuce (e) Whales
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Cactus plant (d) Succulent plants
2. Streamlined body (c) Fish
3. Blowholes (e) Whales
4. Acacia (b) Xerophyte
5. Water lettuce (a) Floating plant

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science The Living Organisms and Their Surroundings MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.