MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Getting to Know Plants Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Getting to Know Plants Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which is a shrub among the following?
(a) Spinach
(b) Mango tree
(c) Lemon
(d) Pipal

Answer

Answer: (c) Lemon


Question 2.
Which of the following type of plants has thick, hard and woody stem?
(a) Climber
(b) Herb
(c) Shrub
(d) Creepers

Answer

Answer: (c) Shrub


Question 3.
Which part of plant helps to carry food to all parts of plant?
(a) Root
(b) Stem
(c) Leaf
(d) Flower

Answer

Answer: (b) Stem


Question 4.
Most of the fruits have
(a) flowers
(b) leaves
(c) root leaves
(d) seeds

Answer

Answer: (d) seeds


Question 5.
Plants take carbon dioxide from the air through tiny openings found on the
(a) fruits
(b) leaves
(c) roots
(d) stems

Answer

Answer: (b) leaves


Question 6.
Which is a correct set of parts of a pistil?
(a) Ovary, style and filament
(b) Ovary, style and stigma
(c) Ovary, anther and filament
(d) Filament and anther

Answer

Answer: (b) Ovary, style and stigma


Question 7.
The process of loss of water by a plant through leaves is called
(a) evaporation
(b) condensation
(c) photosynthesis
(d) transpiration

Answer

Answer: (d) transpiration


Question 8.
Male reproductive part of a flower is
(a) sepals
(b) pistil
(c) stamen
(d) petals

Answer

Answer: (c) stamen


Question 9.
Which of the following has fibrous roots?
(a) Peas
(b) Radish
(c) Wheat
(d) Neem

Answer

Answer: (c) Wheat


Question 10.
The plants having green and tender stems are called
(a) herb
(b) shrub
(c) trees
(d) all of these

Answer

Answer: (a) herb


Question 11.
Which part of plant is not always present?
(a) Root
(b) Fruit
(c) Leaf
(d) Stem

Answer

Answer: (b) Fruit


Question 12.
Which of the following plants have parallel venation in its leaves?
(a) Mustard
(b) Banana
(c) Mango tree
(d) China rose

Answer

Answer: (b) Banana


Question 13.
Which plant has reticulate venation in its leaves?
(a) Wheat
(b) Sugar cane
(c) Bamboo
(d) Marigold

Answer

Answer: (d) Marigold


Question 14.
Grape is an example of
(a) trees
(b) climbers
(c) shrubs
(d) Creepers

Answer

Answer: (b) climbers


Question 15.
Which modified part of a plant sweet potato is?
(a) Stem
(b) Root
(c) Leaf
(d) Fruit

Answer

Answer: (b) Root


Question 16.
Wheat, paddy, cabbage are
(a) herbs
(b) shrubs
(c) trees
(d) creepers

Answer

Answer: (a) herbs


Question 17.
The medium-sized plants with thin branches are called
(a) herbs
(b) shrubs
(c) trees
(d) none of these

Answer

Answer: (b) shrubs


Question 18.
Strawberry plant is a
(a) climber
(b) tree
(c) creeper
(d) shrub

Answer

Answer: (c) creeper


Question 19.
Special organ for climbing in climbers are
(a) trunk
(b) node
(c) pistil
(d) tendril

Answer

Answer: (d) tendril


Question 20.
Cactus plants store water in their
(a) spines
(b) roots
(c) stem
(d) leaves

Answer

Answer: (c) stem


Question 21.
The plant which has reticulate venation is
(a) bamboo
(b) sugarcane
(c) rose
(d) lily

Answer

Answer: (c) rose


Question 22.
The leaves get rid of excess water from the plant through
(a) transpiration
(b) photosynthesis
(c) respiration
(d) pollination

Answer

Answer: (a) transpiration


Question 23.
Wheat and maize plants have
(a) tap root
(b) fibrous root
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) fibrous root


Question 24.
The stalks with swollen tips are called
(a) pistil
(b) stamens
(c) petals
(d) sepals

Answer

Answer: (b) stamens


Question 25.
The ovary contains female sex cells inside
(a) stigma
(b) style
(c) anther
(d) ovules

Answer

Answer: (d) ovules


Fill in the Blanks

Question 1.
The ovary of a flower grows and becomes a ……………….

Answer

Answer: fruit


Question 2.
After fertilisation, ovary is transformed into ……………….

Answer

Answer: fruit


Question 3.
Green plants use ………………. energy to make food.

Answer

Answer: sunlight


Question 4.
Plants can be classified into ………………. , ………………. and ……………….

Answer

Answer: herbs, shrubs, trees


Question 5.
Most of the plants bear ……………….

Answer

Answer: flowers


Question 6.
Herbs are ………………. plants.

Answer

Answer: short-sized


Question 7.
Roots of a plant are below the ……………….

Answer

Answer: ground


Question 8.
The smaller, side roots are called ……………….

Answer

Answer: lateral roots


Question 9.
Plants are ……………….

Answer

Answer: living things


Question 10.
Roots absorb ………………. and ………………. from the soil.

Answer

Answer: water, nutrients


Question 11.
Plants that have weak stem and takes support of other neighbouring things are called ……………….

Answer

Answer: climbers


Question 12.
Trees are ………………. and ………………. plants.

Answer

Answer: tall, big


Question 13.
Leaves are green due to the presence of ……………….

Answer

Answer: chlorophyll


Question 14.
Shrubs are ………………. plants.

Answer

Answer: medium-sized


Question 15.
are bigger than herbs but smaller than ……………….

Answer

Answer: Shrubs, trees


Question 16.
A bunch of similar roots are called ………………. roots.

Answer

Answer: fibrous


Question 17.
A plant has large number of ……………….

Answer

Answer: leaves


Question 18.
The part of the plant which rises vertically up from the ground is called its ……………….

Answer

Answer: stem


Question 19.
A leaf consists of two parts ………………. and ……………….

Answer

Answer: lamina, petiole


Question 20.
The tiny pores on leaf are called ……………….

Answer

Answer: stomata


Question 21.
Plants absorb ………………… from the air and release ………………… in the air.

Answer

Answer: carbon dioxide, oxygen


Question 22.
Tulsi and grasses are …………………

Answer

Answer: herbs


Question 23.
The main stem of a tree is called …………………

Answer

Answer: trunk


Question 24.
The ………………… of climber plants wind themselves around any neighbouring object and help the plant to climb up.

Answer

Answer: tendrils


Question 25.
………………… carries the food made by the leaves to the other parts of the plant.

Answer

Answer: stem


Question 26.
………………… is a special stem found in the ginger plant.

Answer

Answer: Rhizome


Question 27.
A large number of ………………… is spread out from the mid-rib to all the parts of the leaf.

Answer

Answer: veins


Question 28.
Roots absorb ………………… and ………………… from the soil.

Answer

Answer: water, minerals


Question 29.
………………… protect the flower when it is in the form of a bud in the initial stage.

Answer

Answer: Sepals


Question 30.
A fruit contains the …………………

Answer

Answer: seed


True or False

Question 1.
Generally leaves are multicolour.

Answer

Answer: False


Question 2.
Pedicel attaches the flower to the branch or stem.

Answer

Answer: True


Question 3.
The arrangement of veins in a leaf is called venation.

Answer

Answer: True


Question 4.
Petals are usually colourful.

Answer

Answer: True


Question 5.
Every plant has roots, fruits and leaves.

Answer

Answer: False


Question 6.
Herbs are usually short and sometimes do not have branches.

Answer

Answer: True


Question 7.
Stem absorbs water and minerals from the soil.

Answer

Answer: False


Question 8.
All plants have colourful flowers.

Answer

Answer: False


Question 9.
In trees branches arise from the upper part of the stem.

Answer

Answer: True


Question 10.
In shrubs branches arise from the base of the stem.

Answer

Answer: True


Question 11.
Leaves manufacture the food in the presence of sunlight by the process of transpiration.

Answer

Answer: False


Question 12.
Leaves hold the plant upright.

Answer

Answer: False


Question 13.
The stamen is the female part of the plant.

Answer

Answer: False


Question 14.
The pistil is the male part of a flower.

Answer

Answer: False


Question 15.
Herbs are medium-sized plants.

Answer

Answer: False


Question 16.
Trees are tall and strong.

Answer

Answer: True


Question 17.
The stem gives rise to a number of branches.

Answer

Answer: True


Question 18.
The tiny pores on leaves are called petiole.

Answer

Answer: False


Question 19.
Chlorophyll can absorb energy from sunlight.

Answer

Answer: True


Question 20.
The broad green part of leaf is called lamina.

Answer

Answer: True


Question 21.
Life-span of herbs is for one month only.

Answer

Answer: False


Question 22.
Shrubs are bigger than herbs and smaller than trees.

Answer

Answer: True


Question 23.
A creeper plant has tendrils to grow.

Answer

Answer: False


Question 24.
Potato and ginger have modified stems.

Answer

Answer: True


Question 25.
Lamina and petiole are the two main parts of a leaf.

Answer

Answer: True


Question 26.
Roots help in soil erosion.

Answer

Answer: False


Question 27.
Grass has fibrous roots.

Answer

Answer: True


Question 28.
The stamen is the male part of a flower.

Answer

Answer: True


Question 29.
Ovary grows and becomes seed after pollination.

Answer

Answer: False


Question 30.
Pollen grains are dust-like particles and take part in reproduction.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Absorbs water and nutrients (a) Tendril
2. Transports food and water (b) Sepals
3. Attract insects (c) Ovary
4. Exchange CO2 and O2 gases (d) Root
5. Protects the flower bud (e) Stamen
6. Structure that helps in climbing (f) Stem
7. Male part of a flower (g) Ovule
8. Female part of a flower (h) Flower
9. Fruit develops from (i) Pistil
10. Seeds develop from (j) Leaves
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Absorbs water and nutrients (d) Root
2. Transports food and water (f) Stem
3. Attract insects (h) Flower
4. Exchange CO2 and O2 gases (j) Leaves
5. Protects the flower bud (b) Sepals
6. Structure that helps in climbing (a) Tendril
7. Male part of a flower (e) Stamen
8. Female part of a flower (i) Pistil
9. Fruit develops from (c) Ovary
10. Seeds develop from (g) Ovule

Column A Column B
1. Non-woody plants (a) Transpiration
2. Very large life-span (b) Potato
3. Modified stem (c) Herbs
4. Get rid of excess water (d) Trees
5. Absorb water from soil (e) Roots
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Non-woody plants (c) Herbs
2. Very large life-span (d) Trees
3. Modified stem (b) Potato
4. Get rid of excess water (a) Transpiration
5. Absorb water from soil (e) Roots

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Getting to Know Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.