MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Changes Around Us Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Changes Around Us Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
What are the changes that can be reversed called?
(a) Reversible changes
(b) Irreversible changes
(c) Contraction
(d) Evaporation

Answer

Answer: (a) Reversible changes


Question 2.
A process in which an object becomes smaller or shrinks is called
(a) chemical change
(b) irreversible change
(c) contraction
(d) expansion

Answer

Answer: (c) contraction


Question 3.
Temperature at which a solid starts melting is called its
(a) melting point
(b) boiling point
(c) freezing point
(d) slow change

Answer

Answer: (a) melting point


Question 4.
The change in which chemical properties of a substance change is called
(a) chemical change
(b) physical change
(c) heating
(d) pressure

Answer

Answer: (a) chemical change


Question 5.
Which is a way to make change happen?
(a) Heating a substance
(b) Cooling a substance
(c) Mixing a substance
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 6.
The melting of gold is an example of:
(a) chemical change
(b) physical change
(c) chemical electrical
(d) physical magnetical

Answer

Answer: (b) physical change


Question 7.
Which is not a sign of reversible change?
(a) Change in state
(b) Change in property
(c) Change in size
(d) Change in appearance

Answer

Answer: (b) Change in property


Question 8.
Which of the following changes can be reversed?
(a) Cow dung to biogas
(b) Bud to flower
(c) Wet clothes to dry clothes
(d) Raw egg to boiled egg

Answer

Answer: (c) Wet clothes to dry clothes


Question 9.
A process in which liquid changes into vapour is called
(a) contraction
(b) evaporation
(c) melting
(d) freezing

Answer

Answer: (b) evaporation


Question 10.
Rusting of iron is an example of
(a) slow change
(b) fast change
(c) reversible change
(d) physical change

Answer

Answer: (a) slow change


Question 11.
Which of the following changes cannot be reversed?
(a) Milk to paneer
(b) Cold milk to hot milk
(c) Yarn to knitted sweater
(d) Wet clothes to dry clothes

Answer

Answer: (a) Milk to paneer


Question 12.
Melting of wax is
(a) chemical change
(b) physical change
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) physical change


Question 13.
Burning of paper is
(a) chemical change
(b) physical change
(c) reversible
(d) all of these

Answer

Answer: (a) chemical change


Question 14.
Force can cause change in the
(a) size
(b) shape
(c) direction
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 15.
Which one of the following factors is involved in a change?
(a) Force
(b) Heat
(c) Chemical reaction
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 16.
Which of the following material do not expands on heating?
(a) Iron
(b) Wood
(c) Glass
(d) Oil

Answer

Answer: (b) Wood


Question 17.
The effects of the changes are
(a) change in size
(b) change in shape
(c) change in colour or taste
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 18.
The meaning of reverse is called
(a) getting back to starting point
(b) increase in size or volume
(c) decrease in size or volume
(d) a push or pull applied on an object

Answer

Answer: (a) getting back to starting point


Question 19.
The change of day and night is caused by
(a) stars
(b) sun
(c) moon
(d) rotation of the earth

Answer

Answer: (d) rotation of the earth


Question 20.
When a heated metal is cooled it
(a) expands
(b) contracts
(c) doesn’t change
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) contracts


Question 21.
Which of these changes can be reversed?
(a) Cutting of trees
(b) Melting of ghee
(c) Burning of candle
(d) Blooming of flower

Answer

Answer: (b) Melting of ghee


Question 22.
Which of these changes cannot be reversed?
(a) Hardening of cement
(b) Freezing of ice cream
(c) Opening a door
(d) Melting a chocolate

Answer

Answer: (a) Hardening of cement


Question 23.
An iron ring is heated. Which of the following statements about it is incorrect?
(a) The ring expands.
(b) The ring almost comes to the same size on cooling.
(c) The change in this case is reversible.
(d) The ring changes its shape and the change cannot be reversed.

Answer

Answer: (d) The ring changes its shape and the change cannot be reversed.


Question 24.
Which type of change is beating of heart?
(a) Slow change
(b) Fast change
(c) Chemical change
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Fast change


Question 25.
Which of these is a physical change?
(a) Burning of paper
(b) Melting of ice
(c) Formation of rust on iron nail
(d) Formation of curd from milk

Answer

Answer: (b) Melting of ice


Question 26.
Which type of change is melting of wax?
(a) Chemical change
(b) Physical change
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Physical change


Question 27.
Which of these is not an irreversible change?
(a) Ironing of clothes
(b) Baking the cake
(c) Burning of incense stick
(d) Rusting of steel gates

Answer

Answer: (a) Ironing of clothes


Question 28.
What are the substances formed in a reaction called?
(a) Reactants
(b) Products
(c) Sometimes products and sometimes reactants
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Products


Question 29.
What is formation of steam from boiling water called?
(a) Reversible change
(b) Irreversible change
(c) Chemical change
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Reversible change


Question 30.
What are the changes in which a new substance is formed called?
(a) Physical changes
(b) Chemical changes
(c) Fast changes
(d) Slow changes

Answer

Answer: (b) Chemical changes


Fill in the Blanks

Question 1.
The changes that can be ……………… are known as reversible changes.

Answer

Answer: reversed is a chancre.


Question 2.
The changes that cannot be reversed are known as ……………… changes.

Answer

Answer: irreversible


Question 3.
A process in which liquid changes into vapour is called ………………

Answer

Answer: evaporation


Question 4.
A process in which an object becomes ……………… is called contraction.

Answer

Answer: smaller


Question 5.
A push or pull acting on a body which tends to change its state of rest or motion is ………………

Answer

Answer: force


Question 6.
Melting of ice is a ……………… change.

Answer

Answer: physical


Question 7.
Formation of curd from milk is a ……………… change.

Answer

Answer: chemical


Question 8.
A ball will change its ……………… on being hit by a bat.

Answer

Answer: direction


Question 9.
The iron rim of a wooden wheel is kept a little ……………… than the wheel.

Answer

Answer: smaller


Question 10.
Burning of coal is an ……………… change.

Answer

Answer: irreversible


Question 11.
The effect of heating can be ……………… by cooling.

Answer

Answer: reversed


Question 12.
Things expand on ………………

Answer

Answer: heating


Question 13.
Cutting the vegetables is an ……………… change.

Answer

Answer: irreversible


Question 14.
Some metals ……………… on heating.

Answer

Answer: Expand


Question 15.
Burning of forest is a ……………… change

Answer

Answer: fast


Question 16.
Stretching of rubber band is a ………………… change.

Answer

Answer: reversible


Question 17.
Ageing of living beings is an ………………… change.

Answer

Answer: irreversible


Question 18.
………………… is a component that actually dissolves in a solvent.

Answer

Answer: Solute


Question 19.
Metals contract on …………………

Answer

Answer: cooling


Question 20.
………………… change takes place when charcoal bums.

Answer

Answer: irreversible


Question 21.
Heating and cooling of an object is a ………………… change.

Answer

Answer: reversible


Question 22.
Formation of rust on iron nail is a ………………… change.

Answer

Answer: Chemical


Question 23.
Melting of ice is a ………………… change.

Answer

Answer: physical


Question 24.
The iron blade of a spade is fixed to a wooden handle by the process of …………………

Answer

Answer: Expansion


Question 25.
When an inflated balloon is pressed between two hands, its ………………… and ………………… change.

Answer

Answer: shape, size


State whether the given statements are true or false.

Question 1.
A change which can be undone is called irreversible change.

Answer

Answer: False


Question 2.
Burning and cooking of food are the examples of irreversible change.

Answer

Answer: True


Question 3.
Cooking of rice is a physical change.

Answer

Answer: False


Question 4.
Change of seasons is a natural change.

Answer

Answer: True


Question 5.
Rusting of iron is an irreversible change.

Answer

Answer: True


Question 6.
Burning of fuels is a chemical change.

Answer

Answer: True


Question 7.
Dissolving salt in water is a chemical change.

Answer

Answer: False


Question 8.
Burning of paper is a reversible change.

Answer

Answer: False


Question 9.
The evaporation of liquids is an irreversible change.

Answer

Answer: False


Question 10.
Ironing of clothes is a reversible change.

Answer

Answer: True


Question 11.
Rolling out of roti from dough is an irreversible change.

Answer

Answer: False


Question 12.
Metals contract on heating.

Answer

Answer: False


Question 13.
Melting of wax and burning of wax are chemical changes.

Answer

Answer: False


Question 14.
Making an aeroplane by cutting out of a paper is an irreversible change.

Answer

Answer: True


Question 15.
Chemical changes are usually reversible.

Answer

Answer: False


Question 16.
Burning of fuel is a chemical change.

Answer

Answer: True


Question 17.
Curd formed from milk cannot be changed into milk again.

Answer

Answer: True


Question 18.
All the things around us are in solid state only.

Answer

Answer: False


Question 19.
On continuously heating the sugar, a black powdery substance is formed.

Answer

Answer: True


Question 20.
The metal rim is always made slightly bigger than the wooden wheel.

Answer

Answer: False


Question 21.
Conversion of raw egg to boiled egg is a reversible change.

Answer

Answer: False


Question 22.
The ripening of fruit is a harmful change.

Answer

Answer: False


Question 23.
Metals expands on heating.

Answer

Answer: True


Question 24.
The setting of Plaster of Paris on mixing water is an irreversible change.

Answer

Answer: True


Question 25.
Changes do not involve interactions.

Answer

Answer: False


Match the following

Column I Column II
1. Cold coffee to hot (a) Contracts
2. On heating metals (b) Changing
3. On cooling metals (c) Expand
4. Everything in universe keeps (d) Reversible change
5. Bursting of balloon is (e) Physical change
6. When properties change (f) Formation of curd
7. When properties doesn’t change (g) Irreversible change
8. An undesirable change (h) Chemical change
9. A desirable change (i) Rusting of iron
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Cold coffee to hot (d) Reversible change
2. On heating metals (c) Expand
3. On cooling metals (a) Contracts
4. Everything in universe keeps (b) Changing
5. Bursting of balloon is (g) Irreversible change
6. When properties change (h) Chemical change
7. When properties doesn’t change (e) Physical change
8. An undesirable change (i) Rusting of iron
9. A desirable change (f) Formation of curd

Column A Column B
1. Substance shrinks or changes its shape (a) Slow change
2. Solid substances melt and turn into liquid (b) Physical change
3. No new substances are formed (c) Chemical change
4. Properties of products are different from the reactants (d) Melting
5. Change that takes long time to complete (e) Contraction
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Substance shrinks or changes its shape (e) Contraction
2. Solid substances melt and turn into liquid (d) Melting
3. No new substances are formed (b) Physical change
4. Properties of products are different from the reactants (c) Chemical change
5. Change that takes long time to complete (a) Slow change

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Changes Around Us MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.