MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Fibre to Fabric Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Fibre to Fabric Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
The process of retting is done to obtain
(a) wool
(b) jute
(c) cotton
(d) silk

Answer

Answer: (b) jute


Question 2.
Spinning can be done manually by
(a) charkhcz
(b) handloom
(c) gin
(d) none of these

Answer

Answer: (a) charkhcz


Question 3.
Single yarn is used to make
(a) trousers
(b) shirt
(c) sweater
(d) kurta

Answer

Answer: (c) sweater


Question 4.
Cotton fibres are separated from
(a) cotton balls
(b) cotton boils
(c) cotton bales
(d) all of these

Answer

Answer: (b) cotton boils


Question 5.
Separation of fibres of cotton from its seeds is known as
(a) weaving
(b) spinning
(c) knitting
(d) ginning

Answer

Answer: (d) ginning


Question 6.
Weaving of fabric is done in
(a) handloom
(b) powerloom
(c) both (a) and (b)
(d) takli

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 7.
Jute fibres are obtained from
(a) stem of jute plants
(b) seeds of jute plants
(c) fruit of jute plants
(d) none of these

Answer

Answer: (a) stem of jute plants


Question 8.
Which one of the following is a synthetic fibre?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Polyester
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
Which of the following is a natural fibre?
(a) Silk
(b) Nylon
(c) Rayon
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Silk


Question 10.
Which of the following is a plant fibre?
(a) Wool
(b) Silk
(c) Cotton
(d) Nylon

Answer

Answer: (c) Cotton


Question 11.
The material that is used to make clothes is called
(a) fabric
(b) cotton
(c) flax
(d) wool

Answer

Answer: (a) fabric


Question 12.
Which of the following is known as fibre of kings?
(a) Wool
(b) Cashmere
(c) Jute
(d) Polyester

Answer

Answer: (b) Cashmere


Question 13.
The hair of which of the following animal is used for making woollen clothes?
(a) Alpaca
(b) Dog
(c) Cat
(d) Rat

Answer

Answer: (a) Alpaca


Question 14.
Coconut fibres are used for making
(a) jackets
(b) ropes
(c) coats
(d) gunny bags

Answer

Answer: (b) ropes


Question 15.
Which of the following states cultivates cotton?
(a) Tamil Nadu
(b) Bhopal
(c) Bihar
(d) Assam

Answer

Answer: (a) Tamil Nadu


Question 16.
Which type of soil is suitable for growing cotton?
(a) Red soil
(b) Yellow soil
(c) Black soil
(d) Brown soil

Answer

Answer: (c) Black soil


Question 17.
Which fibre is used for making artificial fibres?
(a) Jute
(b) Cotton
(c) Polyester
(d) Rayon

Answer

Answer: (b) Cotton


Question 18.
Which of the following fibre is the most cheapest and affordable fibre?
(a) Cotton
(b) Silk
(c) Jute
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Jute


Question 19.
Silk is obtained from an insect called
(a) silkmoth
(b) leech
(c) earthworm
(d) none of these

Answer

Answer: (a) silkmoth


Question 20.
The cleaning of wool fibres with the help of mild detergents and chemicals is called
(a) Shearing
(b) Scouring
(c) Ginning
(d) Rearing

Answer

Answer: (b) Scouring


Question 21.
Silk moth feeds on
(a) rose plants
(b) mulberry leaves
(c) cotton boils
(d) none of these

Answer

Answer: (b) mulberry leaves


Question 22.
Lengthwise yarn is called
(a) weft
(b) warp
(c) flax
(d) none of these

Answer

Answer: (b) warp


Question 23.
Crosswise yarn is called
(a) weft
(b) warp
(c) jute
(d) none of these

Answer

Answer: (a) weft


Question 24.
The right time to cut jute plants is
(a) matured stage
(b) before flowering stage
(c) at flowering stage
(d) anytime after flowering

Answer

Answer: (c) at flowering stage


Question 25.
One of the following fabrics burns by giving the smell of burning paper. This fabric is made up of:
(a) cotton
(b) silk
(c) wool
(d) jute

Answer

Answer: (a) cotton


Question 26.
Which of the following is not a natural fibre?
(a) Cotton
(b) Nylon
(c) Flax
(d) Wool

Answer

Answer: (b) Nylon


Question 27.
Which of the following is not a synthetic fibre?
(a) Nylon
(b) Flax
(c) Polyester
(d) Orion

Answer

Answer: (b) Flax


Question 28.
Which of the following is obtained from plants?
(a) Wool
(b) Silk
(c) Nylon
(d) Flax

Answer

Answer: (d) Flax


Question 29.
The process of making yarn from fibres is called
(a) weaving
(b) ginning
(c) knitting
(d) spinning

Answer

Answer: (d) spinning


Question 30.
Looms are related to
(a) ginning
(b) spinning
(c) weaving
(d) knitting

Answer

Answer: (c) weaving


Question 31.
If a piece of fabric burns by giving the smell of charred meat, it is most likely to be made up of
(a) cotton
(b) jute
(c) silk
(d) wool

Answer

Answer: (c) silk


Question 32.
Which of the following is obtained from a kind of worm?
(a) Nylon
(b) Wool
(c) Flax
(d) Silk

Answer

Answer: (d) Silk


Question 33.
The right time to cut jute plants is
(a) matured stage
(b) before flowering stage
(c) flowering stage
(d) any time after flowering

Answer

Answer: (c) flowering stage


Question 34.
We make a fabric from
(a) yarns
(b) fibres
(c) thin strands
(d) none of those

Answer

Answer: (a) yarns


Question 35.
Silk is a
(a) synthetic fibre
(b) plant fibre
(c) animal fibre
(d) none of these

Answer

Answer: (c) animal fibre


Fill in the Blanks

Question 1.
The material that is used to make clothes is called ……………

Answer

Answer: fabrics


Question 2.
…………… is a hair-like strand from which all fabrics are made.

Answer

Answer: Fibre


Question 3.
For cultivation of cotton crop …………… soil is excellent.

Answer

Answer: black


Question 4.
Jute is cultivated in …………… season.

Answer

Answer: rainy


Question 5.
Silk is obtained from …………… of silkworm.

Answer

Answer: cocoon


Question 6.
Fibres are of two types: …………… and ……………

Answer

Answer: natural; synthetic


Question 7.
The process of separating fibre from stem is called ……………

Answer

Answer: retting


Question 8.
The cloth made of stem fibres of flax is called ……………

Answer

Answer: linen


Question 9.
The weaving of yarn to make fabrics is done by using ……………

Answer

Answer: looms


Question 10.
The common name of coconut fibre is ……………

Answer

Answer: coir


Question 11.
Tightly compressed bundles of cotton are called ……………

Answer

Answer: bales


Question 12.
Separation of cotton fibre from its seeds is known as ……………

Answer

Answer: ginning


Question 13.
Cotton plants need …………… climate to grow.

Answer

Answer: warm


Question 14.
Usually cotton is …………… picked from the plants.

Answer

Answer: hand


Question 15.
Jute is grown in …………… soil.

Answer

Answer: alluvial


Question 16.
The process of making yarn from fibres is called …………………..

Answer

Answer: spinning


Question 17.
Cotton and flax crops were cultivated near river …………………..

Answer

Answer: Nile


Question 18.
Clothes make us look …………………..

Answer

Answer: presentable


Question 19.
Fibres of fabrics like cotton, jute, silk, wool are ………………….. fibres.

Answer

Answer: natural


Question 20.
When a single yam is used, the fabric is prepared by …………………..

Answer

Answer: knitting


Question 21.
………………….. is sown during the rainy season.

Answer

Answer: Jute


Question 22.
The jute plant is normally harvested at ………………….. stage.

Answer

Answer: flowering


Question 23.
Fibres are converted into ………………….. to make fabrics.

Answer

Answer: yarns


Question 24.
………………….. is usually grown at places having black soil and warm climate.

Answer

Answer: Cotton


Question 25.
Dust particles are removed from cotton thread clothes by ………………….. easily.

Answer

Answer: jerking


True or False

Question 1.
Wool is most commonly obtained from sheep.

Answer

Answer: True


Question 2.
All natural fibres can be used for making clothes.

Answer

Answer: False


Question 3.
To make fabrics, fibres are converted into yarns.

Answer

Answer: True


Question 4.
Cotton is a synthetic fibre.

Answer

Answer: False


Question 5.
Jute fibre is obtained from the stem of jute plant.

Answer

Answer: True


Question 6.
The fruits of cotton plant are as big as apple.

Answer

Answer: False


Question 7.
Nylon is a natural fibre.

Answer

Answer: False


Question 8.
Yarns are made of fibres.

Answer

Answer: True


Question 9.
The process of making yarn from fibres is called ginning.

Answer

Answer: False


Question 10.
India was the proud inventor of cotton clothing.

Answer

Answer: True


Question 11.
Cotton plants need cold climate.

Answer

Answer: False


Question 12.
Twisting of fibres into yarn increases cohesion.

Answer

Answer: True


Question 13.
Coconut fibres are good for making yarn.

Answer

Answer: False


Question 14.
Jute is obtained from the stem of ‘putson’.

Answer

Answer: True


Question 15.
Black soil is best suited for cotton.

Answer

Answer: True


Question 16.
There is only one variety of fabric.

Answer

Answer: False


Question 17.
To make fabrics, fibres are converted into yams.

Answer

Answer: True


Question 18.
The process of making yarn from fibres is called ginning.

Answer

Answer: False


Question 19.
The use of charkha was popularised by Mahatma Gandhi.

Answer

Answer: True


Question 20.
Knitted fabrics are made of a single yarn running throughout the fabric.

Answer

Answer: True


Question 21.
The cloth made from the stem fibres of flax plant is called rayon.

Answer

Answer: False


Question 22.
Wool is most commonly obtained from sheep.

Answer

Answer: True


Question 23.
Ropes are made out of jute because its fabric is very strong.

Answer

Answer: True


Question 24.
A very thick, thread-like strand from which cloth is made is called fibre.

Answer

Answer: False


Question 25.
Fabric is made from yarn by the process of weaving or knitting.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Thin strands of thread (a) Loom
2. Cotton plants (b) Comb-like structures
3. Weaving of fabric (c) Black soil
4. Wool, cotton, silk (d) Fibre of kings
5. Cashmere (e) Fibres
6. Gins (f) Natural fibres
7. Knitting (g) Handlooms
8. Weaving (h) Crosswise yarn
9. Warp (i) Single yarn
10. Weft (j) Lengthwise yarn
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Thin strands of thread (e) Fibres
2. Cotton plants (c) Black soil
3. Weaving of fabric (a) Loom
4. Wool, cotton, silk (f) Natural fibres
5. Cashmere (d) Fibre of kings
6. Gins (b) Comb-like structures
7. Knitting (i) Single yarn
8. Weaving (g) Handlooms
9. Warp (j) Lengthwise yarn
10. Weft (h) Crosswise yarn

Column A Column B
1. Sewing needle (a) Rayon
2. China (b) A key tool for making clothes
3. Bobbins (c) Wool, cotton, silk
4. Natural fibres (d) Birth place of silk fibres
5. Man-made fibre (e) Big reels on which yam is wound
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Sewing needle (b) A key tool for making clothes
2. China (d) Birth place of silk fibres
3. Bobbins (e) Big reels on which yam is wound
4. Natural fibres (c) Wool, cotton, silk
5. Man-made fibre (a) Rayon

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Fibre to Fabric MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.