MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In Garbage Out with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In Garbage Out with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Garbage In Garbage Out Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Garbage In Garbage Out Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Landfill is
(a) an open area near a river/lake
(b) low-lying open area
(c) high-lying open area
(d) none of these

Answer

Answer: (b) low-lying open area


Question 2.
Which of the following is good for making composting?
(a) Plastic bags, aluminium foil, dry leaves
(b) Vegetable and fruit peels, tea leaves, egg shells
(c) Polythene bags, pieces of clothes, paper
(d) Plastic paper, tin foil, egg shell, leather

Answer

Answer: (b) Vegetable and fruit peels, tea leaves, egg shells


Question 3.
Which one of the following will add to garbage?
(a) Syringe used by a doctor
(b) Tin of a soft drink
(c) Wrapper of food stuff
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Which one of the following is not a method of garbage disposal?
(a) Landfill
(b) Vermicomposting
(c) Cycling
(d) Composting

Answer

Answer: (c) Cycling


Question 5.
The rotting of garbage is said to be completed when garbage
(a) do not change at all
(b) rot almost completely, but still smell bad
(c) rot only partially
(d) rot completely and not smell

Answer

Answer: (d) rot completely and not smell


Question 6.
Which one of the following is used for making vermicomposts?
(a) House flies
(b) Cockroaches
(c) Butterfly
(d) Redworms

Answer

Answer: (d) Redworms


Question 7.
Which of the following can be recycled?
(a) Stone
(b) Cloth
(c) Paper
(d) Grass

Answer

Answer: (c) Paper


Question 8.
Leaves falling from trees should be
(a) dumped near the ponds and lakes
(b) dried and burnt
(c) used in making compost
(d) dumped in landfill area

Answer

Answer: (c) used in making compost


Question 9.
A garbage collector separate items mentioned below in the garbage into red, green and blue containers for their transfer to landfill, composting pit, and recycling unit respectively.
(i) plastic bag
(ii) newspaper and journals
(iii) screw and nuts
(iv) vegetable peels
(v) metal chips
(vi) egg shells
Which item were transferred to which bin?
MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In Garbage Out with Answers 1

Answer

Answer:
(c) Red – i, ii, v
Green – iv and vi
Blue – ii only


Question 10.
Garbage from cities are dumped at
(a) riversides
(b) inside ponds and lakes
(c) landfill areas
(d) sewage pit

Answer

Answer: (c) landfill areas


Question 11.
The colour of dustbins in which biodegradable garbage is collected is
(a) orange
(b) red
(c) green
(d) blue

Answer

Answer: (c) green


Question 12.
The colour of dustbins in which non-biodegradable garbage such as plastics, metals, glass, etc., are col-lected is
(a) red
(b) blue
(c) green
(d) orange

Answer

Answer: (b) blue


Question 13.
If you dump kitchen waste in a pit, after sometime, it may
(a) convert into vermicompost
(b) convert into compost
(c) remain as such
(d) remain dried forever

Answer

Answer: (b) convert into compost


Question 14.
Which of the following wastes cannot be added in the process of making vermicompost?
(a) Cardboard
(b) Cowdung
(c) Newspaper
(d) Pickles

Answer

Answer: (d) Pickles


Question 15.
The liquid waste generated due to domestic activities is known as
(a) sewage
(b) compost
(c) fertiliser
(d) smoke

Answer

Answer: (a) sewage


Question 16.
Which of the following can be recycled?
(a) Leather shoes
(b) Animal waste
(c) Waste paper
(d) Kitchen waste

Answer

Answer: (c) Waste paper


Question 17.
Which of the following wastes can be recycled?
(a) Plastic
(b) Onion Peel
(c) Eggshell
(d) Banana peel

Answer

Answer: (a) Plastic


Question 18.
Dried leaves and plant wastes are best disposed-off by
(a) burning
(b) composting
(c) using as fuel
(d) throwing in ponds

Answer

Answer: (b) composting


Question 19.
Which of the following is used for vermicomposting?
(a) Redworms
(b) Earthworms
(c) Blue worms
(d) Tapeworms

Answer

Answer: (a) Redworms


Question 20.
The colour of dustbins in which biodegradable garbage is collected is
(a) black
(b) green
(c) yellow
(d) blue

Answer

Answer: (b) green


Question 21.
By recycling used paper we can save
(a) metals
(b) paper
(c) trees
(d) glass

Answer

Answer: (c) trees


Question 22.
Landfill are is/an
(a) open area
(b) high lying open area
(c) open area near a river/lake
(d) low lying open area

Answer

Answer: (d) low lying open area


Question 23.
Leaves falling from trees should be
(a) dumped in landfill areas
(b) dried and burnt
(c) used in making compost
(d) dumped near the ponds and lakes

Answer

Answer: (c) used in making compost


Question 24.
Which of the following sets of items is good for making compost?
(a) Plastic paper, tin foil, wrappers
(b) Broken plastic toys, polythene bags, pieces of clothes
(c) Egg shells, vegetable and fruit peels and tea leaves
(d) Aluminium wrappers, plastic bags and dry leaves

Answer

Answer: (c) Egg shells, vegetable and fruit peels and tea leaves


Question 25.
The rotting of garbage is said to be completed when the garbage
(a) rots completely and does not smell
(b) rots almost completely but still smells bad
(c) rots only partially
(d) not changes at all

Answer

Answer: (a) rots completely and does not smell


Fill in the Blanks

Question 1.
………………. is a low lying area where garbage from the cities are dumped.

Answer

Answer: Landfill


Question 2.
We can get best out of waste by ………………. and ……………….

Answer

Answer: Composting, recycling


Question 3.
The part of garbage which does not rot in nature is called ……………….

Answer

Answer: non-biodegradable


Question 4.
………………. is used in making vermicompost.

Answer

Answer: Redworm


Question 5.
The process of converting kitchen and animal wastes into manure is called ……………….

Answer

Answer: composting


Question 6.
Burning of leaves produce ……………….

Answer

Answer: harmful gases


Question 7.
Two kinds of dustbins provided by municipal corporations are ………………. and ……………….

Answer

Answer: blue, green


Question 8.
Redworms or earthworms do not have ……………….

Answer

Answer: teeth


Question 9.
Vermicomposting is done in a ………………. and ………………. atmosphere.

Answer

Answer: moist, warm


Question 10.
Redworms have a structure called ………………. which helps them in grinding the food.

Answer

Answer: gizzard


Question 11.
Safai karamcharis take the ………………. from the bins.

Answer

Answer: garbage


Question 12.
Biodegradable wastes could be converted into useful ……………….

Answer

Answer: Compost


Question 13.
Drains get choked due to ………………. thrown by us.

Answer

Answer: plastic


Question 14.
………………. do not survive in very hot or very cold surroundings.

Answer

Answer: Redworms


Question 15.
Biodegradable waste materials are also known as ………………. waste.

Answer

Answer: green


Question 16.
………………. do not have teeth.

Answer

Answer: Redworms


Question 17.
Plastics have become an integral part of our ……………….

Answer

Answer: life


Question 18.
Consuming food packed in ………………. bags could be harmful to our health.

Answer

Answer: Plastic


Question 19.
The compost made by using red worms is called ……………….

Answer

Answer: vermicompost


Question 20.
Burning of leaves produce charmful ……………….

Answer

Answer: gases


True or False

Question 1.
Paper can be recycled to get useful products.

Answer

Answer: True


Question 2.
Garbage is harmful to us.

Answer

Answer: True


Question 3.
Earthworms are called farmer’s friends.

Answer

Answer: True


Question 4.
We should burn plastic bags and other plastic items.

Answer

Answer: False


Question 5.
Structure that helps redworms in grinding their food is called gizzard.

Answer

Answer: True


Question 6.
It is easy to recycle shiny or plastic coated paper.

Answer

Answer: False


Question 7.
Materials that can be recycled are collected in blue bins.

Answer

Answer: True


Question 8.
Worms prefer to survive in a dark environment.

Answer

Answer: True


Question 9.
The components of garbage which do not rot can be recycled.

Answer

Answer: True


Question 10.
All components of garbage cannot be converted into compost.

Answer

Answer: True


Question 11.
The packaging material of flour, biscuits and milk go out as garbage.

Answer

Answer: True


Question 12.
We generate a lot of garbage in our day-to-day activities.

Answer

Answer: True


Question 13.
Garbage contains only non-useful components.

Answer

Answer: False


Question 14.
Polythene bags are useful components of garbage.

Answer

Answer: False


Question 15.
Garbage heaps of dried leaves should not be burnt.

Answer

Answer: True


Question 16.
We should not recycle aluminium products.

Answer

Answer: False


Question 17.
Many wastes are non-biodegradable.

Answer

Answer: True


Question 18.
We should try to minimise the use of the non-biodegradable substances.

Answer

Answer: True


Question 19.
Plastics are biodegradable materials.

Answer

Answer: False


Question 20.
Wood and cow dung are biodegradable wastes.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Landfill (a) Compost prepared with the help of redworm.
2. Manures (b) Low-lying area used to throw garbage.
3. Vermicompost (c) Product of rotten garbage.
4. Gizzard (d) A non-biodegradable material.
5. Plastic (e) Structure that helps redworm in grinding their food.
6. Recycling (f) Increases microorganisms in a compost pit.
7. Meat (g) Are called farmer’s friend.
8. Earthworms (h) Making useful things from wastes.
9. Kitchen waste (i) Process of decomposition of waste by microorganisms.
10. Composting (j) Can be used for producing compost.
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Landfill (b) Low-lying area used to throw garbage.
2. Manures (c) Product of rotten garbage.
3. Vermicompost (a) Compost prepared with the help of redworm.
4. Gizzard (e) Structure that helps redworm in grinding their food.
5. Plastic (d) A non-biodegradable material.
6. Recycling (h) Making useful things from wastes.
7. Meat (f) Increases microorganisms in a compost pit.
8. Earthworms (g) Are called farmer’s friend.
9. Kitchen waste (j) Can be used for producing compost.
10. Composting (i) Process of decomposition of waste by microorganisms.

Column A Column B
1. Low lying open area (a) Paper mache
2. Product of rotten garbage (b) Landfill
3. Increase micro-organisms in a compost pit (c) Manure
4. Compost prepared with the help of red worms (d) Meat
5. A paste made of clay and paper (e) Vermicompost
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Low lying open area (b) Landfill
2. Product of rotten garbage (c) Manure
3. Increase micro-organisms in a compost pit (d) Meat
4. Compost prepared with the help of red worms (e) Vermicompost
5. A paste made of clay and paper (a) Paper mache

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In Garbage Out with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Garbage In Garbage Out MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.