MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Electricity and Circuits Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Electricity and Circuits Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
The material present inside the bulb that glows on heating is called
(a) cell
(b) switch
(c) filament
(d) thick wire

Answer

Answer: (c) filament


Question 2.
Which of these is a conductor?
(a) Rubber
(b) Mica
(c) Copper
(d) Wood

Answer

Answer: (c) Copper


Question 3.
Our body is
(a) a good conductor of electricity
(b) sometimes good and sometimes bad conductor
(c) bad conductor of electricity
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a good conductor of electricity


Question 4.
Combination of two or more cells is called
(a) battery
(b) cell
(c) bulb
(d) circuit

Answer

Answer: (a) battery


Question 5.
Rubber is
(a) a semiconductor
(b) a conductor
(c) an insulator
(d) None of these

Answer

Answer: (c) an insulator


Question 6.
A device that breaks the circuit is called:
(a) switch
(b) filament
(c) bulb
(d) battery

Answer

Answer: (a) switch


Question 7.
A bulb has
(a) two terminals and two filaments
(b) two terminals and a filament
(c) multiple terminals and single filament
(d) single terminal and a filament

Answer

Answer: (b) two terminals and a filament


Question 8.
The filament of a bulb is made up of
(a) tungsten
(b) platinum
(c) aluminium
(d) chromium

Answer

Answer: (a) tungsten


Question 9.
Which of the following is an insulator?
(a) Bakelite
(b) Aluminium
(c) Tap water
(d) Moist air

Answer

Answer: (a) Bakelite


Question 10.
A bulb lights up only in
(a) a closed circuit
(b) an open circuit
(c) in both
(d) series connection

Answer

Answer: (a) a closed circuit


Question 11.
Which of the following is a non-conductor or electricity?
(a) Battery
(b) Rubber glove
(c) Metal spoon
(d) Coin

Answer

Answer: (b) Rubber glove


Question 12.
Filament of a torch bulb is
(a) a metal case
(b) metal tip at the centre of the base
(c) two thick wires
(d) a thin wire

Answer

Answer: (d) a thin wire


Question 13.
A dry cell has
(a) two terminals
(b) one terminal
(c) three terminals
(d) none of these

Answer

Answer: (a) two terminals


Question 14.
A bulb whose filament is broken is called
(a) fused
(b) glowing
(c) conductor
(d) none of these

Answer

Answer: (a) fused


Question 15.
The thin wire that gives off light is called
(a) current
(b) filament
(c) bulb
(d) cell

Answer

Answer: (b) filament


Question 16.
The direction of flow of an electric current in a conducting wire is from:
(a) negative to positive
(b) positive to negative
(c) sometimes positive and sometimes negative

Answer

Answer: (b) positive to negative


Question 17.
Lead of pencil is
(a) an insulator
(b) a semiconductor
(c) a conductor
(d) none of these

Answer

Answer: (c) a conductor


Question 18.
A filament with low melting point is used in
(a) fuse
(b) electric bulb
(c) electric iron
(d) electric heater

Answer

Answer: (a) fuse


Question 19.
An electrician wears a rubber glove while doing electrical repairs to
(a) save electricity
(b) prevent himself from shock
(c) just make fun
(d) keep away from getting dirty

Answer

Answer: (b) prevent himself from shock


Question 20.
Glass is
(a) a conductor
(b) an insulator
(e) both conductor and insulator
(d) semiconductor

Answer

Answer: (b) an insulator


Question 21.
Battery is the combination of two or more
(a) cells
(b) bulbs
(c) circuits
(d) none of these

Answer

Answer: (a) cells


Question 22.
Graphite is a/an
(a) insulator
(b) conductor
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) conductor


Question 23.
Plastic is a/an
(a) insulator
(b) conductor
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (a) insulator


Question 24.
The bulb lights up only when
(a) the cell, bulb and the wires make a closed circuit.
(b) there is a gap in the electrical path.
(c) the path starts and ends up at the same terminal of the cell.
(d) the cell, bulb and wires make an open circuit.

Answer

Answer: (a) the cell, bulb and the wires make a closed circuit.


Question 25.
Thin wire in the bulb that gives off light is
(a) cell
(b) battery
(c) filament
(d) circuit

Answer

Answer: (c) filament


Question 26.
The direction of current in a conducting wire is
(a) positive to negative terminal
(b) negative to positive terminal
(c) may vary
(d) none of these

Answer

Answer: (a) positive to negative terminal


Question 27.
Which of the following will make a closed circuit?
(a) Eraser
(b) Metal Key
(c) Bulb
(d) Battery

Answer

Answer: (b) Metal Key


Question 28.
A device that breaks the circuit is called
(a) filament
(b) switch
(c) bulb
(d) battery

Answer

Answer: (b) switch


Question 29.
The materials which allow electric current to pass through them are
(a) conductors
(b) insulators
(c) semi-conductors
(d) None of these

Answer

Answer: (a) conductors


Question 30.
A circuit may have
(a) only one bulb
(b) only two bulbs
(c) only three bulbs
(d) any number of bulbs

Answer

Answer: (d) any number of bulbs


Fill in the Blanks

Question 1.
Gases used in electric bulbs are ………………. gases.

Answer

Answer: inert


Question 2.
A cell converts ………………. energy into ………………. energy.

Answer

Answer: chemical; electric


Question 3.
The combination of two or more cells in a specific order is called a ……………….

Answer

Answer: battery


Question 4.
A ………………. is a device which makes or breaks the circuit.

Answer

Answer: switch


Question 5.
A closed path made for the flow of electric current is called ……………….

Answer

Answer: circuit


Question 6.
Our body is a good ………………. of electricity.

Answer

Answer: conductor


Question 7.
Substances through which an electric current can pass are called ……………….

Answer

Answer: conductors


Question 8.
Substances through which an electric current cannot pass are called ……………….

Answer

Answer: insulators


Question 9.
We use a ………………. to test the conductivity of a material, i.e., whether it is a conductor or an insulator.

Answer

Answer: conduction tester


Question 10.
Electrical charges that build up on the surface of object being rubbed is called ………………. electricity.

Answer

Answer: static


Question 11.
There is a thin wire inside the bulb which emits light is called ………………. of the bulb.

Answer

Answer: filament


Question 12.
………………. and ………………. are used for covering electrical wires, plug tops, switches and other electrical appliances.

Answer

Answer: Rubber; plastics


Question 13.
Air is ……………….

Answer

Answer: an insulator


Question 14.
An electric current flows from terminal of the electric cell to its ………………. terminal.

Answer

Answer: positive, negative


Question 15.
A bulb in which the ………………. is broken is called a bulb.

Answer

Answer: filament; fused


Question 16.
………………… is a useful form of energy.

Answer

Answer: Electricity


Question 17.
………………… cell does not contain any liquid chemical.

Answer

Answer: Dry


Question 18.
The metal cap is the ………………… terminal of electric cell.

Answer

Answer: positive


Question 19.
A single dry cell gives a voltage of ………………… volts.

Answer

Answer: 1.5


Question 20.
In ………………… circuit current flows from the positive terminal to its negative terminal.

Answer

Answer: closed


Question 21.
No ………………… flows in an open circuit.

Answer

Answer: current


Question 22.
A ………………… works by opening and closing a gap in an electric circuit.

Answer

Answer: switch


Question 23.
In a torch two cells are connected to a torch bulb through …………………

Answer

Answer: sliding switch


Question 24.
Cotton and jute are …………………

Answer

Answer: insulators


Question 25.
Silver and copper are …………………

Answer

Answer: conductors


True or False

Question 1.
Electricity is a form of energy.

Answer

Answer: True


Question 2.
In an electric cell, the side with the metal cap is the negative terminal.

Answer

Answer: False


Question 3.
The electric cell produces electric current.

Answer

Answer: True


Question 4.
Gases filled inside the bulb are nitrogen, argon, krypton, etc.

Answer

Answer: True


Question 5.
Electricity can pass through thermocol.

Answer

Answer: False


Question 6.
A fused bulb does not glow.

Answer

Answer: True


Question 7.
When we rub an object with something, it acquires charge.

Answer

Answer: True


Question 8.
Our body is a bad conductor of electricity.

Answer

Answer: False


Question 9.
Both electric cells and the bulbs have one terminal each.

Answer

Answer: False


Question 10.
In an open circuit, electricity cannot flow.

Answer

Answer: True


Question 11.
Electric switches, plugs, sockets, etc., are made of conductors.

Answer

Answer: False


Question 12.
Light bulb was invented by Thomas Alva Edison.

Answer

Answer: True


Question 13.
In a circuit, electric current flows from positive terminal to negative terminal.

Answer

Answer: True


Question 14.
Air is a bad conductor of electricity.

Answer

Answer: True


Question 15.
Rubber glove is an example of non-conductor of electricity.

Answer

Answer: True


Question 16.
Electricity flows in an open electric circuit.

Answer

Answer: False


Question 17.
The black rod in a dry cell is lead rod.

Answer

Answer: False


Question 18.
Conductors do not allow the electric current to pass through them.

Answer

Answer: False


Question 19.
The circuit in which electrical contact at any point is broken is called on open electric circuit.

Answer

Answer: True


Question 20.
An electric cell has four terminals.

Answer

Answer: False


Question 21.
Handle of an electrician’s screw driver is made of insulator.

Answer

Answer: True


Question 22.
Thin wire in an electric bulb is called filament.

Answer

Answer: True


Question 23.
The current flows in closed circuit from +ve to -ve terminal of the cell.

Answer

Answer: True


Question 24.
Dry cell converts chemical energy into electrical energy.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Switch (a) Electric current flows in
2. Bulb (b) A device which produces electricity
3. Filament (c) A combination of cells
4. Circuit (d) Does not allow electricity to pass through it
5. Insulator (e) Allows electricity to pass through it
6. Conductor (f) Either breaks or completes a circuit
7. Battery (g) Converts electricity into light
8. Cell (h) Glows when electricity passes in it
9. Fused bulb (i) Is a path of electricity
10. Closed circuit (j) Does not light up
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Switch (f) Either breaks or completes a circuit
2. Bulb (g) Converts electricity into light
3. Filament (h) Glows when electricity passes in it
4. Circuit (i) Is a path of electricity
5. Insulator (d) Does not allow electricity to pass through it
6. Conductor (e) Allows electricity to pass through it
7. Battery (c) A combination of cells
8. Cell (b) A device which produces electricity
9. Fused bulb (j) Does not light up
10. Closed circuit (a) Electric current flows in

Column A Column B
1. Solar energy into electrical energy (a) Fused bulb
2. A bulb with broken filament (b) Switch board
3. Insulators (c) Dry cell
4. Conductors (d) Solar cell
5. Chemical energy into L electrical energy (e) Aluminium
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Solar energy into electrical energy (d) Solar cell
2. A bulb with broken filament (a) Fused bulb
3. Insulators (b) Switch board
4. Conductors (e) Aluminium
5. Chemical energy into L electrical energy (c) Dry cell

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Electricity and Circuits MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.