MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 11 Light Shadows and Reflection with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 11 Light Shadows and Reflection with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Light Shadows and Reflection Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Light Shadows and Reflection Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which one of the following is the natural source of light?
(a) Electric bulb
(b) Sun
(c) Tube light
(d) Moon

Answer

Answer: (b) Sun


Question 2.
The object which does not have light of its own is
(a) shining mirror
(b) light bulb
(c) star
(d) lighted match box

Answer

Answer: (a) shining mirror


Question 3.
Stars are
(a) luminous
(b) non-luminous
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (a) luminous


Question 4.
A torch is a
(a) luminous
(b) non-luminous
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (a) luminous


Question 5.
Which of the following is a non-luminous object?
(a) Torch
(b) Sun
(c) Electric light
(d) Chair

Answer

Answer: (d) Chair


Question 6.
Objects that do not give out or emit light of their own are called
(a) luminous
(b) non-luminous
(c) opaque
(d) translucent

Answer

Answer: (b) non-luminous


Question 7.
Which of the following is a luminous object?
(a) Pencil
(b) Chair
(c) Sun
(d) Table

Answer

Answer: (c) Sun


Question 8.
The objects which allow light to pass through them are called
(a) transparent
(b) opaque
(c) translucent
(d) none of these

Answer

Answer: (a) transparent


Question 9.
Air is
(a) transparent
(b) translucent
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (a) transparent


Question 10.
Glass sheet is a/an
(a) transparent object
(b) opaque object
(c) transparent object
(d) none of these

Answer

Answer: (c) translucent


Question 11.
Substances through which light can pass partially and things cannot be seen clearly through them are
(a) transparent
(b) opaque
(c) translucent
(d) none of these

Answer

Answer: (c) translucent


Question 12.
Which of the following are transparent or allows light to pass through it?
(a) Rubber
(b) Glass
(c) Copper
(d) Wood

Answer

Answer: (b) Glass


Question 13.
Solid wax is
(a) transparent
(b) translucent
(c) opaque
(d) none of these

Answer

Answer: (c) opaque


Question 14.
Objects which does not allow light to pass through them are called
(a) opaque objects
(b) transparent objects
(c) translucent objects
(d) none of these

Answer

Answer: (a) opaque objects


Question 15.
A mirror is an example of
(a) transparent object
(b) opaque object
(c) translucent
(d) none of these

Answer

Answer: (b) opaque object


Question 16.
Which is an example of a translucent object?
(a) A thin glass sheet
(b) A thin paper sheet
(c) A thin iron sheet
(d) A thin wooden sheet

Answer

Answer: (b) opaque object


Question 17.
Light travels in
(a) a curved line
(b) a random way
(c) a straight line
(d) a zig-zag line

Answer

Answer: (c) a straight line


Question 18.
Which types of objects do not allow light to pass through them?
(a) Transparent
(b) Translucent
(c) Opaque
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Opaque


Question 19.
When an opaque object comes in the way of light it makes
(a) a shadow
(b) a coloured image
(c) a black and white image
(d) no image

Answer

Answer: (a) a shadow


Question 20.
The image formed in water is
(a) inverted
(b) erect
(c) long
(d) diminished

Answer

Answer: (b) erect


Question 21.
The shape of shadow depends upon the
(a) shape of the object
(b) size of the object
(c) size of source of light
(d) colour of the source light

Answer

Answer: (a) shape of the object


Question 22.
The position of the shadow changes with
(a) the position of the light source
(b) the movement of the light source
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 23.
Image formed by plane mirror is
(a) inverted
(b) erect
(c) erect but laterally inverted
(d) none of these

Answer

Answer: (c) erect but laterally inverted


Question 24.
Image formed by a pinhole camera is
(a) erect
(b) inverted
(c) sometimes erect, sometimes inverted
(d) none of these

Answer

Answer: (b) inverted


Question 25.
The pinhole image of the sun is
(a) circular
(b) long
(c) sometimes long sometime circular
(d) none of these

Answer

Answer: (a) circular


Question 26.
Shadow of an object is
(a) dark (black)
(b) blue
(c) red
(d) depends on the colour of object

Answer

Answer: (a) dark (black)


Question 27.
Shadow gives information about
(a) shape of the light source
(b) size of object
(c) surface
(d) shape of object

Answer

Answer: (d) shape of object


Question 28.
The formation of shadow of one celestial body on the other is known as
(a) image
(b) reflection
(c) eclipse
(d) none of these

Answer

Answer: (c) eclipse


Question 29.
The ray of light that falls on a plane mirror is called
(a) reflected ray
(b) incident ray
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) incident ray


Question 30.
When a light ray returns back after striking the surface of the plane mirror is called
(a) reflected ray
(b) incident ray
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) reflected ray


Question 31.
Air and water are
(a) transparent objects
(b) translucent objects
(c) opaque objects
(d) none of these

Answer

Answer: (a) transparent objects


Question 32.
Stars are
(a) luminous
(b) non-luminous
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (a) luminous


Question 33.
The material which allows light to pass through it is
(a) copper
(b) wood
(c) rubber
(d) glass

Answer

Answer: (d) glass


Question 34.
Shadow of an object is always
(a) blue
(b) red
(c) white
(d) black

Answer

Answer: (d) black


Question 35.
The object that does not give out light on its own is the
(a) star
(b) lighted match-stick
(c) light bulb
(d) shining mirror

Answer

Answer: (d) shining mirror


Question 36.
Light travels in a
(a) curved line
(b) straight line
(c) circle
(d) none of these

Answer

Answer: (b) straight line


Question 37.
Natural luminous object among the following is
(a) planets
(b) moon
(c) sun
(d) all of these

Answer

Answer: (c) sun


Question 38.
Shadows give us information about the
(a) size of object
(b) shape of object
(c) surface
(d) all of these

Answer

Answer: (b) shape of object


Question 39.
Plywood sheet is a/an
(a) transparent object
(b) translucent object
(c) opaque object
(d) none of these

Answer

Answer: (c) opaque object


Question 40.
The ray of light that falls on a plane mirror is called
(a) reflection
(b) reflected ray
(c) incident ray
(d) beam of ray

Answer

Answer: (c) incident ray


Fill in the Blanks

Question 1.
__________ helps us to see objects.

Answer

Answer: Light


Question 2.
Objects that give out or emit light of their own are called __________ objects.

Answer

Answer: luminous


Question 3.
Objects that do not have light of their own are called __________ objects.

Answer

Answer: non-luminous


Question 4.
Substances which allow light to pass through them are called _________ objects.

Answer

Answer: transparent


Question 5.
The darkness that an object cause when it prevents light to pass through is called _________

Answer

Answer: shadow


Question 6.
Image formed by a plane mirror is _________

Answer

Answer: erect


Question 7.
Image formed by a pinhole camera is _________ down.

Answer

Answer: upside


Question 8.
Light travels in a _________ line.

Answer

Answer: straight


Question 9.
Plastic is opaque but glass is _________

Answer

Answer: transparent


Question 10.
The image formed by a mirror is due to _________ of light.

Answer

Answer: reflection


Question 11.
Shadows are formed when an _________ object comes in the path of light.

Answer

Answer: opaque


Question 12.
The phenomenon due to which light returns back after striking a highly polished surface is called _________ of light.

Answer

Answer: reflection


Question 13.
The working of a pinhole camera is based on the property of _________ propagation of light.

Answer

Answer: rectilinear


Question 14.
A shadow is always __________ while the image shows true colours of the object.

Answer

Answer: black


Question 15.
The size of a shadow is relative to the __________ of source of light with respect to the object.

Answer

Answer: position


Question 16.
In a plane mirror our left hand looks like right hand. This phenomenon is known as _________

Answer

Answer: lateral inversion


Question 17.
We are able to see the things around us due to …………………….

Answer

Answer: light


Question 18.
Butter paper is a ……………………. object.

Answer

Answer: translucent


Question 19.
……………………. objects do not allow light to pass through them.

Answer

Answer: opaque


Question 20.
The position of the shadow changes with the ……………………. of the object.

Answer

Answer: movement


Question 21.
All shadows caused by the sun are made of ……………………. and …………………….

Answer

Answer: umbra, penumbra


Question 22.
In pinhole camera, the image is free from spherical and ……………………. aberrations.

Answer

Answer: chromatic


Question 23.
The glass sheet of plane mirror offers a ……………………. surface.

Answer

Answer: smooth


Question 24.
The image which cannot be projected on to a screen is called ……………………. image.

Answer

Answer: virtual


Question 25.
Cellophane sheet is ……………………. while tracing paper is …………………….

Answer

Answer: transparent, translucent


Question 26.
All the planets and the moon are the ……………………. of light.

Answer

Answer: reflectors


True or False

Question 1.
A mirror reflects a beam of light.

Answer

Answer: True


Question 2.
A blackboard is a luminous object.

Answer

Answer: False


Question 3.
The image formed by a pinhole camera is erect.

Answer

Answer: False


Question 4.
The moon is a non-luminous body.

Answer

Answer: True


Question 5.
Wax paper is a transparent object.

Answer

Answer: False


Question 6.
Torch is a luminous object.

Answer

Answer: True


Question 7.
Black thick paper is translucent.

Answer

Answer: False


Question 8.
The shadow of a coloured object is also coloured.

Answer

Answer: False


Question 9.
Mirror does not change the direction of light that falls on it.

Answer

Answer: False


Question 10.
A shadow is formed when a transparent object comes in the way of light.

Answer

Answer: False


Question 11.
The image formed by a plane mirror is erect but laterally inverted.

Answer

Answer: True


Question 12.
The pinhole image of the sun is rectangular.

Answer

Answer: False


Question 13.
All opaque objects do not cast shadows.

Answer

Answer: False


Question 14.
A firefly is a luminous body.

Answer

Answer: True


Question 15.
The dark patches formed behind an opaque object when it does not allow light to pass through it are called shadows.

Answer

Answer: True


Question 16.
The objects which do not allow light to pass through them are called translucent objects.

Answer

Answer: False


Question 17.
Shadows do not give us any information about the shapes of objects.

Answer

Answer: False


Question 18.
The colour of opaque objects affect the dark colour of the shadow.

Answer

Answer: False


Question 19.
Light travels in a curved line. This property of light is called rectilinear propagation of light.

Answer

Answer: False


Question 20.
The light ray which returns after striking a smooth surface is called incident ray.

Answer

Answer: False


Question 21.
Moon has its own light.

Answer

Answer: False


Question 22.
Air and water are translucent objects.

Answer

Answer: False


Question 23.
Dark patches are produced when light is stopped by opaque objects.

Answer

Answer: True


Question 24.
The formation of shadow shows that light travels in a straight line.

Answer

Answer: True


Question 25.
The part of the shadow which occurs in the centre is called penumbra.

Answer

Answer: False


Question 26.
Sun rays falling on a flying bird form shadow in space.

Answer

Answer: True


Question 27.
Focusing in required in a pinhole camera.

Answer

Answer: False


Question 28.
Pinhole camera is used to study the moving objects also.

Answer

Answer: False


Question 29.
The plane mirror shines due to the silver coating.

Answer

Answer: True


Question 30.
A pinhole camera uses a lens to form a real and inverted image.

Answer

Answer: False


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column I Column II
1. A shadow (a) Non-luminous
2. A firefly (b) Dark area of an object
3. The moon (c) Forms inverted image
4. A pinhole camera (d) Translucent object
5. Butter paper (e) Natural source of light
6. Eclipse (f) Reflection of light
7. A plane mirror (g) Shadows of celestial bodies
Answer

Answer:

Column I Column II
1. A shadow (b) Dark area of an object
2. A firefly (e) Natural source of light
3. The moon (a) Non-luminous
4. A pinhole camera (c) Forms inverted image
5. Butter paper (d) Translucent object
6. Eclipse (g) Shadows of celestial bodies
7. A plane mirror (f) Reflection of light

Column A Column B
1. Transparent objects (a) Butter paper and wax paper
2. Opaque objects (b) Water and glass
3. Translucent objects (c) Table and chair
4. Shadow (d) No focusing
5. Pinhole camera (e) Dark patch
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Transparent objects (b) Water and glass
2. Opaque objects (c) Table and chair
3. Translucent objects (a) Butter paper and wax paper
4. Shadow (e) Dark patch
5. Pinhole camera (d) No focusing

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 11 Light Shadows and Reflection with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Light Shadows and Reflection MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.