MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which is the oldest means of transport?
(a) Bullock cart
(b) Bus
(c) Car
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Bullock cart


Question 2.
The invention of which of the following has made a great change in modes of transport?
(a) Wheel
(b) Steam engine
(c) Fire
(d) Taming animals

Answer

Answer: (a) Wheel


Question 3.
The act of determining, size, capacity or quantity of an object is called
(a) units
(b) measurement
(c) pace
(d) motion

Answer

Answer: (b) measurement


Question 4.
Which of the following is an ancient method for measurement?
(a) Cubit
(b) Ruler
(c) Measuring tape
(d) Measuring rod

Answer

Answer: (a) Cubit


Question 5.
The length of the outstretched arms is called
(a) finger
(b) cubit
(c) fathom
(d) pace

Answer

Answer: (c) fathom


Question 6.
The length covered in one step by a person is called
(a) Cubit
(b) Pace
(c) Handspan
(d) Finger

Answer

Answer: (b) Pace


Question 7.
Which is a standard unit of measurement?
(a) Finger
(b) Fist
(c) Step
(d) Inch

Answer

Answer: (d) Inch


Question 8.
What is the SI unit of length?
(a) Metre
(b) Centimetre
(c) Kilometre
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Metre


Question 9.
5 kilometres are equal to
(a) 5,00,000 metre
(b) 50,000 metre
(c) 5,000 metre
(d) 500 metre

Answer

Answer: (c) 5,000 metre


Question 10.
What do we use to measure curved lengths?
(a) Thread
(b) Wood
(c) Sand
(d) Paper

Answer

Answer: (a) Thread


Question 11.
In which year, SI system was recommended by general conference of weights and measures?
(a) 1950
(b) 1960
(c) 1970
(d) 1980

Answer

Answer: (b) 1960


Question 12.
10 millimetres is equal to
(a) 1 metre
(b) 1 centimetre
(c) 1 kilometre
(d) 1 cubits

Answer

Answer: (b) 1 centimetre


Question 13.
The distance of an object from one end to another is called
(a) length
(b) cubits
(c) pace
(d) metre

Answer

Answer: (a) length


Question 14.
Which of the following types of motion is not exhibited by the earth moving around the sun?
(a) Circular
(b) Rotational
(c) Rectilinear
(d) Periodic

Answer

Answer: (c) Rectilinear


Question 15.
Which of the following modes of transport is not based on the invention of wheel?
(a) Bullock cart
(b) Bicycle
(c) Bus
(d) Boat

Answer

Answer: (d) Boat


Question 16.
The motion of pendulum is
(a) rectilinear
(b) periodic
(c) circular
(d) none of these

Answer

Answer: (b) periodic


Question 17.
Which is a correct relationship?
(a) 1 m = 100 cm
(b) 1 cm = 100 cm
(c) 1 km = 100 m
(d) 1 km = 1000 cm

Answer

Answer: (a) 1 m = 100 cm


Question 18.
Which of the following types of motion are possessed by a football rolling on the ground?
(A) Rotational
(B) Rectilinear
(C) Periodic
(D) Circular
(a) (A) and (B)
(b) (B) and (C)
(c) (A) and (C)
(d) (A), (B) and (D)

Answer

Answer: (d) (A), (B) and (D)


Question 19.
An example of rectilinear motion is
(a) apple falling from a tree
(b) motion of a car on road
(c) a spinning top
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) both (a) and (b)


Question 20.
15 cm are equal to
(a) 150 mm
(b) 15 mm
(c) 1.5 mm
(d) 0.15 mm

Answer

Answer: (a) 150 mm


Question 21.
Which invention made a great change in the modes of transport?
(a) Invention of steam engine
(b) Invention of telephone
(c) Invention of wheel
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Invention of wheel


Question 22.
What is the SI unit of distance?
(a) Millimetre
(b) Kilometre
(c) Centimetre
(d) Metre

Answer

Answer: (d) Metre


Question 23.
Which type of motion is of the bullet which is fired from the gun?
(a) Linear
(b) Circular
(c) Rotational
(d) Periodic

Answer

Answer: (a) Linear


Question 24.
When an object turns about a fixed axis, which type of motion is it?
(a) Periodic
(b) Circular
(c) Rotational
(d) Linear

Answer

Answer: (c) Rotational


Question 25.
Which type of motion is exhibited the rotation of the earth?
(a) Circular
(b) Rotational
(c) Periodic
(d) Linear

Answer

Answer: (b) Rotational


Question 26.
How many centimetres are there in 1 m?
(a) 100 cm
(b) 1000 cm
(c) 10000 cm
(d) 10 cm

Answer

Answer: (a) 100 cm


Question 27.
What do we use to measure lengths of curved lines?
(a) Thread
(b) Wood
(c) Sand
(d) Paper

Answer

Answer: (a) Thread


Question 28.
Which of the following is the biggest unit?
(a) m
(b) cm
(c) km
(d) mm

Answer

Answer: (c) km


Question 29.
An oscillatory motion is always
(a) circular
(b) curvilinear
(c) linear
(d) periodic

Answer

Answer: (d) periodic


Question 30.
Which motion can be seen in the hands of a clock?
(a) Circular
(b) Periodic
(c) Oscillatory
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
Motion of a plucked guitar string is an example of ……………… motion.

Answer

Answer: oscillatory


Question 2.
Except string, we can also measure the length of a curved line using ………………

Answer

Answer: divider


Question 3.
We will measure distance between Delhi and Mumbai in ………………

Answer

Answer: kilometres


Question 4.
……………… and ……………… are ancient methods for measurement.

Answer

Answer: Pace, cubits


Question 5.
A ……………… is the distance between the tip of the thumb and the tip of the little finger of a fully stretched hand.

Answer

Answer: handspan


Question 6.
The SI unit was recommended by the general conference on weights and measures in ………………

Answer

Answer: 1960


Question 7.
The SI unit of length is ………………

Answer

Answer: metre


Question 8.
100 centimetres (cm) = ……………… metre (m).

Answer

Answer: 1


Question 9.
……………… is a tool that measures length.

Answer

Answer: Metre scale


Question 10.
A ……………… can be used to measure the length of a curved line.

Answer

Answer: string


Question 11.
The first steam engine was invented in ……………… by ………………

Answer

Answer: 1769, James Watt


Question 12.
……………… motion is also a periodic motion.

Answer

Answer: Oscillatory motion


Question 13.
Motion of march past of soldiers on a straight road is ……………… motion.

Answer

Answer: rectilinear


Question 14.
Motion is the change in ……………… of an object.

Answer

Answer: position


Question 15.
Motion of the earth around the sun is an example of ……………… motion.

Answer

Answer: periodic


Question 16.
The motion of the moon around the earth is motion.

Answer

Answer: circular


Question 17.
were used to pull train on railway track during 19th century.

Answer

Answer: Steam engines


Question 18.
Metre is the standard unit of measuring

Answer

Answer: length


Question 19.
For accurate measurement, we need a proper

Answer

Answer: measuring device


Question 20.
can be used for measuring the girth of a tree.

Answer

Answer: Measuring tape


Question 21.
When an object does not change its position with respect to time and the observer, it is said to be at

Answer

Answer: rest


Question 22.
The sewing machine has a wheel which on its axle.

Answer

Answer: rotates


Question 23.
Earth has as well as motion.

Answer

Answer: rotatory, circulatory


Question 24.
Every measurement consists of a number and a .

Answer

Answer: unit


Question 25.
To measure the length of a pencil, we need a scale.

Answer

Answer: metre


True or False

Question 1.
The SI unit of length is kilometre.

Answer

Answer: False


Question 2.
Motion shown by a butterfly is random.

Answer

Answer: True


Question 3.
Swinging of our arms or legs are periodic motions.

Answer

Answer: False


Question 4.
A ruler can be used for measuring a curved line.

Answer

Answer: False


Question 5.
Beating of our heart is non-periodic motion.

Answer

Answer: False


Question 6.
Each measurement consists of a number and a unit.

Answer

Answer: True


Question 7.
Motion of second’s hand of a clock is rectilinear.

Answer

Answer: False


Question 8.
Kilometre is used for measuring large distances.

Answer

Answer: True


Question 9.
The motion of a spinning top is linear motion.

Answer

Answer: False


Question 10.
Handspan is a standard unit of length.

Answer

Answer: False


Question 11.
The S.I. unit of weight is metre.

Answer

Answer: False


Question 12.
Pace, handspan or cubit are not reliable units of measurement.

Answer

Answer: True


Question 13.
Metre scale is used for measuring lengths of straight objects.

Answer

Answer: True


Question 14.
The scale should be placed very close to the object to be measured.

Answer

Answer: True


Question 15.
The motion of all the objects are of the same type.

Answer

Answer: False


Question 16.
Motion of a cyclist on a straight road is an example of linear motion.

Answer

Answer: True


Question 17.
Motion of children sitting on a merry -go-round is rotatory.

Answer

Answer: False


Question 18.
The most convenient unit for measuring the thickness of a coin is metre

Answer

Answer: False


Question 19.
A metre scale can measure lengths accurately up to 1 cm only.

Answer

Answer: False


Question 20.
The length of a forearm from elbow to finger tips is called cubit.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Metre (a) Unit used to measure very small distances
2. Handspan (b) SI unit of length
3. Millimetre (c) Non-standard unit of length
4. 100 cm (d) Unit used to measure large distance
5. Pendulum (e) Periodic motion
6. Motion of a top (f) 1 m
7. Kilometre (g) 10 mm
8. State of moving objects (h) Rest
9. State of stationary objects (i) Rotational motional
10. 1 cm (j) Motion
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Metre (b) SI unit of length
2. Handspan (c) Non-standard unit of length
3. Millimetre (a) Unit used to measure very small distances
4. 100 cm (f) 1 m
5. Pendulum (e) Periodic motion
6. Motion of a top (i) Rotational motional
7. Kilometre (d) Unit used to measure large distance
8. State of moving objects (j) Motion
9. State of stationary objects (h) Rest
10. 1 cm (g) 10 mm

Column A Column B
1. S.I. unit of measuring length (a) Linear motion
2. Measuring length of straight objects (b) Periodic motion
3. Bullet fired from a gun (c) Metre
4. Motion of the tip of the hand of a clock (d) Circular motion
5. The revolution of earth around the sun (e) Metre scale
Answer

Answer:

Column A Column B
1. S.I. unit of measuring length (c) Metre
2. Measuring length of straight objects (e) Metre scale
3. Bullet fired from a gun (a) Linear motion
4. Motion of the tip of the hand of a clock (d) Circular motion
5. The revolution of earth around the sun (b) Periodic motion

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Motion and Measurement of Distances MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.