MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Food Where Does It Come From Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Food Where Does It Come From Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is not a food?
(a) Pulses
(b) Bread
(c) Petrol
(d) Ghee

Answer

Answer: (c) Petrol


Question 2.
Food is necessary because
(a) it provides growth
(b) it provides energy
(c) it keeps us healthy
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
Which of the following can be prepared from wheat?
(a) Idli
(b) Biryani
(c) Pun
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Pun


Question 4.
Which of the following can be prepared from rice?
(a) Bread
(b) idli
(c) Sambhar
(d) Pun

Answer

Answer: (b) idli


Question 5.
The raw materials used to prepare a dish are called
(a) pods
(b) apiculture
(c) ingredients
(d) all of these

Answer

Answer: (c) ingredients


Question 6.
To prepare boiled rice, we must take
(a) wheat flour and water
(b) raw rice and water
(c) egg and water
(d) all of these

Answer

Answer: (b) raw rice and water


Question 7.
Sugar comes from which of the following plants?
(a) Sugar cane
(b) Banana
(c) Groundnut
(d) Paddy

Answer

Answer: (a) Sugar cane


Question 8.
Composition of milk is
(a) fat, lactose, protein and mineral
(b) fat, mineral, protein and vitamin
(c) fat, protein and carbohydrate
(d) fat, cellulose and carbohydrate

Answer

Answer: (a) fat, lactose, protein and mineral


Question 9.
We get cereals (wheat, rice, maize, etc.) from:
(a) animals
(b) plants
(c) (a) & (b) both
(d) none of these

Answer

Answer: (b) plants


Question 10.
Animal products are rich in
(a) proteins
(b) calcium
(c) minerals
(d) carbohydrates

Answer

Answer: (a) proteins


Question 11.
Nectars are found in
(a) flowers
(b) fruits
(c) roots
(d) stems

Answer

Answer: (a) flowers


Question 12.
Honey contains
(a) carbohydrates and minerals
(b) minerals and proteins
(c) sugar, minerals and enzymes
(d) lactose, fat and minerals

Answer

Answer: (c) sugar, minerals and enzymes


Question 13.
Which of the following helps in conversion of nectar to honey?
(a) Human
(b) Butterfly
(c) Bees
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Bees


Question 14.
Which of the following plants store food in their roots?
(a) Sweet potato
(b) Brinjal
(c) Guava
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sweet potato


Question 15.
Which of the following is not used for making sprouts?
(a) Moong
(b) Moth
(c) Chana
(d) Makka

Answer

Answer: (b) Moth


Question 16.
Which of the following is herbivore?
(a) Camel
(b) Cat
(c) Dog
(d) Lion

Answer

Answer: (a) Camel


Question 17.
Plant eating animal is a termed as
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) all of these

Answer

Answer: (a) herbivores


Question 18.
Which part of the sweet potato plant is eaten as food?
(a) Flower
(b) Root
(c) Stem
(d) Leaves

Answer

Answer: (b) Root


Question 19.
How many types of bees are present in a beehive?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (b) 3


Question 20.
The part of sugar cane used to make sugar is
(a) root
(b) leaf
(c) stem
(d) flower

Answer

Answer: (c) stem


Question 21.
Which part of a mustard plant is edible?
(a) Stems and roots
(b) Seeds and flowers
(c) Leaves and flowers
(d) Seeds and leaves

Answer

Answer: (d) Seeds and leaves


Question 22.
Which part of potato plant is eaten as food?
(a) Stem
(b) Seed
(c) Root
(d) Flower

Answer

Answer: (a) Stem


Question 23.
Which of the following is a root of the plant?
(a) Brinjal
(b) Carrot
(c) Cabbage
(d) Potato

Answer

Answer: (b) Carrot


Question 24.
Which of the following is an omnivore?
(a) Human beings
(b) Lion
(c) Cow
(d) Buffalo

Answer

Answer: (a) Human beings


Question 25.
Which of the following food is not obtained from animals?
(a) Milk
(b) Maize
(c) Mutton
(d) Honey

Answer

Answer: (b) Maize


Question 26.
The ingredients required to prepare a dish of kheer are
(a) rice, salt, sugar, milk
(b) sugar, rice, water, fruits
(c) salt, rice, sugar, water
(d) rice, sugar, water and dry fruits

Answer

Answer: (d) rice, sugar, water and dry fruits


Question 27.
Human beings are
(a) carnivores
(b) herbivores
(c) omnivores
(d) none of these

Answer

Answer: (c) omnivores


Question 28.
Bees use the nectar of flowers to make
(a) juices
(b) water
(c) sugar
(d) honey

Answer

Answer: (d) honey


Question 29.
We get milk mainly from
(a) cow
(b) elephant
(c) giraffe
(d) lion

Answer

Answer: (a) cow


Question 30.
The number of edible parts in a plants can be
(a) one only
(b) two only
(c) two or more
(d) none of these

Answer

Answer: (c) two or more


Question 31.
Sprouted seeds give energy
(a) more than dry seeds
(b) less than dry seeds
(c) equal to dry seeds
(d) none of these

Answer

Answer: (a) more than dry seeds


Question 32.
Which of the following food is not obtained from animals?
(a) Honey
(b) Milk
(c) Apple
(d) Mutton

Answer

Answer: (c) Apple


Question 33.
Which of the following food is not a root of its parent plant?
(a) Carrot
(b) Radish
(c) Onion
(d) Turnip

Answer

Answer: (c) Onion


Question 34.
Which of the following is a cereal?
(a) Rice
(b) Tea
(c) Onion
(d) Beans

Answer

Answer: (a) Rice


Question 35.
Potato and ginger are examples of
(a) roots
(b) leaves
(c) stems
(d) flowers

Answer

Answer: (c) stems


Fill in the Blanks

Question 1.
A substance that we eat to grow to get energy to work and to remain healthy is termed as ……………..

Answer

Answer: food


Question 2.
The …………….. which we drink comes from cows, buffaloes and goats.

Answer

Answer: milk


Question 3.
…………….. living beings need food.

Answer

Answer: All


Question 4.
If food is not given for long, most of the known living beings will ……………..

Answer

Answer: die


Question 5.
Plants make their own food by the process of ……………..

Answer

Answer: photosynthesis


Question 6.
We get …………….. after eating food.

Answer

Answer: energy


Question 7.
Cheese is a …………….. product.

Answer

Answer: milk


Question 8.
All parts of the plants are not ……………..

Answer

Answer: edible


Question 9.
…………….. and …………….. are herbivores.

Answer

Answer: Cows, buffaloes


Question 10.
Carnivores are …………….. eaters.

Answer

Answer: flesh


Question 11.
We obtain …………….. and …………….. from goats.

Answer

Answer: meat, milk


Question 12.
Human beings are ……………..

Answer

Answer: omnivores


Question 13.
A …………….. gives us eggs.

Answer

Answer: hen


Question 14.
Honey is an …………….. product.

Answer

Answer: animal


Question 15.
Radish and carrot are …………….. of the plants.

Answer

Answer: roots


Question 16.
The main sources of our food are …………….. and ……………..

Answer

Answer: plants, animals


Question 17.
Sugar is manufactured mainly from …………….. and ……………..

Answer

Answer: sugarcane, sugar beet


Question 18.
Long seed vessels are also called ……………..

Answer

Answer: pods


Question 19.
The rearing of honey bees for honey is called ……………..

Answer

Answer: apiculture


Question 20.
Things that can be eaten are known as ……………..

Answer

Answer: edible


Question 21.
Cheese is the …………….. product.

Answer

Answer: milk


Question 22.
…………….. are reared for honey.

Answer

Answer: Honey bees


Question 23.
Green plants are called ……………..

Answer

Answer: autotrophs


Question 24.
All animals are called ……………..

Answer

Answer: heterotrophs


Question 25.
The food of bees is …………….. of flower

Answer

Answer: nectar


Question 26.
Animals that eat both plants and animals are called ………………..

Answer

Answer: omnivores


Question 27.
Animals that eat only flesh are called ………………..

Answer

Answer: carnivores


Question 28.
Pulses are the richest source of ………………..

Answer

Answer: proteins


Question 29.
Sprouts are the rich sources of ………………..

Answer

Answer: fibres


Question 30.
Tea and coffee are common ………………..

Answer

Answer: beverages


Question 31.
……………….. is extracted from honeycomb.

Answer

Answer: Honey wax


Question 32.
The ingredients of chapati are flour and ………………..

Answer

Answer: water


Question 33.
Becs collect ……………….. from flowers.

Answer

Answer: nectar


Question 34.
Lions and tigers are examples of ………………..

Answer

Answer: carnivores


Question 35.
An example of a herbivores is ………………..

Answer

Answer: cow


State whether the given statements are true or false.

Question 1.
Different people have different choices of food.

Answer

Answer: True


Question 2.
Food provides us energy.

Answer

Answer: True


Question 3.
Carrot is a stem.

Answer

Answer: False


Question 4.
Human beings are omnivores.

Answer

Answer: True


Question 5.
Mustard plants are used for spices and oils.

Answer

Answer: True


Question 6.
Cooking makes our food nutritious.

Answer

Answer: True


Question 7.
Plants are food producers.

Answer

Answer: True


Question 8.
Animals are food producers.

Answer

Answer: False


Question 9.
We get flesh from dogs.

Answer

Answer: False


Question 10.
Cows are herbivores.

Answer

Answer: True


Question 11.
Green plants do not make their own food.

Answer

Answer: False


Question 12.
Each plant leaf is a little food factory.

Answer

Answer: True


Question 13.
The edible plant parts can be eaten as food.

Answer

Answer: True


Question 14.
Each food can have only one ingredient.

Answer

Answer: False


Question 15.
Carnivores do not depend on other animals for their food.

Answer

Answer: False


Question 16.
Honey is obtained from honeybees.

Answer

Answer: True


Question 17.
All animals depend on plants for food directly or indirectly.

Answer

Answer: True


Question 18.
Organisms need food to get energy.

Answer

Answer: True


Question 19.
Potato is an edible root of the plant.

Answer

Answer: False


Question 20.
Cauliflower is a fruit and cabbage is a flower.

Answer

Answer: False


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column I Column II
1. Milk (a) Cabbage
2. Herbivores (b) Hen
3. Edible leaves (c) Animal product
4. Honey (d) Root
5. Plants (e) Plant eating animals
6. Eggs (f) Carnivore
7. Sweet potato (g) Bee
8. Nectar (h) Omnivore
9. Lion (i) Food producers
10. Man (j) Sweet liquid from flowers
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Milk (c) Animal product
2. Herbivores (e) Plant eating animals
3. Edible leaves (a) Cabbage
4. Honey (g) Bee
5. Plants (i) Food producers
6. Eggs (b) Hen
7. Sweet potato (d) Root
8. Nectar (j) Sweet liquid from flowers
9. Lion (f) Carnivore
10. Man (h) Omnivore

Column A Column B
1. Nectar (a) Honeybees
2. Lion (b) Sources of food
3. Human beings (c) Herbivore
4. Cow (d) Carnivore
5. Seeds (e) Omnivores
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Nectar (a) Honeybees
2. Lion (d) Carnivore
3. Human beings (e) Omnivores
4. Cow (c) Herbivore
5. Seeds (b) Sources of food

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Food Where Does It Come From MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.