MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Major Landforms of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Major Landforms of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
__________ forces originate from within the earth and _________ forces originate from outside the earth
(a) Volcanic and Tectonic
(b) Tectonic and Gradational
(c) Gradational and Volcanic
(d) Gradational and Tectonic

Answer

Answer: (b) Tectonic and Gradational


Question 2.
Which of the following is not the type of mountains
(a) Rockies Mountain
(b) Block mountains
(c) Fold mountains
(d) Volcanic mountains

Answer

Answer: (a) Rockies Mountain


Question 3.
What are two land forming processes
(a) Upper processes and Lower processes
(b) Block processes and Fold processes
(c) Internal processes and External processes
(d) Minor processes and Major processes

Answer

Answer: (c) Internal processes and External processes


Question 4.
Which of the following is the Peninsular plateau?
(a) Deccan
(b) Sahara
(c) Chotanagpur
(d) North

Answer

Answer: (a) Deccan


Question 5.
How plateau is differ from the mountains
(a) It is considerably higher than the surroundings
(b) Plateau is elevated flat land
(c) There are three types of mountains
(d) Its elevation is more than 600 metres

Answer

Answer: (b) Plateau is elevated flat land


Question 6.
____ is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface
(a) Minor process
(b) External process
(c) Internal process
(d) Major process

Answer

Answer: (b) External process


Question 7.
Which of the following is not a volcanic mountain
(a) Cotopaxi
(b) Rockies
(c) Fujiyama
(d) Krakatoa

Answer

Answer: (b) Rockies


Question 8.
Mountains are very useful. The mountains are a storehouse of
(a) Water
(b) Gas
(c) Rice
(d) Minerals

Answer

Answer: (a) Water


Question 9.
These are large stretches of flat land
(a) River
(b) Mountain
(c) Plateau
(d) Plain

Answer

Answer: (d) Plain


Question 10.
Wearing away of earth
(a) Erosion
(b) Weather
(c) Climate
(d) Horst

Answer

Answer: (a) Erosion


Question 11.
Which one of the following is the youngest folded mountain range in India?
(a) Aravalli Hills
(b) Eastern Ghats
(c) Western Ghats
(d) Himalayas

Answer

Answer: (d) Himalayas


Question 12.
_____ are suitable for agriculture, settlement and transportation
(a) Plains
(b) Plateau
(c) Rivers
(d) Mountains

Answer

Answer: (a) Plains


Question 13.
Which of the following relief feature is known as tablelands
(a) Plateau
(b) Mountains
(c) Hills
(d) Plain

Answer

Answer: (a) Plateau


Question 14.
External process leads to
(a) Sinking of the earth surface
(b) Upliftment of earth’s surface
(c) Continues wearing of the internal surface areas
(d) Continuous wearing down of the land surface

Answer

Answer: (d) Continuous wearing down of the land surface


Question 15.
The Salt range is in
(a) Pakistan
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) India

Answer

Answer: (a) Pakistan


Question 16.
The landforms on earth are formed by
(a) Gradual forces
(b) Tectonic forces
(c) Volcanic forces
(d) Earth forces

Answer

Answer: (b) Tectonic forces


Question 17.
Which of the following is not an agent of erosion and deposition
(a) Running water
(b) Glaciers
(c) Earthquake
(d) Wind

Answer

Answer: (c) Earthquake


Question 18.
Rivers of ice
(a) Ice sheet
(b) Ice cubes
(c) Ice bergs
(d) Glaciers

Answer

Answer: (d) Glaciers


Question 19.
It is a land surface higher than the local area
(a) Plateau
(b) Mountain
(c) Plain
(d) Hill

Answer

Answer: (d) Hill


Question 20.
A steep hill with an elevation of more than 600 metres is called
(a) Mountain
(b) Hill
(c) Glaciers
(d) Plains

Answer

Answer: (a) Mountain


Question 21.
_______ are lowlands where slope of the land is gradual
(a) Mountains
(b) Rivers
(c) Plains
(d) Plateau

Answer

Answer: (c) Plains


Question 22.
Elevated table land
(a) Plateau
(b) Plain
(c) Mountains
(d) Rivers

Answer

Answer: (a) Plateau


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Geography Major Landforms of the Earth MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.