MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Earth in the Solar System Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Earth in the Solar System Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
How does the moon shine
(a) Have their own natural light
(b) Reflects the Venus light
(c) Reflects the earth light
(d) Reflects the sunlight

Answer

Answer: (d) Reflects the sunlight


Question 2.
What is the orbital period of the Moon?
(a) 25 days
(b) 27.32 days
(c) 28 days
(d) 29 days

Answer

Answer: (b) 27.32 days


Question 3.
The Stars are not visible during the day because
(a) Of their self illumination
(b) Stars are far away from the earth
(c) Sun light is very bright
(d) Their size is large

Answer

Answer: (c) Sun light is very bright


Question 4.
Moon appears big because
(a) It is very big than the earth
(b) It is bigger than the sun
(c) It is near to the earth
(d) It is far away from the earth

Answer

Answer: (c) It is near to the earth


Question 5.
Which star is the head of the solar system
(a) Earth
(b) Moon
(c) Sun
(d) Big bear

Answer

Answer: (c) Sun


Question 6.
Which is the closest planet to the Sun
(a) Earth
(b) Venus
(c) Mars
(d) Mercury

Answer

Answer: (d) Mercury


Question 7.
Which is the brightest planet in the universe?
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Earth
(d) Saturn

Answer

Answer: (b) Venus


Question 8.
Which is the nearest star to the earth
(a) Mercury
(b) Moon
(c) Venus
(d) Sun

Answer

Answer: (d) Sun


Question 9.
All the planets move around the sun in an _________
(a) Rectangular path
(b) Straight path
(c) Elliptical path
(d) Circular path

Answer

Answer: (c) Elliptical path


Question 10.
Why is the earth called as Blue Planet?
(a) Air colour is blue
(b) Land colour is blue
(c) Building having blue colour
(d) Two-third surface is covered by water

Answer

Answer: (d) Two-third surface is covered by water


Question 11.
____ is the closest celestial body to our earth.
(a) Earth
(b) Galaxy
(c) Moon
(d) Planet

Answer

Answer: (c) Moon


Question 12.
Which of the following is a natural satellite?
(a) IRSA
(b) EDUSAT
(c) Moon
(d) INSAT-I

Answer

Answer: (c) Moon


Question 13.
The Planets don’t have __________ of their own.
(a) Heat and Water
(b) Oxygen and Water
(c) Water and light
(d) Heat and light

Answer

Answer: (d) Heat and light


Question 14.
A group of _______ forming various patterns is called constellation
(a) Stars
(b) Earth
(c) Planet
(d) Moon

Answer

Answer: (a) Stars


Question 15.
Which of the following planets has a reddish appearance?
(a) Mars
(b) Venus
(c) Saturn
(d) Mercury

Answer

Answer: (a) Mars


Question 16.
The three quarters of Sun is made up of
(a) Methane
(b) Magnesium
(c) Hydrogen
(d) Water

Answer

Answer: (c) Hydrogen


Question 17.
How many planets are there in our solar system?
(a) Five
(b) Eight
(c) Six
(d) Nine

Answer

Answer: (b) Eight


Question 18.
The planet known as the Earth twin is________
(a) Mars
(b) Saturn
(c) Venus
(d) Mercury

Answer

Answer: (c) Venus


Question 19.
The polar star indicates to which direction?
(a) North
(b) East
(c) South
(d) West

Answer

Answer: (a) North


Question 20.
How many days does it take the earth to revolve around the sun?
(a) 120
(b) 365 (1/4)
(c) 20
(d) 541

Answer

Answer: (b) 365 (1/4)


Question 21.
A huge system of stars is called _______
(a) Moon
(b) Earth
(c) Galaxy
(d) Planet

Answer

Answer: (c) Galaxy


Question 22.
Stars appear to move from
(a) West to east
(b) East to west
(c) North to south
(d) South to west

Answer

Answer: (b) East to west


Question 23.
What is the largest Planet in the Solar System?
(a) Venus
(b) Mercury
(c) Earth
(d) Jupiter

Answer

Answer: (d) Jupiter


Question 24.
Asteroids are found between the orbit of______
(a) Mars and Venus
(b) Mars and Mercury
(c) Mars and Saturn
(d) Mars and Jupiter

Answer

Answer: (d) Mars and Jupiter


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Geography The Earth in the Solar System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.