MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 3 Human Reproduction with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 3 Human Reproduction with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Human Reproduction Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Human Reproduction Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.
The male reproducive system is located in the
(a) pelvis region
(b) chest region
(c) back region
(d) none of the above.

Answer

Answer: (a) pelvis region


Question 2.
The cells which synthesise and secete testicular hormones called androgens are
(a) Germ cells
(b) Leydig cells
(c) Sertoli cells
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Leydig cells


Question 3.
Ovaris are found in the
(a) male reproductive system
(b) female reproductive system
(c) Can be both (a) and (b)
(d) None of the above.

Answer

Answer: (b) female reproductive system


Question 4.
Ovaries produce the female gamete called
(a) sperm
(b) oviducts
(c) ovum
(d) prostate

Answer

Answer: (c) ovum


Question 5.
The uterus is single and it is also called
(a) fimbriae
(b) isthmus
(c) ampulla
(d) womb

Answer

Answer: (d) womb


Question 6.
The last part of the oviduct is called
(a) isthmus
(b) ampulla
(c) fimbria
(d) infundibulum

Answer

Answer: (a) isthmus


Question 7.
The finger like projections is the infundibulum are called
(a) fimbriae
(b) ampulla
(c) isthmus
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) fimbriae


Question 8.
The opening of the vagina is often covered partially by a membrane called
(a) clitoris
(b) majora
(c) isthmus
(d) hymen

Answer

Answer: (d) hymen


Question 9.
The tiny finger-like structure which lies at the upper junction of the two labia minora above the urethral opening is called
(a) clitoris
(b) majora
(c) mammary duct
(d) hymen

Answer

Answer: (a) clitoris


Question 10.
Milk is sucked out from the
(a) mammary lobes
(b) mammary glands
(c) mammary duct
(d) lactiferous duct

Answer

Answer: (d) lactiferous duct


Question 11.
The grandular tissue of each breast is divided into 15-20
(a) mammary ducts
(b) mammary glands
(c) mammary lobes
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) mammary lobes


Question 12.
The inmative male germ cells produce sperms by
(a) spermatogenesis
(b) spermatids
(c) spermiation
(d) hone of the above

Answer

Answer: (a) spermatogenesis


Question 13.
Androgens stimulate the process of
(a) body
(b) head
(c) tail
(d) spermatogenesis

Answer

Answer: (d) spermatogenesis


Question 14.
The process of formation of a mature female gamete is called
(a) spermatogenesis
(b) acrosome
(c) semen
(d) oogenesis

Answer

Answer: (d) oogenesis


Question 15.
The first menstruation beigins at puberty and is called
(a) ovum
(b) sperm
(c) menarche
(d) menstrual cycle

Answer

Answer: (c) menarche


Fill in the Blanks

Question 1.
The process of fermation of a mature female gamete is called ………………..

Answer

Answer: oogenesis


Question 2.
The tertiary follicle further changes with the mature follicle or ………………..

Answer

Answer: Graafian follice


Question 3.
The first menstruation begins at puberly and is called ………………..

Answer

Answer: menarche


Question 4.
The corpus luteum secretes large amounts of ………………..

Answer

Answer: progesterons


Question 5.
Menstrual cycles ceases around 50 years of age and is termed as ………………..

Answer

Answer: menopause


Question 6.
The process of fusion of a sperm with an ovum is called ………………..

Answer

Answer: fertilisation


Question 7.
Blastocyst become embedded in the endometruim of the uterus and is called ………………..

Answer

Answer: implantatiop


Question 8.
In the later part of pregnancy a hormone called ……………….. is also secreted by the ovary.

Answer

Answer: relaxin


Question 9.
The process of delivery of the fetus is called ………………..

Answer

Answer: parturition


Question 10.
The milk produced during the initial few days of lactation is called ………………..

Answer

Answer: colostrum.


State True or False

Question 1.
The male reproductive system is located in the pelvis region.

Answer

Answer: True


Question 2.
Sperm are produced by the female reproductive system.

Answer

Answer: False


Question 3.
Sertoli cells systhesise and secrete testicular hormones called androgens.

Answer

Answer: False


Question 4.
Ovaries are found in the male reproductive system.

Answer

Answer: False


Question 5.
The oviduct, uterus and vagina constitute the female accessory ducts.

Answer

Answer: True


Question 6.
The infundibulum leads to a wider part of the oviduct called ampulla.

Answer

Answer: True


Question 7.
Sertoli cells are released from the seminiferous tubules by the process called spermiation.

Answer

Answer: True


Question 8.
Spermatogenesis starts at the age of puberty.

Answer

Answer: True


Question 9.
The seminal plasma alongwith the sperms constitute the ovum.

Answer

Answer: False


Question 10.
The process of formation of a nature female gamete is called spermatogenesis.

Answer

Answer: False


One Word Type Questions

Question 1.
Name the pouch in which testis are situated.

Answer

Answer: Scrotum.


Question 2.
Name the glands which help in the lubrication of the penis.

Answer

Answer: Bulbourethral glands.


Question 3.
Name the primary sex organs of female that produce ovum.

Answer

Answer: Ovaries.


Question 4.
What is he length of each fallopian tube?

Answer

Answer: 10-12 cm.


Question 5.
By what other name is uterus called?

Answer

Answer: Womb.


Question 6.
Name the tiny finger like structure which lies at the upper junctions of the two labia minora above the urethral opening.

Answer

Answer: Clitoris.


Question 7.
Name the duct from which milk is sucked out.

Answer

Answer: Lactiferous duct.


Question 8.
At what age dues spermatogenesis starts?

Answer

Answer: Puberly.


Question 9.
What is the process of formation of a mature female gamete called?

Answer

Answer: Oogenesis.


Question 10.
During cogulation what is released by the penis into the.vagina?

Answer

Answer: Semen.


Matching Type Questions

Column I Column II
1. Testis (a) Female reproductive organ
2. Ovary (b) Womb
3. Uterus (c) Mammary gland
4. Milk (d) At the age of puberty
5. Spermatogenesis (e) Male reproductive organ
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Testis (e) Male reproductive organ
2. Ovary (a) Female reproductive organ
3. Uterus (b) Womb
4. Milk (c) Mammary gland
5. Spermatogenesis (d) At the age of puberty

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 3 Human Reproduction with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Biology Human Reproduction MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.