MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Straight Line with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Straight Line with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Motion in a Straight Line Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Motion in a Straight Line Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
The displacement-time graph of a moving object is a straight line. Then,
(a) its acceleration may be uniform
(b) its velocity may be uniform
(c) its acceleration may be variable
(d) both its velocity and acceleration may be uniform

Answer

Answer: (b) its velocity may be uniform


Question 2.
If the displacement of an object is zero, then what can we say about its distance covered?
(a) It is negative
(b) It is must be zero
(c) It cannot be zero
(d) It may or may not be zero

Answer

Answer: (d) It may or may not be zero


Question 3.
Which of the following changes when a particle is moving with uniform velocity?
(a) Speed
(6) Velocity
(c) Acceleration
(d) Position vector

Answer

Answer: (d) Position vector


Question 4.
The distance travelled by an object is directly proportional to the time taken. Its acceleration
(a) increases
(b) decreases
(c) becomes zero
(d) remains constant

Answer

Answer: (c) becomes zero


Question 5.
The distance travelled by an object is directly proportional to the time taken. Its speed
(a) increases
(b) decreases
(c) becomes zero
(d) remains constant

Answer

Answer: (d) remains constant


Question 6.
A particle is moving with a constant speed along straight line path. A force is not required to
(a) change its direction
(b) increase its speed
(c) decrease its momentum
(d) keep it moving with uniform velocity

Answer

Answer: (d) keep it moving with uniform velocity


Question 7.
If the velocity-time graph of an object is a straight line sloping downwards, the body has
(a) zero acceleration
(b) positive acceleration
(c) constant acceleration
(d) negative acceleration

Answer

Answer: (d) negative acceleration


Question 8.
When a body is dropped from a tower, then there is an increase in its
(a) mass
(b) velocity
(c) acceleration
(d) potential energy

Answer

Answer: (b) velocity


Question 9.
If s represents distance and S represents displacement, then \(\frac {|S|}{s}\) is.
(a) > 1
(b) < 1
(c) = 1
(d) ≤ 1

Answer

Answer: (d) ≤ 1


Question 10.
The velocity time graph of motion of an object starting from rest with uniform acceleration is a straight line
(a) parallel to time axis
(b) parallel to velocity axis
(c) passing through origin
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) passing through origin


Question 11.
If the displacement-time graph of an object is parallel to the time-axis, then it represents that the object is :
(a) at rest
(b) in uniform motion
(c) in acceleration motion
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) at rest


Question 12.
If the displacement of a given body is found to be directly proportional to the cube of the time elapsed, then the magnitude of the acceleration of the body is
(a) zero
(b) constant but not zero
(c) increasing with time
(d) decreasing with time

Answer

Answer: (c) increasing with time


Question 13.
The acceleration of a moving object can be found from
(a) area under displacement-time graph
(b) slope of displacement-time graph
(c) area under velocity-time graph
(d) slope of velocity-time graph

Answer

Answer: (d) slope of velocity-time graph


Question 14.
The total vertical distance covered uy a freely falling body in a given time is directly proportional to
(a) time
(b) square of time
(c) square of acceleration due to gravity
(d) product of the time and acceleration due to gravity

Answer

Answer: (b) square of time


Question 15.
A simple pendulum hangs from the roof of a train. The string is inclined towards the rear of the train. What is the nature of motion of the train?
(a) Uniform
(b) Accelerated
(c) Retarded
(d) At rest

Answer

Answer: (b) Accelerated


Question 16.
A bucket is placed in the open where the rain is falling vertically. If a wind begins to blow at double the velocity of the rain, how will be the rate of filling of the bucket change?
(a) Remains unchanged
(b) Doubled
(c) Halved
(d) Becomes four times

Answer

Answer: (a) Remains unchanged


Question 17.
Two particles start from rest simultaneously and are equally accelerated. Throughout the motion, the relative velocity of one w.r.t. other is :
(а) zero
(b) non-zero and directed parallel to acceleration
(c) non-zero and directed opposite to acceleration
(d) directed perpendicular to the acceleration

Answer

Answer: (а) zero


Question 18.
The relative velocity of a particle moving with a velocity v w.r.t. itself is
(a) v
(b) -v
(c) zero
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) zero


Question 19.
A stone is thrown upward and it rises to a height of 100 m. The relative velocity of the stone w.r.t. the Earth will be maximum at:
(a) the ground
(b) a height of 50 m
(c) a height of 5 m
(d) the highest point

Answer

Answer: (a) the ground


Question 20.
Two particles are moving with velocities v1 and v2. Their relative velocity is maximum when the angle between their velocities
(a) zero
(b) \(\frac {π}{2}\)
(c) π
(d) \(\frac {π}{4}\)

Answer

Answer: (c) π


Fill in the blanks

Question 1.
The distances travelled by a body falling freely from rest in the first, second and third seconds are in the ratio …………………

Answer

Answer: 1 : 3 : 5.


Question 2.
The slope of the velocity-time graph for accelerated motion is …………………

Answer

Answer: positive.


Question 3.
The velocity-time graph of the body at rest is …………………

Answer

Answer: a straight line parallel to the time axis.


Question 4.
A moving body is covering distances in proportion to the square of the time along a straight line, its acceleration is …………………

Answer

Answer: constant.


Question 5.
The area under v-t graph for uniform motion gives …………………

Answer

Answer: the distance covered by the object.


Question 6.
If the distance covered by a particle is zero, then its displacement …………………

Answer

Answer: must be zero.


Question 7.
If the displacement of a particle is zero, then the distance covered by it …………………

Answer

Answer: may or may not be zero.


Question 8.
A car travels a distance s on a straight road in two hours and then returns to the starting point in the next three hours, its average velocity will be …………………

Answer

Answer: zero.


Question 9.
A particle moves along a straight line path. After sometime it comes to rest. The motion is with constant acceleration whose direction with respect to the direction of velocity is …………………

Answer

Answer: negative throughout the motion.


Question 10.
In a one dimensional motion with constant acceleration, the time rate of change of speed is independent of …………………

Answer

Answer: time, displacement, velocity.


True/False Type Questions

Question 1.
Displacement is independent of the choice of origin of the axis.

Answer

Answer: True


Question 2.
Displacement may or may not be equal to the distance travelled.

Answer

Answer: True


Question 3.
When a particle returns to its starting point, its displacement is zero.

Answer

Answer: True


Question 4.
A positive acceleration always corresponds to the speeding up and a negative acceleration always corresponds to the speeding down.

Answer

Answer: False


Question 5.
Speed can never be negative.

Answer

Answer: True


Question 6.
If the velocity of a particle is zero at an instant, its acceleration should also be zero at that instant.

Answer

Answer: False


Question 7.
When the particle returns to the starting point, its average velocity is zero but average speed is not zero.

Answer

Answer: True


Question 8.
Displacement does not tell the nature of the actual motion of a particle between the points.

Answer

Answer: True


Question 9.
non-zero acceleration without having varying speed.

Answer

Answer: True


Question 10.
non-zero acceleration without having vary ing velocity.

Answer

Answer: False


Question 11.
varying speed without having varying velocity.

Answer

Answer: False


Question 12.
varying velocity without having varying speed.

Answer

Answer: True


Question 13.
If the velocity is zero at any instant, the acceleration should also be zero at that instant.

Answer

Answer: False


Question 14.
If the velocity is zero for a time interval, the acceleration is zero at any instant within the time interval.

Answer

Answer: True


Question 15.
If the position and velocity have opposite signs, the particle is moving towards the origin.

Answer

Answer: True


Question 16.
If the velocity and acceleration have opposite signs, the object is slowing down.

Answer

Answer: True


Question 17.
It is possible to have a situation in which the speed of the particle is never zero but the average speed in an interval is zero.

Answer

Answer: True


Question 18.
It is possible to have a situation in which the speed of a particle is always zero but the average speed is not zero.

Answer

Answer: False


Question 19.
The magnitude of the velocity of a particle is equal to its speed.

Answer

Answer: True


Question 20.
The magnitude of average velocity in an interval is equal to its average speed in that interval.

Answer

Answer: True


Question 21.
square of time

Answer

Answer: True


Question 22.
time

Answer

Answer: False


Question 23.
square of acceleration due to gravity

Answer

Answer: False


Question 24.
product of acceleration due to gravity and time.

Answer

Answer: False.


Question 25.
Displacement is always positive.

Answer

Answer: False


Question 26.
Displacement has both magnitude and direction.

Answer

Answer: True


Question 27.
Displacement can be represented geometrically.

Answer

Answer: True


Question 28.
Magnitude of displacement is equal to the shortest distance between the initial and final positions of the object.

Answer

Answer: True.


Question 29.
The motion is always in the same direction.

Answer

Answer: True


Question 30.
The motion is along a straight line path.

Answer

Answer: True


Question 31.
Average velocity is equal to the instantaneous velocity.

Answer

Answer: True


Question 32.
Magnitude of displacement < distance covered.

Answer

Answer: False.


Question 33.
Its speed is zero.

Answer

Answer: False


Question 34.
Its acceleration is zero.

Answer

Answer: True


Question 35.
Its acceleration is opposite to the velocity.

Answer

Answer: True


Question 36.
Its speed may be variable.

Answer

Answer: True


If the distance covered by a particle is zero, then which statement is true/false.
Question 37.
It is negative.

Answer

Answer: False


Question 38.
It must be zero.

Answer

Answer: True


Question 39.
It cannot be zero.

Answer

Answer: False


Question 40.
It may or may not be zero.

Answer

Answer: False


Match type Questions:

Column I Column II
(1) Motion with uniform velocity (a) parallel to time axis.
(2) Angle between the  instantaneous displacement and acceleration during the retarded motion (b) distance covered during that motion.
(3) Velocity-time graph of uniform motion (c) zero
(4) Area under velocity-time graph for a given motion (d) 180°
(5) Slope of velocity-time graph for motion with uniform velocity (e) Average speed = average velocity
Answer

Answer:

Column I Column II
(1) Motion with uniform velocity (e) Average speed = average velocity
(2) Angle between the  instantaneous displacement and acceleration during the retarded motion (d) 180°
(3) Velocity-time graph of uniform motion (a) parallel to time axis.
(4) Area under velocity-time graph for a given motion (b) distance covered during that motion.
(5) Slope of velocity-time graph for motion with uniform velocity (c) zero

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Straight Line with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Physics Motion in a Straight Line MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.