MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Units and Measurements Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Units and Measurements Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Type Choice Questions

Question 1.
Which of the following is not the name of physical quantity?
(a) Kilogram
(b) Density
(c) Impulse
(d) Energy

Answer

Answer: (a) Kilogram


Question 2.
The weight of a body is 12g. This statement is not correct because
(a) The correct symbol for the unit of weight has not been used.
(b) The correct symbol for gram is gm.
(c) The weight should be expressed in kg.
(d) Of some reason other than those given above.

Answer

Answer: (a) The correct symbol for the unit of weight has not been used.


Question 3.
The density of a liquid is 13.6 g cm-3. Its value ip S.I. is
(a) 13.6 kgm-3
(b) 136 kgm-3
(c) 13600 kgm-3
(d) 1360 kgm-3

Answer

Answer: (a) 13.6 kgm-3


Question 4.
If the unit of force and length are doubled, the unit of energy will be
(a) 1/2 times
(b) 2 times
(c) 4 times
(d) 1/4 times

Answer

Answer: (c) 4 times


Question 5.
Which of the following have the same dimensions as \(\frac { v^2 }{ r }\) Where v is the speed of the particle describing a circular path of radius r.
(a) Force
(b) Impulse
(c) Acceleration
(d) Momentum

Answer

Answer: (c) Acceleration


Question 6.
Which of the following have the same dimensions as Plank’s constant?
(a) Moment of momentum
(b) Moment of fierce
(c) Momentum/distance
(d) Force/distance

Answer

Answer: (a) Moment of momentum


Question 7.
Which of the following is a dimensionless quantity, even when the measured quantity is not dimensionless?
(a) absolute error
(b) Gross error
(c) Relative error
(d) experimental error

Answer

Answer: (c) Relative error


Question 8.
The zero error belongs to the category of:
(a) constant error
(b) personal error
(c) accidental error
(d) instrumental error

Answer

Answer: (d) instrumental error


Question 9.
The least count of a stop watch is 0.1s. The time of 20 oscillations of the pendulum is found to be 20s. The percentage error in the time period is
(a) 0.25%
(b) 0.75%
(c) 0.50%
(d) 1.0%

Answer

Answer: (c) 0.50%


Question 10.
The value of 0.98 – 0.989 with regard to the significant digit will be:
(a) 0.001
(b) 0.010 × 10-1
(c) 0.01 × 10-1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0.01 × 10-1


Question 11.
What is the number of significant figures in (3.20 + 4.80) × 105?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (b) 3


Question 12.
Which of the following numerical values has three significant figures?
(a) 5.055
(b) 0.050
(c) 50.50
(d) 0.500

Answer

Answer: (d) 0.500


Question 13.
Which of the following is not the name of a physical quantity?
(a) Kilogram
(6) Density
(c) energy
(d) Impulse

Answer

Answer: (a) Kilogram


Question 14.
A laser signal is sent towards the moon with a speed of light C and returns after a time f seconds. The distance of the moon from the observer is
(a) ct
(b) ct/2
(c) ct-2
(d) ct-1

Answer

Answer: (b) ct/2


Question 15.
The volume of a cube in m3 is numerically equal to its surface area in m². The volume of the cube is
(a) 64m³
(b) 1000m³
(c) 216m³
(d) 512m³

Answer

Answer: (c) 216m³


Question 16.
The weight of a body is 12g. This statement is not correct because:
(а) the correct symbol for the unit of weight has not been used
(b) the correct symbol for gram is gm.
(c) the weight should be expressed in kg.
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) the correct symbol for the unit of weight has not been used


Question 17.
Give that the displacement of a particle is given by x = A² sin² kt, where t denotes the time. The unit of k is
(a) radian
(b) metre
(c) hertz
(d) second

Answer

Answer: (c) hertz


Question 18.
Which of the following is the unit of molar gas constant?
(a) JK-1 mol-1
(b) J
(c) JK-1
(d) J mol-1

Answer

Answer: (a) JK-1 mol-1


Question 19.
The dimensional formula for angular momentum is same as that for:
(a) torque
(b) Plank’s constant
(c) gravitational constant
(d) impulse

Answer

Answer: (b) Plank’s constant


Question 20.
Which of the following physical quantity is dimensionless?
(a) angle
(b) specific gravity
(c) strain
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Fill in the blanks

Question 1.
………………. is used to find the distance of a hill indirectly.

Answer

Answer: Reflection or ecfio method.


Question 2.
The angle made by the tw o diametrically opposite ends of the moon at a point on Earth is called ………………. and its value for moon is about ……………….

Answer

Answer: angular diameter of the moon, 0.5.


Question 3.
The order of magnitude of the mass in kg of man is ………………. electron is ………………. and that of Earth is ……………….

Answer

Answer: 2, -30, 25.


Question 4.
Spring balance works on the ………………. law.

Answer

Answer: Hook’s.


Question 5.
A ………………. clock is the most accurate one.

Answer

Answer: Cesium.


Question 6.
The ……………….. and ………………. masses of an object do BOS differ from each other.

Answer

Answer: Inertial and gravitational.


Question 7.
………………. is the dimensional formula of gravitational field strength.

Answer

Answer: It M° L T-2J.


Question 8.
The relative accuracy of measurement by a screw gauge can be increased by ……………….

Answer

Answer: increasing the number of divisions on the circular scale.


Question 9.
The relative error decreases on increasing the number of divisions on the circular scale because least count ………………. due to it.

Answer

Answer: decreases.


Question 10.
Mean value – measured value gives the ……………….

Answer

Answer: absolute error.


Question 11.
The estimated radius of the universe is of the order of ……………….

Answer

Answer: 1025m.


True/False Type Questions

Question 1.
The density of water is 1000 kgm-3

Answer

Answer: True


Question 2.
106 km is not expressed as M km as the use of double prefixes is not allowed.

Answer

Answer: True


Question 3.
The absolute error in each measurement is equal to the least count of the measuring instrument.

Answer

Answer: True


Question 4.
The pure numbers have no dimensions Le. they are dimensionless.

Answer

Answer: True


Question 5.
A physical quantity may be dimensionless but it may have units.

Answer

Answer: True


Question 6.
Frequency and velocity gradient have the same unit.

Answer

Answer: True


Question 7.
Impulse and energy gradient have the Same unit.

Answer

Answer: False


Question 8.
Surface tension and force gradient have the same unit.

Answer

Answer: True


Question 9.
Potential gradient and electric field have the same unit.

Answer

Answer: True


Question 10.
Pascal metre is the S*I. unit of energy.

Answer

Answer: False


Question 11.
Displacement gradient have the units of length.

Answer

Answer: False


Question 12.
All Quantities may be represented dimensionally in terms of the basic quantities.

Answer

Answer: True


Question 13.
A basic quantity cannot be represented dimensionally in terms of the other basic or fundamental quantities.

Answer

Answer: True.


Question 14.
The dimension of a derived quantity is never zero in any fundamental quantity

Answer

Answer: False


Question 15.
The dimension of a fundamental quantity in other fundamental quantities is always zero.

Answer

Answer: True.


Question 16.
A dimensionally correct equation may be correct

Answer

Answer: True


Question 17.
A dimensionally incorrect equation may be incorrect

Answer

Answer: True


Question 18.
A dimensionally correct equation may be incorrect

Answer

Answer: True


Question 19.
A dimensionally incorrect equation may be correct

Answer

Answer: False


Question 20.
A quantity can have dimensions but still have no units.

Answer

Answer: True.


Question 21.
A quantity cap have units but still be dimensionless. Give an example.

Answer

Answer: True


Question 22.
Gravitational constant (G), Plank’s constant (h) and Boltzmann constant (k) are constants and have dimensions.

Answer

Answer: True.


Question 23.
Dimensional formula and dimensional equation are different.

Answer

Answer: True.


Question 24.
Nm-2 is the unit of force.

Answer

Answer: False.


Match Type Questions

Column I Column II
(1) Stress or thrust (a) force
(2) Relative density (b) zero error
(3) Dimensional formula for the time rate of change of impulse (c) [M° L²T-2]
(4) Unit of distance (d) dimensionless quantity
(5) Dimensional formula for angular momentum (e) Pressure
(6) Instrumental error (f) light year
(7) \(\frac { absolute error }{ True value }\) × 100 (g) never has a non zero dimension
(8) Unitless quantity (h) Percentage error
(9) Distance between Earth and star (i) Plank’s constant
(10) Latent heat (j) Angstrom
Answer

Answer:

Column I Column II
(1) Stress or thrust (e) Pressure
(2) Relative density (d) dimensionless quantity
(3) Dimensional formula for the time rate of change of impulse (a) force
(4) Unit of distance (j) Angstrom
(5) Dimensional formula for angular momentum (i) Plank’s constant
(6) Instrumental error (b) zero error
(7) \(\frac { absolute error }{ True value }\) × 100 (h) Percentage error
(8) Unitless quantity (g) never has a non zero dimension
(9) Distance between Earth and star (f) light year
(10) Latent heat (c) [M° L²T-2]

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Physics Units and Measurements MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.