MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 4 Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 4 Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Chemical Bonding and Molecular Structure Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Chemical Bonding and Molecular Structure Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.
Which one of the following molecules will form a linear polymeric structure due to hydrogen bonding?
(a) HCl
(b) HF
(c) H2O
(d) NH3

Answer

Answer: (d) NH3


Question 2.
Which among the following has the largest dipole moment?
(a) NH3
(b) H2O
(c) HI
(d) SO3

Answer

Answer: (b) H2O


Question 3.
Maximum bond angle is present in case of
(a) BBr3
(b) BCl3
(c) BF3
(d) Same in all

Answer

Answer: (d) Same in all


Question 4.
Which of the following pairs of molecules will have permanent dipole moment for both members?
(a) NO2 and CO2
(b) NO2 and O3
(c) SiF4 and CO2
(d) SiF4 and NO2

Answer

Answer: (b) NO2 and O3


Question 5.
Which one of the following does not contain coordinate bond?
(a) BH\(_{4}^{-}\)
(b) NH\(_{4}^{-}\)
(c) CO\(_{3}^{2-}\)
(d) H3O+

Answer

Answer: (c) CO\(_{3}^{2-}\)


Question 6.
Which of the following are iso-structural?
(a) XeF2, IF~2
(b) NH3, BF3
(c) CO\(_{3}^{2-}\), SO\(_{3}^{2-}\)
(d) PCl5, ICl5

Answer

Answer: (a) XeF2, IF~2


Question 7.
Which of the following are isoelectronic and iso-structural NO\(_{3}^{-}\), CO\(_{3}^{2-}\), CIO\(_{3}^{-}\), SO3
(a) NO\(_{3}^{-}\),CO\(_{3}^{2-}\)
(b) SO3, NO\(_{3}^{-}\)
(c) CIO\(_{3}^{-}\), CO\(_{3}^{2-}\)

Answer

Answer: (a) NO\(_{3}^{-}\),CO\(_{3}^{2-}\)


Question 8.
Which of the following hydrocarbons has the lowest dipole moment?
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 4 Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers 1
(b) CH3C ≡ C CH3
(c) CH3CH2C ≡ CH
(d) CH2 = CH – C ≡ CH

Answer

Answer: (b) CH3C ≡ C CH3


Question 9.
The correct order of hybridisation of the central atom in the following species: NH3, [PtCl4]2-, PCl5 and BCl3 is
(a) dsp², dsp³, sp² and sp³
(b) sp³, dsp², dsp³, sp²
(c) dsp², sp², sp³, dsp³
(d) dsp², sp³, sp², dsp³.

Answer

Answer: (b) sp³, dsp², dsp³, sp²


Question 10.
Amongst H2O, H2S, H2Se and H2Te the one with the highest boiling point is
(a) H2O because of hydrogen bonding
(b) H2Te because of higher molecular weight
(c) H2S because of hydrogen bonding
(d) H2Se because of lower molecular weight.

Answer

Answer: (a) H2O because of hydrogen bonding


Question 11.
Among KO2, AlO\(_{2}^{-}\), BaO2 and NO\(_{2}^{+}\) unpaired electron is present in
(a) NO\(_{2}^{+}\) and BaO2
(b) KO2 and AIO\(_{2}^{-}\)
(c) KG2 only
(d) BaO2 only

Answer

Answer: (c) KG2 only


Question 12.
Number of π bonds in Naphthalene is
(a) 6
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (d) 5


Question 13.
Hydrogen bonding is not present in
(a) Glycerine
(b) Water
(c) Hydrogen sulphide
(d) Hydrogen fluoride

Answer

Answer: (c) Hydrogen sulphide


Question 14.
In a double bond connecting two atoms there is a sharing of
(a) 2 electrons
(b) 4 electrons
(d) 1 electron
(d) all electrons

Answer

Answer: (b) 4 electrons


Question 15.
Atomic orbitals of carbon in Carbon dioxide are
(a) sp hybridised
(b) sp³d hybridised
(c) sp² hybridised
(d) sp³ hybridised

Answer

Answer: (a) sp hybridised


Question 16.
In which of the following bond angle is maximum?
(a) NH3
(b) NH\(_{4}^{+}\)
(c) PCl5
(d) SCl2

Answer

Answer: (b) NH\(_{4}^{+}\)


Question 17.
Sulphuric acid provides a simple example of
(a) Coordinate bonds
(b) non-covalent compound
(c) non-covalent ion
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Coordinate bonds


Question 18.
The shape and hybridisation in BF3 is
(a) sp², linear
(b) sp³d, plannar
(c) sp², planar
(d) sp³ planar

Answer

Answer: (c) sp², planar


Question 19.
Bond dissociation energies of HF, HCl, HBr follow the order
(a) HCl > HBr > HF
(b) HF > HBr > HCl
(c) HF > HCl > HBr
(d) HBr > HCl > HF

Answer

Answer: (c) HF > HCl > HBr


Question 20.
Which of the following has zero dipole moment?
(a) CIF
(b) PCl3
(c) SiF4
(d) Cl3CF

Answer

Answer: (c) SiF4


Question 21.
Among the following the molecule with, highest dipole moment is
(a) CH3Cl
(b) CH2Cl2
(c) CHCl3
(d) CCl4

Answer

Answer: (a) CH3Cl


Question 22.
In which of the following species is the underlined carbon having sp3 hybridisation?
(a) CH3COOH
(b) CH3CH2OH
(c) CH3-CO-CH3
(d) CH2=CH-CH3

Answer

Answer: (b) CH3CH2OH


Question 23.
Which one of the following arrangements of molecules is correct on the basis of their dipole moments?
(a) BF3 > NF3 > NH3
(b) NF3 > BF3 > NH3
(c) NH3 > BF3 > NF3
(d) NH3 > NF3 > BF3
(e) NH3 = NF3 > BF3

Answer

Answer: (d) NH3 > NF3 > BF3


Question 24.
In OF2, number of bond pairs and lone pairs of electrons are respectively
(a) 2, 0
(b) 2, 8
(c) 2, 10
(d) 2, 9

Answer

Answer: (b) 2, 8


Question 25.
In NO\(_{3}^{-}\) ion, the number of bond pairs and lone pairs of electrons on N atoms are
(a) 2, 2
(b) 3, 1
(c) 1, 3
(d) 4, 0

Answer

Answer: (d) 4, 0


Question 26.
In which of the following pairs the two species have identical bond order?
(a) N\(_{2}^{-}\), O\(_{2}^{2-}\)
(b) N\(_{2}^{+}\), O\(_{2}^{-}\)
(c) N\(_{2}^{-}\), O\(_{2}^{+}\)
(d) O\(_{2}^{+}\), N\(_{2}^{2-}\)

Answer

Answer: (c) N\(_{2}^{-}\), O\(_{2}^{+}\)


Question 27.
The bond order of O\(_{2}^{-}\) is
(a) 0.5
(b) 1.5
(c) 2.5
(d) 3.5.

Answer

Answer: (b) 1.5


Question 28.
Which of the following is not paramagnetic?
(a) N\(_{2}^{+}\)
(b) CO
(c) O\(_{2}^{-}\)
(d) NO.

Answer

Answer: (b) CO


Question 29.
The number of antibonding electron pairs in O\(_{2}^{2-}\) molecular ion on the basis of M.O. theory (At. No. of O = 8) is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (c) 4


Question 30.
Main axis of a diatomic molecule is Z. Atomic orbitals px and py overlap to form which of the following orbital?
(a) π-molecular orbital
(b) σ-molecular orbital
(c) δ-molecular orbital
(d) no bond will form

Answer

Answer: (d) no bond will form


Fill in the Blanks

Question 1.
H2O shows ……………….. hybridization, whereas BeF2 shows hybridization.

Answer

Answer: sp³, sp


Question 2.
02 has ………………. unpaired electron, whereas O2 has unpaired electrons.

Answer

Answer: one, two


Question 3.
Out of C2H6, C2H4, CH4, C2H2 it is only ……………….. which shows sp hybridization.

Answer

Answer: C2H2


Question 4.
CaC2 molecule has ……………….. bonds in it.

Answer

Answer: ionic


Question 5.
Atomic orbitals of carbon in carbon dioxide are ……………….. hybridized.

Answer

Answer: sp


Question 6.
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 4 Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers 2 molecule contains ……………….. σ bonds and ……………….. π bonds.

Answer

Answer: 19, 4


Question 7.
XeF2 and CO2 molecules have ……………….. shapes.

Answer

Answer: identical or linear


Question 8.
PF5 has ……………….. geometry whereas IF5 has geometry.

Answer

Answer: Trigonal bipyramid, square planar


Question 9.
The lone pair-lone pair repulsion are ……………….. than lone pair-bond pair repulsions.

Answer

Answer: more


Question 10.
A bond formed between two atoms by the overlap of their atomic orbitals along the internuclear axis is called a ……………….. bond.

Answer

Answer: sigma (σ)


True/False Statements

Question 1.
Bond order of O2 is greater than that of O\(_{2}^{+}\)

Answer

Answer: False


Question 2.
Bond length in N2 is greater than that of O2.

Answer

Answer: False


Question 3.
O2 is paramagnetic whereas O\(_{2}^{2-}\) is diamagnetic.

Answer

Answer: True


Question 4.
BF3 is triangular planar, whereas NH3 is pyramidal.

Answer

Answer: True


Question 5.
HF shows hydrogen bonding but HBr does not.

Answer

Answer: True


Question 6.
Both benzene and carbon tetrachloride are non-polar.

Answer

Answer: True


Question 7.
The presence of polar bonds in a polyatomic molecule suggests that the molecule has non-zero dipole moment.

Answer

Answer: False


Question 8.
Whereas NH3 has one lone pair of electrons, NH\(_{4}^{+}\) ion does not have any.

Answer

Answer: True


Question 9.
The dipole moment of NF3 is more than NH3.

Answer

Answer: True


Question 10.
Out of sp³, sp², sp hybrid orbitals, sp³ has maximum s-character.

Answer

Answer: False


Match Type Questions

Column I Column II
(a) Stable octet rule (i) unpaired electrons
(b) NaCl (ii) sp³ hybridization
(c) CH4 (iii) Ionic compound
(d) Paramagnetism (iv) Lewis
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Stable octet rule (iv) Lewis
(b) NaCl (iii) Ionic compound
(c) CH4 (ii) sp³ hybridization
(d) Paramagnetism (i) unpaired electrons

Column I Column II
(a) SnCl2 (i) Linear
(b) CO\(_{3}^{2-}\) (ii) V-shape
(c) HgCl2 (iii) Trigonal pyramidal
(d) H3O+ (iv) Triangular planar
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) SnCl2 (ii) V-shape
(b) CO\(_{3}^{2-}\) (iii) Trigonal pyramidal
(c) HgCl2 (i) Linear
(d) H3O+ (iv) Triangular planar

Column I Column II
(a) O-nitrophenol (i) duplet
(b) H2O (ii) Intramolecular H-bond
(c) Benzene (iii) Intermolecular H-bond
(d) H2 (iv) Triangular planar
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) O-nitrophenol (ii) Intramolecular H-bond
(b) H2O (iii) Intermolecular H-bond
(c) Benzene (iv) Non-polar
(d) H2 (i) duplet

Column I Column II
(a) ICl\(_{2}^{2}\) (i) V-shape
(b) NH\(_{2}^{-}\) (ii) Linear
(c) NH\(_{4}^{+}\) (iii) Tetrahedral
(d) [PtCl4]2- (iv) square planar
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) ICl\(_{2}^{2}\) (ii) Linear
(b) NH\(_{2}^{-}\) (i) V-shape
(c) NH\(_{4}^{+}\) (iii) Tetrahedral
(d) [PtCl4]2- (iv) square planar

Column I Column II
(a) NO (i) 1 .5
(b) CO (ii) 2
(c) BN (iii) 2.5
(d) CN+ (iv) 3
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) NO (iii) 2.5
(b) CO (iv) 3
(c) BN (ii) 2
(d) CN+ (i) 1 .5

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 4 Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.