MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Cell: The Unit of Life Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Cell: The Unit of Life Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
In eubacteria, a cellular component which resembles a eukaryotic cell is
(a) Ribosomes
(b) Plasma membrane
(c) Nucleus
(d) Cell wall

Answer

Answer: (b) Plasma membrane


Question 2.
A cell membrane shows fluid behavior due to
(a) Mosaic of lipid and proteins
(b) Presence of fluid protein
(c) Mosaic of fat and glucose
(d) Sandwich of protein between lipids layer

Answer

Answer: (a) Mosaic of lipid and proteins


Question 3.
Plastids which store fats and oils are called:-
(a) Aleuroplast
(b) Amyloplast
(c) Etioplast
(d) Elaioplast

Answer

Answer: (d) Elaioplast


Question 4.
Which one is not a difference between Prokaryotic and Eukaryotic cell?
(a) Presence of membrane bounded organelles
(b) Number of chromosomes
(c) Presence of nuclear membrane
(d) Presence of cell wall

Answer

Answer: (d) Presence of cell wall


Question 5.
Which of the following statements with reference to cytoskeleton is not correct?
(a) Cytoskeleton helps in motility.
(b) Cytoskeleton maintains the shape of the cell.
(c) Cytoskeleton helpful in production of ATP.
(d) Cytoskeleton helpful in mechanical support.

Answer

Answer: (c) Cytoskeleton helpful in production of ATP.


Question 6.
The nucleus was first described by
(a) Schwann
(b) Flemming
(c) Palade
(d) Robert brown

Answer

Answer: (d) Robert brown


Question 7.
Cytoskeleton is made of
(a) Cellulose microfibrils
(b) Protienaceous filaments
(c) Callose deposit
(d) Calcium carbonate granules

Answer

Answer: (b) Protienaceous filaments


Question 8.
Mitochondria and chloroplast are considered to be endosymbionts of cell because they:
(a) Possess their own nucleic acid
(b) Have capacity of ATP synthesis
(c) Do not reproduce
(d) All the above

Answer

Answer: (a) Possess their own nucleic acid


Question 9.
Sphaerosome are involved in:
(a) Synthesis and storage of lipid
(b) Synthesis of protein
(c) β–oxidation of fatty acids
(d) Synthesis and storage of carbohydrate

Answer

Answer: (a) Synthesis and storage of lipid


Question 10.
Longest cell in human body are
(a) Muscle cell
(b) Nerve cells
(c) Blood cells
(d) Mast cells

Answer

Answer: (b) Nerve cells


Question 11.
The eukaryotic ribosomes are of
(a) 50S
(b) 30S
(c) 80S
(d) 70S

Answer

Answer: (c) 80S


Question 12.
Tubulin occurs in
(a) Plasma membrane
(b) Golgi bodies
(c) Cilia and flagella
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Cilia and flagella


Question 13.
The photograph or diagram of metaphasicchromosome arranged in homologous pair according to their length and thickness, position of centromere is called
(a) Karyogram
(b) Chromogram
(c) Idiogram
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Idiogram


Question 14.
The structure of plasma membrane fluid mosaic model is proposed by
(a) Gram
(b) Singer and Nicolson
(c) Schwann and Schleiden
(d) Robert brown

Answer

Answer: (b) Singer and Nicolson


Question 15.
Which ion holds the ribosomal subunits together
(a) Ca+2
(b) Mn+2
(c) Mg+2
(d) Na+

Answer

Answer: (c) Mg+2


Question 16.
The plasma membrane consists mainly of
(a) Proteins embedded in a polymer of glucose molecules
(b) Proteins embedded in a phospholipids layer
(c) Proteins embedded in a glucose molecules
(d) Proteins embedded in a carbohydrate bilayer

Answer

Answer: (b) Proteins embedded in a phospholipids layer


Question 17.
SER differ from RER in
(a) Presence of glucose molecules
(b) Absence of glucose molecule
(c) Absence of granules on surface
(d) Absence of ribosome on surface

Answer

Answer: (d) Absence of ribosome on surface


Question 18.
Each centriole is surrounded by dense amorphous protoplasmic masses called
(a) Cytoplasmic particles
(b) Meta-molecule
(c) Cell granules
(d) Massules

Answer

Answer: (d) Massules


Question 19.
Which one of the following is not an inclusion body found in prokaryotes?
(a) Cyanophycean granule
(b) Glycogen granule
(c) Polysome
(d) Phosphate granule

Answer

Answer: (c) Polysome


Question 20.
Which of the following is present in both prokaryotic and eukaryotic cells?
(a) Mitochondria
(b) Endoplasmic reticulum
(c) Nucleus
(d) Ribosomes

Answer

Answer: (d) Ribosomes


Question 21.
In which of the following cell centriole is absent:
(a) Epithelial cell
(b) Gland cell
(c) Liver cells
(d) Nerve cell

Answer

Answer: (d) Nerve cell


Question 22.
Which of the following statements is true for a secretory cell?
(a) Golgi apparatus is absent
(b) Only Smooth Endoplasmic Reticulum (SER) is present
(c) Rough Endoplasmic Reticulum (RER) is easily observed in the cell
(d) Secretory granules are formed in nucleus

Answer

Answer: (c) Rough Endoplasmic Reticulum (RER) is easily observed in the cell


Question 23.
The fluid filled vacuoles or vesicles which are separated from cytoplasm by a selectively permeable membrane called
(a) Symplast
(b) Aquaplast
(c) Hydroplast
(d) Tonoplast

Answer

Answer: (d) Tonoplast


Question 24.
Two cell organelles in plant cell having own genetic material is called
(a) Mitochondria and Golgi bodies
(b) Chloroplast and Golgi bodies
(c) Mitochondria and Chloroplast
(d) Golgi bodies and lysosomes

Answer

Answer: (c) Mitochondria and Chloroplast


Question 25.
Which is not true about sphaerosomes
(a) Involved in photorespiration
(b) Arise from E.R.
(c) Related to fat metbolism
(d) Single membane bound

Answer

Answer: (a) Involved in photorespiration


Question 26.
Cellular organelles with membranes are:
(a) Chromosomes, ribosomes and endoplasmic reticulum
(b) The endoplasmic reticulum, ribosomes, and nuclei
(c) Lysosomes, Golgi apparatus and mitochondria
(d) Nuclei, ribosomes and mitochondria

Answer

Answer: (c) Lysosomes, Golgi apparatus and mitochondria


Question 27.
How much percent of vacuoles occupy the volume of the cell in plant cells?
(a) 80%
(b) 90%
(c) 50%
(d) 70%

Answer

Answer: (b) 90%


Question 28.
Cell wall is absent in:
(a) Funaria
(b) Mycoplasma
(c) Nostoc
(d) Aspergillus

Answer

Answer: (b) Mycoplasma


Question 29.
Largest organelles in cell is
(a) Golgi bodies
(b) Lysosomes
(c) Centrioles in animals and plastids in plant cell
(d) Mitochondria in animal cell and chloroplast in plant cell

Answer

Answer: (d) Mitochondria in animal cell and chloroplast in plant cell


Question 30.
Factory of ribosome in a cell is:
(a) Endoplasmic reticulum
(b) Nucleolus
(c) Mitochondria
(d) Golgi body

Answer

Answer: (b) Nucleolus


Question 31.
The stacks of closely packed thylakoids is called
(a) Lumen
(b) Matrix
(c) Stroma
(d) Granum

Answer

Answer: (d) Granum


Question 32.
Peroxysomes contain:
(a) Hydrolytic enzyme
(b) Transferase
(c) Isomerase
(d) Oxidising enzyme (Oxidase)

Answer

Answer: (d) Oxidising enzyme (Oxidase)


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Cell: The Unit of Life MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.