MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 4 Animal Kingdom with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 4 Animal Kingdom with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Animal Kingdom Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Animal Kingdom Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Two common characters found in centipede, cockroach and crab are:
(a) Jointed legs and chitinous exoskeleton
(b) Green gland and tracheae
(c) Book lungs and antennae
(d) Compound eyes and anal cerci

Answer

Answer: (a) Jointed legs and chitinous exoskeleton


Question 2.
Number of excretory pores in Ascaris is-
(a) 6
(b) 1
(c) 3
(d) 5

Answer

Answer: (b) 1


Question 3.
In Ascaris tufted epithelium occurs in
(a) Intestine
(b) Body wall
(c) Uterus
(d) Pineal sac

Answer

Answer: (c) Uterus


Question 4.
The lips of Ascaris are-
(a) Bony
(b) Smooth
(c) Cartilagenous
(d) Denticulate

Answer

Answer: (d) Denticulate


Question 5.
Chenopodium oil destroys:
(a) Adult Ascaris
(b) Larva
(c) Eggs
(d) Toxins

Answer

Answer: (a) Adult Ascaris


Question 6.
One of the following is a very unique feature of the mammalian body:
(a) Homeothermy
(b) Presence of diaphragm
(c) Four chambered heart
(d) Rib cage

Answer

Answer: (b) Presence of diaphragm


Question 7.
Ascaris male is:
(a) Didelphic
(b) Monodelphic
(c) Polydelphic
(d) None of the Above

Answer

Answer: (d) None of the Above


Question 8.
Which one of the following phyla is correctly matched with its two general characteristics?
(a) Arthropoda – Body divided into head, thorax and abdomen and respiration by tracheae
(b) Chordata – Notochord at some stage and separate anal and urinary openings to the outside
(c) Echinodermata – Pentamerous radial symmetry and mostly internal fertilization
(d) Mollusca – Normally oviparous and development through a trochophore or veliger larva

Answer

Answer: (d) Mollusca – Normally oviparous and development through a trochophore or veliger larva


Question 9.
Externally male Ascaris can be differentiated from female Ascaris by-
(a) 5 pairs of postanal papillae
(b) 50 pairs of papillae
(c) Pineal setae
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 10.
Ascaris is characterized by
(a) absence of true coelom but presence of metamerism
(b) presence of neither true coelom nor metamerism
(c) presence of true coelom but absence of metamerism
(d) presence of true coelom and metamerism (metamerisation)

Answer

Answer: (b) presence of neither true coelom nor metamerism


Question 11.
Binary fission in Amoeba occurs
(a) When environment is favourable
(b) Food is abundant
(c) Temperature is suitable
(d) Food abundant and temperature is suitable

Answer

Answer: (a) When environment is favourable


Question 12.
Cinchona bark is used to form
(a) Pyrantal palmate
(b) Quinine
(c) Antipar
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Quinine


Question 13.
Mosquito (Anopheles) is
(a) Exogenous host for Plasmodium
(b) Endogenous host for Plasmodium
(c) Initial host
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Exogenous host for Plasmodium


Question 14.
Ascaris is monogenetic. It means it has:
(a) One host
(b) Three hosts
(c) Two hosts
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) One host


Question 15.
The number of longitudinal streaks in the body of Ascaris is-
(a) Two
(b) Six
(c) Four
(d) Three

Answer

Answer: (c) Four


Question 16.
Which blood vessel carry larva of Ascaris in lungs:
(a) Pulmonary vein
(b) Hepatic vein
(c) Carotid artery
(d) Pulmonary artery

Answer

Answer: (d) Pulmonary artery


Question 17.
One of the following are not formed in mosquito
(a) Sporozoites
(b) Ookinetes
(c) Oocystes
(d) Merozoites

Answer

Answer: (d) Merozoites


Question 18.
Male Anopheles can not spread malaria as
(a) Mandible are present but feed upon plant sap
(b) Mandibles are present and feed upon blood
(c) Mandibles are absent and feed upon blood
(d) Mandibles are absent & feed upon plant sap

Answer

Answer: (a) Mandible are present but feed upon plant sap


Question 19.
Which of the following is a parasite
(a) Amoeba proteus
(b) Entamoeba histolytica
(c) Musca domestica
(d) Hydra oligactis

Answer

Answer: (b) Entamoeba histolytica


Question 20.
Plasmodium is transmitted by
(a) Inoculation
(b) Contamination
(c) Contagination
(d) All of the Above

Answer

Answer: (b) Contamination


Question 21.
Number of lips during embryo stage in Ascaris
(a) 3
(b) 2
(c) 6
(d) 1

Answer

Answer: (c) 6


Question 22.
Who has coined the phylum name ‘Protozoa’?
(a) Robert Grant
(b) Goldfuss
(c) Gegenbaur
(d) Lamarck

Answer

Answer: (b) Goldfuss


Question 23.
Poikilothermic host in Plasmodium life cycle
(a) Man
(b) Anopheles
(c) Bed bug
(d) Cockroach

Answer

Answer: (b) Anopheles


Question 24.
Cuticle, as in Ascaris, is an adaptation for:
(a) Parasitism
(b) Growth
(c) Reproduction
(d) Locomotion

Answer

Answer: (a) Parasitism


Question 25.
Roundworms differ from flatworm in having a:
(a) Pseudocoel
(b) Dorsal nerve cord
(c) Circulatory system
(d) Circular muscle layer

Answer

Answer: (a) Pseudocoel


Question 26.
No. of rectal glands in male and female Ascaris respectively
(a) 6 and 3
(b) 3 and 6
(c) 4 and 2
(d) absent

Answer

Answer: (a) 6 and 3


Question 27.
Zygote of Plasmodium is
(a) Isogamous
(b) Anisogamous
(c) Agamous
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Anisogamous


Question 28.
Excretory canals of Ascaris with regard to origin are:
(a) Extra cellular
(b) Inter cellular
(c) Intra cellular
(d) A cellular

Answer

Answer: (c) Intra cellular


Question 29.
Due to contraction in radial muscles the diameter of pharyngeal cavity
(a) Decreases
(b) Increases
(c) First increases then decreases
(d) First decreases then increases

Answer

Answer: (b) Increases


Question 30.
A fresh water Amoeba respires by means of
(a) Gills
(b) Food Vacuole
(c) Plasmalemma
(d) Contractile vacuole

Answer

Answer: (c) Plasmalemma


Question 31.
Pernicious malaria is
(a) Vivax malaria
(b) Relapse malaria
(c) Tertian malaria
(d) Malignant malaria

Answer

Answer: (d) Malignant malaria


Question 32.
Which one of the following groups of animals is bilaterally symmetrical and triploblastic?
(a) Aschelminthes (round worms)
(b) Ctenophores
(c) Sponges
(d) Coelenterates (Cnidarians)

Answer

Answer: (a) Aschelminthes (round worms)


Question 33.
The excretory product of Ascaris is:
(a) Urea
(b) Ammonia
(c) Both A and B
(d) None

Answer

Answer: (a) Urea


Question 34.
The animals with bilateral symmetry in young stage, and radial pentamerous symmetry in the adult stage, belong to the phylum
(a) Annelida
(b) Mollusca
(c) Cnidaria
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (d) Echinodermata


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 4 Animal Kingdom with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Animal Kingdom MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.