MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 Biological Classification with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 Biological Classification with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Biological Classification Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Biological Classification Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Sexual reproduction is by copulation of male and female followed by embryological development is characteristic feature of
(a) Animalia
(b) Fungi
(c) Mucor
(d) Plantae

Answer

Answer: (a) Animalia


Question 2.
The blue-green algae are also referred as
(a) Cyanobacteria
(b) Eubacteria
(c) Archaebacteria
(d) Heterotrophic bacteria

Answer

Answer: (a) Cyanobacteria


Question 3.
Antibiotics cure disease by
(a) Competitive Inhibition
(b) Fighting with the disease causing organism
(c) Turning the pathogen out of the body
(d) Removing the pain

Answer

Answer: (a) Competitive Inhibition


Question 4.
The organism that completely lack a cell wall and are smallest living cell know, can survive without oxygen is
(a) Bacteriophages
(b) Yeast
(c) Mycoplasmas
(d) Virus

Answer

Answer: (c) Mycoplasmas


Question 5.
Naked cytoplasm, multinucleated and saprophytic are the characteristics of
(a) Monerans
(b) Slime moulds
(c) Fungi
(d) Protists

Answer

Answer: (b) Slime moulds


Question 6.
Wine turns sour because of
(a) Heat
(b) Aerobic bacteria
(c) Anaerobic bacteria
(d) Exposure to the light

Answer

Answer: (b) Aerobic bacteria


Question 7.
Which among the following is not included in the three domains system?
(a) Bacteria Domain
(b) Archaea Domain
(c) Viral Domain
(d) Eukara Domain

Answer

Answer: (c) Viral Domain


Question 8.
Which one of the following is true for fungi?
(a) They are phagotrophs
(b) They lack a rigid cell wall
(c) They are heterotrophs
(d) They lack nuclear membrane

Answer

Answer: (c) They are heterotrophs


Question 9.
Which Archaebacteria is present in the guts of ruminant animals such as cows and buffaloes?
(a) Speculums
(b) Methanogens
(c) Heterogens
(d) Holophiles

Answer

Answer: (b) Methanogens


Question 10.
Which of the following is an exception of monera kingdom –
(a) Bacteria
(b) Virus
(c) Cyanobacteria
(d) Mycoplasma

Answer

Answer: (b) Virus


Question 11.
Archegoniophore is present in:
(a) Marchantia
(b) Chara
(c) Adiantum
(d) Funaria

Answer

Answer: (a) Marchantia


Question 12.
The main difference between Gram positive and gram negative resides in the composition of:
(a) Cilia
(b) Cell-wall
(c) Cell-membrane
(d) Cytoplasm

Answer

Answer: (b) Cell-wall


Question 13.
Which of the following structure is not found in prokaryotic cells :
(a) Plasma membrane
(b) Ribosomes
(c) Nuclear membrane and membranous cell organelles
(d) Hereditary substance

Answer

Answer: (c) Nuclear membrane and membranous cell organelles


Question 14.
Virus envelope is known as:
(a) Capsid
(b) Virion
(c) Nucleoprotein
(d) Core

Answer

Answer: (a) Capsid


Question 15.
Moneran phylogeny is best evidenced by sequence of nucleotides in RNA of ribosomes. On the basis of this information, the most primitive monerans are :-
(a) Archaebacteria
(b) Eubacteria
(c) Filamentour bacteria
(d) Cyanobacteria

Answer

Answer: (a) Archaebacteria


Question 16.
In eubacteria, a cellular component that resembles eukaryotic cells is:
(a) Plasma membrane
(b) Nucleus
(c) Ribosomes
(d) Cell wall

Answer

Answer: (a) Plasma membrane


Question 17.
Archaebacteria differ from eubacteria in:
(a) Cell membrane
(b) Mode of nutrition
(c) Cell shape
(d) Mode of reproduction

Answer

Answer: (a) Cell membrane


Question 18.
One of the major components of cell wall of most fungi is:
(a) Chitin
(b) Peptidoglycan
(c) Cellulose
(d) Hemicellulose

Answer

Answer: (a) Chitin


Question 19.
Nuclear membrane is absent in
(a) Fungi
(b) Protista
(c) Plantae
(d) Monera

Answer

Answer: (d) Monera


Question 20.
Five kingdom system of classification suggested by R.H. Whittaker is not based on:
(a) Presence or absence of a well defined nucleus.
(b) Mode of reproduction.
(c) Mode of nutrition.
(d) Complexity of body organisation.

Answer

Answer: (a) Presence or absence of a well defined nucleus.


Question 21.
Which of the following organisms were placed together under algae?
(a) Chlorella and Chlamydomonas
(b) Spirogyra and Chlamydomonas
(c) Spirogyra and Chlorella
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 22.
Genetic material for retrovirus is
(a) Nucleoprotein complex
(b) RNA
(c) Both DNA and RNA
(d) DNA

Answer

Answer: (b) RNA


Question 23.
Which one of the following fixes CO2 in to carbohydrates
(a) Rhizobium
(b) Nitrobactor
(c) Bacillus
(d) Rhodospirillum

Answer

Answer: (d) Rhodospirillum


Question 24.
Satellite RNAs are present in some
(a) Plant viruses
(b) Viroids
(c) Prions
(d) Bacteriophages

Answer

Answer: (a) Plant viruses


Question 25.
Which statement is wrong for viruses
(a) All are parasites
(b) All of them have helical symmetry
(c) They have ability to synthesize nucleic acids and proteins
(d) Antibiotics have no effect on them

Answer

Answer: (b) All of them have helical symmetry


Question 26.
Which of the following lacks peptidoglycan in their cell walls:
(a) Halophile bacteria
(b) Methanogen bacteria
(c) Thermoacidophilic bacteria
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 27.
Mesosomes are found in:
(a) Fungi
(b) Virus
(c) Mycoplasma
(d) Bacteria

Answer

Answer: (d) Bacteria


Question 28.
The organism that completely lack a cell wall and are smallest living cell known that can survive without oxygen is
(a) Virus
(b) Bacteriophages
(c) Yeast
(d) Mycoplasma

Answer

Answer: (d) Mycoplasma


Question 29.
Which one of the following organisms is not an example of eukaryotic cells?
(a) Paramecium caudatum
(b) Escherichia coli
(c) Euglena viridis
(d) Amoeba proteus

Answer

Answer: (b) Escherichia coli


Question 30.
Which one of the following is not a biofertilizer?
(a) Agrobacterium
(b) Rhizobium
(c) Nostoc
(d) Mycorrhiza

Answer

Answer: (a) Agrobacterium


Question 31.
Who is called as “Father of taxonomy”
(a) Hooker
(b) Theophrastus
(c) Aristotle
(d) Linnaeus

Answer

Answer: (d) Linnaeus


Question 32.
Chrysophytes, Euglenoids, Dinoflagellates and Slime moulds are included in the kingdom
(a) Monera
(b) Protista
(c) Fungi
(d) Animalia

Answer

Answer: (b) Protista


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 Biological Classification with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Biological Classification MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.