MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 18 Body Fluids and Circulation with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 18 Body Fluids and Circulation with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Body Fluids and Circulation Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Body Fluids and Circulation Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
A respiratory pigment is absent in
(a) Earthworm
(b) Frog
(c) Rabbit
(d) Cockroach

Answer

Answer: (d) Cockroach


Question 2.
What would be the cardiac output of a person having 72 heart beats per minute and a stroke volume of 50 ml?
(a) 360 ml
(b) 7200 ml
(c) 5000 ml
(d) 3600 ml

Answer

Answer: (d) 3600 ml


Question 3.
Sickle cell anaemia is induced by:
(a) change of amino acid in a-chain of haemoglobin
(b) change of amino acid in b-chain of haemoglobin
(c) change of amino acid in both a- and b-chain of haemoglobin
(d) change of amino acid in either a- or b-chain of haemoglobin

Answer

Answer: (b) change of amino acid in b-chain of haemoglobin


Question 4.
Pace maker influences:
(a) Contraction of heart muscles
(b) Flow of blood in heat
(c) Rate of heart beat
(d) Formation of nerve impulse

Answer

Answer: (c) Rate of heart beat


Question 5.
Angina pectoris is very often mistaken for
(a) Chest pain
(b) Apnea
(c) Indigestion
(d) Severe headache

Answer

Answer: (c) Indigestion


Question 6.
In ECG, the depolarisation of atria is indicated by
(a) S-wave
(b) R-wave
(c) P-wave
(d) Q-wave

Answer

Answer: (c) P-wave


Question 7.
As the age advances, there is a gradual thinning of hair in human males. This is mainly because of lowered:
(a) blood supply
(b) synthesis of proteins
(c) synthesis of glycogen
(d) availability of energy

Answer

Answer: (b) synthesis of proteins


Question 8.
Blood of which vessel in mammals carries least percentage of urea
(a) Dorsal aorta
(b) Renal vein
(c) Renal artery
(d) Posterior vena cava

Answer

Answer: (b) Renal vein


Question 9.
The middle man of our body is:
(a) Kidney
(b) Lymph
(c) Heart
(d) Blood

Answer

Answer: (b) Lymph


Question 10.
First heart transplant was performed by:
(a) William Harvey
(b) Watson
(c) Christian Bernard
(d) Khorana

Answer

Answer: (c) Christian Bernard


Question 11.
In adult man, normal blood pressure is
(a) 100/80 mm Hg
(b) 80/120 mm Hg
(c) 100/120 mm Hg
(d) 120/80 mm Hg

Answer

Answer: (d) 120/80 mm Hg


Question 12.
The SA node is located in
(a) Upper lateral wall of the left atrium
(b) Lower lateral wall of the right atrium
(c) Lower lateral wall of the left atrium
(d) Upper lateral wall of the right atrium

Answer

Answer: (d) Upper lateral wall of the right atrium


Question 13.
Red cell count is carried out by
(a) Haemoglobinometer
(b) Haemocytometer
(c) Electrocardiogram
(d) Sphygmomanometer

Answer

Answer: (b) Haemocytometer


Question 14.
Pawan stood still for a long time and he felt swelling of feet. What would you suggest him :
(a) Ask for some medicine to cure his swelling of feet
(b) Drink a cup of tea
(c) Jerk or wriggle his legs to restart circulation
(d) Keep on standing and do some shoulder exercise

Answer

Answer: (c) Jerk or wriggle his legs to restart circulation


Question 15.
Which artery supplies blood to the diaphragm :-
(a) Phrenic
(b) Splenic
(c) Renal
(d) Caudal

Answer

Answer: (a) Phrenic


Question 16.
The layer of heart pericardium which checks its overstretching and overfilling as well as also protects heart from mechanical injury is :
(a) Serous pericardium
(b) Visceral pericardium
(c) Parietal pericardium
(d) Fibrous pericardium

Answer

Answer: (d) Fibrous pericardium


Question 17
The statement incorrect about human heart is
(a) It is derived from endoderm.
(b) It is myogenic.
(c) Wall of left ventricle is thickest.
(d) It is four chambered.

Answer

Answer: (a) It is derived from endoderm.


Question 18.
All arteries carry oxygenated blood except:
(a) Systemic
(b) Hepatic
(c) Pulmonary
(d) Cardiac

Answer

Answer: (c) Pulmonary


Question 19.
Artery is a blood vessel which carries blood
(a) Away from the heart
(b) Towards the heart
(c) Has deoxygenated blood without exception
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Away from the heart


Question 20.
Role of spleen in mammals is
(a) To control Blood pressure
(b) To assist liver
(c) To assist kidneys
(d) To act as haemopoitic tissue in embryo

Answer

Answer: (d) To act as haemopoitic tissue in embryo


Question 21.
The cardiovascular centre is located in
(a) Cerebellum
(b) Cerebrum
(c) Pons
(d) Medulla oblongata

Answer

Answer: (d) Medulla oblongata


Question 22.
Systolic pressure is higher than diastolic pressure due to:
(a) Volume of blood in the heart is greater during systole
(b) Arteries contract during systole
(c) Blood vessels offer resistance to flowing blood during systole
(d) Blood is forced into arteries during systole.

Answer

Answer: (d) Blood is forced into arteries during systole.


Question 23.
Which of the following statments is true for lymph?
(a) WBC and serum
(b) All components of blood except RBCs and some proteins
(c) RBCs, WBCs and plasma
(d) RBCs proteins and platelets

Answer

Answer: (b) All components of blood except RBCs and some proteins


Question 24.
Blood enters the heart because muscles of the
(a) Ventricles contract
(b) Ventricles relax
(c) Atria contract
(d) Atria relax

Answer

Answer: (d) Atria relax


Question 25.
A renal portal system is found in:
(a) Rabbit
(b) Mouse
(c) Horse
(d) Frog

Answer

Answer: (d) Frog


Question 26.
In the systemic circulation, blood vessel that carries blood from the intestine to liver is named
(a) Hepatic portal arch
(b) None of these
(c) Hepatic portal artery
(d) Hepatic portal vein

Answer

Answer: (d) Hepatic portal vein


Question 27.
The pre-hypertension blood pressure value is a measurement between :
(a) 120/80 and 139/89
(b) 139/89 and 140/90
(c) 120/80 and 140/90
(d) 100/70 and 120/80

Answer

Answer: (a) 120/80 and 139/89


Question 28.
Which one of the following statements about blood constituents and transport of respiratory gases is most accurate?
(a) RBCs transport oxygen whereas WBCs transport CO2
(b) RBCs transport oxygen whereas plasma transports only CO2
(c) RBCs as well as WBCs transport both oxygen and CO2
(d) RBCs as well as plasma transport both oxygen and CO2

Answer

Answer: (d) RBCs as well as plasma transport both oxygen and CO2


Question 29.
Father of Angiology is:
(a) William Harvey
(b) Batson
(c) Marsello Malpighi
(d) Landsteinar

Answer

Answer: (a) William Harvey


Question 30.
Antigens are present
(a) inside the nucleus
(b) on cell surface
(c) inside the cytoplasm
(d) on nuclear membrane

Answer

Answer: (b) on cell surface


Question 31.
The specialised patch of modified heart muscles from where contraction initiates, is/are :
(a) Pacesetter of heart
(b) Both SAN and AVN together
(c) Pacemaker of heart
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Pacemaker of heart


Question 32.
Carotid artery carries the blood which is:
(a) Impure blood to kidneys
(b) Oxygenated blood to brain
(c) Oxygenated blood to heart
(d) Impure blood from brain

Answer

Answer: (b) Oxygenated blood to brain


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 18 Body Fluids and Circulation with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Body Fluids and Circulation MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.