MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 17 Breathing and Exchange of Gases with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 17 Breathing and Exchange of Gases with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Breathing and Exchange of Gases Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Breathing and Exchange of Gases Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one of the following mammalian cells is not capable of metabolising glucose to carbon-dioxide aerobically?
(a) unstraited muscle cells
(b) liver cells
(c) red blood cells
(d) white blood

Answer

Answer: (c) red blood cells


Question 2.
The process of migration of chloride ions from plasma to RBC and of carbonate ions from RBC to plasma is:
(a) chloride shift
(b) ionic shift
(c) atomic shift
(d) Na+ pump

Answer

Answer: (a) chloride shift


Question 3.
When CO2 concentration in blood increases, breathing becomes:
(a) shallower and slow
(b) there is no effect on breathing
(c) slow and deep
(d) faster and deeper

Answer

Answer: (d) faster and deeper


Question 4.
Intercostal muscles occur in:
(a) abdomen
(b) thigh
(c) ribs
(d) diaphragm

Answer

Answer: (c) ribs


Question 5.
Very high number of alveoli present in a lung is meant for
(a) More space for increasing volume of inspired air
(b) More area for diffusion
(c) Making the organ spongy
(d) Increasing nerve supply

Answer

Answer: (b) More area for diffusion


Question 6.
Azygous lobe is part of
(a) Lung
(b) Kidney
(c) Larynx
(d) Palate

Answer

Answer: (a) Lung


Question 7.
The alveolar epithelium in the lungs is:
(a) nonciliated columnar
(b) nonciliated squamous
(c) ciliated columnar
(d) ciliated squamous

Answer

Answer: (b) nonciliated squamous


Question 8.
How much oxygen, blood supplies to tissues in one circulation
(a) 75%
(b) 1.34%
(c) 25%
(d) 7%

Answer

Answer: (c) 25%


Question 9.
How oxygen enters in blood from alveoli of lungs
(a) Pressure of CO2
(b) Simple diffusion
(c) By Hb
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Simple diffusion


Question 10.
The carbon dioxide is transported via blood to lungs as:
(a) dissolved in blood plasma
(b) in the form of carbonic acid only
(c) in combination with haemoglobin only
(d) carbaminohaemoglobin and as carbonic acid

Answer

Answer: (d) carbaminohaemoglobin and as carbonic acid


Question 11.
Thoracic cavity is enlarged by contraction of
(a) Internal Intercostal muscles
(b) Diaphragm
(c) Lungs
(d) All of above

Answer

Answer: (b) Diaphragm


Question 12.
The two organisms which breath only through their moist skin are
(a) Frog and earthworm
(b) Fish and frog
(c) Leech and earthworm
(d) Fish and earthworm

Answer

Answer: (c) Leech and earthworm


Question 13.
Chloride shift for the transport of
(a) O2
(b) CO2
(c) CO
(d) Ozone

Answer

Answer: (b) CO2


Question 14.
Increased asthmatic attacks in certain seasons are related to
(a) Inhalation of seasonal pollen
(b) Hot and humid environment
(c) Low temperature
(d) Eating fruits preserved in containers

Answer

Answer: (a) Inhalation of seasonal pollen


Question 15.
The lungs are enclosed in a covering called
(a) Perichondrium
(b) Pleural membrane
(c) Pericardium
(d) Peritoneum

Answer

Answer: (b) Pleural membrane


Question 16.
The exchange of gases in the alveoli of the lungs takes place by:
(a) simple diffusion
(b) osmosis
(c) active transport
(d) passive transport

Answer

Answer: (a) simple diffusion


Question 17.
Oxygen dissociation curve of haemoglobin is:
(a) Sigmoid
(b) Hyperbolic
(c) Linear
(d) Hypobolic

Answer

Answer: (a) Sigmoid


Question 18.
A film of _____ lines lung alveoli that lowers _____ of the alveoli and makes breathing _____
(a) Lecithin, surface tension, easier.
(b) Pleuron, surface tension, easier.
(c) Cuticle, bacterial inflammation, difficult.
(d) Cuticle, inflating, difficult.

Answer

Answer: (a) Lecithin, surface tension, easier.


Question 19.
Opening to the trachea is covered by a small flap of tissues termed as the ______.
(a) Glottis
(b) Trachea
(c) Epiglottis
(d) Larynx

Answer

Answer: (c) Epiglottis


Question 20.
Which one of the following mammalian cells is not capable of metabolising glucose to carbon dioxide aerobically?
(a) Unstriated muscle cells
(b) White blood cells
(c) Liver cells
(d) Red blood cells

Answer

Answer: (d) Red blood cells


Question 21.
The regulatory centres for respiration are located in :
(a) Diencephalon and pons
(b) medulla oblongata & pons
(c) pons & cerebellum
(d) cerebellum and medulla oblongata

Answer

Answer: (b) medulla oblongata & pons


Question 22.
The pneumotaxic centre is present in
(a) Medulla
(b) Cerebrum
(c) Cerebellum
(d) Pons varolii

Answer

Answer: (d) Pons varolii


Question 23.
In alveoli of the lungs, the air at the site of gas exchange, is separated from the blood by
(a) alveolar epithelium only
(b) alveolar epithelium and capillary endothelium
(c) alveolar epithelium, capillary endothelium and tunica adventitia
(d) alveolar epithelium, capillary endothelium, a thin layer of tunica media and tunica adventitia

Answer

Answer: (b) alveolar epithelium and capillary endothelium


Question 24.
Habit of Cigarette smoking can lead to :
(a) loss of cilia lining the respiratory tract
(b) emphysema
(c) coughing
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 25.
During inspiration muscles of diaphragm
(a) Contracts
(b) Expands
(c) No effect
(d) Coiled like string

Answer

Answer: (b) Expands


Question 26.
If TLC is 5500ml, IRV is 2950ml, ERV is 900ml and TV is 500ml then what will be value of RV?
(a) 2550ml
(b) 1100ml
(c) 1200ml
(d) 1150ml

Answer

Answer: (d) 1150ml


Question 27.
Respiration in insects is direct due to exchange of gases
(a) Directly with the air outside through body surface
(b) By tracheal tubes directly with haemocoel which then exchange with tissues.
(c) Directly with coelomic fluid
(d) Directly with the air in tubes

Answer

Answer: (b) By tracheal tubes directly with hemocoel which then exchange with tissues.


Question 28.
Book lungs are respiratory organs of
(a) Mammals
(b) Mollusca
(c) Earthworm
(d) Arachnida

Answer

Answer: (d) Arachnida


Question 29.
Expiration involves
(a) Relaxation of diaphragm and intercostal muscles
(b) Contraction of diaphragm and intercostal muscles
(c) Contraction of diaphragm muscles
(d) Contraction of intercostal muscles

Answer

Answer: (a) Relaxation of diaphragm and intercostal muscles


Question 30.
Cartilaginous rings in trachea are incomplete at which surface.
(a) Dorsal
(b) Ventral
(c) Lateral
(d) Ventrolateral

Answer

Answer: (a) Dorsal


Question 31.
What percentage of CO2 flows in blood in form of bicarbonates
(a) 7%
(b) 23%
(c) 50%
(d) 70%

Answer

Answer: (d) 70%


Question 32.
People living at sea level have around 5 million RBC per cubic millimeter of their blood whereas those living at an altitude of 5400 metres have around 8 million. This is because at high altitude
(a) atmospheric O2 level is less and hence more RBCs are needed to absorb the required amount of O2 to survive
(b) there is more UV radiation which enhances RBC production
(c) people eat more nutritive food, therefore more RBCs are formed
(d) people get pollution-free air to breathe and more oxygen is available

Answer

Answer: (a) atmospheric O2 level is less and hence more RBCs are needed to absorb the required amount of O2 to survive


Question 33.
Wall of alveoli is composed of
(a) Simple squamous epithelium
(b) Simple cuboidal epithelium
(c) Pseudostratified epithelium
(d) Simple columnar epithelium

Answer

Answer: (a) Simple squamous epithelium


Question 34.
Air is breathed through:
(a) Trachea — lungs — larynx — pharynx — alveoli
(b) Nose — larynx — pharynx — bronchus — alveoli — bronchioles
(c) Nostrils — pharynx — larynx — trachea — bronchi — bronchioles — alveoli
(d) Nose — mouth — lungs

Answer

Answer: (c) Nostrils — pharynx — larynx — trachea — bronchi — bronchioles — alveoli


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 17 Breathing and Exchange of Gases with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Breathing and Exchange of Gases MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.