MCQ Questions for Class 10 Social Science The Age of Industrialisation with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science History Chapter 5 The Age of Industrialisation Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science The Age of Industrialisation MCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs History Chapter 5 The Age of Industrialisation

The Age Of Industrialisation Class 10 MCQ Question 1. The person who got people from village, ensured them jobs, helped them settle in cities and provided them money in times of need was known as: [CBSE 2011]
(a) Stapler
(b) Fuller
(c) Gomastha
(d) Jobber

Answer

Answer: d


MCQ Of Chapter Age Of Industrialisation Class 10 Question 2. Why did Manchester export to India decline after the First World War?
(a) People were busy fighting the war.
(b) Factories closed down due to security problem.
(c) Factories and mills were busy producing goods to fulfill the need of army.
(d) Export trade was restricted by the government.

Answer

Answer: c


MCQ On The Age Of Industrialisation Class 10 Question 3. Why were workers in England hostile to machines and new technology?
(a) They did not know how to use these.
(b) They feared that they would lose their jobs and livelihood.
(c) The workers were too poor to buy new machines.
(d) They were scared of machines.

Answer

Answer: b


MCQ Of The Age Of Industrialisation Question 4. Why were there frequent clashes between the gomastha and the weavers?
(a) The weavers hated foreigners.
(b) The gomastha forced the weavers to sell goods at a dictated price.
(c) Gomasthas were outsiders without long term social link with the village.
(d) None of the above.

Answer

Answer: c


MCQ On Age Of Industrialisation Question 5. From which of the following trade did the early entrepreneurs make a fortune?
(a) Textile trade
(b) China trade
(c) Trade in tea
(d) Industries

Answer

Answer: b


Age Of Industrialisation MCQ Question 6. Which of the following was a European managing agency?
(a) Tata Iron and Steel Company
(b) Andrew Yule
(c) Elgin Mill
(d) Birla industries

Answer

Answer: b


Age Of Industrialisation Class 10 MCQs Question 7. Why did the weavers suffer from a problem of raw cotton?
(a) The cotton crop perished
(b) Raw cotton exports increased
(c) Local markets shrank
(d) Export market collapsed

Answer

Answer: b


MCQ Questions On Age Of Industrialisation Question 8. In Victorian Britain the upper classes- aristocratic class and bourgeoisie preferred handmade goods because:
(a) they were made from imported material.
(b) the handmade goods came to symbolize refinement and class.
(c) they were better finished.
(d) only upper class could afford the expensive items.

Answer

Answer: b


The Age Of Industrialisation Class 10 MCQ With Answers Question 9. By late 19th century why did the British manufacturers print calendars for advertisements?
(a) Indian people were fond of using calendars in their houses.
(b) Unlike newspapers and magazines, calendars were used even by people who did not know how to read or write.
(c) It was cheaper to advertise goods through calendars.
(d) It used to add beauty to the room.

Answer

Answer: b


Class 10 History Chapter 5 MCQ With Answers Question 10. Which of the following innovations helped the weavers in increasing productivity and compete with mill sector?
(a) Spining jenny
(b) Fly shuttle
(c) Cotton Gin
(d) Roller

Answer

Answer: b


Age Of Industrialisation Class 10 MCQ Question 11. In the 17th century, merchants from towns in Europe moved to the countryside to:
(a) supply money to peasants and artisans to persuade them to produce for international markets.
(b) persuade them to settle in towns.
(c) provide them with small workshops.
(d) stop them from working for other companies.

Answer

Answer: a


MCQ Of Chapter 5 History Class 10 Question 12. Name the first industrial country in the world:
(a) France
(b) Japan
(c) Britain
(d) Germany

Answer

Answer: b


MCQ Questions For Class 10 History With Answers Question 13. Why couldn’t the merchants expand production within towns?
(a) The powerful guilds did not allow them to do so.
(b) New merchants were not competent enough to carry on production work and trade.
(c) New merchants had inadequate capital.
(d) Competent weavers and artisans were not available in towns.

Answer

Answer: a


The Age Of Industrialisation MCQ Questions Question 14. Where was the first cotton mill established? ;
(a) Bombay
(b) Ahmedabad
(c) Kanpur
(d) Madras

Answer

Answer: a


Age Of Industrialisation Class 10 Quiz Question 15. Who devised the Spinning Jenny?
(a) James Hargreaves
(b) James Watt
(c) Richard Arkwright
(d) Samuel Luke

Answer

Answer: a


1 Mark Question Of Age Of Industrialisation With Answers Question 16. How did urban merchants acquire trade monopoly?
(a) The old merchants had won over the weavers and artisans.
(b) The powerful members of the guilds had bribed the rulers.
(c) The rulers granted different guilds the ‘monopoly right’ and trade of specific products.
(d) The guilds were so powerful that they did not allow new merchants to enter into the field of trade.

Answer

Answer: c


Age Of Industrialisation 1 Mark Questions Question 17. Indian industrial growth increased after First World War because:
(a) British opened new factories in India.
(b) New technological changes occurred.
(c) Indian mills now had a vast home market to supply to.
(d) India became independent.

Answer

Answer: c


Age Of Industrialisation Class 10 MCQ Questions With Answers Question 18. Which of the following helped the production of handloom cloth?
(a) Imposition of export duties
(b) Technological changes
(c) Government regulations
(d) Import duties

Answer

Answer: b


MCQ For Class 10 History Question 19. Why was it difficult to get a job in a factory in 19th century Britain?
(a) Employers were looking for only skilled workers and they rejected inexperienced applicants.
(b) The number of jobs were less than the number of job seekers.
(c) Employers did not prefer migrants.
(d) Employers wanted educated workers.

Answer

Answer: b


Age Of Industrialisation Class 10 Questions Question 20. What made workers become hostile to the ‘Spinning Jenny’?
(a) Common people had not yet accepted machine-made products.
(b) To some people machines appeared as ‘monsters’.
(c) It had reduced the demand for labour.
(d) Hand-made goods were still popular.

Answer

Answer: c


21. Which of the following is not a reason why industrialists in 19th century Europe preferred hand labour over machines?
(a) There was abundance of labour, so wages were low.
(b) Hand labour produced uniform and standardised goods for a mass market.
(c) Machines required huge capital investment.
(d) Industries, where demand was seasonal, industrialists preferred hand labour.

Answer

Answer: b


22. After 1940s, building activity opened up greater opportunities of employment. What kind of work was introduced?
(a) Construction of big business houses.
(b) Construction of mills and factories.
(c) Construction of railway lines, railway stations and digging up of tunnels.
(d) Construction of cinema halls for entertainment.

Answer

Answer: c


23. Coarser cotton was produced in many countries but finer varieties came from:
(a) Persia
(6) India
(c) China
(d) Surinam

Answer

Answer: b


24. With the growth of colonial power, trade through the new ports of Bombay and Calcutta came to be controlled by:
(a) Indian merchants
(b) European companies
(c) The East India Company
(d) British Parliament.

Answer

Answer: b


25. Identify the incorrect option. Early entrepreneur of India:
(a) Dwarkanath Tagore of Bengal
(b) Seth Hukumchand of Calcutta
(c) Bhai Bhosle of Bombay
(d) Dinshaw Petit and Jamsetjee . Nusserwanjee—Parsis of Bombay.

Answer

Answer: c


26. How did the mill owners organize the recruitment of workers? Choose the correct answer from the list given below:
(a) They were recruited through tests/ examinations.
(b) Selection boards used to be set up.
(c) Owners employed through jobbers (very often the jobber was an old trustworthy worker).
(d) Family members of the owners were recruited.

Answer

Answer: c


27. Why did the weavers suffer from a problem of raw cotton?
(a) Raw cotton exports increased.
(b) The cotton crop perished.
(c) Local markets shrank.
(d) Export market collapsed.

Answer

Answer: a


28. Name the most dynamic industry in Britain.
(a) Food processing
(b) Leather goods production
(c) Cotton and metal industries
(d) Electronic goods production

Answer

Answer: c


29. How did the East India Company prevent the Indian weavers from dealing with other companies?
(a) Paid higher prices for their products.
(b) Bought them off as slaves.
(c) Offered them loans for their production.
(d) Imposed extra tarrif to discourage them to deal with other foreigners.

Answer

Answer: c


30. Which war materials were produced in India to supply to Britain during World War I?
(a) Gunpowder, cannons and other ammunition.
(b) Jute bags, cloth for army uniforms, tents and leather boots.
(c) Medicines for the wounded soldiers.
(d) Hammers, axes and other building material.

Answer

Answer: b


31. Guilds were associations of ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: traders


32. ___________ was a mechanical device used for weaving.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Fly shuttle


33. Manchester in England was well-known for ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: textile production


34. The yam produced in Indian industries was exported to ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: China


35. The expansion of railways boosted the growth of ___________ and ___________ industries.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: iron and steel


36. In Bengal, Dwarakanath Tagore made his fortune in China Trade. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


37. G.D. Birla was a Parsi entrepreneur who built huge industrial empire in India. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


38. Advertisements make the products appear desirable and necessary. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


39. When there is plenty of labour, wages are low. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


40. In European society, members of the royal family are referred as ‘bourgeoisie’. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


41. Match the columns.

Column A Column B
(a) Gomasthas (i) Seth Hukumchand
(b) Spinning Jenny (ii) Official who acted as company’s agent
(c) Steam engine (iii) Richard Arkwright
(d) Cotton mill (iv) James Hargreaves
(e) First Indian jute mill (v) James Watt
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (ii)
(b) (iv)
(c) (v)
(d) (iii)
(e) (i)


42. What is proto-industrialisation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Proto-industrialisation refers to the early phase of industrialisation in Europe and England where production was mainly done by hands.


43. Why the merchants from towns in Europe began to move countryside in seventeenth and eighteenth centuries? [CBSE 2018]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To engage the peasants and artisans to produce goods for an international market.


44. What were the factors that led to an increased demand for goods?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Expansion of trade and acquisition of colonies in the seventeenth and eighteenth centuries led to an increasing demand for goods.


45. What were trade guilds?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Associations of traders and merchants that trained crafts people, maintained control over production and regulated prices.


46. Who is a ‘stapler’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A stapler is a person who sorts wool according to its fibre.


47. Define Fuller.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A person who fulls or gathers a cloth by pleating is known as fuller.


48. Which city was known as finishing centre?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: London


49. What was the first symbol of the new era in England in the late 18th century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Cotton became the first symbol of the new era in England in the late 18th century.


50. Define Carding.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Carding is a process in which fibres, such as cotton or wool, are prepared before spinning.


51. Who created the first cotton mill?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Richard Arkwright


52. Which industries were the dynamic indus-tries of England during its earliest phase of industrialisation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Cotton and Iron and steel industries


53. Name any two non-mechanised sectors where ordinary and small innovations formed the basis of growth.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Food processing, building, pottery, glass work tanning, furniture making and production of implements. (any two)


54. Who improved upon the steam engine produced by Newcomen?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: James Watt


55. Who was regarded as the typical-worker in the mid-nineteenth century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A traditional craftsperson and labourer who did not operate machines.


56. Why did industrialists in Victorian Britain not want to introduce machines?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Machines reduced the requirement of human labour and inferred large capital investment.


57. Name the areas that demanded seasonal labour in England.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Gas works, breweries and dockyards


58. Why did the American industrialists favour the use of mechanical power for production in nineteenth century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because countries like America had shortage of labour.


59. Who invented the Spinning Jenny? [CBSE 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: James Hargreaves


60. Name the Indian goods that dominated the Indian market before the age of machine industries.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Silk and cotton


61. Name an eminent pre-colonial port. [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Surat


62. To which ports did Surat on the Gujarat coast connect India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Surat connected India to the Gulf and Red Sea Ports.


63. Mention the reason for the decline of the pre¬colonial ports i.e. Surat and Masulipatnam by the 1750’s.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The European companies became powerful by securing a variety of concessions from local courts and the monopoly rights to trade. Leading to the decline of the pre-colonial ports i.e. Surat and Masulipatnam.


64. Name two new ports which grew in importance after the decline of Surat and Hooghly.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Bombay and Calcutta


65. Why was East India Company keen on expanding textile exports from India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
British cotton industries had not yet expanded and the Indian textiles were in great demand in Europe.


66. What is the monopoly of trade?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Monopoly of trade is the practice in which a country develops a system of management and control, eliminating competition, control costs, ensure regulated supply of products.


67. Why did the East India Company appoint Gomasthas? [CBSE 2018(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To supervise weavers, collect supplies and examine the quality of cloth.


68. Who was Henry Patullo? What did he say about the Indian textiles?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Henry Patullo was an East India Company official. He said that demand for Indian textile could never reduce, because no country produced goods of the same quality.


69. Why did Britain turn to India for cotton supplies by 1860s?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Britain turned to India for cotton supplies by 1860s as American civil war cut off the cotton supplies from US.


70. What was China trade?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The British in India began exporting opium to China and took tea from China to England. Many Indians participated in this trade, provided finance, procuring supplies and shipping consignments. It- was called China trade.


71. Who set up six joint stock companies in Bengal?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Dwarkanath Tagore


72. How did fly shuttle increase handloom cloth production in the 20th century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It helped weavers to operate large looms and weave large pieces of cloth that increased the handloom production.


73. What did the Indian and British manufacturers do to expand their market?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They took the help of advertisement and tried to expand their market.


74. Why did the Manchester industrialists begin to put label on the cloth bundles that were sent to India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The label made the company’s name familiar to the buyers and also acted as the mark of quality.


75. Why were the images of gods and goddesses regularly appeared on the labels?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The labels carrying images of gods and goddesses gave divine approval to the goods being sold so that they appear somewhat familiar to Indian people.


76. What message did the Indian manufacturers try to give through advertisements?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Indian manufacturers tried to convey the message through advertisements that if you cared for the nation then buy Indian goods.


77. Who are the bourgeoisie?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The upper middle class in Europe is called the bourgeoisie.


78. How did handloom cloth production increase in early 20th century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Handloom cloth production increased in the early 20th century due to new technology like looms with flying shuttle.


79. How did the early Indian entrepreneurs make their fortune?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The early entrepreneurs made their fortune through China trade.


80. For which trade did the early entrepreneurs make a fortune.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: China trade


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science The Age of Industrialisation with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science History Chapter 5 The Age of Industrialisation Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

1 thought on “MCQ Questions for Class 10 Social Science The Age of Industrialisation with Answers”

Leave a Comment