MCQ Questions for Class 10 Social Science Print Culture And The Modern World with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science History Chapter 7 Print Culture And The Modern Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Print Culture And The Modern Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 7 Print Culture And The Modern World

Question 1. Name the country which remained the major producer of printed material for a long time:
(a) The Imperial State of China
(b) Germany
(c) Korea
(d) Japan.

Answer

Answer: a


Question 2. Buddhist missionaries from China had introduced one of the following in Japan. Pick up the correct one from the list given below:
(a) Tripitakas (religious canons —three basic Buddhist principles)
(b) Hand printing technology
(c) Buddhism
(d) Teachings of Buddha

Answer

Answer: b


Question 3. Complete the sentence with one out of the following words:
The Chinese paper reached Europe through
(a) Silk Route
(b) Sea route
(c) Buddhist missionaries
(d) Merchants

Answer

Answer: a


Question 4. Where from did the Italians get the technology of wood block printing?
(a) China
(b) Japan
(c) India
(d) Korea

Answer

Answer: a


Question 5. Merchants and students in the University towns bought cheaper printed copies of books in Europe. What kind of books were bought by the aristocrats? Pick out the correct answer.
(a) Handwritten books on silk.
(b) Books made out of papyrus leaves.
(c) Handwritten books on very expensive vellum (a parchment made from the skin of animals).
(d) Books engraved on copper plates.

Answer

Answer: c


Question 6. Which of the following was not a reason for the limited popularity of handwritten manuscripts in Europe:
(a) Manuscripts were fragile.
(b) They were awkward to handle and could I not be carried around easily.
(c) The content of manuscripts was rebellious and seditious.
(d) Copying manuscripts was expensive and time-consuming.

Answer

Answer: c


Question 7. Who invented the first known printing press and where?
(a) Henry Ford, USA
(b) Leo Tolstoy, Russia
(c) Sir Henry Morton Stanley, America
(d) Johann Gutenberg, Germany

Answer

Answer: d


Question 8. Not everyone welcomed the printed book.
There was widespread criticism. What could have been the reason? Find the correct answer from the options given below:
(a) It was feared that if there was no control over what was printed and read, then rebellious and irreligious thoughts might spread.
(b) Books will corrupt the minds of young i readers.
(c) It will divide the society into intellectuals i and non-intellectuals.
(d) Time will be wasted in reading books and it will hamper the work of daily life.

Answer

Answer: a


Question 9. Many historians have argued that print j culture created the conditions within which French Revolution occurred. Choose the correct statement in this regard from the list; given below:
(a) Print culture promoted the idea of Conservatism.
(b) It motivated the masses to protest old norms and values.
(c) Print culture created public opinion in favour of despotic power of the State.
(d) Print popularized the ideas of enlightened ; thinkers who attacked the despotic power of the State.

Answer

Answer: d


Question 10. When did Printing Press come to India? Find the correct date from the list given below.
(a) Mid 16th century
(b) Late 14th century
(c) Beginning of 18th century
(d) 19th century

Answer

Answer: a


Question 11. ‘The printing press is the most powerful engine of progress and public opinion is the force that will sweep despotism away.’ Who said these words?
(a) Manocchio
(b) Louise Sebastien Mercier
(c) Martin Luther
(d) Erasmus

Answer

Answer: b


Question 12. How did print culture help poor people in India?
(a) Huge number of books which had flooded the markets led to the opening of hundreds of bookshops, where poor people got employed.
(b) Public libraries were set up, where jobs were offered to poor people.
(c) Cheap books were brought out which the poor people could afford to buy and read.
(d) Selling books with a small investment became a business for poor people.

Answer

Answer: c


Question 13. Why was the Vernacular Press Act passed by the British Government in India?
(a) The Vernacular Act was passed to promote vernacular languages.
(b) The Vernacular Act was passed by the British government to put some check on vernacular newspapers which had become assertively nationalist.
(c) The Vernacular Act was passed to please the Indians who wanted to promote Indian languages.
(d) The Vernacular Act was passed to consolidate British rule in India.

Answer

Answer: b


Question 14. What made Governor-General Warren Hastings persecute James Hickey who edited the Bengal Gazette?
(a) He published articles supporting Indian nationalist leaders.
(b) He published advertisements related to import and sale of slaves.
(c) He published anti-religious articles.
(d) He published gossip about senior East India Company officials.

Answer

Answer: d


Question 15. The main theme of the book ‘Chhote aur Bade Ka Sawal’ written by Kashibaba, a Kanpur mill worker, was:
(a) The life of the elite upper castes.
(b) The link between caste and class exploitation.
(c) Restrictions on the Vernacular Press.
(d) Injustices of the caste system.

Answer

Answer: b


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Print Culture And The Modern with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science History Chapter 7 Print Culture And The Modern Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

2 thoughts on “MCQ Questions for Class 10 Social Science Print Culture And The Modern World with Answers”

Leave a Comment