MCQ Questions for Class 10 Social Science Political Parties with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) Chapter 6 Political Parties Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Political Parties Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 6 Political Parties

Political Parties Class 10 MCQ Question 1. Give the meaning of ‘Alliance’.
(a) Two parties together form the government.
(b) Leftist and Rightist together form the government.
(c) When state and national parties together form the government.
(d) When several parties in a multiparty system join for the purpose of contesting elections and winning power.

Answer

Answer: d


2. The political party which believes in Marxism-Leninism is [AI2011]
(a) Nationalist Congress Party.
(b) Communist Party of India.
(c) Dravida Munnetra Kazhagam (DMK)
(d) Bahujan Samaj Party

Answer

Answer: b


3. Which one of the following is considered the best form of government? [Delhi 2012]
(a) Democracy
(b) Dictatorship
(c) Monarchy
(d) Military Rule

Answer

Answer: a


4. Select the statement related to the advantages
of multiparty system
(a) Multi-party system provides limited choice to voters.
(b) There is a chance of conflict.
(c) Provides choice to the voters.
(d) In Multi-party system regional parties get the representation.

Answer

Answer: c


5. Political parties are allotted symbols by [CBSE 2012]
(a) The government of India
(b) The constitution of India
(c) The party leaders
(d) The Election Commission

Answer

Answer: d


6. A recognised political party is one that
(a) is registered with the Election Commission of India.
(b) is given a unique Election symbol
(c) gets some other facilities recognised by the Election Commission
(d) All of these

Answer

Political Parties Class 10 MCQ with Answer: d


7. An Affidavit signifies (Legal);
(a) Signed document where a person makes a sworn statement regarding his or her antecedents.
(b) A law to check the menace.
(c) Legal document to declare the academic qualification.
(d) All of the above

Answer

Answer: a


8. What is an ideological one-party system?
(a) Party based on suppression of other parties.
(b) Party based on coercion.
(c) Party based on ideological reasons; coercion and suppression of other parties.
(d) Party based on communist ideology.

Answer

Answer: c


9. Name the oldest political party of India.
(a) Bahujan Samaj Party
(b) Indian National Congress (Congress Party)
(c) The Communist Party
(d) Bharatiya Janata Party

Answer

Answer: b


MCQ on Political Parties Question 10. Recognised political parties stand for:
(a) Parties recognised by the Election Commission with all the privileges and facilities.
(b) Parties that are present in only one of the federal units.
(c) Parties that are present in several and all units of the federation.
(d) Communal parties based on regional diversities.

Answer

Answer: a


11. Political parties are most visible institutions in a democracy because
(a) even less educated citizens know about political parties.
(b) for ordinary citizens democracy is equal to political parties.
(c) parties have become identified with social : and political divisions.
(d) most people in a democracy are not critical of political parties.
Which of the above statements is false?

Answer

Answer: d


12. The number of political parties registered with the Election Commission of India is
(a) 750 parties
(b) more than 750 parties
(c) Less than 750 parties
(d) 705 parties

Answer

Answer: b


13. Which party is only allowed to rule in China?
(a) Socialist party
(b) Communist party
(c) Liberal party
(d) Maoist party

Answer

Answer: b


14. How many parties are needed in any democratic system to compete in elections and provide a fair chance for the competing parties ; to come to power?
(a) Less than two
(b) At least two parties
(c) More than two parties
(d) At least three parties

Answer

Answer: b


Political Parties MCQ Question 15. An example of a country where two-party system exists
(a) India
(b) United Kingdom
(c) China
(d) Pakistan

Answer

Answer: b


16. An example of a country having the multi party system is
(a) China
(b) USA
(c) India
(d) United Kingdom

Answer

Answer: c


17. The term ‘partisan’ means:
(a) A group of people who come together to promote common beliefs.
(b) Affair of the state or the science of governance.
(c) A person who is strongly committed to a party.
(d) The ruling party which runs the government.

Answer

Answer: c


18. A recognised political party is
(a) a party that is present in only one of the federal units.
(b) a party that is present in several and all units of the federation.
(c) a party that is based on regional and communal diversities.
(d) a party recognised by the ‘Election Commission’ with all the privileges and facilities.

Answer

Answer: d


19. A government is expected to base its policies on the line taken by the ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: ruling party


20. The UK and USA have ____________ party system.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: two party


21. The Constitution was amended to stop ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: defection


22. ____________ is the tendency to take a side and inability to take a balanced view on an issue.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Partisan


23. One of the demerits, of multiparty, is that it often appears very messy and leads to political ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: instability


MCQ of Chapter Political Parties Class 10 Question 24. Communist Party of India is the oldest political party. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


25. Opposition parties are known as political minority. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


26. Trinamool congress is a regional party of Odisha. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


27. Bahujan Samaj Party was founded by Kanshi Ram in 1984. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


28. The UK and USA have a Two Party system. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


29. What is one of the most visible institutions in a democracy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Political parties.


30. What is democracy equal to for most common people?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
For most common people democracy is equal to political parties.


31. To what have the political parties been identified with?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In the recent decades, political parties have been identified with social and political divisions.


MCQs on Political Parties Question 32. Explain the meaning of ‘Political Party’. [All India 2017 (C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A political party is a group of people who come together to contest elections and hold power in the government. For e.g. Indian National Congress, Bharatiya Janata Party


33. Define ‘Partisan’.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A person strongly committed to a party, group or faction is called partisan.


34. Name the three components of political parties.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The leaders, the active members and the followers.


35. Mention the difference between the party system of USA and India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In USA, members and supporters of a party choose its candidates whereas in India, top party leaders choose candidates for contesting elections.


36. What provides policy direction to be formulated by the government?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A large number of similar opinions grouped together.


37. In what way do political parties play the role of an opposition?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
By voicing different views and criticising the government for its failures or wrong policies.


38. Why do parties have to be responsive to people’s needs and demands?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because the people can reject them is the next elections.


39. What led to the rise of political parties?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Emergence of representative democracy


40. What do you mean by two-party or bi-party system?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A political system where there are two major parties.


41. Define multiparty system.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A political system where more than two parties exist and contest elections to come to power.


42. Can we have party less Democracy? Why/ Why not. [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
No it is not possible to have a party-less democracy because political parties are necessary to conduct elections and to make parliamentary system more systematic.


43. Why do we have a multiparty system in India? [Delhi 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because of its social and geographical diversity that cannot be absorbed by two or three parties.


44. On what basis does a country choose its party system?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A country chooses its party system on the basis of the:
(a) nature of society
(b) history of elections
(c) social differences


45. Which two kinds of political parties do the democracies have all over the world?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Parties that are present only in the federal units
(b) Parties that are present in several or all units of the federation


46. Why are some political parties called national parties?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because all their units in the country follow the same policies and programmes and strategies that are decided at the national level.


47. Which organisation does recognise ‘Political Parties’ in India? [Delhi 2017 (C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Election Commission


48. How many recognised national parties are there in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
There are seven recognised national parties in India.


49. Which party emerged as the fourth largest party in the 2014 Lok Sabha elections?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The All India Trinamool Congress (AITC)


50. Which party played a dominant role in Indian politics at the national and state level for several decades after India’s Independence?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Indian National Congress


51. How was the Bharatiya Janta Party formed?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
BJP was founded in 1980 by reviving the erstwhile Bharatiya Jana Sangh, formed by Syama Prasad Mukherjee in 1951.


52. What is the main philosophy of Bharatiya Janta Party?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To build a strong and modem India by drawing inspiration from India’s ancient culture and values.


53. Name the party that adopted the concept of Hindutva(cultural nationalism) in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Bharatiya Janta Party


54. Under whose leadership was the Bahujan Samaj Party formed?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Kanshi Ram


55. Which political party seeks to represent and secure power for dalits, OBCs and adivasis?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Bahujan Samaj Party (BSP)


MCQ Questions For Class 10 Social Science with Answers Pdf Question 56. Which two parties were formed after their split with the parent party?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two parties formed after their split with parent party are
(a) The Communist Party of India-Marxist (CPI-M) from Communist Party of India (CPI) in 1964.
(b) The Nationalist Congress Party (NCP) from the Indian National Congress (INC) in 1999.


57. Name the party that believes that high offices in government should be confined to natural bom citizens of the country.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Nationalist Congress Party


58. Give the meaning of state or regional party.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A party which is present in only one of the federal units and is identified with that region only


59. Name any two State/Regional parties of Bengal.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Forward Block
(b) Trinamool Congress


60. If all the decisions of a political party are made by a single family and all other members are neglected, then what challenge is being faced by that party? [Delhi 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In this situation the party faces the challenge of dynastic succession.


61. Define defection.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It means leaving a political party to join another for some personal gains.


62. Define an ‘affidavit’.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is a signed document submitted to an offices, where a person makes a sworn statement regarding his/her personal information.


63. Do political parties educate people?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Yes, political parties educate people through various means like debates, discussions, etc.


64. How do political parties shape public opinion?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Political parties shape public opinion by raising and highlighting public issues with the help of their activists and members spread all over the country.


65. Which party can be referred to as a recognised party?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A party which gets registered with the Election Commission with a unique election symbol and other facilities can be referred to as a recognised party.


66. Define mono-party system.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The one-party or mono-party system is such a political system in which only one party is allowed to control and run the government, for example, Communist Party in China.


67. Name any one political party that has national level political organisation but is not recognised as the national political party.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Samajwadi Party, Samta Party and Rashtriya Janata Dal.


68. Why is one-party political system not considered a good option in democratic system?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
One-party political system not considered a good option in democratic system.


Fill in the Blanks

1. In some countries, such as …………, members and supporters of a party choose its candidates.
2. A political party is a group of people who come together with a view to promote …………. .
3. A government is expected to base its policies on the line taken by the
4. Formally, laws are debated and passed in the …………. .
5. The parties that lose in the elections play the role of …………. to the party in power by criticising its failures.
6. Many of the …………. groups are extensions of political parties among different sections of societies.

Answers

1. The USA
2. collective good
3. ruling party
4. legislature
5. opposition
6. pressure

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Political Parties with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Political Science (Civics) Chapter 6 Political Parties Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

1 thought on “MCQ Questions for Class 10 Social Science Political Parties with Answers”

Leave a Comment