MCQ Questions for Class 10 Social Science Outcomes of Democracy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) Chapter 7 Outcomes of Democracy Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 7 Outcomes of Democracy

Outcomes of Democracy Class 10 MCQ Question 1. Economic growth depends on which of the following?
(a) Size of the population of the country
(b) Territory or area of the country
(c) Global scenario
(d) Co-operation among various nations

Answer

Answer: d


MCQ on Outcomes of Democracy Class 10 Question 2. Social outcomes cover the areas like
(i) Dignity and freedom of citizens
(ii) Untouchability and discrimination
(iii) Gender equality
(iv) Ban on child labour
(a) (i), (iii) and (iv)
(b) (ii), (i) and (iv)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) only

Answer

Answer: b


3. The basic outcome of democracy is
(a) Political, social and economic outcome
(b) Military outcome
(c) Restricted and limited welfare policies.
(d) Elimination of poverty

Answer

Answer: a


4. If a government provides its citizens a right and means to examine the process of decision, it is
(a) An accountable government
(b) A responsible government
(c) A transparent government
(d) A stable government

Answer

Outcomes of Democracy Class 10 Questions and Answer: a


5. What do democracies ensure regarding decision making?
(a) Process of transparency
(b) Decisions taken by the head of the country
(c) Decision by the Council of Ministers
(d) Restricted popular participation in decision making

Answer

Answer: a


6. Which of the following is not true about democracy?
(а) It always worries about majorities and public opinion.
(б) It improves the quality of decision making.
(c) Decision making is faster and quicker.
(d) It allows a room to correct mistakes.

Answer

Outcomes of Democracy Class 10 MCQ With Answer: c


7. Why is democracy considered as the better form of government than dictatorship?
(a) Promotes equality and enhances dignity of the individual.
(b) Never allows room to correct mistakes.
(c) Majority community rule
(d) Provides methods to resolve conflicts

Answer

Answer: a


Outcomes of Democracy MCQ Question 8. Political outcome signifies:
(i) Accountable and responsible government .
(ii) Military rule
(iii) Legitimate government
(iv) Restricted popular participation
(a) (z), (iii) and (iv)
(b) (iii), (i) and (ii)
(c) (i) and (ii)
(d) (i) and (iii)

Answer

Answer: d


9. A government that takes decision by following norms and a proper procedure is:
(a) An accountable government
(b) A responsible government
(c) A transparent government
(d) A stable government

Answer

Answer: c


10. A democratic government is:
(a) An accountable government
(b) A responsive government
(c) A legitimate government
(d) All of the above

Answer

Answer: d


MCQ of Outcomes of Democracy Question 11. When was democracy introduced in India?
(a) 1952
(b) 1950
(c) 1947
(d) 1949

Answer

Answer: b


12. Among the following which country tops in inequality of income?
(a) Hungary
(b) Russia
(c) South Africa
(d) UK

Answer

Answer: c


Multiple Choice Questions on Democracy Question 13. Among the following regimes which tops the rate of economic growth?
(a) All democratic regimes
(b) All dictatorial regimes
(c) Poor countries under dictatorship
(d) Poor countries under democracy

Answer

Answer: b


14. To measure democracies on the basis of expected outcomes, which of the following practices and institutions would one look for?
(a) Regular, free and fair elections
(b) Open public debate on major policies
(c) Citizens’ right to information about the government
(d) All of the above

Answer

Answer: d


15. The basic elements of democracy are:
A. Universal Adult Franchise
B. Fraternity and national unity
C. Liberty and equality
D. Dignity and freedom of an individual
(a) A, B & D
(b) A, C & D
(c) B, C & D
(d) A, B, C & D

Answer

Class 10 Civics Chapter 2 MCQ With Answer: d


16. In a democracy, a citizen has the right and means to examine the process of decision¬making. This is known as (a) Dictatorship
(b) Transparency
(c) Legitimacy
(d) Equality

Answer

Answer: b


17. Consider the following statements. Which of these do not hold true for non-democratic regimes?
(a) These do not have to bother about public opinion.
(b) These take less time at arriving at a decision.
(c) Principle of individual dignity has legal force.
(d) These often suppress internal social differences.

Answer

Answer: c


18. The most basic outcome of democracy is:
(a) It provides accountability to citizens.
(b) It addresses socio-economic and political problems.
(c) It produces good government.
(d) It accommodates religious differences.

Answer

Answer: a


19. Democratic government is better than non-democratic because
(a) it is a legitimate form of government.
(b) overwhelming support for the idea all over the world.
(c) it leads to a just distribution of goods and opportunities.
(d) it ensures faster economic growth.

Answer

Answer: a


20. ‘Equal treatment of women’ is a necessary ingredient of a democratic society. This means that:
(a) women are actually always treated with respect.
(b) it is now easier for women to legally wage struggle for their rights.
(c) most societies across the world are now increasingly women dominated.
(d) women are now treated as equals in the political arena.

Answer

Answer: b


21. Growth and development of the country in the way of providing better facilities and services to the individual signifies _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: economic development


22. Denial of opportunities to lead a long health, creative life and to enjoy a decent standard of living is related to _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: poverty


23. Decisions taken through the correct procedure by involving the people is known as _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: transparency


24. The government ruled by the monarch or king of the country is known as _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: monarchy


25. Privileges and rights to be valuable and important for the functioning of democratic society are called _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: civil liberties


26. A democratic government is an accountable government. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


27. Democracies have successfully eliminated conflicts among people. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


28. The disadvantaged and discriminated castes have gained in strength due to democracy. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


29. Political outcome signifies Military rule. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


30. Match the columns.

Column A Column B
(a) A democratic government is a (i) idea of political inequality
(b) A democracy is attentive to the needs of (ii) improves the quality of decision making
(c) Democracies have successfully eliminated (iii) legitimate government
(d) Democracy is considered a better form of government as it (iv) all citizens
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (iii)
(b) (iv)
(c) (i)
(d) (ii)


31. What are the basic elements of democracy in practical sense?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The basic elements of democracy are formal constitutions, regular, fair and free elections, political parties and fundamental rights to citizens.


32. How are most democracies different from each other?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Most democracies are different from each after in terms of their social systems, economic achievements and culture.


33. What should be the basic outcome of democracy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The basic outcome of democracy should be that it produces an accountable, responsive and legitimate government.


34. Why are non-democratic governments quick and efficient in decision-making and implementation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Non-democratic rulers do not bother about careful discussion and public opinion.


35. Why are decisions delayed in democracy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because democratic governments are based on the idea of deliberation and negotiation.


36. What do democracies ensure regarding decision-making?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Democracies ensure that decision-making is based on norms and procedures.


37. What is meant by transparency? [All India 2015]
Or
Explain the meaning of transparency in democracy. [All India 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In a democracy, the term transparency signifies that decisions are taken through the correct procedure.


38. In what aspects do the democracies have a greater success rate?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Democracies have a greater success rate in setting up regular and free elections and providing conditions for an open public debate.


39. The record of democracies is not impressive on two counts. What are they?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) They are not attentive enough to the needs and demands of the people.
(b) The democracies are not free of corruption.


40. Why is there an overwhelming support for democracy all over the world?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because a democratic government is people’s own government.


41. List any two factors on which economic development depends.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Economic development depends on several factors as under:
(a) a country’s population size
(b) global situation
(c) cooperation from other countries
(d) economic priorities (any two)


42. What is political equality?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
All individuals have equal weight in electing representatives.


43. How can you say that democracies are based on political equality?[All India 2015]
Or
How is democracy based on political equality in India? [All India 2017(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
As they ensure and promote universal adult franchise.


44. ‘Democracy cannot solve all economic and social problems but still it is perceived.’ Why?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
‘No form of government can fully solve all economic and social problems. However, it is democracy that creates situations that help citizens to solve their social and economic problems.


45. What is economic inequality?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Economic inequality prevails when a small number of ultra-rich enjoy a highly disproportionate share of wealth and income.


46. Which country is suffering from the adverse form of economic inequality?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Bangladesh


47. What is the unique plus point of democratic regions?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Ability to handle social differences, divisions and conflicts.


48. How long can the democracy remain democracy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
As long as every citizen has a chance of being in majority at some point of time.


49. In what aspects does democracy stand much superior to any other from of government?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Democracy stands much superior in promoting dignity and freedom of a person.


50. Trace any two provisions of Indian government to eradicate caste inequalities.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The following are the two provisions of Indian government to eradicate caste inequalities.
(a) Legal and moral rights have been granted to fight for equal status.
(b) The practice of untouchability has been banned.


51. List two valid points which promote dignity of women in a democratic government.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Two valid points which promote dignity of women in a democratic government are as follows.
(a) Women empowerment through reservation and freedom
(b) Freedom to launch movements against social evils.


52. Which two sections of society get special emphasis in the Indian Constitution regarding equal status and equal opportunities?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Women, the disadvantaged and discriminated castes and tribes.


Outcomes of Democracy Class 10 Pdf Question 53. Name any two basic constituents of democracy.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The basic constituents or aspects of democracy are:
(a) Political: government by consent.
(b) Social: social and economic equality.
(c) Economic: equal opportunity, equal status and equal distribution of income. (any two)


54. What is the dilemma regarding the practical aspect of democracy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The main dilemma regarding the practical aspect of democracy is that democracy is seen to be good in principle but felt to be not so good in practice.


55. List the countries which strongly believe in democracy and people’s rule. Which country has least belief in the strength of people’s vote?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
India and USA strongly believe in democracy and Pakistan has least belief in democracy.


Fill in the Blanks

1. Democracy is seen to be good in (i) …………… but not so good in its (ii) …………… .
2. We prefer democracy over dictatorships due to …………… reasons.
3. Democracies are different from each other in terms of the (i) …………… situations, their (ii) …………… achievements and their (iii) …………… .
4. The most basic outcome of democracy is that it produces a government that is …………… to the citizens.
5. Non-democratic governments are …………… in decision-making and implementation.
6. Democracy is based on the idea of …………… .
7. Democratic governments take …………… time to follow procedures before arriving at a decision.
8. Democratic governments …………… a very good record when it comes to sharing information with citizens.
9. Difference in the rate of economic development between less developed countries with dictatorship and less developed countries with democracies is …………… .
10. Democracies are mostly based on …………… equality.

Answers

1. (i) principle (ii) practice
2. both moral and prudential
3. (i) social (ii) economic (iii) cultures
4. accountable
5. quick
6. both deliberation and negotiation
7. more
8. do not have
9. negligible
10. political

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Outcomes of Democracy with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Political Science (Civics) Chapter 7 Outcomes of Democracy Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment