MCQ Questions for Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 5 Minerals and Energy Resources Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Minerals And Energy Resources Class 10 MCQ Question 1. Minerals need to be conserved because
(i) They are renewable.
(ii) They are depleting rapidly.
(Hi) They are needed for country’s industrial development.
(iv) Their formation is very fast.
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (Hi)
(c) (iii) and (iv)
(d) All of the above

Answer

Answer: b


Class 10 Geography Chapter 5 MCQ Question 2. Which of the following statements are incorrect with regard to placer deposits?
(i) They occur as alluvial deposits.
(ii) They are corroded by water.
(iii) They occur in ocean beds.
(iv) They are found in sands of the valley floors and the base of hills.
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: b


MCQ On Minerals And Energy Resources Question 3. The Hazira – Vij aipur – Jagdishpur pipeline . does not pass through this state.
(a) Uttar Pradesh
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra

Answer

Answer: d


Mineral And Energy Resources Class 10 MCQ Question 4. Low grade brown coal is called
(a) Magnetite
(b) Bauxite
(c) Lignite
(d) Limonite

Answer

Answer: c


MCQ Of Minerals And Energy Resources Question 5. Which of the following states is the oldest producer of oil?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

Answer

Answer: b


Class 10 Geography Minerals And Energy Resources MCQ Question 6. Metallurgical coal used in the smelting of iron ore is
(a) Anthracite
(b) Bituminous
(c) Lignite
(d) Peat

Answer

Answer: b


Class 10 Geography Minerals And Energy Resources MCQ Question 7. Which one of the following states is the leading producer of Iron ore?
(a) Chhattisgarh
(b) Jharkhand
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: c


MCQ Of Chapter Minerals And Energy Resources Question 8. Kakrapara nuclear power station is located in the state of
(a) Maharashtra
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Gujarat

Answer

Answer: d


MCQ On Minerals And Energy Resources Class 10 Question 9. Which one of the following is a non- metallic mineral? [All India 2012]
(a) Lead
(b) Copper
(c) Tin
(d) Limestone

Answer

Answer: d


MCQ Questions On Minerals And Energy Resources Question 10. Kudremukh is an important Iron Ore mine of
(a) Kerala
(ft) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: c


Minerals And Energy Resources MCQ Question 11. Which of the following minerals is mined at Balaghat mines?
(a) Manganese
(b) Aluminium
(c) Copper
(d) Limestone

Answer

Answer: a


MCQ Chapter 5 Geography Class 10 Question 12. Which of the following is an offshore oil field?
(a) Ankaleshwar
(b) Digboi
(c) Kalol
(d) Mumbai High

Answer

Answer: d


Class 10 Geography Chapter 5 MCQ With Answers Question 13. Which one of the following minerals is formed by decomposition of rocks, leaving a residual mass of weathered material? (Textbook)
(a) Coal
(b) Bauxite
(c) Gold
(d) Zinc

Answer

Answer: b


MCQ For Minerals And Energy Resources Question 14. Koderma, in Jharkhand, is the leading producer of which one of the following minerals? (Textbook)
(a) Bauxite
(b) Mica
(c) Iron ore
(d) Copper

Answer

Answer: b


MCQ Of Chapter Minerals And Energy Resources Class 10 Question 15. Minerals are deposited and accumulated in the stratas of which of the following rocks?
(a) Sedimentary rocks
(b) Igneous rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) None of the above

Answer

Answer: a


Minerals MCQ Question 16. Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand? (Textbook)
(a) Oil
(b) Uranium
(c) Thorium
(d) Coal

Answer

Answer: c


MCQs On Minerals And Energy Resources Question 17. Which one of the following is a ferrous metal?
(a) copper
(b) manganese
(c) coal
(d) bauxite

Answer

Answer: b


MCQ On Minerals Question 18. Which one of the following is a non-metal?
(a) gold
(b) silver
(c) mica
(d) platinum

Answer

Answer: c


MCQ Minerals And Energy Resources Question 19. Large occurrences of minerals in cracks, crevices, faults in igneous and metamorphic rocks are called:
(a) Layers
(b) Veins
(c) Lodes
(d) Chamber

Answer

Answer: c


Minerals And Energy Resources Question Answers Question 20. Mineral deposits that occur as alluvial deposits in sands of valley floors are called:
(a) Placer deposits
(b) Lodes
(c) Reserve
(d) Layers

Answer

Answer: a


Minerals And Energy Resources Class 10 Question 21. How many kilograms of manganese is required to manufacture one tonne of steel?
(a) 2 kgs
(b) 11 kgs
(c) 10 kgs
(d) 20 kgs

Answer

Answer: c


Multiple Choice Questions On Minerals Question 22. Most of India’s mineral reserves are found in
(a) Himalayan region
(b) Coastal region
(c) Peninsular rocks
(d) None of the above

Answer

Answer: c


23. Which is the finest quality iron ore in terms of iron content?
(a) Hematite
(b) Magnetite
(c) Siderite
(d) Limonite

Answer

Answer: b


24. Which state is the largest producer of j manganese ore in India?
(a) Karnataka
(b) Madhya Pradesh
(c) Orissa
(d) West Bengal

Answer

Answer: c


25. Which among the following is a 100 per cent ‘export-oriented’ iron ore mine of India?
(a) Kendujhar in Orissa
(b) Bailadila range of Chhattisgarh
(c) Ratnagiri of Maharashtra
(d) Kudremukh mines of Karnataka

Answer

Answer: d


26. India is deficient in which of the following minerals?
(a) Iron ore
(b) Coal
(c) Copper
(d) Mica

Answer

Answer: c


27. Which of the following are copper mines of India?
(a) Ratnagiri and Bailadila
(b) Jharia and Raniganj
(c) Balaghat and Khetri
(d) Tarapur and Kakrapara

Answer

Answer: c


28. Which is the largest bauxite producing state of India?
(a) Orissa
(b) Goa I
(c) Sikkim
(d) Bihar

Answer

Answer: a


29. Limestone is the basic raw material of
(a) Paper industry
(b) Cement industry
(c) Sugar industry
(d) Textile industry

Answer

Answer: b


30. Balaghat mines in Rajasthan are famous for
(a) Iron ore
(b) Mica
(c) Copper
(d) Limestone

Answer

Answer: c


31. Mica is used in electric and electronic industries because
(a) of its insulating properties and resistance to high voltage
(b) it is a good conductor of electricity
(c) of its great malleability
(d) of its sonorous nature

Answer

Answer: a


32. Gondwana coal deposits are found in
(a) Ganga valley
(b) Damodar valley
(c) Kaveri delta
(d) Narmada valley

Answer

Answer: b


33. Tertiary coals occur in the
(a) North-western states
(b) Coastal states
(c) North-eastern states
(d) Southern states

Answer

Answer: c


34. Neyveli lignite mines are located in the State of:
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: b


35. In which region of India tidal energy is produced?
(a) Gulf of Kuchchh
(b) Puga Valley of Ladakh
(c) Gulf of Cambay
(d) Madhapur near Bhuj

Answer

Answer: a


36. Electricity produced from the heat of the earth’s interior is
(a) Geothermal energy
(b) Solar energy
(c) Hydel energy
(d) Nuclear energy

Answer

Answer: a


37. Uranium and thorium used for generating nuclear power are found in
(a) Godavari Basin
(b) Gulf of Cambay
(c) Manikarn in Himachal Pradesh
(d) Aravalli ranges of Rajasthan

Answer

Answer: d


38. Nearly 10 kg of ____________ is required to manufacture one tonne of steel.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: manganese


39. ____________ in India has ideal conditions for utilising tidal energy.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Gulf of Kuchchh


40. ____________ is the most important lignite mine of Tamil Nadu.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Neyveli


41. Minerals are generally found in ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: ores


42. About 63% of India’s petroleum production comes from ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Mumbai High


43. Kalpakkam is the nuclear power plant located in Tamil Nadu. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


44. The plant using cow dung is known as Gobar Gas Plant. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


45. Parvati Valley is the leading producer of Solar energy. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


46. The Bailadila Hills look like the hump of a camel. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


47. The full form of CNG Compressed Natural Gas. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


48. Match the columns

Column A Column B
(a) Manganese (i) Electrical industries
(b) Copper (ii) Karnataka
(c) Mica (iii) West Bengal
(d) Limestone (iv) Madhya Pradesh
(e) Coal (v) Cement
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (ii)
(b) (iii)
(c) (i)
(d) (v)
(e) (iv)


49. What are minerals?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Minerals are homogeneous naturally occurring substances normally found in solid, liquid and gaseous state.


50. How do minerals occur in Igneous and Metamorphic rocks? [Delhi 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In Igneous and Metamorphic rocks, minerals may occur in the cracks, crevices, faults and joints.


51. Which rock consists of a single mineral? [Delhi 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Limestone


52. Mention any two properties used by geologists to classify minerals.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Geologists use the following properties to classify minerals.
(a) Colour
(b) Hardness
(c) Crystal forms
(d) Lustre
(e) Density (any two)


53. State the types of minerals.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Minerals are either metallic or non-metallic.


54. Give two examples of the following.
(a) Ferrous minerals
(b) Non-ferrous minerals
(c) Non-metallic minerals
(d) Energy minerals

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Ferrous minerals →Iron-one, Cobalt, Nickel, Manganese
(b) Non-ferrous minerals → Copper, lead, Zinc, Bauxite
(c) Non-Metallic → Mica, salt, potash, sulphur, granite, limestone, marble, sandstone
(d) Energy minerals → coal, petroleum, natural gas (any two from each)


55. What are ores?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The term ore is used to describe an accumulation of any mineral mixed with other elements.


56. What determines the extraction of minerals?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The type of formation or structure in which the minerals are found determines the extraction of minerals.


57. Define ‘Veins’.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Smaller occurrences of minerals are called veins.


58. What are ‘lodes’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The larger deposits of minerals in the igneous and metamorphic rocks are called lodes.


59. Which type of minerals are mainly obtained from veins and lodes? [All India 2017(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The minerals obtained from veins and lodes are tin, copper, zinc, lead etc.


60. Where do the minerals in the sedimentary rocks occur?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Minerals in the sedimentary rocks occur in beds or layers.


61. In the horizontal strata of which rocks are the minerals deposited and accumulated?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sedimentary rocks


32. Name any two minerals formed as a result of evaporation in arid regions.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Gypsum, potash salt and sodium salt (any two)


63. How is bauxite formed?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Bauxite is formed because of the decomposition of surface rocks and removal of soluble constituents leaving a residual mass of weathered material containing bauxite ore.


64. What are placer deposits? [All India 2010]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Certain minerals may occur as alluvial deposits in the sands of the valley floors and the base of hills.


65. Give any two examples of minerals found in the ‘placer deposits’.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Gold, Silver, Tin and Platinum (any two)


66. Name any two minerals derived from the ocean water?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Magnesium, common salt, bromine (any two)


67. Which region of India is almost devoid of economic minerals?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The alluvial plains of north India are devoid of economic minerals.


68. Name the finest quality of iron ore with magnetic qualities.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Magnetite is the finest quality of iron ore with magnetic qualities.


69. Which type of iron ore is mostly used by industries?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Haematite


70. In which state are the Bailadila mines located?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Bailadila mines are located in the state of Chhattisgarh.


71. Mention any two uses of Manganese Ore.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Manganese ore is used:
(a) For the making of iron and steel and preparing alloys.
(b) To manufacture bleaching powder, insecticides, paints and batteries.


72. Besides steel, name two other industries which use large amounts of manganese.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Bleaching powder and paints


73. Name the largest manganese producing state of India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Odisha


74. In which mineral reserve is India critically deficient?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
India is critically deficient in copper.


75. In which state of India are the Balaghat copper mines situated?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Madhya Pradesh


76. In which state of India are the Khetri Copper mines situated?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rajasthan


77. Why does aluminium metal have great importance? [All India 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Aluminium is an important metal because of its quality of extreme lightness, good conductivity and great malleability.


78. What are the main features of Mica which make it indispensable?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The essential features of mica that make it indispensable are its electric strength, insu-lating properties and resistance to high voltage.


79. For which mineral is Koderma in Jharkhand, a leading producer?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Mica


80. Name the belt which is a leading producer of Mica?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Koderma-Gaya-Hazaribagh belt is the leading producer of Mica.


81. What is referred to as a ‘killer industry’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mining is referred to as a killer industry.


82. Why is energy needed? Write one reason. [Delhi 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Energy is needed for activities like cooking, lightening, heating, driving etc.


83. Which type of coal is most popular for commercial use?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Bituminous coal


84. Name the highest quality of hard coal.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Anthracite is the highest quality of hard coal.


85. Coal of which geological age is found in north-eastern India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Coal of the tertiary age is found in the north-eastern parts of India.


86. Name any two important oil fields in Assam.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Two important oil fields in Assam are:
(a) Digboi
(b) Naharkatiya
(c) Moran
(d) Hygrijan. (any two)


87. Name one environment friendly fuel.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Natural gas is an environment friendly fuel.


88. Which industries are the key users of natural gas?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The power and fertilizer industries are the key users of natural gas.


89. Per capita consumption of which energy is considered as an index of development?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Per capita consumption of electricity is considered as an index of development.


90. Name the type of electricity generated by burning fossil fuels.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The electricity generated by burning fossil fuels is called thermal electricity.


91. Which mineral is found in the Monazite sands?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Thorium is found in Monazite sands.


92. In which state is the largest wind farm cluster located?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Tamil Nadu


93. Name any two regions in India ideal for utilising tidal energy.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Gulf of Khambhat, Gulf of Kuchch in Gujarat on the western coast and the Gangetic delta in Sunderbans regions of West Bengal. (any two)


94. What do you mean by Geothermal Energy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is the heat and electricity produced by using the heat from the interior of the earth.


95. Which non-conventional source of energy is harnessed in the Parvati valley near Manikam in Himachal Pradesh?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Geothermal Energy is harnessed in the Parvati valley near Manikam in Himachal Pradesh.


96. Give two examples of non-metallic minerals.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Two examples of non-metallic minerals are limestone, nitrate, potash, mica, gypsum, coal, petroleum. (any two)


97. Which mineral is indispensable for electric and electronic industries?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mica is indispensable for electric and electronic industries.


98. Name the type of coal mining carried on in Meghalaya.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Coal mining is Meghalaya (Cherapunjee) is done by family members in the form of a long narrow tunnel known as ‘Rate hole’ mining.


99. Where is an experimental geothermal energy project located in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
An experimental geo-thermal energy project is located in the Puga valley, Ladakh.


100. Which mineral is mined at Balaghat mines?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Manganese


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 5 Minerals and Energy Resources Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

1 thought on “MCQ Questions for Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources with Answers”

Leave a Comment