MCQ Questions for Class 10 Social Science Manufacturing Industries with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 6 Manufacturing Industries Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Manufacturing Industries Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 6 Manufacturing Industries

Manufacturing Industries Class 10 MCQ Question 1. Which one of the following cities has emerged as the ‘electronic capital’ of India?[All India 2012]
(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Bengaluru
(d) Hyderabad

Answer

Answer: c


2. Which one of the following factors plays the most important role in the location of an industry in a particular region? [Delhi 2012]
(a) Raw material
(b) Market
(c) Least production cost
(d) Transport

Answer

Manufacturing Industries Class 10 MCQ With Answer: c


3. Which of the following industries is not a heavy industriy.
(a) Cotton textile
(b) Cement
(c) Iron and Steel
(d) Ship building

Answer

Answer: a


4. Which one of the following industries manufactures telephones, computer, etc.?
(a) Cement
(b) Iron and Steel
(c) Electronic
(d) Chemical

Answer

Answer: c


Class 10 Geography Chapter 6 MCQ Question 5. Which one of the following public sector plants is located in Chhattisgarh? [Foreign 2011]
(a) Bokaro Steel Plant
(b) Bhilai Steel Plant
(c) Durgapur Steel Plant
(d) Rourkela Steel Plant

Answer

Answer: b


6. Which one of the following agencies, markets steel for the public sector plants?
(a) HAIL
(b) SAIL
(c) TATA Steel
(d) MNCC

Answer

Answer: b


7. Which one of the following is not a centre of Automobile industry ?
(a) Chennai
(b) Bengaluru
(c) Jamshedpur
(d) Coimbatore

Answer

Answer: d


8. Leading centre of woollen textile industry in Punjab
(a) Kanpur
(b) Ludhiana
(c) Murshidabad
(d) Panipat

Answer

Answer: d


9. TISCO is
(a) Joint Sector Industry
(b) Private Sector Industry
(c) Co-operative Sector Industry
(d) Public Sector Industry

Answer

Answer: b


10. Iron and Steel industry requires Iron ore, coking coal and limestone in which of the following proportions?
(a) 2 : 3 : 1
(b) 4 : 2 : 1
(c) 1 : 2 : 3
(d) 2 : 3 : 4

Answer

Answer: b


11. Which one of the following industries uses limestone as a raw material? (Textbook)
(a) Aluminium
(b) Cement
(c) Sugar
(d) Jute

Answer

Answer: b


12. Which one of the following agencies markets steel for the public sector plants? (Textbook)
(a) HAIL
(b) SAIL
(c) Tata Steel
(d) MNCC

Answer

Answer: b


MCQ Of Manufacturing Industries Question 13. Which one of the following industries uses bauxite as a raw material? (Textbook)
(a) Aluminium
(b) Cement
(c) Jute
(d) Steel

Answer

Answer: d


14. Which one of the following industries manufactures telephones, computers, etc.?
(a) Steel
(b) Electronic
(c) Aluminium
(d) Information Technology

Answer

Answer: b


15. The processing of raw material into more valuable products falls under the category of
(a) Secondary activities
(b) Tertiary activities
(c) Primary activities
(d) None of the above

Answer

Class 10 Geography Chapter 6 MCQ With Answer: a


16. Which of the following statements regarding manufacturing is not true?
(a) Manufacturing helps in modernising agriculture.
(b) Development of manufacturing industries is a precondition for eradication of unemployment and poverty.
(c) Export of manufactured goods expands trade and commerce and brings in much needed foreign exchange.
(d) Manufacturing puts the country into a debt trap.

Answer

Answer: d


17. Which one of the following does not influence industrial location?
(a) Raw material
(b) Capital and power
(c) Market and labour
(d) Underground railway line

Answer

Answer: d


MCQ Questions On Manufacturing Industries Class 10 Question 18. Industries that use minerals as raw material are called
(a) Agro-based industries
(b) Forest-based industries
(c) Basic industries
(d) Mineral-based industries

Answer

Answer: d


19. Cotton textile industry is a
(a) Forest-based industry
(b) Key industry
(c) Agro-based industry
(d) None of the above

Answer

Answer: c


20. The industries that produce goods for direct use by consumers are called
(a) Key industry
(b) Small-scale industry
(c) Consumer industry
(d) Heavy industry

Answer

Answer: c


21. The first cotton mill of India was set up in
(a) Ahmedabad
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Coimbatore

Answer

Answer: c


22. Which country is the major importer of Indian yarn?
(a) Indonesia
(b) Bhutan
(c) Japan
(d) Spain

Answer

Answer: c


23. Which of the following statements is not correct regarding spinning sector in India?
(a) Spinning mills are mostly located in Maharashtra, Gujarat and Tamil Nadu.
(b) India has world-class production in spinning.
(c) Our spinning mills are capable of using all the fibres we produce.
(d) Most of the yam we produce is used by our local weavers.

Answer

Answer: d


24. Most of India’s jute mills are located on the banks of
(a) Alaknanda river
(b) Son river
(c) Hooghly river
(d) Yamuna river

Answer

Answer: c


25. Which of the following is not a private sector industry?
(a) Dabur Industries
(b) Bajaj Auto Ltd.
(c) SAIL
(d) TISCO

Answer

Answer: c


26. The first cement plant was set up in India in 1904 in
(a) Jamshedpur
(b) Hyderabad
(c) Nagpur
(d) Chennai

Answer

Answer: d


27. Which marketing body does all public sector undertakings market their steel through?
(a) TISCO
(b) NTPC
(c) SAIL
(d) BHEL

Answer

Answer: c


28. Which are the two prime factors for the location of aluminium industry?
(a) Market and labour
(b) Transport network and water supply
(c) Cheap and regular supply of electricity and bauxite
(d) None of the above

Answer

Answer: c


29. Which two states are more famous for their cotton textile industry?
(a) Jammu & Kashmir and Punjab
(b) Maharashtra and Gujarat
(c) Kerala and Tamil Nadu.
(d) Assam and West Bengal

Answer

Answer: b


30. Most of the integrated steel plants in India are located in
(a) Malwa Plateau
(b) Bundelkhand Plateau
(c) Meghalaya Plateau
(d) Chotanagpur Plateau

Answer

Answer: d


MCQ On Manufacturing Industries Question 31. The Software Technology Parks are set up by the government to provide
(a) Skilled software professionals
(b) Capital to start a software company
(c) Single window service and high-speed data communication facility to software experts
(d) None of the above

Answer

Answer: c


32. Air pollution is caused by
(a) Organic and inorganic industrial effluents discharged into rivers.
(b) Presence of high proportion of sulphur dioxide, carbon monoxide and air-borne particulate materials.
(c) Unwanted sounds from industries, generators, saws and pneumatic and electric drills.
(d) Overdrawing of groundwater.

Answer

Answer: b


33. Which of the following are the major water polluting industries?
(i) Tanneries
(ii) Chemical industries Brick kilns
(iii) Refineries
(iv) Brick kilns
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iii)

Answer

Answer: a


MCQ Of Chapter Manufacturing Industries Class 10 Question 34. Which of the following factors are not necessary to set up an iron and steel plant?
(a) Proximity to iron-ore mines
(b) Availability of coking coal
(c) Good resources of limestone and manganese
(d) Nearness to a water body to discharge wastes

Answer

Answer: d


35. In which State is the Bhilai Steel Plant located?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh
(d) Uttarakhand

Answer

Answer: c


36. SAIL is an example of ___________ industry.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Public Sector


37. The first textile mill was set up at ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Mumbai


38. India exports jute goods to ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: France


39. Silencers can be used to control ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Noise pollution


MCQ On Manufacturing Industries Class 10 Question 40. The employees employed in the manufacturing of the car belongs to the ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Secondary Sector


41. ___________ region has the maximum concentration of iron and s’teel industries.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Chhotanagpur region.


42. The sugar industry is well suited to the cooperative sector. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


43. Coir industry is an example of cooperative sector. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


44. India is the largest producer of Sponge Iron. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


45. The Dabur industry is a public sector industry. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


46. Edible oil industry is an example of the agro based industry. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


MCQ Questions On Manufacturing Industries Question 47. Match the columns

Column A Column B
(a) Leading centre of Automobile industry (i) Mumbai
(b) A software technology park (ii) Gurgaon
(c) Software (iii) Chhattisgarh
(d) A leading centre of cotton textile (iv) Bhubaneswar
(e) Bhilai Steel Plant (v) Thiruvananthapuram
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (ii)
(b) (iv)
(c) (v)
(d) (i)
(e) (iii)


48. In which sector are the manufacturing industries placed?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Secondary sector


49. State any two components through which country’s economic growth of measured?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Development of manufacturing industries
(b) Development of agriculture


50. What was the philosophy behind setting up public sector industries and joint ventures in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Eradication of unemployment and poverty from India.


51. With what aim were industries established in the tribal and backward areas?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To bring down regional disparities between the developed regions and backwards areas.


52. What is NMCC?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
National Manufacturing Competitiveness Council.


53. Which factor is considered as the most prominent one in the industrial location in a region?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Availability of raw materials is considered the most prominent factor in the industrial location in a region.


54. Name the main advantages provided by cities to industries.
Or
Which advantage is provided by agglomeration cities to industries?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Market and services are the main advantages provided by cities to industries.


55. What are agglomeration economies?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Many industries tend to come together to make use of the advantages offered by the urban centres. This is known as agglomeration economies.


56. Which key factors influence the location of an industry?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Cost, government policies and specialised labour influence the location of industry.


57. To which sector does the textile industry belong to?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The textile industry is an example of the agro-based industry.


58. On what basis are the small scale and large scale industries classified?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Small scale and large scale industries are classified on the basis of capital investment.


59. Oil India Limited (OIL) belongs to which type of industry?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Joint sector industries


60. Which industry, due to its seasonal nature, is ideally suited to the cooperative sector?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sugar industry


61. Name two industries belonging to the category of heavy industries.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Shipbuilding and iron and steel industries.


62. Which techniques of cotton textile production came into use after the 18th century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The powerloom technique of cotton textile production came into use after the 18th century.


63. Where was the first successful textile mill established in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The first successful textile mill was established in Mumbai in India.


64. Which groups of states have the largest number of cotton textile centres?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Gujarat and Maharashtra


65. Name any two countries which import Cotton from India. (any two)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) Japan
(ii) U.S.A.
(iii) U.K.
(iv) Russia
(v) Sri Lanka
(vi) Nepal


66. Which country has the largest installed capacity of spindles in the world?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: China


67. Where are most of the jute mills located in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Most of the jute mills are located in West Bengal on the banks of Hugh river.


68. State any two objectives behind the formulation of National Jute Policy, 2005.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Increasing productivity, improving quality, ensuring good prices and enhancing the yield per hectare. (any two)


69. Name any two countries that compete Indian jute industry.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Bangladesh, Brazil, Philippines, Egypt and Thailand. (any two)


70. Why has the jute industry become more popular recently?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The global concern for environment friendly, biodegradable materials and its durability has once again made jute products more popular.


71. In which states are the majority of sugar mills concentrated?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The majority of sugar mills are concentrated in Uttar Pradesh and Bihar.


72. Sugar industry is ideally suited to the co-operative sector? Give reasons.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) The industry is seasonal in nature.
(b) The industry is dependent on raw material.


Manufacturing Industries MCQ Question 73. What are the challenges before sugar industry. Mention any one .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Old and inefficient methods of production.


74. State any one feature of Iron and Steel Industry.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Iron and steel is a heavy industry because all the raw materials as well as finished goods are heavy and bulky entraining heavy transportation costs.


75. Which region in India has the maximum concentration of iron and steel industry in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Chhotanagpur plateau region.


76. Name two factors that have given a boost to iron and steel industry in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Liberalisation and foreign direct investment.


77. What is the use of automobiles?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Automobiles provide vehicles for quick transport of goods, services and passengers.


78. Name the major centres of the automobile industry.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Delhi, Gurugram, Mumbai, Pune, Chennai, Kolkata, Lucknow, Indore, Hyderabad, Jamshedpur and Bengaluru.


79. Which industry has been a major foreign exchange earner in the last few years?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Information Technology has been the major foreign exchange earner in the last few years.


80. What does the software technology park provide?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The software technology parks provide single window service and high data communication facility to software experts.


81. Name any two industries that are respon-sible for water pollution?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Textile, dying and petroleum refineries (any two)


82. Name any two major solid wastes produced by industries.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Fly ash phospo-gypsum and iron and steel slags. (any two)


83. What are the harmful effects of nuclear energy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Wastes from nuclear plants cause cancer, birth defects and miscarriages.


84. Mention the effects of noise pollution.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Noise pollution causes imitation and anger.
(b) It can cause hearing impairment and can also cause high blood pressure and physiological effects.


85. What is the criteria used to measure the strength of a country?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The economic strength of a country is measured by the development of manufacturing industries.


86. How can industrialization assist in bringing in foreign exchange?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Industrialization assists in bringing foreign exchange through the export of manufactured goods.


87. Why is the Steel Authority of India said to be a public sector undertaking?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Steel Authority of India is a public sector industry because it is owned and operated by government agencies.


88. Where was the first cement plant set up in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The first cement plant was set up in Chennai in 1904.


89. Which industry manufactures telephones, computer etc.?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Electronic


90. Name the industry which uses limestone as its main raw material.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Cement and iron and steel industry


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Manufacturing Industries with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 6 Manufacturing Industries Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

1 thought on “MCQ Questions for Class 10 Social Science Manufacturing Industries with Answers”

Leave a Comment