MCQ Questions for Class 10 Social Science Lifelines of National Economy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Lifelines of National Economy Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 7 Lifelines of National Economy

Question 1. Which two of the following extreme locations are connected by the east-west corridor? (Textbook)
(a) Mumbai and Nagpur
(b) Silchar and Porbandar
(c) Mumbai and Kolkata
(d) Nagpur and Siliguri

Answer

Answer: b


Question 2. Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays? (Textbook)
(a) Railways
(b) Roadways
(c) Pipelines
(d) Waterways

Answer

Answer: c


Question 3. Which one of the following States is not connected with the H.V.J. pipeline? (Textbook)
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: b


Question 4. Which one of the following ports is the deepest land-locked and well protected port along the east coast? (Textbook)
(a) Chennai
(b) Paradip
(c) Tuticorin
(d) Vishakhapatnam

Answer

Answer: d


Question 5. Which one of the following is the most important modes of transportation in India? (Textbook)
(a) Pipelines
(b) Railways
(c) Roadways
(d) Airways

Answer

Answer: c


Question 6. Which one of the following terms is used to describe trade between two or more countries? (Textbook)
(a) Internal trade
(b) International trade
(c) External trade
(d) Local trade

Answer

Answer: b


Question 7. The Golden Quadrilateral Super Highways connect
(a) Delhi-Silchar-Madurai and Gandhinagar
(b) Srinagar-Kanyakumari-Bhopal & Allahabad
(c) Delhi-Mumbai-Chennai and Kolkata
(d) Kashmir-Kanyakumari

Answer

Answer: c


Question 8. The highway projects in India are being implemented by which organisation?
(a) GAIL
(b) NTPC
(c) NHAI
(d) NDDB

Answer

Answer: c


Question 9. What is the historical Sher Shah Suri Marg now called?
(a) NH 4
(b) NH 1
(c) NH 3
(d) NH 7

Answer

Answer: b


Question 10. Which of the following national highways covers most of Rajasthan?
(a) NH 2
(b) NH 34
(c) NH 23
(d) NH 15

Answer

Answer: d


Question 11. Roads linking a state capital with different district headquarters are known as
(a) National highways
(b) District roads
(c) State highways
(d) Other roads

Answer

Answer: c


Question 12. Which organisation constructs and maintains roads in the border areas?
(a) NHAI
(b) BRO
(c) Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana
(d) BSF

Answer

Answer: b


Question 13. How many railway zones are there in our country?
(a) 20
(b) 16
(c) 19
(d) 6

Answer

Answer: b


Question 14. Which one of the following is not an advantage of pipeline transportation?
(a) Pipelines are used for transporting crude oil and gas from fields to refineries.
(b) Solids can be transported in slurry form through pipelines.
(c) Pipelines rule out trans-shipment losses or delays.
(d) Initial cost of laying a pipeline is high.

Answer

Answer: d


Question 15. Which of the following regions is suitable to construct railway lines?
(a) Himalaya mountains
(b) Garo, Khasi and Jaintia Hills
(c) The Northern Plains
(d) Rajasthan desert

Answer

Answer: c


Question 16. The Konkan railway has connected places situated
(a) along the east coast of India
(b) in the Himalayas
(c) along the west coast of India
(d) in the north-eastern region of the country

Answer

Answer: c


Question 17. Narrow Gauge railway line is found in
(a) the Northern Plains
(b) the hilly areas of Darjeeling, Shillong and Ooty
(c) deserts of Rajasthan
(d) the Central Highlands

Answer

Answer: b


Question 18. The width of the broad gauge railway track is
(a) 1.76 metres
(b) 1.67 metres
(c) 1.87 metres
(d) 1.97 metres

Answer

Answer: b


Question 19. Which one of the following is the oldest port of the eastern coast of India?
(a) Kolkata (Haldia)
(b) Vishakhapatnam
(c) Tuticorin
(d) Chennai (Madras)

Answer

Answer: d


Question 20. Which of the following is the northernmost international airport in India?
(a) Raja Sansi
(b) Meenam Bakkam
(c) Srinagar
(d) Netaji Subhash Chandra Bose

Answer

Answer: a


Question 21. Which one of the following is the southernmost international airport in India?
(a) Nedimbacherry
(b) Chhatrapati Shivaji
(c) Raja Sansi
(d) Meenam Bakkam

Answer

Answer: a


Question 22. Which of the following is not a means of communication?
(a) radio
(b) press
(c) roads
(d) films

Answer

Answer: c


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Lifelines of National Economy with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment